Garmin Custom Maps (oraz JNX) czyli własne rastry

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Re: Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku

Post autor: Marko »

Garniak na granicy :)
Obrazek
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

QRT30 pisze:Ta mapa jest już skalibrowana obraz jest z plikiem "map" w układzie Potsdam Rauenberg DHDN.
Jak to skonwertować do GeoTif-u?
PS. W końcu udało mi się wyrzucić ta mapę do kmz poprzez Global Mappera i wsadzić ja do Colorado
A nie można w Global Mapperze zapisać tej mapy jako GeoTiff?
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
kwieto
Garniak

Re: Colorado 300 firmware od wersji 2.51beta

Post autor: kwieto »

kowcio pisze:Jak myślicie, czy będzie mozliwy taki firmware do 60 CSx?
Nie sądzę... Tu wymagany jest szybszy procesor, podobnie jak np. do cieniowania map (czego 60-ka również nie obsługuje).
Możesz natomiast posługiwać się produktami takimi jak Mapwel czy MOAGU, ma to swoje plusy (mniejsze ograniczenie ilościowe i lepsza możliwość zarządzania mapami), ma też minusy (np. brak możliwości "przenikania się" dróg z mapy i podkładu rastrowego, czy gorsze renderowanie obrazka przy dużych powiększeniach - np. 80m)
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

Nie zauważyłem, żeby ktoś opisał to rozwiązanie:

1. Otwieramy plik jpg z kalibracją map w Global Mapperze
2. Wybieramy File -> Export Raster And Elevation Data -> Export KML/KMZ
3. W opcjach przechodzimy na zakładkę "Gridding" i ustawiamy "Specify Individual Grid Cell Pixel Size" na 1000 x 1000
4. Klikamy OK i zapisujemy plik KMZ
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
kwieto
Garniak

Trzeba mieć do tego zarejestrowaną wersję, czy demo wystarczy?
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

@Spider: Próbowalim, próbowalim... :D Ale pisze coś że functionality .... i że register... :( :( :( Rozchodzi się o głupie 1000PLN. Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

soko pisze:@Spider: Próbowalim, próbowalim... :D Ale pisze coś że functionality .... i że register... :( :( :( Rozchodzi się o głupie 1000PLN. Krzysztof
Global Mapper obsługuje kalibracje Oziego? Bo jak nie, to nie robi nic więcej niż mój darmowy webservice ;-)
Awatar użytkownika
jakub_27
Początkujący

Post autor: jakub_27 »

Krzysztof, wszystko świetnie działa wg Twojej instrukcji, ale mam jeszcze dwa pytania dodatkowe:
soko pisze:6b. Liczbę ustawiającą priorytet - "Kolejność rysowania"( mi działa na "66").
Do czego służy ten parametr ?
soko pisze:8. Zapisujesz poleceniem OK. Możesz zmienić wtedy stopień przeźroczystości, albo zapisać kilka wersji z różną przezroczystością. Efekt znajduje się w "Moje miejsca" w Google Earth, pod nadaną nazwą.
W jaki sposób edytować raz zapisaną nakładkę obrazu ?

No i oczywiście wielkie dzięki za tę instrukcję, nasze colo dostały nowe życie ...:D

PS) Mam skalibrowaną mapkę (.kmz) Łagiewnik (Łódź) - ściągnięta z Geoportalu (25_65). Jakby ktoś reflektował to proszę o adres email na PW.

Pozdrawiam
Colorado 300 + GPMapa Topo, UMP-pcPL, Topo_PL_100

Obrazek Obrazek

Wódka, fason, kultura ...
Awatar użytkownika
QRT30
Początkujący
Kontakt:

Post autor: QRT30 »

Azzie pisze:
QRT30 pisze:Ta mapa jest już skalibrowana obraz jest z plikiem "map" w układzie Potsdam Rauenberg DHDN.
Jak to skonwertować do GeoTif-u?
PS. W końcu udało mi się wyrzucić ta mapę do kmz poprzez Global Mappera i wsadzić ja do Colorado
A nie można w Global Mapperze zapisać tej mapy jako GeoTiff?
Można => Save map to image file, tylko że potem wrzuciłem to do Ciebie na stronę i na końcu chciał jakieś współrzędne i wtedy wymiękłem, bo nie wiedziałem o co chodzi :)
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
QRT30
Początkujący
Kontakt:

Post autor: QRT30 »

Spider pisze:Nie zauważyłem, żeby ktoś opisał to rozwiązanie:

1. Otwieramy plik jpg z kalibracją map w Global Mapperze
2. Wybieramy File -> Export Raster And Elevation Data -> Export KML/KMZ
3. W opcjach przechodzimy na zakładkę "Gridding" i ustawiamy "Specify Individual Grid Cell Pixel Size" na 1000 x 1000
4. Klikamy OK i zapisujemy plik KMZ
Tak zrobiłem, mapa pojawiła się w odbiorniku poszedłem na zewnątrz załapałem satelity i zniknęła. Wgrałem też dwie custom mapy i odbiornik już nie startował, po paru sekundach gasła tak jakby siadło mu zasilanie. Na dziś olałem zabawę z mapami, wolałem pojeździć na rowerze i pogapić się w starą dobrą mapę topo Pomorza :)
Colorado 300 + rower + kajak + biegówki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

jakub_27 pisze:Krzysztof, wszystko świetnie działa wg Twojej instrukcji, ale mam jeszcze dwa pytania dodatkowe:
soko pisze:6b. Liczbę ustawiającą priorytet - "Kolejność rysowania"( mi działa na "66").
Do czego służy ten parametr ?
Poniżej 50 - ustawia Tobie mapy pod mapami z plików .img.
Powyżej 50 - mapy są widoczne ( zasłaniają) ponad mapami z plików .img.
Tyle wiem. Jak widzisz na jednym z moich screenshotów widać np. mapę szlaków ( czyli same szlaki) ponad mapą rastrową. Mapy szlaków są przezroczyste, moze dlatego. Więcej nie wiem. Ja na razie zrobiłem 3 mapki dla testów i na razie dam sobie spokój, do czasu gdy będzie mozliwość cięcia na segmenty. Szczególnie, że prawie wszystko, co potrzebowałem, poprzerabiałem na Mapwelu.
jakub_27 pisze:
soko pisze:8. Zapisujesz poleceniem OK. Możesz zmienić wtedy stopień przeźroczystości, albo zapisać kilka wersji z różną przezroczystością. Efekt znajduje się w "Moje miejsca" w Google Earth, pod nadaną nazwą.
W jaki sposób edytować raz zapisaną nakładkę obrazu ?
Nie sprawdzałem. Myślałem, że można ją ponownie otworzyć i edytować. EDIT (19:21): sprawdziłem - zaptaszkowujesz, edytujesz od nowa i zapisujesz pod tą samą lub inną nazwą. No problem.
jakub_27 pisze: No i oczywiście wielkie dzięki za tę instrukcję, nasze colo dostały nowe życie ...:D
No to sie cieszę. Trochę ją uzupełniłem, gdy zorientowałem się, że nie mam pojęcia o GeoTiffach, nie skorzystam z programu Azziego póki co i uznałem, że ta moja prymitywna rada robienia jednego pliku, bez dzielenia, może się przydać komuś podobnie mało zaawansowanego w tym temacie jak ja.

Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 paź 2009, 18:21 przez soko, łącznie zmieniany 1 raz.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

Azzie pisze:Global Mapper obsługuje kalibracje Oziego ?
tak, obsługuje...
kwieto
Garniak

soko pisze:Poniżej 50 - ustawia Tobie mapy pod mapami z plików .img.
Powyżej 50 - mapy są widoczne ( zasłaniają) ponad mapami z plików .img.
Tyle wiem. Jak widzisz na jednym z moich screenshotów widać np. mapę szlaków ( czyli same szlaki) ponad mapą rastrową. Mapy szlaków są przezroczyste, moze dlatego. Więcej nie wiem.
Chodzi o to, że odbiornik jest cwany i siatkę drogową (w tym szlaki itp.) traktuje jak osobną "warstwę" (widać to np. gdy w Colorado pobawimy się opcjami morskimi wyświetlania mapy i włączymy tryb "wędkarski" - widać w tedy tylko teren, bez dróg i innych kresek (warstwice chyba też znikają, choć nie jestem pewny)
Przy ustawieniu dla rastra draw order poniżej 50 przykrywa on elementy terenowe, pokazywane na wektorze (czyli wszelkiej maści obrysy lasów, miast, chyba również i rzeki(?)), natomiast nad rastrem pojawią się drogi, szlaki i inne takie (w tym POI)

Jeśli draw order będzie powyżej 50, to przykryje wszystko... (być może przy mapach transparentnych jest inaczej)
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

QRT30 pisze:
Azzie pisze:A nie można w Global Mapperze zapisać tej mapy jako GeoTiff?
Można => Save map to image file, tylko że potem wrzuciłem to do Ciebie na stronę i na końcu chciał jakieś współrzędne i wtedy wymiękłem, bo nie wiedziałem o co chodzi :)
Trzeba podać współrzędne brzegów mapy którą chcesz wygenerować :-) Bo ja zwykle wrzucam dużo GeoTIFFów a później potrzebuję wycinek. Wbrew pozorom na 100 Mpix tak dużo się nie zmieści :-(
dasorsan
Początkujący

Post autor: dasorsan »

THE FINAL SOLUTION?? look on page 2: http://www.globalmapperforum.com/forums ... -maps.html
Załączniki
GM11_1.gif
ODPOWIEDZ