Garmin Custom Maps (oraz JNX) czyli własne rastry

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Re: Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku

Post autor: Azzie »

dasorsan pisze:THE FINAL SOLUTION?? look on page 2: http://www.globalmapperforum.com/forums ... -maps.html
If you can afford a license that costs an awful lot of money... I guess it does the job :-)

Otherwise you can have a look at my little playground: http://azzie.astronet.pl/~azzie/tif2kmz/
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
dasorsan
Początkujący

Post autor: dasorsan »

Yes, you are right. Your solution is cheaper, so i thank you and tell about your tool to my spanish friends of forums.

But, is there another cheap tool to create Geotiff files from jpg and ozi .map for instance?

Thanks
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

dasorsan pisze:Yes, you are right. Your solution is cheaper, so i thank you and tell about your tool to my spanish friends of forums.
It's pretty experimental and its future is unclear (will depend on user interest), but feel free to share this "permalink":

http://mizar.astronet.pl/~azzie/tif2kmz/
dasorsan pisze:But, is there another cheap tool to create Geotiff files from jpg and ozi .map for instance?
I could easily add some worldfile support for JPEGs/PNGs. Supporting Oziexplorer .map files would be more tricky, but could be possibly done for a subset of projections.
w.p.
Początkujący
Kontakt:

Post autor: w.p. »

asandrzej pisze:
Marko pisze: Ciekawe czy Garmin wypuści nową wersję Garmin Mobile XT z obsługą Custom Maps?
Chyba nie ma takiej potrzeby w urządzeniach, na których można korzystać z Garmin Mobile XT to już jest.
Kwestia innego przełączania map chyba nie ma znaczenia można mieć włączone dwie aplikacje
i korzystać na przemian gasząc jedną lub drugą. Sygnał GPS jest dostarczany do kilku aplikacji bez potrzeby wyłączania.
( nie chodzi o restart aplikacji a możliwość korzystania podobnie jak na PC-cie z jednocześnie uruchomionych kilku aplikacji).
Moje eksperymenty na urządzeniu FS N560 wykazały, że nie nie bardzo można korzystać równocześnie z dwóch programów "mapowych". Jeśli uruchomię najpierw OziExplorer, to później uruchomiony Mobile XT prosi mnie na wstępie o wyłączenie trybu lotniczego i nie widzi sygnału GPS. Jeśli zaś najpierw uruchomię Mobile XT, to Ozi mruczy coś o niedostępnym porcie i oczywiście nie działa.
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Może to zależy od wariantu Windowsa Mobile lub możliwości sprzętowych.
Ustawienia> System > Dostęp zaptaszkować /Automatycznie zarządzanie systemem GPS/
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

asandrzej pisze:Może to zależy od wariantu Windowsa Mobile lub możliwości sprzętowych
Właśnie tak, dlatego czekamy na obsługę Custom Maps w Garmin Mobile XT :)
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

Witam.
Stosując MapEdit możemy podzielić arkusze map na dowodną ilość części.
1. Wczytujemy arkusz w formacie Ozi
2. Ustawiamy zbliżenie (slalę)
3. Eksport OziExploer Map zaznaczamy Set Whole Map
4. Ptaszkujemy Tiled output i ustawiamy ilość kolumn i wierszy (linii)
Pozdrawiam.
Załączniki
Wisła.jpg
WisłA 2.jpg
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

W chwili obecnej do pliku *.kmz, bez potrzeb dodatkowej kalibracji, wprost z Google Earth możemy importować mapy Topo tylko obszar Stanów Zjednoczonych.
Źródłem tych map jest http://terraserver-usa.com.
Czy istnieją serwisy internetowe z mapami topograficznymi umożliwiającymi zapis ekranu w formacie *.kmz?
Ewentualnie, czy istnieją strony lub nakładki np. na Sporttracks umożliwiające przechwycenie zawartości ekranu i zapis w pliku *.kmz?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 10:21 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
asandrzej
Garniak

Witam.
Mam pytanie czy komuś udało się prawidłowo skalibrować mapę w Google Earth.
Zazwyczaj wczytany arkusz jest zbyt duży do zmniejszenia i dopasowania „obrazka” służą narożniki i znaki umieszczone między nimi. Przy dopasowaniu arkusza do mapy Gogle bez korekty wielkości następnie porównanie zapisanej mapy z mapą źródłową mapa z pliku.kmz jest znacznie większa od oryginału. W jaki sposób precyzyjnie zmniejszyć arkusz, aby uzyskać poprawną kalibrację. Po próbach doszedłem do wniosku, że tylko przetworzenie skalibrowanej mapy programem takim jak Global Mapper lub (????) gwarantuje poprawną kalibrację.
Konwerter Azzie-go spełnia te warunki w zakresie plików GeoTif, ale jak konwertować arkusze w formacie Ozi-ego do plików Geofit bez Global Mapper-a i koło się zamyka.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

@Marko:
Przecież możesz ściągnąć różne obrazki używając GPS Visualizera, do którego dałeś link na początku wątku.
0. Stwórz sobie jakiś katalog na PC np. C:/Garmin Overlays
1. otwierasz Google Earth.
2. Ze strony GPSVisualizera instaujesz KML overlayTool na Google Earth.
3. Ustawiasz GoogleEarth na ten wycinek, który Ciebie interesuje.
4. W "Moje miejsca" klikasz prawym klawiszem "GPSVisualiser Overlays" i "Odśwież"
5. Pokażą się po jakiejś chwili serwisy mapowe dla tej okolicy. Wybierasz ten który chcesz.
I dalej tak jak w linku, który podałeś, końcówka obróbki tak jak w moim opisie.

6. Problem tylko z dzieleniem na kawałki, ale to ma załatwić np. MapTiler ( http://help.maptiler.org/betatest/ ), tyle, że go jeszcze nie widziałem. I nie wiem, czy on działa na "duży .kml" i go dzieli, czy też dzieli inne typy plików (np. oziego) i od razu wytwarza małe pliki pod Colorado.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 12:01 przez soko, łącznie zmieniany 2 razy.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

soko pisze:@Marko:
Przecież możesz ściągnąć różne obrazki używając GPS Visualizera, do którego dałeś link na początku wątku.
Z map Topo odkryłem jedynie mapy Topo USA, nie znalazłem map Topo Europy.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Nieporozumienie o tyle, że mnie chodzi o zdjęcia satelitarne. I tą drogą można sobie ściągnąć. Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

asandrzej pisze:ale jak konwertować arkusze w formacie Ozi-ego do plików Geofit...
Po podzieleniu dużej mapy na kawałki Map Editem uzyskasz kilka plików bmp i powiązanych z nimi plików kalibracji map.
Bitmapy konwertujesz na jpg. Następnie przygotowujesz sobie plik KML:

Kod: Zaznacz cały

<xmlns="http://www.opengis.net/kml/2.2" xmlns:gx="http://www.google.com/kml/ext/2.2" xmlns:kml="http://www.opengis.net/kml/2.2" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
<Folder>
<name>NAZWA_FOLDERU_W_GOOGLE_EARTH</name>

<GroundOverlay>
	       <name> NAZWA_ARKUSZA_MAPY_0_0 </name>
	       <drawOrder>75</drawOrder>
		<Icon>
			<href> NAZWA_PLIKU_0_0.jpg </href>
			<viewBoundScale>0.75</viewBoundScale>
		</Icon>
		<LatLonBox>
			<north>NN.NNNNNN</north>
			<south>SS.SSSSSS</south>
			<east> EE.EEEEEE</east>
			<west> WW.WWWWWW</west>
		</LatLonBox>
	</GroundOverlay>

<GroundOverlay>
	       <name> NAZWA_ARKUSZA_MAPY_0_1 </name>
	      	      ...
	</GroundOverlay>
	      itd...

</Folder>
</kml>
Współrzędne dla każdego arkusza bierzesz z wygenerowanych przez MapEdit plików map:

....
MMPLL,1,WW.WWWWWW,NN.NNNNNN
MMPLL,2,EE.EEEEEE,NN.NNNNNN
MMPLL,3,EE.EEEEEE,SS.SSSSSS
MMPLL,4,WW.WWWWWW,SS.SSSSSS
Tak przygotowany plik KML + arkusze mapy w formacie jpg powinny Ci się otworzyć w Google Earth.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

miecho pisze:
asandrzej pisze:ale jak konwertować arkusze w formacie Ozi-ego do plików Geofit...
Bitmapy konwertujesz na jpg. Następnie przygotowujesz sobie plik KML
To nie takie proste, bo mapa musi być jeszcze przekształcona do odpowiedniego układu. Jeśli oryginalna mapa nie jest w odwzorowaniu lat/lon, to nie będzie dobrze "leżeć". Zeszyte w pliku map granice mapy we współrzędnych geograficznych są z konieczności tylko przybliżeniem. Tylko dla odwzorowania lat/lon mogą one być dokładne.
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Azzie pisze:To nie takie proste, bo mapa musi być jeszcze przekształcona do odpowiedniego układu.
Wydaje mi się, że to załatwia MapEdit przy exporcie do OziExplorer. Jeżeli eksportuje się taką mapę MapEdit-em do formatu OziExplorera przekształca on bitmapy tak, że uzyskuje się "prostokąty", których narożniki mają wspólne współrzędne (Lewy-Górny I Prawy-Górny ta sama szerokość geograficzna, Lewy-Górny Lewy-Dolny ta sama długość geograficzna itd) i robi odwzorowanie lat/lon.

Map Projection,Latitude/Longitude,PolyCal,No,AutoCalOnly,No,BSBUseWPX,No
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
ODPOWIEDZ