Rozmowy różne - wersja robocza !!!

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Rozmowy różne, które docelowo dadzą parę ciekawych tematów.

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze:Bo tej mapy nie ma :")
Tzn. nie jest dostępna dla zwykłego Kowalskiego.
Ale istnieje i może w odbiorniku Garmina może pracować w miarę sensownie przy skalach z zakresu 1:10.000 - 1:70.000.
Natomiast sensownych screenów rastrów nawet takich "PRIV ONLY" jakoś się nie doczekaliśmy. A przecież Rudawy Janowickie to nie Bieszczady zatem zbyt stronniczy chyba nie jestem? :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Lechu
Kawałki z map, które chciałeś obejrzeć.
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Rudawy_sample.png
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:Kawałki z map, które chciałeś obejrzeć.
Ładne. Naprawdę. Przydałaby się zapewne trzecia mapa do kolekcji w większym zbliżeniu - żeby starsi panowie tacy jak ja widzieli coś także bez okularów, ale źle nie jest.
popej pisze:Wywalić raster i będzie dobrze ;-)
Andrzej i za to Ciebie lubię.
Ranger pisze:Powiedz to przyszłym użytkownikom :lol:
Użytkownicy są jak muchy. Kupią wszystko, bądź - co niestety bardziej prawdopodobne - spiracą :(
Tak czy siak, powodzenia życzę, głównie przez moją autentyczną sympatię do papierowych map Compassu.

PS.
Nie wiem, czy Twoi koledzy z Compassu mają takie dane: http://gpsmaniak.com/A/20090730.gpx
To nowa końcówka szlaku z Rawki. O tyle cenny ślad, że ciążą na nim dwa Wielkie Nazwiska :!: :wink:
Otóż na odbiorniku GPSManiaka zebrał go Popej. Autografy na nowej mapie Compassu możemy rozdawać z Popejem w księgarni Boscha w Lesku w następne letnie wakacje :wink: :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Ranger
Garniak

Moczyliście nogi czy gardła ? :)
Edit
No nie, 20 sekund to trochę za mało. Dzięki.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

soko pisze:Prawdopodobnie mylisz mozliwość wyświetlenia np. dwu warstw ( np. mapki + zdjęcia) w GEarth. Możesz je sobie wyświetlić i ten zestaw wysłać jako .kmz do Colorado...jest tylko jedna warstwa na dany obszar w danym pliku .kmz. Nie ma żadnej wierzchniej warstwy. Plik .kmz nie zawiera kilku warstw...
Krzysztofie,
wgraj proszę załączony plik kmz do CustomMaps i przekaż co uzyskałeś.
W Google Earth są tutaj zdecydowanie 2 warstwy (less detailed, more detailed).
Pozdrawiam.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Może wyręczę @Soko.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jeżeli są dwie warstwy to wyświetla je w takiej kolejności jakiej widzisz je w Google Earth.
Niestety nie potrafi również obsłużyć:

Kod: Zaznacz cały

<minLodPixels>64</minLodPixels>
<maxLodPixels>512</maxLodPixels>
. :(
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Miecho - dzięki za obrazki.
Marko - przesłany plik .kmz zawiera dwa rodzaje plików .jpg. Jedne (nazwa.jpg) o wielkości 128x160pikseli (8 do 9 kB), drugie (nazwa_01.jpg - 27 do 31 kB) o wielkości 256x288 pikseli. Trudno powiedzieć, czy przy kolejnych zoomach Colorado wykorzystuje tą sytuację. Trudno mi to zauważyć. Być może nie na obecnym firmware?
Dotychczas generowane przeze mnie pliki .kmz miały 1 warstwę.

Widać, że są na ten czy inny sposób półprzezroczyste, bo np. poziomnice z mapy wektorowej przechodzą na raster.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku

EDIT Kilkanaście postów jako OT przeniesionych z innego wątku.
Ranger pisze:Ad.3. Wyszukiwarka działa tak, jak w mapie wektorowej,
To nieco nieszczęśliwe sformułowanie. Tzn. może sugerować, że wyszukiwarka działa na mapie Compassu.

Co prawda Kwieto nie zgadza się z tym sformułwoaniem, ale sądzę że w świetle dylematów septimusa można przypomnieć takie moje zdanie:
podstawą systemu jest pełnowartościowa mapa wektorowa, a raster jest tylko wizualnym uzupełnieniem systemu

i tak to należy rozumieć w sposób dosłowny. Tzn. mapa rastrowa jest tylko wizualnym (obrazkowym) uzupełnieniem systemu. Wyszukiwanie owszem, ale po mapie wektorowej albo dogranych POI. Routing owszem, ale po mapie wektorowej.

[OT]
Ranger pisze:Ad.1. Tak, Custom Maps się obracają, masz nawet w tym temacie przykłady.

Jurek, a propos TB. Jak widzisz ludzie potrzebują takich rzeczy. W myśl zasady że lepsze jest wrogiem dobrego. Póki używasz programu nie obracającego map sądzisz że wszystko jest OK i niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, ale jak zaczniesz korzystać z map obracanych zadasz sobie po jakmiś czasie pytanie: "cholera jak ja do tej pory mogłem nawigować z mapą NorthUP?"
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu
Co do wyszukiwarki - wyszukiwarka działa na podstawie bazy informacji. Tu są różne rozwiązania, wyszukiwarka może przeszukiwać bazę w mapie ale czasem też POI dokładane w plikach (a la baza radarów).
Natomiast tu jedna uwaga ogólniejsza - wyszukiwarka może tylko znaleźć to co jest do odszukania bo ma nazwę czy inną zapisaną cechę. Nie znajdzie więc np leśnej polany czy przecinki które nazwy nie mają. I jeszcze sytuacja, kiedy tło tłem być przestaje. Dosyć często wybieram punkty do nawigacji bezpośrednio z treści mapy, a nie z wyszukiwarki. Wtedy mapa staje się źródłem informacji nawigacyjnych, obojętnie czy jest rastrowa czy wektorowa. W związku z tym mówienie o tle to tylko jeden z aspektów dotyczący wyświetlania mapy, a nie całości korzystania z niej.
A co do obrotu - to rzecz naprawdę względna, popatrz np. Soko tego nie używa. Ja też mogę się bez tego obejść, to raczej kwestia przyzwyczajenia.
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Jako człek wychowany na rastrach w PDA rozumiem o co Wam (Tobie i Kwieto) chodzi.
Obawiam się jednak, że Wy nie rozumiecie używanego przeze mnie sformułowania "wizualny" :D
Ranger pisze:Dosyć często wybieram punkty do nawigacji bezpośrednio z treści mapy, a nie z wyszukiwarki.
Pytanie: W jaki sposób?
Odpowiedź: "Wzrokowy" (wizualny) :D
Tzn. stawiasz punkt po wzrokowej (wizualnej) analizie mapy. W tym sensie mapa jest właśnie wizulanym dodatkiem do systemu.
Trudno dobrać lepsze słowo :wink:
Ranger pisze: wyszukiwarka może przeszukiwać bazę w mapie ale czasem też POI dokładane w plikach (a la baza radarów).
Przecież napisałem: po mapie wektorowej albo dogranych POI.
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

@Lechu,
Tu chodzi o jasne pokazanie funkcji mapy. Dla wielu sformułowania typu tło, albo wizualna rola mapy kojarzą się rzeczywiście tylko z rolą tła, czyli pokazywaniem danych nawigacyjnych na ładnym obrazku.
A to nie do końca tak jest.
Najprostszym sposobem na zrozumienie co znaczy mapa czy zdjęcie sat w gps-ie do wprowadzania danych nawigacyjnych, jest jej usuniecię :-) Wtedy okazuje się że trzeba znać jakiekolwiek współrzedne, albo mieć jakąś bazę tych współrzędnych by cokolwiek sensownie odbiornikowi wskazać. A wystarczy wrzucić to posiadajace georeferencje tło i wszystko staje się jasne. Mogę wskazać np polanę czy leśną drogę czy budynek leśniczówki, bo je widzę, a jednocześnie odbiornik dostaje ich współrzędne.
W tym sensie mapa to zbiór współrzędnych dysponujących równocześnie wizualnym ich przełożeniem na coś łatwiej przyswajalnego przez człowieka :-)
Pozdrawiam
Ranger
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ranger pisze:Dla wielu sformułowania typu tło, albo wizualna rola mapy kojarzą się rzeczywiście tylko z rolą tła, czyli pokazywaniem danych nawigacyjnych na ładnym obrazku.
A to nie do końca tak jest.
Widzę, że Panowie nadal zażarcie bronią swoich pozycji w innym wątku :)
To dobrze, ale dla przeciętnego zjadacza chleba istota sprowadza się do tego, co syntetycznie ujął Lech w ostatnich Bieszczadach (nr 3/2009, str. 47).
Pozwolę sobie zacytować:
Gdy w terenie zajdzie potrzeba skorzystania z dającej większą perspektywę mapy papierowej, a raster w GPSie jest jej wierną kopią, łatwiej, niż w przypadku inaczej wyglądającej mapy wektorowej, można przenieść "wzrokowo" pozycję z GPS-u na mapę tradycyjną.
Reasumując, wektor stwarza możliwości nawigacyjne, a raster pozwala szybciej zlokalizować swoją pozycję na mapie - i z tego powodu cieszy mnie pomysł Garmina (Custom Maps).
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

@Marko
To właśnie jeden z funkcjonujących stereotypów, gdzie technologia wykonania mapy miesza się z nawigacyjnymi funkcjami odbiornika. Weżmy prosty przykład - chcę wskazać koledze ruiny młyna w Dydiowej.
Jedni twierdzą, że to powinien już wiedzieć odbiornik i stawiają na zawartą w nim bazę danych.
Są te współrzędne to dobrze, nie ma - to trzeba najpierw odbiornikowi te wiedzę dostarczyć.
Co wtedy się dzieje - bierzesz odbiornik albo komputer i wskazujesz paluchem - to jest tu.
Skutkiem tej operacji jest uzyskanie potrzebnych współrzędnych, i majac jakakolwiek sensowną mapę jesteś w stanie to zrobić. Jeżeli byłeś na miejscu, to może nawet masz wspołrzędne gps-owe.
Jaki ma z tym związek technologia wykonania mapy ?
Pozdrawiam
Ranger
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Marko pisze:Dobra wiadomość dla Kwieto: TomTom również umożliwia korzystanie z podkładów rastrowych http://freegeographytools.com/2009/rast ... tomtom-gps.
A to już od paru lat, tylko do tej pory, z tego co pamiętam, wyświetlała się tak tylko ogólna mapa świata.
Nie śledziłem na bieżąco rozwoju tej technologii, bo w nawigacji samochodowej akurat niespecjalnie mi to potrzebne.
Changelog aplikacji ttMaps mówi, że pierwsza wersja była w kwietniu 2008 :")
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 14:52 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Ranger pisze:...bierzesz odbiornik albo komputer i wskazujesz paluchem - to jest tu.
Alternatywnie - przytrzymujesz dłużej lewy klawisz boczny Etrexa - wybierasz kategorię "Punkty geograficzne" i dostajesz nie tylko te ruiny, ale i inne atrakcje w okolicy. Ot, związek z technologią wykonania mapy... ale o tym już dyskutowaliśmy dość szeroko w innym miejscu.
Tak na marginesie Jurku, jak wygląda Twoja nawigacja samochodowa?
ODPOWIEDZ