OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez soko » Cz, 15 paź 2009 22:02

Zwracam uwagę na program, który prawdopodobnie w najbliższych dniach uzyska dojrzałość.

http://mozigo.zubor.net/uploaded/OziMap ... ni_lng.zip

Umożliwia przerobienie mapy w Ozim na raster do ładowania do Colorado (.kmz) w minutę.Pliki obrazowe OziExplorera nie muszą być w .jpg. Mogą być też w .bmp i .png. Są docelowo przerobione na plik .kmz zawierający dane w .jpg akceptowane przez Colorado.

Poniżej zrzut ekranowy i kroki, które należy po kolei wykonać.(cyferki po kolei)
Obrazek

0. Zaznaczamy język angielski (na razie polski nie działa, jest tylko angielski, czeski i słowacki). Klikamy "Google Translate". Powinien się po chwili pojawić ekran po angielsku.
1. Wybieramy mapę (wybieramy plik .map, odpowiednik nie musi być w .jpg). Dane mapy pokazują się w dużym oknie informacyjnym pliku .map)
2. Zaptaszkowujemy "Copy resulting KMZ"
3. Wybieramy lokalizację pliku .kmz.
4. Wybieramy wartość priorytetu rysowania dla map rastrowych.

5. Wybieramy ilość rzędów
6. Wybieramy ilość kolumn.
Pokazuje się wartość wielkości segmentu ("Tile size"). Jeśli jeden z boków przekracza 1024, wartość ta podświetla się na czerwono. Z przemnożenia ilości rzędów i kolumn znamy ilość segmentów. Nie może być większa od 100 dla jednej mapy. Także nie może być ( jak na razie) większa od 100 w całym zestawie map rastrowych. Warto więc tak dobierać wartość, by segmentów było jak najmniej w danym pliku .kmz. Ściagając zdjęcie z interentu i wycinając dany fragment pod GoogleMV też warto tak dobierać boki, by niepotrzebnie nie było "ścinek" (malutkich wąskich segmentów) na obrzeżu mapy.

6a. Nie jest zaznaczone numerem, ale możemy zmienić domyślną nazwę tworzonego pliku na inną. ("Name of target KMZ"). Chyba nawet trzeba, bo nie może być żadnych spacji, kropek , polskich znaków itp. Jak są, nie wgra się na dysk (zazwyczaj).

7. Klikamy "Split map to smaller pieces" i po kilku sekundach w okienku obok mamy : "Hotowo. Skopirowane do..."
8. Z wybranego katalogu kopiujemy plik .kmz do odpowiedniego katalogu ( X:/Garmin/CustomMaps/ ) na Colorado.
9. Sprawdzamy kalibrację aktywując np. mapę wektorową (Najlepiej UMPpcPL - najdokładniejsza).

Mapka j.w. prosto z dysku, wygląda po tej procedurze w Colorado przepięknie, ale kalibrację ma nieźle walniętą:

Obrazek

EDIT 03/11/2009: jak - moim zdaniem - przygotować sztabówki np. Pulkovo 1942 do przerobienia w OziMapToKMZ, tak by kalibracja się zgadzała - opisałem w poście z 03/11/2009 w tym wątku.

Za to ściągniete kiedyś z GooglemMV zdjęcia siedzą jak żyleta:

Obrazek Obrazek

Tutaj to po prostu rewelacja!

Myślę, że ciekawe - Krzysztof
Ostatnio edytowano Wt, 03 lis 2009 8:50 przez soko, łącznie edytowano 9 razy
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez miecho » Cz, 15 paź 2009 22:57

Rzeczywiście przy Map Projection,Transverse Mercator po przekonwertowaniu tym programikiem mapka się rozjeżdża. Jeżeli się mapkę wcześniej "przemieli" MapEditem (Export->OziExplorerMap) i w ten sposób uzyska się Map Projection,Latitude/Longitude to dla takiej mapy efekt końcowy jest już zadowalający :).
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 983
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez Ranger » Cz, 15 paź 2009 23:16

Wystarczy zrzut ekranu z tego narzędzia dla zdjęć z satelity i chyba wszysko będzie jasne.
Myślę że program przerabia poprawnie mapy w Mercatorze, dla innych by musiał przelecieć z Pułkowa do WGS84 i przekształcić odwzorowanie obrazka.
Pozdrawiam
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2387
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Cz, 15 paź 2009 23:50

Witam.
Przyczyną „skopanej” kalibracji jest Map Datum Pulkovo 1942 na WGS 84 powinno być w porządku sprawdziłem narazie na dwóch arkuszach to na sto % jeszcze nie mogę powiedzieć czy jest OK.
Pozdrawiam.
Czy jest możliwość w tym programie ustawienie przeźroczystości czy trzeba w Google Earth korygować przeźroczystość dla każdego pojedynczego arkusz z pliku .kmz ?
Załączniki
Zywiec UMT2.jpg
Map Datum -WGS 84 Map- Projektion (UTM) Universal Transverse Mercator
Zywiec1.jpg
Map Datum -WGS 84 Map- Projektion Transverse Mercator
Zywiec.jpg
Map Datum -WGS 84 Map- Projektion Transverse Mercator
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Pt, 16 paź 2009 12:53

Dołączę jeszcze „P50_s28_zywiec_300dpi.jpg” był problem z podzieleniem. Zastosowanie podziału 7x10 zadziałało (924x494) wielkość poj. arkusza.
Pozdrawiam.
Załączniki
WIG zywiec.jpg
Map Datum - Borowa Góra Map- Projektion Transverse Mercator
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez miecho » Pt, 16 paź 2009 15:02

asandrzej napisał(a):Czy jest możliwość w tym programie ustawienie przeźroczystości ...

Można. Najstarszy bajt w Opacity - 256 poziomów przezroczystości. Jeżeli ustawisz na "FF" to uzyskasz nieprzezroczysty, "7F" 50% przezroczystości, "00" - całkowicie przezroczysty.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 983
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez miecho » Pt, 16 paź 2009 15:32

Pojawiła się wersja 1.0.0.9
- West/South coordinate bug corrected
- For "Whole map as GE overlay" button: The name of KML file in the KMZ archive was changed to doc.kml


http://mozigo.zubor.net/uploaded/OziMapToKmz_uni_lng.zip
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 983
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Pt, 16 paź 2009 16:42

miecho napisał(a):Najstarszy bajt w Opacity - 256 poziomów przezroczystości. Jeżeli ustawisz na "FF" to uzyskasz nieprzezroczysty, "7F" 50% przezroczystości, "00" - całkowicie przezroczysty.

Witam.
Dzięki. Nie chciałem nic tam przestawiać, bo różnie się to kończy.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Pn, 19 paź 2009 9:43

Witam.
OziMapToKmz w nowej wersji tak jak i w poprzedniej nie radzi sobie z najczęściej stosowanymi przez nas Mapm Datum i Map i Projection takim jak Pulkovo 1942/Transverse Mercator, WGS 84/(UTM), Potsdam Rauenberg DHDN/Transverse Mercator. Mapy, która po przetworzeniu do pliku.kmz ma najmniejszy błąd w kalibracji to WGS 84/Transverse Mercator, ale także nie do zaakceptowania. Największy błąd jest przy przetworzeniu map Potsdam Rauenberg DHDN/Transverse Mercator.
Pozdrawiam.
Załączniki
Mazury.jpg
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez miecho » Pn, 19 paź 2009 11:04

No niestety nie potrafi. Na forum garminowym https://forums.garmin.com/showthread.php?t=2841&page=3 -BOGI- (to jest chyba autor OziMapToKMZ) sugeruje żeby mapę wcześniej przekonwertować (np. MapEditem) do stosownego formatu przed skorzystaniem z OziMapToKMZ.
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 983
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez Ranger » Pn, 19 paź 2009 11:33

Na ten moment poprawnym sposobem jest transformacja obrazu mapy do odwzorowania, gdzie poludniki są rownoległe i w orientacji północnej. Natomiast być może z czasem narzędzia będą w stanie wyliczyć kąt obrotu mapy i wtedy transformacje obrazka mapy mogą być zbędne.
Pozdrawiam,
Ranger
Ranger
Bywalec
 
Posty: 2387
Dołączył(a): Pn, 14 sty 2008 16:22

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Pn, 19 paź 2009 11:35

Witam.
Zgadza się też zauważyłem że nie obraca mapy.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez asandrzej » Cz, 22 paź 2009 15:43

Witam.
miecho napisał(a):Jeżeli w jednym kml/kmz są zawarte są dwa pliki jpg, które nachodzą na siebie to podczas wyświetlania jeden zasłania drugi.


„Miecho” wyjaśnił szczegółowo, w jaki sposób wyświetlają się arkusze map nakładające się na siebie w Colorado. (efekt warstw).
viewtopic.php?f=2&t=6682&start=375
W Google Earth zależne jest też od kolejności włączenia (zaptaszkowania) to, co zostało ostatnie włączone jest na wierzchu na przykład zasłonięty arkusz gasimy (pomimo tego, że jest niewidoczny) i powtórnie włączamy będzie na wierzchu.
Po utworzeniu pliku kmz plik wyświetlany w Gogle Earth nosi nazwę pliku wsadowego (pliku.map) nie wyświetla się nazwa pliku uruchomionego przy różnego rodzaju próbach może to być mylące, dlatego w GE można zmienić nazwę nie tylko pliku.kmz, ale i plików wewnętrznych i powtórnie zapisać .
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
asandrzej
Bywalec
 
Posty: 6094
Dołączył(a): Śr, 13 lut 2008 20:24

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez miecho » Pt, 30 paź 2009 0:42

Jest dostępna wersja 1.0.1.3:
  • Number of rows or columns in tile matrix can exceed 10 now. For example, it is possible to set 13x7 or 6x15 tiles. Suitable for some non square areas.
  • Corrected bug that occured if path or filename contained space character
LeCH
Edge 1000 , Oregon 650, Forerunner 935
Na sprzedaż:
Vivoactive HR- 500PLN, Forerunner 920XT - 750PLN
Avatar użytkownika
miecho
Bywalec
 
Posty: 983
Dołączył(a): Cz, 08 maja 2008 7:40
Lokalizacja: już nie Żory...

Re: OziMapToKMZ rastry Oziego do Colorado

Postprzez soko » Wt, 03 lis 2009 8:17

Pułkowo - raster do COLO/ORE/DAKOTA

Aby sztabówka w formacie Pulkovo 1942 była dokładnie skalibrowana i przygotowana do obrobienia w OziMapToKMZ - należy wykonać następujące czynności:

1. Pobrać plik "datums.dat" ze strony GPSManiaka : http://gps.astronet.pl/new/down-0/datums.zip , rozpakować go i skopiować do głównego katalogu OziExplorera (zazwyczaj C:/OziExplorer/).
2. Przełożyć pliki z mapami do obróbki do jakiegoś osobnego katalogu. Dla porządku, by się wszystko nie pomieszało.
3. Uruchomić OziExplorer Trial i sprawdzić, czy mamy w File> Configuration> System >> w Data File Datum :"Pulkovo 1942 POL". Jeśli tak, ustawiamy jako domyślne w tym okienku, jak i w "Maps> Blank Map Datum".
4. Wgrywamy sztabówkę: File> Load> Load From File> Load Map File..
5. Map> Grid Line Setup> Grid Configuration >> i zaptaszkowujemy "Grid On". Linie powinny dokładnie pokrywać się z danymi na mapie.

Obrazek

6.Jeśli tak jest, - poleceniem File >Save To File > Save Map File, zapisujemy (nadpisujemy) zmieniony plik .map Ozi Explorera.
7.Otwieramy MapEdit i poleceniem File> Open wgrywamy przerobiony plik .map. Kalibracja brzegów w MapEdit nie zgadza się zbyt dokładnie z siatką, wygląda jednak na to, że nie jest to konieczne.
EDIT : jesli jednak chcemy, by nie było przerw pomiędzy mapkami, trzeba mapkę "wpasować w siatkę". Czyli CTRL "6" i lewy klawisz myszy i przesuwamy do zgrania krawędzi z siatką.
7a. Dobieramy właściwy zoom (wartość podana na dolnym pasku) . Zazwyczaj dobieramy taki jak skala mapy ( mniej więcej, bo dokładnie się zazwyczaj nie da - marginesy ). Jeśli chcemy mieć dobrze widoczne w odbiorniku zoomy rzędu 100-200 mtr raczej należy dać "nadwymiar" , a więc np. dla 1:50 000 dajemy 1:30 000. Im większe damy też powiekszenie, tym mapka w odbiorniku jest jaśniejsza, no i oczywiście zajmie wiecej kafelków.
---------------
Uwagi techniczne:
Konkretnie jest tak, że np. arkusz 1:50 000 widoczny w IrfanView jako 4233x 46000x 24 BPP zajmujący 5.91MB/55.59MB wgrany od razu do MapEdita bo kalibracja była idealna (pliki dostałem od fachowca przy okazji małej czarnej na CD ) i exportowany j.w. w skali 1:29000 dał wynikowy plik .bmp (tak eksportuje MapEdit) 2325 x 2561 o wielkości 17.0 MB i dał sie podzielić na 3 x 3 kafelki. Oznacza to, że takie przekształcenie daje 9x4 = 36 kafli na obszar pokrywany mapką 1:100 000.
Jeśli jednak wgrałem inną mapkę 1:50 000 w Irfan View 4159 x 4590 x 24BPP 7.41MB/54.63MB i eksportowałem w skali 1:48 000, to otrzymałem plki .bmp 1405x 1547 6.21MB i on oczywiście lekko zmieścił się w 2 x 2 = 4 kafelkach w OziMapToKMZ (7.40MB) , co daje 16 kafelków na 1:100 000 czyli przy limicie 100 kafelków da to pokrycie 50-tkami obszaru 6 setek.
No ale to każdy sobie sam rozważy, jakie zoomy dobrać. Myślę zresztą, że kiedyś limit kafelków będzie wyższy niż 100.
--------------

8.Poleceniem File> Export> OziExplorer map - eksportujemy do osobnego katalogu (lub nadpisujemy). Jeśli mapa ma szerokie brzegi, a zamierzamy dograć mapy sąsiadujące, dobrze jest opcją Custom maps poprawić koordynaty wgrywanego obszaru, by była tylko mapa (bez marginesów):

Obrazek

9. Tak przetworzoną mapkę pobieramy do OziMapToKMZ, jak to już opisano powyżej. Jeśli mapa jest prawidłowo przetworzona, nie powinna w okienku informacji o mapie pojawiać się już wzmianka o "Pulkovo 1942", a jedynie "WGS84";
tak jest źle:
Obrazek
a tak dobrze:
Obrazek

10. Po przetworzeniu mapy wgrywamy ją do odbiornika.Dołaczyła do już obecnych czterech 50-tek. jak widać kalibracja jest wystaczająco dokładna.
Obrazek Obrazek Obrazek

11. Widać jednak, że wykonana transformacja lekko ścina brzegi i arkusze dzieli biały pasek:

Obrazek

EDIT: jeśli jednak mamy mapki idealnie wpasowane w siatkę w Mapedicie, przerw w zasadzie nie ma. Są ledwo zauważalne.

Opis jest dla Pulkovo 1942. Oczywiście dla sztabówek w innych "datum" ustawienia dla OziExplorera są inne. Reszta tak samo.

Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio edytowano Wt, 03 lis 2009 17:36 przez soko, łącznie edytowano 1 raz
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1757
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości