Problem z HTC P3600 + Gps Proxy + Garmin Que

O nüvifone, seriach 10 i 20, iQue oraz aplikacjach nawigacyjnych Garmin StreetPilot, Mobile XT, Que i Mobile PC. Czyli o nawigacji Garmina w PDA i telefonach (w tym Andriod, iOS, Windows Mobile i Symbian) lub na przenośnych PC. Także o mapach cityXplorer i użytkowaniu GPSów w miejskim buszu.
Paweł
Nowy

Problem z HTC P3600 + Gps Proxy + Garmin Que

Post autor: Paweł »

Witam jestem nowym człowiekiem na forum.
Niestety nie za bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten post – sprzęt czy program. :?
Wcześniej posiadałem innego PPC z telefonem i GPS’em i wszystko działało bez problemu. :!:
Jak w tytule napisałem teraz posiadam PPC z telefonem i GPS model HCT P3600.
GPS Proxy (ver2.2) działa. Jednak Que nie widzi sygnału z wirtualnego portu. :(
Nie wiem co zrobić?
Pozdrawiam Pawel
P.S. ponieważ do tej pory nie miałem żadnego kontaktu z mapami i odbiornikami GARMIN’a będę potrzebował pomocy. Czy jest może jakaś ‘publikacja’ która wprowadza nowicjuszy w ten temat.
Avus
Początkujący

Re: Problem z HTC P3600 + Gps Proxy + Garmin Que

Post autor: Avus »

Paweł pisze:Czy jest może jakaś ‘publikacja’ która wprowadza nowicjuszy w ten temat.
gpsproxy - czyli Garmin QUE dla każdego w skarbnicy wiedzy GPS Maniaka, jest tez poradnik na http://gps.geosolutions.info.
Paweł
Nowy

Dziękuję wiem o tych stronach i z nich dowiedziałem się jak 'to' zainstalować.
Jednak jak napisałem wcześniej na moim poprzednim PPC (tel z GPS) GPS Proxy i Que działało bez problemu i mapa bazowa świata się odpalała i działała z 'wirtualnym' GPS-em.
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: Problem z HTC P3600 + Gps Proxy + Garmin Que

Post autor: Artur »

Paweł pisze:GPS Proxy (ver2.2) działa. Jednak Que nie widzi sygnału z wirtualnego portu. :(
GPS Proxy 2.2 czy 2.2a? Działa tzn.co? W GPS Proxy widzisz pozycję i wszystkie dane na stronie GPS Fix Info? Widzisz rozmieszczenie satelitów na stronie GPS Satelite Info?
Jeśli tak, to czy masz zaznaczoną opcję Mirror GPS Input to Output Port i dobrze ustawiony Application COM Port dla rozszerzenia Garmin Protocol Output?

Posprawdzaj powyższe i daj znać - jak nie zadziała będziemy szukać dalej.
Pzdr
Artur
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Możliwe kiksy:
1. W TOOLS> Settings > Misc ( piszę o GPSProxy) po ustawieniu Virtual Com Port Number, trzeba KONIECZNIE zrestartować program, ale chyba poprzez TOOLS> Exit, a nie przez "X" w prawym górnym rogu. I wtedy dopiero ustawiać w TOOLS> Settings > Application , Application COM Port na ten GPS Proxy Virtual COM Port.
2. sprawdź też, czy w GarminQUE pod Menu>System setup> Interface w okienku Communications Port widnieje ten"GPSProxy Virtual com Port" ?
3. Trzecia możliwość, to ta, że może brakować jakiegoś pliku (sterownika)w systemie na którym teraz obecnie pracujesz. Czy ściągnąłeś i wgrałeś te pliki i do tych katalogów, tak jak podano w obu tych ściągach, do których linki są na początku wątku??.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Paweł
Nowy

Zmiany po uwagach kolegów

Witam przepraszam, że nie odpisywałem, ale niestety byłem 'trochę' zajęty.
:?
Z lenistwa i dla wygody :D przeniosłem kartę SD do nowego PPC i zrobiłem linka do programów w Windows... Oczywiście nie mogło zadziałać.
Po Waszych uwagach domyśliłem się gdzie jest błąd i postarałem się go naprawić zgodnie z zamieszczonymi uwagami.
Teraz mam taką sytuację:
1. Zainstalowany GPS Proxy ver. 2.2
2. W pliku Windows jest VirtualComPort
3. Zainstalowany OpenNETCF Smart .....
4. Ponownie zainstalowany Que. Przestawiłem w rejestrze z 1 na 3 tak żeby było widać zakładkę z możliwością zmiany COM
Niestety dalej nie działa (sprzęg GPSProxy -> Que) Que nie widzi GPS :x
Wydaje mi się, że przetestowałem wszystkie możliwe ustawienia w obu programach i nic.
W Que->Iterface w okienku wyboru mam do dyspozycji: cf Que lub GPS 10 Bluetooth. Jak wybiorę GPS 10 Bluetooth to pojawia się dodatkowe okienko z zakładką Communications Port i tu mogę wybrać GPSProxy Virtual COM port on COM8.
I teraz nie wiem czy takie ustawienie ma sens. To 1 okienko to tylko nazwa a 2 to nazwa portu z którego następuje czytanie ?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Jeśli na pewno masz tak, że GPS masz ODBLOKOWANY, i port z GPS idzie na GPSProxy , a z GPS proxy sygnał idzie via port vitrualny do Garmin QUE, to już nie wiem, może narozrabiałeś w ustawieniach???

Ale sprawdź, czy NA PEWNO ODBLOKOWANY jest GPS ?? Bo to może być po prostu ten problem.

Zobacz bowiem:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=12409
i
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=12631

tam piszą o problemach z "odblokowaniem funkcjonalności GPS" (tak to nazwano) w tych modelach.

Odpisuję dopiero teraz, bo nie było mnie na necie przez tydzień.
pozdrawiam Krzysztof.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Paweł
Nowy

soko, sorry ale coś się nie rozumiemy. Odbiornik w HTC mam odblokowany - Od producenta. Mam inne oprogramowanie nawigacyjne i działa. Jak napisałem wcześniej GPS proxy działa widzi satelity, podaje pozycję, czas, itp.
Jeszcze raz nie - działa połączenie GPSProxy z Que.
Wszstko opisałem wcześniej.
PozdroPaweł
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Paweł:
W Que->Iterface w okienku wyboru mam do dyspozycji: cf Que lub GPS 10 Bluetooth. Jak wybiorę GPS 10 Bluetooth to pojawia się dodatkowe okienko z zakładką Communications Port i tu mogę wybrać GPSProxy Virtual COM port on COM8.
I teraz nie wiem czy takie ustawienie ma sens. To 1 okienko to tylko nazwa a 2 to nazwa portu z którego następuje czytanie ?
Tak, takie ustawienie jest w porządku. to drugie okienko to nazwa portu, z którego Que czyta sygnał z GPSProxy.
Czyta, o ile GPSProxy wysyła na ten port sygnał, co załatwiamy w ustawieniach GPSproxy.
Jeszcze tylko ( bez obrazy) sprawdź, czy w ustawieniach "General" masz w GPSMode zaznaczony "Connected".
....
Osobiście bym jeszcze przed odpaleniem GPSProxy i Que zawsze kasował wszystkie Running programs pod Settings>system>memory w ustawieniach Windowsa, by uniknąć blokowania dostępu do portu GPS przez inne programy.
Mam jednak wrażenie, że w takim razie coś jest nie tak jak trzeba ustawione w GPSProxy.
W GPS: GPS type>NMEA183 , tam w GPS Com Port . ten "com"gdzie jest "serialGPS", i baudy takie jakie fabryka dała. Log input zaptaszkować.
W "Misc" taki wybrać samemu "virtual com port number" jaki jest wolny na systemie ( nie jest zajęty przez inne aktywności).
wtedy trzeba zrestartować, tak jak pisałem powyżej.
Nastepnie w "Application"> Application com port dać właśnie ten , który wybraliśmy w "Misc", baudy - jak fabryka dała ( ja mam 57600 na FSLooxN560 - a to jest ten sam producent {HTC} więc chyba powinno być tak samo).
W garmin protocol > GPS product ID daj "9999", w GPS software version daj "100", w GPS Product Description daj "GPSProxy", w GPS Unit ID daj "0" ( cyfra zero), SNRDB min. "30", max. "50", Movement threshold "1", DOP to Accuracy.. daj "8", w Log Garminprotocol mam "odptaszkowane - czyli puste".
Tyle mogę na żywo spisać z tego co mam teraz na Looxie.
.............
jeśli teraz nie będzie działało, to może wersja GPSProxy nie ta, albo nadal brak jakichś sterowników.
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Aha , jeszcze jedno - mam versję GPSProxy 1.16 i chyba z pliku 1.16 b2.
O ile pamiętam z okresu, gdy to usiłowałem odpalić na Yakumo ( klon Mitac Mio), miało to jakieś znaczenie.
Przed około 2 miesiacami, instalowałem na FSLoox N560 już z gotowych plików dla versji 1.16 (chyba tej "b2") i tu też wszystko od razu działało.
Ponieważ FS N560 to też produkt HTC, więc myślę, że może warto zainstalować ver. 1.16.
Nie pamiętam w tej chwili szczegółów: ale już poszukałem i w tekście GPSManiaka jest taka wzmianka:
UWAGA: Gdyby pomimo załapania pozycji przez gpsproxy i faktu, że Garmin QUE prawidłowo wyszukuje port wirtualny wystąpiły problemy z zafiksowaniem QUE lub QUE po zafiksowaniu miałby kłopoty ze stabilnością trzymania pozycji należy zainstalować specjalną wersję gpsproxy: 1.16b2.
Są też jakieś linki na końcu tej instrukcji Bartka, i wiem, że z tym 1.16b2 jest coś na rzeczy. Spróbuj. Radzę.
Mnie już się kończą pomysły.
Krzysztof.
Paweł
Nowy

Chyba jednak wszstko jest zrobione tak jak trzeba.
Próbowałem zainstalować wersję 1,16b2 ze strony:
http://www.malsingmaps.com/wiki/index.p ... y_versions
(nigdzie indziej nie znalazłem instalki - jak masz instalkę to podeślij link gdzie można ją pobrać)
ale przy próbie instalacji dostaję komunikat o błędzie języka (jak się tutaj wstawia obrazki)
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: Zmiany po uwagach kolegów

Paweł pisze:W Que->Iterface w okienku wyboru mam do dyspozycji: cf Que lub GPS 10 Bluetooth. Jak wybiorę GPS 10 Bluetooth to pojawia się dodatkowe okienko z zakładką Communications Port i tu mogę wybrać GPSProxy Virtual COM port on COM8.
Dokładnie tak powinno być (tzn. niekoniecznie com8 ale GPSproxy Virtual COM który masz ustawiony jako application port - ja mam dwa - 7 i 8 i 7 ustawiony jako output com port a 8 jako application port. Jak używałem 1.16b, lubił się czasem powiesić dlatego teraz używam 2.2a (zmodyfikowany - zapisuje tracki jako plt). Puszczam przez niego nie tylko Que ale i TomToma jak chcę mieć tracki bo TomTom nie ma zapisu. Działa idealnie, od wielu miesięcy nigdy nic mi się nie powiesiło.

Jeszcze jedno: czy sprawdzasz w ruchu? Que ma taką cechę, że zanim ruszysz potrafi wyświetlać komunikat o poszukiwaniu satelitów (aquiring satelites czy jakoś tak). Co Ci wyświetla - no gps connected?.
Jaka mapa - bo jak masz kodowaną to też Ci wyłączy gps'a.

Artur
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Awatar użytkownika
soko
Garniak

Artur:
Zastosuj te ustawienia, które podałem. Chyba się czymś różnią od tych z obrazków, co ? :lol: Czytałeś tu o wersjach DEMO ? :lol:
Czytałeś uważnie stronę GPSManiaka o GarminQUE ? :lol:
Pozdrowienia- Krzysztof
Artur
Moderator
Kontakt:

soko pisze:Artur:
Zastosuj te ustawienia, które podałem. Chyba się czymś różnią od tych z obrazków, co ? :lol: Czytałeś tu o wersjach DEMO ? :lol:
Czytałeś uważnie stronę GPSManiaka o GarminQUE ? :lol:
Pozdrowienia- Krzysztof
To do mnie czy do Pawła?
ODPOWIEDZ