Przede wszystkim bardzo dziękuję za zainteresowanie i zgłoszenie tego błędu. Jednak, aby go naprawić muszę zapoznać się ze strukturą pliku. Także, prosiłbym, o przesłanie takiego pliku na mój adres e-mail: kiniu85

gmail.com (to żółte to małpa : )
Niestety mimo definicji standardu GPX, różne programy inaczej go interpretują. Np. niektóre podają prędkość w m/s (standard) niektóre w km/h (Nokia Sports Tracker)... Mam nadzieję, że uda się metodą prób i błędów napisać uniwersalny parser. Co do prędkości to standardowo powinna się znajdować między znacznikami <speed> i </speed>. Jeśli takiego znacznika nie ma to wypluwa błąd. Być może zrobię tak, że po prostu jeśli nie ma informacji o prędkości, to wyświetlanie trasy będzie okrojone. Testowałem liczenie prędkości na podstawie dystans/czas. Ale jak się okazuje, wyniki obliczone mają mało wspólnego z tymi podanymi. Jeśli ktoś jest ciekawy porównania, to mogę zamieścić wyniki moich testów
Portal powolutku się rozwija i staram się wdrażać nowe pomysły. Także jestem bardzo wdzięczny wszystkim za uwagi opinie no i przede wszystkim trasy

Ostatnia zmiana to nowy algorytm optymalizacji trasy. Ostatni bazował na pomijaniu n punktów, czyli był beznadziejny. Teraz usuwane są punkty znajdujące się pod małymi kątami oraz punkty, które mają niewielkie odległości między sobą (ale nie są np. zakrętem). Cały problem w tym, że "małe kąty" i "niewielka odległość" to pojęcia bardzo względne. Algorytm nie jest idealny, ale daje zadowalające efekty. Chociaż, część szczegółów pomija. Jakby kogoś to interesowało poniżej zamieszczam ilustrację z moich testów. Zielona linia, to wycinek trasy 2100 puktów, czerwona to optymalizacja do 150 punktów. A może ktoś miał do czynienia z czymś takim? Może powie coś ciekawego?
PS. Marko dzięki za ciepłe słowa

Naprawdę, mają dla mnie znaczenie. A co do portalu, który pokazałeś to ma ciekawe funkcje, jak pokazywanie sumy wzniesień, spadków itp., ale nie wygląda zbyt ładnie, chyba nie ma możliwości zamieszczania zdjęć. Raczej jest to statystyka wyprawy. Mnie chodzi bardziej o opisanie ciekawej podróży, dodanie zdjęć, aby inni mogli też tam pojechać i zobaczyć. Chociaż, można też dodać zjazd na sankach, jak to zrobił mój kumpel ze studiów

W przyszłości będzie odpowiedni podział, który oddzieli jedne ślady od drugich.