Portal dla pasjonatów podróży i GPSa

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

Portal dla pasjonatów podróży i GPSa

Post autor: butcheronline »

Witam,
jestem studentem informatyki. Jakiś czas temu kupiłem sobie odbiornik GPS. Nazbierałem trochę śladów z podróży i parę zdjęć, chciałem je pokazać znajomym, ale niestety żaden portal nie przypadł mi do gustu. Albo były bardzo zagmatwane, albo miały małą funkcjonalność. Zresztą większość jest zagranicznych.

Chciałem, coś prostego, ładnego i funkcjonalnego. Ponieważ, nie znalazłem to napisałem sobie sam :)

Na razie system potrafi czytać tylko pliki .gpx. Wszystkie trasy łączy w jedną. Mam w planach parę pomysłów i w miarę możliwości mam zamiar je wprowadzać :)

Będę wdzięczny za wszelkie opinie, sugestie czy znalezione błędy :) Oraz oczywiście za dodane trasy :)

Adres portalu to http://www.trasygps.com/

Pozdrawiam
Krzysiek
http://www.trasygps.com - serwis dla miłośników podróży i systemu GPS
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Portal dla pasjonatów podróży i GPSa

Post autor: GPS Maniak »

Podałeś błędny adres. Już go poprawiłem, ale w podpisie nadal masz z błędęm. Przelicz literki "t" :wink:

Krotkie pytanie: co oznacza: "załóż je teraz za darmo". Czy to oznacza, że później będzie trzeba płacić za posiadanie konta?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

GPS Maniak pisze:Podałeś błędny adres. Już go poprawiłem, ale w podpisie nadal masz z błędęm. Przelicz literki "t" :wink:
Dzięki za pierwsze uwagi :)
GPS Maniak pisze:Krotkie pytanie: co oznacza: "załóż je teraz za darmo". Czy to oznacza, że później będzie trzeba płacić za posiadanie konta?
Zdecydowanie NIE :) Tak jak wspomniałem, to jest projekt, który tworzę całkowicie niekomercyjnie. Zrodził się on z mojej potrzeby - dzielenia się wrażeniami z podróży. Chciałbym też, żeby był miejscem, gdzie mógłbym poznać ciekawe szlaki przebyte przez innych.

"Za darmo" ma tę ciekawą właściwość, że zachęca :) Ma to kluczowe znaczenie, przy powstawaniu portalu. Czym jest portal bez użytkowników? Może faktycznie powinienem jakoś to wszystko lepiej sformułować. Ale narazie nie skupiałem się za bardzo na tekstach :)

Gdyby w przyszłości utrzymanie serwera okazało się zbyt kosztowne, najbardziej by mi odpowiadała dobrowolna dotacja. Ponieważ osobiście nie znoszę reklam i nigdy w nie nie klikam...
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Ciekawa, potrzebna inicjatywa.
Skoro portal w fazie rozwojowej, więc sugeruję wyświetlanie przebiegu całych śladów na mapie.
Dotąd dobym przykładem jest www.trailguru.com.
Wiele portali wyświetla tylko punkty startowe tras.

Brawo za temat i ciekawą formę strony, w naszym kraju na razie ze świeczką szukać takich portali!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

Moje gpx-y się nie wczytują.

Kod: Zaznacz cały

Brak informacji o prędkości
Oczywiście taka informacja jest, plik standardowy wyeksportowany z Mapsource.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Mam ten sam problem co Przemek. W MapSource widzę prędkość, a mimo to jest ten komunikat.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

Przede wszystkim bardzo dziękuję za zainteresowanie i zgłoszenie tego błędu. Jednak, aby go naprawić muszę zapoznać się ze strukturą pliku. Także, prosiłbym, o przesłanie takiego pliku na mój adres e-mail: kiniu85 :twisted: gmail.com (to żółte to małpa : )

Niestety mimo definicji standardu GPX, różne programy inaczej go interpretują. Np. niektóre podają prędkość w m/s (standard) niektóre w km/h (Nokia Sports Tracker)... Mam nadzieję, że uda się metodą prób i błędów napisać uniwersalny parser. Co do prędkości to standardowo powinna się znajdować między znacznikami <speed> i </speed>. Jeśli takiego znacznika nie ma to wypluwa błąd. Być może zrobię tak, że po prostu jeśli nie ma informacji o prędkości, to wyświetlanie trasy będzie okrojone. Testowałem liczenie prędkości na podstawie dystans/czas. Ale jak się okazuje, wyniki obliczone mają mało wspólnego z tymi podanymi. Jeśli ktoś jest ciekawy porównania, to mogę zamieścić wyniki moich testów :)

Portal powolutku się rozwija i staram się wdrażać nowe pomysły. Także jestem bardzo wdzięczny wszystkim za uwagi opinie no i przede wszystkim trasy :) Ostatnia zmiana to nowy algorytm optymalizacji trasy. Ostatni bazował na pomijaniu n punktów, czyli był beznadziejny. Teraz usuwane są punkty znajdujące się pod małymi kątami oraz punkty, które mają niewielkie odległości między sobą (ale nie są np. zakrętem). Cały problem w tym, że "małe kąty" i "niewielka odległość" to pojęcia bardzo względne. Algorytm nie jest idealny, ale daje zadowalające efekty. Chociaż, część szczegółów pomija. Jakby kogoś to interesowało poniżej zamieszczam ilustrację z moich testów. Zielona linia, to wycinek trasy 2100 puktów, czerwona to optymalizacja do 150 punktów. A może ktoś miał do czynienia z czymś takim? Może powie coś ciekawego?

Obrazek

PS. Marko dzięki za ciepłe słowa :) Naprawdę, mają dla mnie znaczenie. A co do portalu, który pokazałeś to ma ciekawe funkcje, jak pokazywanie sumy wzniesień, spadków itp., ale nie wygląda zbyt ładnie, chyba nie ma możliwości zamieszczania zdjęć. Raczej jest to statystyka wyprawy. Mnie chodzi bardziej o opisanie ciekawej podróży, dodanie zdjęć, aby inni mogli też tam pojechać i zobaczyć. Chociaż, można też dodać zjazd na sankach, jak to zrobił mój kumpel ze studiów :) W przyszłości będzie odpowiedni podział, który oddzieli jedne ślady od drugich.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

butcheronline pisze:Co do prędkości to standardowo powinna się znajdować między znacznikami <speed> i </speed>. Jeśli takiego znacznika nie ma to wypluwa błąd.
No to będzie problem bo MapSource oraz znane mi Garminy nie zapisują takiego znacznika.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

EGON pisze:Mam ten sam problem co Przemek. W MapSource widzę prędkość, a mimo to jest ten komunikat.
pelsta pisze:No to będzie problem bo MapSource oraz znane mi Garminy nie zapisują takiego znacznika.
Skoro MapSource wyświetla prędkość, ale jej nie zapisuje tzn. że musi ją obliczać. Też tak zrobię :) Może wyniki nie są idealne, ale lepsze to niż nic. Zastanawiam się tylko czy jest sens liczyć przebytą odległość z uwzględnieniem wysokości n.p.m. Ale chyba jest to pomijalnie mała różnica.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

butcheronline pisze:Skoro MapSource wyświetla prędkość, ale jej nie zapisuje...
Głównie chodzi o to, że urządzenia Garmin nie zapisują tej prędkości (przynajmniej te, które znam).
butcheronline pisze:Zastanawiam się tylko czy jest sens liczyć przebytą odległość z uwzględnieniem wysokości n.p.m.
Ten temat już chyba gdzieś widziałem na forum.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

Hm, obliczyłem sobie, że różnica jest dość znaczna, bo przy nachyleniu 30° jest to błąd około 16%. Ale biorąc pod uwagę, że wyniki obliczeń i tak nie są zbyt miarodajne to olałem sprawę :) Zresztą, z tego co się orientuję, aby wysokość była podawana dokładnie to musi być specjalny odbiornik GPS.

Już jest możliwe dodanie trasy, bez informacji o prędkości.

Zapraszam do dodawania tras :) Mnie się już powoli kończą ciekawe trasy, a najbliższa wyprawa dopiero pod koniec lutego :(

Na zachętę powiem Wam, że panel edycyjny tras to moje oczko w głowie i polecam jego wypróbowanie. Szczególnie galeria, która automatycznie umieszcza zdjęcie na mapie na podstawie informacji EXIF :)

PS. Na jednym zdjęciu ze spływu Dunajcem znajduje się goła baba :twisted: Taki tani chwyt reklamowy :P
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Mam propozycję, aby dodać warstwę UMP.

W skrócie coś takiego w odpowiednim miejscu:

Kod: Zaznacz cały

var umpLayer = new GTileLayer(new GCopyrightCollection("<a href=\"http://ump.waw.pl/\">UMP-pcPL</a>"), 1, 18, {tileUrlTemplate: 'http://tiles.ump.waw.pl/ump_tiles/{Z}/{X}/{Y}.png'});
var umpMap = new GMapType([umpLayer], G_NORMAL_MAP.getProjection(), "UMP-pcPL");
mapa = new GMap2(document.getElementById('mapka'),{mapTypes: [G_PHYSICAL_MAP,umpMap]});
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

Dobry pomysł z mapą UMP - dzięki :)

Dziękuję także nowym osobom za dodawanie swoich tras :)

Miałem iść spać dziś wcześnie, ale postanowiłem jeszcze trochę popisać. Wykodziłem system komentarzy, dodałem inne widoki map. No i zrobiłem nową grafikę i logo.

Jak Wam się podoba nowa wersja?
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

Fajna sprawa. Przydałaby się jakiś podział po regionach (ew. mapka zbiorcza PL z punktami symbolizującymi ślad w danym obszarze) bo niedługo będzie trudno się czegoś doszukać.
Poza tym myślę, że zdałaby się opcja pobrania śladu na dysk (nie dopatrzyłem się?) :)
Pozdrawiam,
Przemek
Awatar użytkownika
butcheronline
Początkujący
Kontakt:

Co do podziału, to odłożyłem go sobie na później, bo jeszcze 3 dni temu było 5 tras. Nawet nie ma jeszcze stronicowania. Teraz, co mnie bardzo cieszy, ludzie zaczynają dodawać swoje trasy. I muszę to jakoś fajnie rozwiązać.

Rozwiązanie z innych portali w ogóle mi się nie podoba. Jest mapa i na niej kilkadziesiąt punktów. Jak przybliżę, czekam kilka sekund zanim się załadują i pojawiają się w zupełnie innych miejscach. Jest strasznie napaćkane, nic nie widać, a procesor huczy jak szalony. Zdaje się, że korzystają oni z menadżera markerów Google Maps.

Chciałbym zrobić, coś takiego, żeby szybko działało i było czytelne, ale jednocześnie zawierało wszystko co powinno. Jednym słowem genialne :) Tylko, że jeszcze nie wiem jak... :)

A co do pobierania tras, to narazie nie ma takiej możliwości. Portal raczej ma pokazać, gdzie jest coś ciekawego i warto tam wyruszyć. Wtedy wyruszamy w to miejsce, ale idziemy własną ściężką, którą także możemy wrzucić na portal :P Myślicie, że takie pobieranie tras było by przydatne?
ODPOWIEDZ