MapSource 6.16.1 - Garniak Edition
Re: MapSource 6.16.1 - GARNIAK EDITION
PouchX to odnośnie czcionek, faktycznie coś nie bardzo,nawet przy zoom 200m nie można nic odczytać!
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
/Ege 810/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ Topo PL
Moje screene tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=15&t=8065#p93794 potwierdzają słabą czytelność tekstu w nowym Mapsource
Pozdrawiam
Janusz
|| Nuvi 760 | UMP pcPL | CNE nüMaps Lifetime | OSMapaPL || Sygic ||
Janusz
Ustaw sobie większą czcionkę: Edycja->Preferencje->Wyświetlanie->Zmień czcionkę mapy. Niestety sposób cieniowania napisu pogarsza czytelność.
Przy okazji, Garminowi w ostatniej wersji udało się pokonać problem złych wpisów do rejestru. Wersja 6.16 działa w sytuacji, gdy poprzednie nie chcą wystartować.
Przy okazji, Garminowi w ostatniej wersji udało się pokonać problem złych wpisów do rejestru. Wersja 6.16 działa w sytuacji, gdy poprzednie nie chcą wystartować.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tyle, że potem są problemy z czcionką w starszych wersjach MS - np. w wersji 6.13.7_GE, która ze względu na szybsze działanie jest moją wersją podstawową. W moim przypadku 6.16.1_GE będzie służył wyłącznie do "produkcji" gampsupp.img, zatem napisami się nie przejmujępopej pisze:Ustaw sobie większą czcionkę: Edycja->Preferencje->Wyświetlanie->Zmień czcionkę mapy.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Popej: jest lepiej po powiększeniu czcionki, tylko ten dziwny biały stroke...
Ale dobra - w końcu na nuvim wygląda OK, więc kończę się czepiać
Ale dobra - w końcu na nuvim wygląda OK, więc kończę się czepiać
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
po zmianie czcionki nie ma już tego dziwnego cieniowania, za to czcionka jest jakaś poszarpana, jakby ktoś odręcznie pisał...
Tylko na GPSWielkopolska tekst jest gładki, czytelny. Nie zmieniałem wielkości, tylko rodzaj czcionki...
Tylko na GPSWielkopolska tekst jest gładki, czytelny. Nie zmieniałem wielkości, tylko rodzaj czcionki...
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Nieczytelne napisy to jedno (nazwy rzek mam czytelne dopiero po zmianie na Arial 14) ale nie podobają mi się również w nowym MS strasznie grube i ordynarne krechy śladów i tras!
Jeśli chodzi o stronę graficzną to duży minus dla 6.16.1 Żałuję, że aktualizowałem. Poprzednia wersja była dużo czytelniejsza!
Do wersji 6.15.11 idealnie czytelna czcionka nr 10 w nowej 6.16.1 coś widać dopiero od 14.
W poprzedniej wersji ślady i trasy to cieniutka czarna linia na trochę szerszym kolorowym tle a w nowszej wersji to szeroka krecha, która zasłania mapę nie pozwalając na precyzyjne kreślenie trasy lub śladu. Aktywne ikony POI wyświetlają się teraz na jakimś koszmarnym szarym tle!
Nie rozumiem dlaczego musieli popsuć to co było dobre…
Chyba jedyne wytłumaczenie jest takie, że programiści muszą się czymś wykazać aby nie stracić pracy, wiec gdy brak im kreatywnych pomysłów, "poprawiają" na gorsze to co było dobre
Odpowiedź Garmina:
Jeśli chodzi o stronę graficzną to duży minus dla 6.16.1 Żałuję, że aktualizowałem. Poprzednia wersja była dużo czytelniejsza!
Do wersji 6.15.11 idealnie czytelna czcionka nr 10 w nowej 6.16.1 coś widać dopiero od 14.
W poprzedniej wersji ślady i trasy to cieniutka czarna linia na trochę szerszym kolorowym tle a w nowszej wersji to szeroka krecha, która zasłania mapę nie pozwalając na precyzyjne kreślenie trasy lub śladu. Aktywne ikony POI wyświetlają się teraz na jakimś koszmarnym szarym tle!
Nie rozumiem dlaczego musieli popsuć to co było dobre…
Chyba jedyne wytłumaczenie jest takie, że programiści muszą się czymś wykazać aby nie stracić pracy, wiec gdy brak im kreatywnych pomysłów, "poprawiają" na gorsze to co było dobre
Odpowiedź Garmina:
techsupp@garmin.com pisze:Dziękujemy za skontaktowanie się z Garmin Europe.
Dziękujemy za poświęcenie czasu i opinię. Doceniamy Państwa zdanie i
komentarze dotyczące naszych produktów i oprogramowania. Postaram się
aby Państwa opinie dotarły do odpowiedniego źródła. Nie możemy
zagwarantować że zmiany o których Pan wspomina zostaną zimplementowane w
przyszłych aktualizacjach lub produktach niemniej jednak jeszcze raz
dziękujemy za informacje które mogą w tym pomóc.
Jeśli ma Pan/Pani więcej pytań, proszę dać mi znać, alternatywnie
poszukać rozwiązania na naszej stronie internetowej: http://www.garmin.com/sites/pl//support/faq/
Pozdrawiam serdecznie,
Garmin Europe
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
a jak wrócić do poprzedniej wersji? żeby nie odinstalowywać zainstalowanych już map?
GPSMap 478
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
- Castel 899
- Bywalec
Wybierasz równoleżnik, nad którym ma wisieć balon z Twoją kamerą.pelsta pisze:... Czy ten kąt wybieramy doświadczalnie? ...PouchX pisze:Aby pozbyć się efektu spłaszczenia (...) wybieramy "Użyj włąsnego kąta odwzorowania" i wpisujemy 50 st.
Pozdrawiam - Dominik
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki
, Win10H
1490T/6.30 + 8 GB, CNE 2019.20, ogąki
A mnie się wydaje, że Garmin planuje w małych krokach wygasić MS na rzecz BaseCampa - porównując zaangażowanie w rozwój tych produktów tak mi to wygląda... oczywiście jeszcze nie na tym etapie, bo nad BC trzeba mocno poprcować...
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Należy dodać, że lewy "CTRL+ALT", prawy nie działa - to taka mała uwaga dla mniej wtajemniczonych (jak jaPouchX pisze:Aby pozbyć się efektu spłaszczenia mapu (np.UMP) robimy coś takiego:
- wciskamy CTRL+ALT+A
- wybiermy "Użyj włąsnego kąta odwzorowania" i wpisujemy 50 st.
- zamykamy i uruchamiamy MapSource
Sam przed chwilą trochę się namęczyłem, bo uparcie próbowałem prawym ALTem+CTRL.
Swoją drogą dziwna sprawa, bo wcześniej nie widziałem takiego efektu, a może nie zwróciłem uwagi, ale dziś po zainstalowaniu pełnej wersji UMP-a, zauważyłem właśnie taki efekt i to nie na wszystkich mapach.
-był na: UMP ogonki, UMP pełna wersja, CNE;
-nie było na UMP topo.
(MS wersja 6.16.3)
Może ktoś zna rozwiązanie tej zagadki?
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Ja też musiałem ustawić 50 stopni po zainstalowaniu UMP_PE

Czyli wynika z tego, że dotyczy to map obejmujący obszar większy niż PL, czyli map EuropyAntonio pisze:-był na: UMP ogonki, UMP pełna wersja, CNE;
-nie było na UMP topo.
Może ktoś zna rozwiązanie tej zagadki?
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Fakt. Wydaje się banalnie proste, a nie wpadłem na toMariusz65 pisze:Czyli wynika z tego, że dotyczy to map obejmujący obszar większy niż PL, czyli map Europy
Pozdrawiam
.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2013, 19:42 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que