ZASILANIE: baterie, akumulatorki, ładowanie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Polecane akumulatorki NiMH do odbiorników outdoorowych

Post autor: Mariusz65 »

Jestem ciekaw jakich marek akumulatory NiMH preferujecie (polecacie) do urządzeń turystycznych?
Sanyo, Panasonic, Varta, Energizer, Sony itp.?
Chodzi mi oczywiście o ogniwa typu AA.
Jakie są najbardziej trwałe, mają dobry stosunek jakości do ceny i można im zaufać, że nie padną nagle po drodze co by nie nosić kieszeni pełnych baterii na wszelki wypadek ;-)

Używałem ostatnio akumulatorków irlandzkiej marki Hahnel o pojemności 2700 mAh.
:arrow: http://www.allegro.pl/item1065583263_do ... _4szt.html
Mają już jednak kilka lat i w dodatku jeden z czterech akumulatorków uległ uszkodzeniu (były wcześniej wykorzystywane w lampie błyskowej).
Miałem też Sony 2100 mAh i Energizer 2000mAh ale Hahnel spisywał się chyba najlepiej...

Trzeba będzie zainwestować przed wakacjami w nowy komplet akumulatorów.
Może ktoś doradzi co warto kupić... :?:
Załączniki
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 14:47 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Polecane akumulatorki NiMH do odbiorników outdoorowych

Post autor: EGON »

Mam, używam i polecam: :arrow: http://eneloop.pl

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 cze 2010, 17:54 przez EGON, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Dzięki!
Widzę, że cena też niższa niż Hahnela:
:arrow: http://www.allegro.pl/item1053816703_4x ... 6_box.html

Trzeba będzie spróbować...
Czy ENELOOP są produkowane o większej pojemności niż 2000 mAh ?
bo nie znalazłem..
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Zdaje się, że nie. Tylko 2000mAh, ale w 60CSx wystarczają spokojnie na całodzienną wycieczkę.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
traper_24
Bywalec

Post autor: traper_24 »

Mariusz65 pisze:Jestem ciekaw jakich marek akumulatory NiMH preferujecie (polecacie) do urządzeń turystycznych?
Sanyo, Panasonic, Varta, Energizer, Sony itp.?
Od prawie 3 lat za główne woły robocze w moich GPS-ach robi para akumulatorów GP 2450 mAh (seria 2500) i jak na razie (ok. 200 cykli "wolnym" prądem) bez zastrzeżeń, nawet 20-stopniowe minusy minionej zimy zniosły bez skarg. Zresztą nieco rzadsze kontakty z wyżej podaną konkurencją również oceniam bardzo pozytywnie :-)

trap
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.

Jakość akumulatorów nie da się określić jednym zdaniem.

Mam akumulatory Panasonic 16000 nie pamiętam, od kiedy, z początku naszego wieku, nie mają tej sprawności, co kiedyś, ale działają.
W tym czasie miałem sporo akumulatorów różnych firm różnej pojemności, które już dawno znalazły swoje miejsce w koszy do utylizacji.

Może zdarzać się, że konkretnej pojemności akumulatory są trwalsze firmy xxx lub yyy, ale ja mam takie doświadczenia, że ogniwa o zwiększonej pojemności mają krótszą żywotność.

Uważam, że optymalna pojemność wydajność/żywotność/cena to 1800/2000 mA/h.

Przy porównywaniu myślę, że trzeba uwzględnić pojemność i porównywać akumulatory o tych samych parametrach różnych firm.

Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

No właśnie!
Dlatego sprecyzuję pytanie, że chodzi nie tylko o markę ale o konkretny model i pojemność akumulatorka, który w praktyce okazał się najbardziej niezawodny!

Samemu trudno wszystko przetestować a przywiązując się do jednej marki można nie wiedzieć o zaletach innych...
Pozdrawiam Mariusz
RBT
Początkujący

Post autor: RBT »

Polecam zdecydowanie Sanyo Eneloop. Ich podstawową zaletą jest powolny proces samorozładowania. Wszystkie mają również bardzo zbliżone parametry, czego nie można powiedzieć o Energizerach, których jakość już dość dawno znacznie się pogorszyła. Ta ostatnia uwaga jest może nieco na wyrost, gdyż akumulatorów używam głównie do zasilania reporterskich lamp błyskowych, które jak wiadomo pobierają chwilowo bardzo duży prąd. Być może w odbiorniku będą spisywać się dobrze, jednak ja straciłem do nich zaufanie.
GPS 60map CSx, Silva Expedition 15, Recta DP6
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

Mariusz65 pisze:a przywiązując się do jednej marki
Co prawda nie stosuję do outdoorowego odbiornika, ale na potrzeby innych zabawek przywiązałem się do Sanyo Eneloop 2000mAh. Oczekuję od nich jednego: że zabawka leżąca w kącie np. przez miesiąc będzie działać. I dzięki nim działa.
traper_24
Bywalec

RBT pisze:Polecam zdecydowanie Sanyo Eneloop. Ich podstawową zaletą jest powolny proces samorozładowania.
Z pewnością jest to zaleta, ale jakie ona ma znaczenie w przypadku GPS-ów o średnio kilkunastogodzinnej żywotności akumulatorów? A przecież zawsze mamy coś za coś: koszt Eneloop 2000 mAh = Sanyo NiMH 2700 mAh - toż to 1/3 więcej (więc pewnie i dłużej)!

trap
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

To ja wolę o 1/3 mnie a dłużej. ( w latach)

Po dłuższym okresie eksploatacji mogę przeznaczyć ogniwa do zasilania myszki, zegara i innych urządzeń
gdzie niezawodność ( czas pracy w jednym cyklu) czy prąd „rozruchowy” nie ma takiego znaczenia.

Wspominałem wcześniej, że akumulatory te o zwiększonej pojemności 2300/2500 mA/h już dawno przestały działać, a o mniejszej starsze jeszcze do czegoś się nadają.
W tej chwili mam GP 27000 mA/h, ale myślę, że długo nie popracują.

Pozdrawiam.

PS.
Chyba niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć, żeby w tych samych gabarytach zmieścić więcej, z zachowniem pozostałych parametrów,
przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń z akumulatorami AA.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
RBT
Początkujący

Post autor: RBT »

traper_24 pisze:
RBT pisze:Polecam zdecydowanie Sanyo Eneloop. Ich podstawową zaletą jest powolny proces samorozładowania.
Z pewnością jest to zaleta, ale jakie ona ma znaczenie w przypadku GPS-ów o średnio kilkunastogodzinnej żywotności akumulatorów? A przecież zawsze mamy coś za coś: koszt Eneloop 2000 mAh = Sanyo NiMH 2700 mAh - toż to 1/3 więcej (więc pewnie i dłużej)!

trap
Tyle teoria. W praktyce Sanyo NiMH 2700 mają mniejszą pojemność, którą ponadto tracą ZNACZNIE szybciej od Eneloopów. Po tygodniu od naładowania mają już zapewne nie więcej niż 1800 mAh. To, że akumulatory pracują w urządzeniu kilkanaście godzin, nie znaczy, że nie warto stosować tych o niższej upływności. Przecież nie zawsze przed wyjazdem możemy ładować akumulatory, o dalszych wyprawach bez prądu nie wspominając. Wspomniałem już wcześniej, że Eneloopy są bardzo "równe". Na dwadzieścia osiem sztuk które aktualnie używam, żadna w widoczny sposób nie odstaje od reszty pod względem pojemności i upływności. W wypadku Energizerów na tą ilość przynajmniej kilka sztuk (lub więcej) zazwyczaj idzie do kosza.
Ja w każdym razie już wybrałem. Ale przymusu nie ma...
GPS 60map CSx, Silva Expedition 15, Recta DP6
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Kiedys bardzo lubilem akumulatorki GP 2500 mAh. Najstarsze z nich zakonczyly swoj zywot niedawno- wytrzymaly kilka lat.
W ciagu ostatnich 2-3 lat kupowalem akumulatorki 2500 mAh w kilku rzutach po 4-8 sztuk i niestety byly w coraz gorszym stanie- starczaly na krotko, nie trzymaly zadeklarowanej pojemnosci, gdy tymczasem te stare GP spisywaly sie znakomicie. Doszlo do tego, ze te "nowe" wykruszaly sie 3 razy szybciej niz te "stare". Ostatni zakup serii GP mial miejsce kilka miesiecy temu. Kupilem 12 sztuk z mysla, ze je najpierw przetestuje i nawet jesli kilka okaze sie trefnych, to je wymienie. Korzystalem jak zwykle z ladowarki procesorowej. Testy trwaly wieki, ale wreszcie sie skonczyly. Ladowarka przezyla intensywna eksploatacje, ale akumulatorki okazaly sie do niczego. Oddalem wszystkie. Kupowalem w hurtowni elektronicznej. Na sugestie, ze nie chce pieniedzy, a zalezy mi na akumulatorkach byle dobrych mily kierownik stwierdzil w szczerej rozmowie, ze na dobre akumulatorki "jak kiedys" nie ma zadnych szans, a GP sa z tego najlepsze. Sugerowal zmiane z klasycznych aku na typ Eneloop.

Cena tych aku nadal jest kosmiczna. W koncu to tylko akumulatorki. Moze gdybym potrzebowal 4 sztuk...

Przerzucilem sie na polecane aku Pentagram Infinity/Eternal 2000 mAh i na razie jestem zadowolony.
Przy tej cenie nawet nie bedzie zal ich "wyrzucic" gdyby okazaly sie liche w ciagu najblizszych kilku lat.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
traper_24
Bywalec

RBT pisze:Tyle teoria. W praktyce Sanyo NiMH 2700 mają mniejszą pojemność, którą ponadto tracą ZNACZNIE szybciej od Eneloopów. Po tygodniu od naładowania mają już zapewne nie więcej niż 1800 mAh.
Dotychczas spotykałem się z ocenami, że problem wygląda nieco mniej dramatycznie i "zwykłe" NiMH tracą miesięcznie jakieś 15%-20% zawartości. Z własnych obserwacji (a raczej ich braku) też mogę potwierdzić, że tygodniowe leżakowanie akumulatorków w rezerwie żadnej dostrzegalnej ujmy w czasie pracy GPS-a nie powoduje.

trap
ODPOWIEDZ