Wybór i wykorzystanie map w turystyce beskidzkiej.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Piotr_M
Początkujący

Re: Wybór i wykorzystanie map w turystyce beskidzkiej.

Post autor: Piotr_M »

Temat ma pomagać początkującym w wyborze sprzętu i map - czyli "czego nie da ci sąsiadka a może dać garmin". Jednym słowem - zobacz co możesz mieć zanim kupisz.
asandrzej pisze:Przykładowy plik kmz Beskidy - Skoczów - C5 (demo) jest podzielony na 17 „kafelków”
... ... ... Custom Maps wyświetla do 100-u kafelków, taka maksymalna ilość powinna być w katalogu Customaps.

Celowo nie wnikałem przy okazji w strukturę pliku KMZ mapy Galileos. Pisze tylko, z czym się zetknie nowicjusz gdy kupi te mapki. To temat na inny, ciekawy wątek. Podobnie jak na temat plików JNX.
Zachu pisze:Głównie w całej polsce
W górach przebieg szlaków znakowanych jest dość poprawny, gdzie indziej (na przykład Śląski - szlaki rowerowe) - są spore luki (wiem, że również ja mogę to zmienić).
Zachu pisze:Warstwice są w wersji pełnej i topo.
Napisałem co widać u Newbie na ekranie. A tym jak to konfigurować czy poprawić jest również ten wątek. Może to nie jest właściwa mapka, mam wgraną: UMP wersja EU ogonkowa.
asandrzej pisze:Nie bardzo zauważam niegodność między mapą Gps Maniaka a mapą Topo25 1:25 000, ...
Miałem na myśli niewielkie różnice pomiędzy przebiegiem szlaków turystycznych w rejonie Worka Raczańskiego pomiędzy mapą Gps Maniaka a Szlakami UMP, na korzyść Gps Maniaka.
popej pisze:Widoczność POI na mapach wektorowych można konfigurować. Pewnie masz ustawione w odbiorniku na "auto".
Ustawione na AUTO jak na Newbie przystało :)
popej pisze:Przy załącznikach to chyba można wstawić tylko 3 ...
Popej - co to za mapki ? Obie są śliczne. Ta z lewej dokładniejsza, ale ta z prawej na fajną treść turystyczną.

Piotr
( auto: nuvi765 & [CNE, UMP-pcPL], outdoor: 62STC & [UMP-pcPL, PL-topo-2012, różne KMZ-y])
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

No to jeszcze np. różnice pomiedzy wersjami "letnimi" i zimowymi map, o czym wspominał Marek :-)
(ilustracja inaczej dobranych treści turystycznych)
Pozdrawiam
Ranger
Załączniki
Beskid_Slaski_vs_wersja_zimowa.png
sdsyc
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: sdsyc »

Piotr_M pisze:Może to nie jest właściwa mapka, mam wgraną: UMP wersja EU ogonkowa.
Wybrałeś raczej dedykowaną do odbiorników samochodowych.
Popraw swój test ładując UMP-topo
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Piotr_M pisze:Napisałem co widać u Newbie na ekranie. A tym jak to konfigurować czy poprawić jest również ten wątek. Może to nie jest właściwa mapka, mam wgraną: UMP wersja EU ogonkowa.
Napisałeś co zainstalowałeś.
Czytając tabelkę do której link jest na głównej stronie: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Kt.C3 ... a.C4.87.3F
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Piotr_M pisze:Teraz Wy.
Mapa podstawowa (Walker_Mapset):
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (36.12 KiB) Przejrzano 8067 razy
Mapy uzupełniające (CykloAtlas, Compass):
Zalacznik2.jpg
Zalacznik2.jpg (71.06 KiB) Przejrzano 8067 razy
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
sdsyc
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: sdsyc »

Zachu pisze:Czytając tabelkę do której link jest na głównej stronie: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Wersje#Kt.C3 ... a.C4.87.3F
Newbie może mieć problem, 62 nie jest tam wymieniona ;-)
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 5 Plus Sapphire + TopoActive Europe + OSM Freizeikarte + UMP
W telefonach: Locus / Brouter, OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Awatar użytkownika
Piotr_M
Początkujący

Uwzględniając uwagi odnośnie konfigurowania widoczności POI w zależności od skali mapy, oraz moją pomyłkę w doborze odpowiedniej mapy UMP ma zaszczyt przedstawić:
(B) wektorowa TopoPL100_2008_06 ( GPSmaniaka) - z lewej,
kontra
(C) wektorowa UMPtopo - z prawej.

1. Warstwice UMPtopo są bardziej dokładne niż w mapie GPSmaniaka, za to nie ma na niej cieków wodnych (które m. in. poprawiają czytelność jeśli mamy tylko wektor).
2. Szlaki też jakoś lepiej widać u GPSmaniaka, za to schronisko jest wyraźniejsze na UMP.
3. Drogi i ścieżki które nie są szlakami turystycznymi - na mapie GPSmaniaka są widoczne, choć nie wszystkie, na UMPtopo - brak.
4. Kształt polany/hali - w oparciu o mapę TOPO 1:25000 - tu lepsza jest UMP, natomiast jaśniejszy kolor lasu u Lecha bardziej mi odpowiada (lepsza czytelność innych elementów).
Ogólnie różnice nie są duże i wygląda na remis.
Załączniki
D0_B0_all.jpg
D0_B0_all.jpg (91.33 KiB) Przejrzano 7825 razy
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 22:07 przez Piotr_M, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr
( auto: nuvi765 & [CNE, UMP-pcPL], outdoor: 62STC & [UMP-pcPL, PL-topo-2012, różne KMZ-y])
Awatar użytkownika
Piotr_M
Początkujący

Ostatnie starcie:
(B) wektorowa TopoPL100_2008_06 + raster TOPO25 - po lewej
kontra
(C) wektorowa UMPtopo+ raster TOPO25 - po prawej.
I dalej remis - u Maniaka cieki wodne na tle rastra tylko pogarszają wizualizację terenu no i te słabo widoczne schronisko (choć zgodne ze zwyczajowym oznaczaniem). Natomiast szlaki widać zdecydowanie lepiej. Na szczeście można mieć obie te mapy i przełączać je z poziomu menu konfiguracji mapy. A na poważnie - moim zdaniem - w trybie "tylko wektor" wygrywa UMPtopo, w trybie wektor+raster remis z lekkim wskazaniem na mapię GPSmaniaka (TopoPL100_2008_06 ).

Uwaga: Mapa Walker jest znacznie fajniejsza niż ta z 2008 - to zapewne nowsze dzieło GPSManiaka.
No i zapowiadana jest w tym roku mapa komercyjna - TurystykaPL (jeśli się nie mylę?).

P.S Można łatwo składać zrzuty ekranu GPS programem IrfanView używając funkcji Obraz/Utwórz obraz panoramiczny, potem można jeszcze Obraz/Dodaj obwódkę,ramkę.
Załączniki
B0_D0_Topo25.jpg
B0_D0_Topo25.jpg (101.91 KiB) Przejrzano 8047 razy

Piotr
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Piotr_M pisze:I dalej remis - u Maniaka cieki wodne na tle rastra tylko pogarszają wizualizację terenu
Generalnie uważam, że wspólne używanie rastra i wektora nie ma większego sensu * (oczywiście to w pełni subiektywna opinia) ale jeżeli już, to radziłbym zainteresować się parametrem DrawOrder rastra. Nie wiem co prawda jaki będzie efekt w przypadku KMZów, bo tego typu plików praktycznie nie używam ale jeżeli chodzi o JNXy, to obiekty liniowe możemy bez problemu ukryć "pod rastrem" podbijając DrawOrder np. do 255. Przy czym pod pojęciem "ukryć" rozumiem wyłącznie wizualizację mapy. Dla odbiornika ta mapa nadal będzie mapą aktywną i dane "pod kursorem" będą dostępne, co daje dość interesujący efekt końcowy:
Zalacznik1.jpg
Zalacznik1.jpg (66.85 KiB) Przejrzano 8038 razy
O tego typu zabawach pisałem m.in. tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=142609#p142609
Piotr_M pisze:Uwaga: Mapa Walker jest znacznie fajniejsza niż ta z 2008 - to zapewne nowsze dzieło GPSManiaka.
Zgadza się. Jeżeli chodzi o Beskid Żywiecki to mapa "Góry_PL_2010_10_DEM" czyli mapa, którą złożyłem jesienią 2010r i którą traktuję jako pewien etap przejściowy do produktu finalnego jakim ma być "GPS_50_Walker". Mapa bazuje na danych topograficznych zbliżonych treścią do map topograficznych w skali 1:50.000 oraz danych turystycznych, których głównym źródłem były (w 2010r) mapy turystyczne Compassu.

Suma summarum Walker_Mapset nie jest jednorodną mapą lecz zestawem produkcji pochodzących z różnych okresów:
Zalacznik6.jpg
Przy okazji. Podjąłem już decyzję w sprawie publikacji wszystkich ukończonych arkuszy "GPS_50" czyli map oznaczonych na skorowidzu ciemno ceglastym kolorem. Tak więc poza Bieszczadami i okolicami Śnieżnika, które publikuję już od pewnego czasu, miłośnicy map wektorowych i wędrówek po górach wkrótce otrzymają również mapę Gór Izerskich oraz ... Karkonoszy. Karkonosze co prawda nie wchodzą obecnie w skład mapy "GPS_50" ale mam je "na tapecie" i mam nadzieję wkrótce je ukończyć i chociaż to nie Beskidy, które są tematem obecnego wątku ale góry chyba nie mniej ciekawe - zwłaszcza dla mieszkańców Dolnego Śląska i Wielkopolski. Dla mieszkańców Wielkopolski równie ciekawa może być mapa południowo wschodnich rubieży Puszczy Noteckiej różniąca się dość wyraźnie pod względem doboru treści, w tym także treści turystycznych zarówno od Topo_PL_100 jak też od GPS_Wielkopolska czy w końcu od UMP_Topo.

EDIT:
Piotr_M pisze:Na szczeście można mieć obie te mapy i przełączać je z poziomu menu konfiguracji mapy.
Gdy będziesz miał więcej map w odbiorniku może to się okazać dość kłopotliwe. Dlatego sam stosuję myk tego typu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=144983#p144983

EDIT 2:
*) @Piotr_M. Jak wspomniałem nie bardzo czuję ideę wspólnego wyświetlania mapy wektorowej z rastrową. Przypadkowe dublowanie się obiektów - co sam słusznie podkreśliłeś - przynosi moim zdaniem więcej szkody niż pożytku (wyraźny spadek czytelności mapy). Wyjątkiem może być sytuacja, w której komuś wybitnie zależy na korzystaniu np. z rastrowej mapy topograficznej ale uzupełnionej wybranymi treściami turystycznymi co można rozwiązać poprzez zastosowanie tzw. nakładki - wspominał o tym asandrzej. Tyle że taka nakładka nie powinna być pełną mapą wektorową, a wyłącznie starannie przemyślanym produktem dodatkowym - dedykowaną dla danego produktu nakładką. Coś w stylu: "UMP_szlaki".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Generalnie uważam, że wspólne używanie rastra i wektora nie ma większego sensu * (oczywiście to w pełni subiektywna opinia)
Z którą się zgadzam! Oczywiście można tak dobierać podkłady rastrowe i dane wektorowe, aby móc korzystać swobodnie z takiej kompilacji.
Przykładem może być (chyba) komercyjna mapa Wielkiej Brytanii pod Garmina, ale osobiście przełączam raster/wektor (w zależności od bieżącej potrzeby).

A tak przy okazji, dziś była wyjątowo dobra widoczność w górach, więc nieco bawiłem się w rozpoznawanie celów... nie tylko tych widocznych na horyzoncie, ale również dalszych... Przegibka oczywiście z mojego domu nie widać, ale przynajmniej wiem w którym kierunku patrzeć.
Co do wysokości, to niezupełnie odpowiadają one rzeczywistości, bo pochodzą z NMT (ang. DEM).

Oto efekty:
screenshot-3.png
screenshot-6.png
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

Ranger pisze:No to jeszcze np. różnice pomiedzy wersjami "letnimi" i zimowymi map, o czym wspominał Marek :-)
Ciekawie zaznaczono również szlaki zimowe (np. na dojściu do Popradzkiego Plesa) na nowej mapie Tatr Polskich i Słowackich.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
epkchmiele
Bywalec

Post autor: epkchmiele »

Witam. Ja z zapytaniem do kolegów fachowców. Po kupnie Oregona pierwszego rastra jakiego wrzuciłem był KMZ i całe szczęście bo gdybym wrzucił JNX to pierwsze co bym zrobił to wyrzucił oregona za okno ze złością że nie kupiłem Twonav. Z tego co widzę po załączonych screenach na odbiornikach mniejszej rozdzieczości też nie jest za ciekawie. Mnie osobiście oczy bolą jak patrzę na takie rozmycie .
Trochę podkręcałem plik źródłowy z zadawalającym od wczoraj wynikiem ale to nie to samo co KMZ gdzie obraz jest ostry jak żyleta.
Czytałem na innych forach i jest to samo , ten sam plik zrobiony tym samym programem i KMZ będzie super a JNX mdły i rozmyty. Więc albo ja coś źle robię , albo JNX tak się wyświetlają , na forum nie spotkałem negatywnych opini na temat wyświetlania JNX. Dlatego z zapytaniem : jak Wy możecie używać takie mapy, a jesli macie inaczej niż na screenach powyżej to jak to zrobić żeby było inaczej ?
ps. byc może trochę się rozpaskudziłem widokiem rastra w M10 , ale to nie zmienia faktu że KMZ w oregonie wygląda podobnie pomimo dużej różnicy w rodzielczości i wielkości ekranu , jest poprostu ostry a jak patrzę na jnx to wzroku nie mogę skupić . Dodam tylko że w moim przypadku poprawa ostrości tylko psuła jnx-a.
Pozdrawiam Paweł.
Awatar użytkownika
Jiff
Początkujący

Post autor: Jiff »

Piotr_M pisze:Teraz Wy.
Obrazek
Tak wygląda mapa Topo_pl_100 na mojej starej Viście :P
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

epkchmiele pisze:Mnie osobiście oczy bolą jak patrzę na takie rozmycie .
Mnie nie bolą, bo prefruję wektory, które - co widać po screenie kolegi Jiff - nawet w starej Viście są ostre jak żyleta :D
Moja rada: jeżeli nie kupiłeś TwoNav lecz Garmina to postaraj się przekonać do filozofii jaką preferuje Garmin: stosuj mapy wektorowe, raster zostawiając jako ewentualne wyjście awaryjne.

Co do różnic pomiędzy JNX i KMZ. Ja nie zauważam niczego poza wyraźnie szybszym odświeżaniem plików JNX. Inna sprawa, że nie bardzo analizowałem problem od strony jakości obrazka końcowego, bo nie dość że preferuję wektor, to na dodatek w 62-ce z jej 110 dpi trudno byłoby wymagać cudów. Zresztą bez okularów i tak widzę wszystko lekko rozmyte :wink: Wydaje mi się jednak, że dla jakości rastra w Garminie dużo ważniejsze od końcowego formatu pliku rastrowego jest to w jakim układzie współrzędnych był plik wejściowy - tzn. na ile dużą operację przekształcania obrazka musiał wykonać soft konwertujący JPGa na "czysty WGS" oraz jaki zoom odbiornika jest zbliżony do natywnej rozdzielczości pliku końcowego.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ