Barometr w Colorado

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

1. Na 100% należy wyłączyć autokalibrację. To jest jasne, bo inaczej Colo szybko zgłupieje. Myślę tu o locie samolotem, gdzie różnice pomiędzy altimetrem a GPS są dla odbiornika za duże. W normalnych warunkach nie sądzę, by było to konieczne, ale o tyle przydatne, że cały czas masz prezentowane obie wartości wysokości "netto". Oczywiście będą się różnić, choćby z powodu zmian ciśnienia w danej lokalizacji ( niże/wyże itp.) w czasie.
2. Decyduje włączona "Stała wysokość" (Fixed elevation). Daje to wysokość GPS także w tracklogu. Wysokość "barometryczną" w tracklogu masz, gdy ustawisz "Variable elevation". Tutaj jest tak samo jak w 60CSx.

Z tym, że trzeba się danych ustawień trzymać przez cały np. lot ( czy czas wycieczki w górach), by mieć kompletny zapis. Powinna być też zapewniona stabilność baterii. Po wymianie są niekiedy niespodzianki w tracku. Lepiej przed tym zapisać daną część.

Myślę, że to wszystko.
Pozdrowienia Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

soko pisze:Tutaj jest tak samo jak w 60CSx.
Gdzie to się ustawia w 60-tce?
pzdr.
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Setup>Altimetr
Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
mbaszyns
Bywalec

Post autor: mbaszyns »

soko pisze:1. Na 100% należy wyłączyć autokalibrację.
...
2. Decyduje włączona "Stała wysokość" (Fixed elevation). Daje to wysokość GPS także w tracklogu. Wysokość "barometryczną" w tracklogu masz, gdy ustawisz "Variable elevation". Tutaj jest tak samo jak w 60CSx.
chwilka, czy jesteś pewny, że 60CSX po wyłączeniu autokalibracji i włączeniu "stałej wysokości" będzie logował w tracku wysokość GPS a nie barometryczną?
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Pewny nie jestem, bo 60CSx traktuję jako coś w rodzaju czarnej skrzynki z uwagi na pewność jego działania. 90% zabawy odbywa się na Colorado. W efekcie nie przełączałem go w różne tryby przy okazji lotu.
Nie mam więc własnych tracków tego typu z 60CSx.

Ale na logikę powinien działać tak samo także w zakresie zapisu trackloga.
Włączenie "Stałej wysokości" oznacza wg mnie przejście w tryb barometru rozumianego jako "wiszę na ścianie i mierzę ciśnienie, ale nie wnioskuję z tego o wysokości". Skoro nie wnioskuję to i nie podaję jej do tracklogu i zapisu tracka.
Może ktoś akurat gdzieś leci, mógłby to sprawdzić na 100%.
Albo - skoro już mamy "testy balkonowe" i "parapetowe" - można by zrobić "test wekowy" i zawekować w szklanym słoju 60CSx na kropli spirytusu (byle się tylko nie sfajczył). Oczywiście zawczasu włączony :lol: . Wtedy np. po kilku spuszczeniach na sznurku kilka pięter w górę i w dół będziemy mieli odpowiedź na 100%.
EDIT: może lepiej nie na "kropli spirytusu" ale wlać gorącej wody do słoja, pomieszać, wylać wszystko i póki gorące szkło włożyć GPS i zakręcić. Nie przesadzać z tą temperaturą, bo chodzi tylko o to by zamknięcie było szczelne, a nie by wewnątrz było jakaś super niskie cisnienie. By nie uszkodzić altimetru.Krzysztof
Ostatnio zmieniony 05 paź 2008, 20:36 przez soko, łącznie zmieniany 1 raz.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Za dwa tygodnie wylatam na tydzień, jak mi kto do tego czasu pożyczy 60-kę, to mogę się nią pobawić :"P
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Re: Kilka pytan o barometr w Colorado

Jak nie ma samolotu, to można się pobawić twist-offem.
Wlałem gorącej wody do słoja, zakręciłem , potrząsnąłem, otworzyłem , wytarłem od wewnątrz, wsadziłem 60CSx z ustawieniami jak powyżej i z ekranem altimetru widocznym( do dużego słoja wchodzi tylko po skosie !), zakręciłem, poczekałem kilka minut, aż barometr pokazał 200metrów ( wyjściowo było 80mtr). Na tej wartości sie +- ustabilizował, więc wyszedłem na balkon ( niestety 1 ptr) i kilka razy spuściłem słoik w torbie na minutę na trawnik i wciągnąłem na minute na balkon. Altimetr stale pokazywał około 172, 174, 177, 162 mtr ( na balkonie był w cieniu w torbie, na trawniku torba była w słońcu stąd wahania cisnienia).
Oto wyniki z active logu i screenshot z ekranu altimetru:

Obrazek

Potwierdza się, że w tracku będą zapisy wysokości gps, a nie z altimetru. Altimetr zarejestrował spadek ciśnienia, gdy zamknięty słój się wychładzał i wzrost po otwarciu (rozszczelnieniu) słoja.
Zresztą test do wykonania przez każdego. GPS do słoja i na wycieczkę. :D
Krzysztof
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

Z tym "trikiem" ze stałą wysokością to jest tak, że w moim 60CS nie działa (z tego co pamiętam), a z kolei Oregon dobrze zapisuje ślad, ale... w polach danych wciąż pokazuje głupoty :-)

Konkretnie: przed startem (zanim zamkną drzwi w kabinie) kalibruję wysokościomierz, wyłączam autokalibrację i ustawiam stałą wysokość. Niestety, raportowana wysokość (i maksymalna wysokość, etc.) ma się nijak do tej na ekranie satelitów. Za to ślad jest ok :-)
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

Dzisiaj przeleciałem się z 76CSx na trasie Katowice-Wuppertal. Potwierdzam, że podane w pierwszym poście ustawienia działają - w śladzie jest prawidłowa wysokość. Przy okazji odkryłem sposób na odczytywanie wysokości GPS na bieżąco. Trzeba wejść na ekran z profilem wysokości ("barogramką"). Na dzień dobry mamy tam wysokość "kabinową" z barometru. Ale wystarczy wcisnąć "w lewo", żeby zacząć odczytywać dane z trackloga, czyli z rzeczywistą wysokością. Powrót na koniec "barogramki" (do oporu w prawo) pozwala obserwować wysokość GPS na bieżąco.
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

Etrex Vista HCx w trybie barometrycznym "stała wysokość" wyświetla w polach: Max. Wysokość, Całkowity Wznios, Całkowity Spadek etc. wartość "0".
Czy w Colorado jest podobnie?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:
ako pisze:1. Jaka jest roznica miedzy cisnieniem barometrycznym a cisnieniem otoczenia?
To dość nieszczęśliwe definicje. W zasadzie - moim zdaniem - obie oznaczają to samo :wink:
Nie znaczą tego samego :!:
Różnica jest zasadnicza na co zresztą sam odpowiadasz w poniższej części swego postu wiec nie rozumiem czemu taka błędna teza na początku ;-)

Ciśnienie otoczenia to ciśnienie rzeczywiste jakie panuje na wysokości w której się aktualnie znajdujemy.
Ciśnienie barometryczne (wskazywane przez altimetr Garmina jako wyższe) to ciśnienie teoretycznie przeliczone do poziomu morza dla miejsca w którym następuje pomiar przy założeniu tych samych warunków otoczenia (jak temperatura itp.).
Do kalibracji wysokościomierza musi to być cienienie barometryczne (czyli sprowadzone do poziomu morza).
ako pisze:Pojechalem specjalnie pod IMGW we Wroclawiu zeby zdobyc dokladna wartosc cisnienia…
Po kalibracji wskazywal wysokosc npm odbiegajaca od rzeczywiscosci o okolo 80 m (powinna byc kolo 120m a wskazywal kolo 40m).
Błąd wartości ciśnienia o 1 hPa daje błąd wysokości o prawie 10 metrów!
Wynika z tego, że podano Ci wartość ciśnienia o około 8 hPa za wysoką. Być może mają walnięty barometr lub podali Ci wartość ciśnienia jaką mieli zapisaną na kartce z porannego pomiaru żeby nie zasuwać do budki po aktualny odczyt ;-)
Zakładając oczywiście, że twoje Colorado jest OK.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 14:08 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

Już ktoś gdzieś o to pytał i odpisywałem... ale wkleję jeszcze raz:

http://stacjepogody.waw.pl/index.php?PH ... &topic=4.0

Nie są to za dokładne wzory ale na potrzeby wątku (żeby rozjaśnić w głowie) powinny wystarczyć.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Mariusz65 pisze:Różnica jest zasadnicza na co zresztą sam odpowiadasz w poniższej części swego postu wiec nie rozumiem czemu taka błędna teza na początku ;-)
Teza nie jest błędna. Tłumaczenie Garmina jest błędne, a przynajmniej nieco nieszczęśliwe :D
Mariusz65 pisze:musi to być cienienie barometryczne (czyli sprowadzone do poziomu morza)
Tyle że ja ciśnienie sprowadzone do poziomu morza nazywam znormalizowanym, bądź względnym, a nie barometrycznym, bo to bardziej mi się kojarzy z "zmierzone barometrem", co równie dobrze może oznaczać: "ciśnienie otoczenia".

W sumie nie byłoby problemu, gdyby polskie tłumaczenie w Garminie było takie jak podpowiada Ryszard: ciśnienie "bezwględne" i "względne".
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
jaszczur78
Początkujący

Post autor: jaszczur78 »

Dobrym pomysłem przy kalibracji jest zapytanie o aktualne ciśnienie na stacji meteorologicznej IMGW. Ciśnienie jest tam mierzone w sposób ciągły. Barometr podaje ciśnienie otoczenia, jest ono wysyłane do komputera który nanosi poprawkę dla ciśnienia względem poziomu morza i samego barometru jeżeli tego wymaga. Określona jest też dokładnie wysokość zainstalowania barometru n.p.m. Nikt nie lata do budki (klatki meteorologicznej), gdyż barometr jest zainstalowany w biurze przy komputerze i z nim połączony. Dla osób które mieszkają niedaleko stacji i na podobnej dla niej wysokości, dane takie będą pomocne przy kalibracji i są do dostania na telefon. Sam w ten sposób kalibruję Vistę, jednak trzeba ten proces powtarzać.
Garmin eTrex Vista HCx - firmware 3.20, Garmin Fenix 7x
Android: Sygic, Locus
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

jaszczur78 pisze:Dobrym pomysłem przy kalibracji jest zapytanie o aktualne ciśnienie na stacji meteorologicznej IMGW.
Dla pracowników stacji to raczej bardzo zły pomysł! Nie chciałbym na ich miejscu aby ktoś zawracał mi "cztery litery" dzwoniąc po kilka razy dziennie :D
jaszczur78 pisze:Dla osób które mieszkają niedaleko stacji i na podobnej dla niej wysokości, dane takie będą pomocne przy kalibracji
Jeśli chodzi o skalowanie barometru w miejscu zamieszkania to czy nie prościej zmierzyć sobie wysokość i mieć spokój raz na zawsze ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
ODPOWIEDZ