Wysokościomierz barometryczny

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Dater
Początkujący

Re: Wysokościomierz barometryczny

Post autor: Dater »

W Sport Tracks są zliczane te wartości po zaimportowaniu tracka .gpx. Genialny program o dużych możliwościach, polecam :!:

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=12&t=2622

Obrazek
Colorado 300 + GPMapa Topo + UMP-pcPL
Edge 810, soft 2.50
Obrazek Obrazek
w.p.
Początkujący
Kontakt:

Post autor: w.p. »

Dater pisze:W Sport Tracks są zliczane te wartości po zaimportowaniu tracka .gpx. Genialny program o dużych możliwościach, polecam :!:
Dziękuję za poradę. Zainstalowałem, obejrzałem, potwierdzam duże możliwości. A jednak ... nie skorzystam z niego.
To program dla osób, które coś systematycznie trenują i metodycznie kontrolują swoje osiągnięcia. Liczą metry, kilometry, kilogramy, pulsy, kalorie, średnie, przeciętne, maksymalne i minimalne. I sugestia regularności: lata, miesiące, dni, dzienniczki treningu itp. A ja lubię chodzić/jeździć rowerem gdzie oczy poniosą. I tylko raz na rok sobie sprawdzić, ile to metrów liczył podjazd pod wielką górę ;)
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
Awatar użytkownika
Dater
Początkujący

Post autor: Dater »

W zasadzie to nic przecież nie musisz. Sugestia regularności może być, ale jak TY bedziesz korzystał z tego programu to twoja sprawa.
Nie wiem ja ty, ale ja archiwizuje swoje ślady (niezależnie od archiizacji przez Colorado) na zasadzie codziennego (prawie codziennego) zczytania tracka, nadania mu nazwy na zasadzie daty i wrzucenia na twardy dysk kompa. Oczywiście zgrywam też w miarę regularnie archiwalne tracki z Colo na zasadzie takiej, abym miał nie tknięte pliki źródłowe.
Generalnie nic z nimi robić nie muszę. Nie musze wszystkich wgrywać do Sport Tracks, liczyć "kilometrów, metrów, czasów, pulsów, kalorii" itd., prowadzić żadnych dzienniczków treningowych. Ale jakby mi przyszła ochota "...tylko raz na rok sobie sprawdzić, ile to metrów liczył podjazd pod wielką górę" to sobie mogę wgrać odpowiedni ślad i to zobaczyć, jeżeli program udostępnia taką mozliwosć. Prawda??
Colorado 300 + GPMapa Topo + UMP-pcPL
Edge 810, soft 2.50
Obrazek Obrazek
fjk
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fjk »

Nie ma jakiejs mozliwosci ingerencji w oprogramowanie 60Csx aby wysokosciomierz dzialal z danymi z gps (Wysokosc GPS) ? Wysokosc z barometru jest czesto przeklamana i niedokladna :( Stale rejestrowanie wysokosci z gps to by bylo to :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Na początku wycieczki skalibruj wysokościomierz, włącz autokalibrację i powinno być znacznie lepiej.

Dodam, że m.in. po to włożono do outdoorowców barometryczny altimetr, by wyrównać skoki wysokości jakie występują przy obliczaniu tzw. "wysokości GPS". Jestem także przekonany, że gdybyś miał ciągły zapis z "wysokości GPS" - zwłaszcza w warunkach pogorszonej jakości sygnału - nie byłbyś zadowolony z tego, że odbiornik nie korzysta z barometru :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

fjk - Ale jak chcesz koniecznie mieć wysokość GPS, to odpowiednio zmień ustawienia w 60CSx.
http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=66899#p66899
lub tu:
http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=48924#p48924
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Post autor: Scubany »

W moim przypadku wysokościomierz barometryczny daje bardzo trafne wyniki, pod warunkiem wcześniejszego skalibrowania. W Tatrach miałem następującą metodę: Wyjście z domu włączenie GPS'a i skalibrowanie wysokościomierza w oparciu o wskazanie GPS'a. Potem dojazd do szlaku, czyli jakieś 30 minut na autokalibrację. Na szlaku wysokościomierz wskazywał - moim zdaniem - dobre wartości. Różnica 1-2 metrów względem mapy papierowej oceniam na bardzo dobrą (porównanie wskazań wysokości w miejscach charakterystycznych takich jak szczyt).

EDIT:
Metoda Soko daje wskazania wysokości tylko z sygnału GPS, ale zapisuje je jedynie w śladzie. O ile się nie mylę na ekranie dalej pokazywane są dane z czujnika ciśnienia.
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305

Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Wysokość gps jest stale na ekranie satelitów o ile pamiętam.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
fjk
Początkujący
Kontakt:

Post autor: fjk »

Dzieki wielkie. Chodzi mi oczywiscie o rejestrowanie wysokosci w samolocie (wystarczy w sladzie choc oczywiscie fajnie bylo by ja widziec stale). Biore sie za ustawianie :)
Awatar użytkownika
jatu4
Początkujący

Post autor: jatu4 »

Hej, chciałbym odświeżyć temat.

Oregon 450. Trasa z Zakopanego, na Kasprowy, Świnicę, Zawrat cała Orla Perć i powrót przez Murowaniec do Zakopanego. Dystans łączny 38 km. Pogodny dzień, GPS nie miał problemu z precyzyjnym ustaleniem pozycji. W systemie ustawiona autokalibracja wysokości, bieżące wskazania wysokości były zbliżone do tych wyznaczonych na mapach. Na szczytach i przełęczach było mocne podmuchy wiatru, i w tych momentach były widoczne skoki wysokości do kilku metrów.

Niestety jeśli chodzi o zliczenie łącznej ilości podejść sprawa nie jest już tak jednoznaczna. Pozycja total ascent (wyliczana na bieżąco w trakcie wędrówki) na ekranie prezentującym dystans/wysokość na końcu wynosiła prawie 3400 metrów.

Po wgraniu tracka do programu Sportstrack suma podejść zmalała niespodziewanie do ok 2700m. Zaintrygowany postanowiłem dokładnie przeanalizować track. oryginalny plik .gpx przekonwertowałem przez stronę http://www.gpsvisualizer.com/ do pliku tekstowego a następnie przemieliłem w excelu. Zsumowałem wszystkie podejścia i wyszło mi łącznie prawie 5400 metrów!

Postanowiłem wykonać jeszcze jeden eksperyment. Przy pomocy gpsvisualizer.com do oryginalnego tracku gpx dodałem dane DEM i ponownie przeliczyłem podejścia. Tym razem wyszło ok 3600m.

Czas na pytania: skąd tak duże rozbieżności w wynikach? Total Ascent wskazywał 3400 metrów, a oryginalne dane z tracka 5400m. Czyżby dane dotyczące wysokości w tracku pochodziły z wysokościomierza GPS a nie barometrycznego?

Mogę zrozumieć, że podmuchy wiatru zakłócały wskazania wysokościomierza barometrycznego i sztucznie windowały ilość podejść zapisanych w tracku ale skąd w takim razie wynik z ekranu Total Ascent był w miarę podobny do wyniku uzyskanego z DEM?

Pozdrawiam
Jatu
W terenie: Garmin Oregon 450
W mieście: Locus
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

jatu4 pisze:Niestety jeśli chodzi o zliczenie łącznej ilości podejść sprawa nie jest już tak jednoznaczna...
Twój problem pasuje raczej do tego wątku :arrow: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=126079#p126079
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
zet
Nowy

Post autor: zet »

jatu4 pisze: Czas na pytania: skąd tak duże rozbieżności w wynikach? Total Ascent wskazywał 3400 metrów, a oryginalne dane z tracka 5400m. Czyżby dane dotyczące wysokości w tracku pochodziły z wysokościomierza GPS a nie barometrycznego?
Jatu
Napisałem o podobnej sprawie wczoraj w wątku http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=10557

U mnie na 50 km rowerem z Przybynowa do Będzina wyszło tak:
___________________wznios__spadek
GPSmap 62s_________325 m___452 m
BaseCamp___________379 m___500 m
Excel z danych gpx___492 m____612 m (poniżej na wykresie)
DEM z GPSvisualizer__430 m____537 m (poniżej na wykresie)

No cóż, chyba GPS nie zaniża wartości wzniosu. Może jest tam w środku GPSa jakiś algorytm wygładzania profilu przez eliminację błędów odczytu wysokości. Takie błędy pojawiają się na postoju w odcinkach śladu o długości 0 m więc być może te zmiany wysokości nie są wliczane do wzniosu/spadku. Być może support Garmina wyjaśni tę sprawę ? :wink:

Poniżej wklejam wykres porównujący profil wysokości z GPSa (czerwony) z DEMem z GPSvisualizer (niebieski). Na osi X są kolejne numery punktów - było ich lącznie 1444 w automatycznym trybie rejestracji przy normalnej częstotliwości. Być może metoda rejestracji śladu ma spory wpływ na uzyskiwane wyniki.

Na wykresie widać że powyżej punktu 1000 wysokościomierz się rozkalibrował i to może mieć wpływ na mniejsze wartości wzniosu i spadku z GPS, ale na tym odcinku dominował głównie spadek więc wpływ na wznios nie powinien być tak duży. Między 200 i 300 też jest spora różnica wysokości ale tu może DEM był nieco niedokładny??? Około punktu 500 na GPS widać spory skok wysokości na postoju. Ten pik chyba właśnie został wyeliminowany ze wzniosu w GPSie.

Jeśli jesteście w stanie coś jeszcze z tego odczytać to zapraszam do dalszej dyskusji na temat, która rejestracja oddaje najbardziej wiarygodne parametry wzniosu i spadku.

Pozdrawiam
zet

Obrazek
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Na tym wykresie jest tylko jedna "szpilka" gdzie widać gwałtowny wzrost wysokości... Oczywiście nie powinno jej być, ale takie rzeczy się zdarzają... poobserwowałbym i sprawdził jak często.
Natomiast co do rozbieżności z danymi DEM, to pamiętaj, że DEM jest przybliżeniem a nie dokładnym odczytem z każdego punktu. Zatem różnica miedzy pomiarem GPS a DEM jest normalna.
mer
Początkujący

Post autor: mer »

wczoraj po wlaczeniu etrexa Visty H i przegladaniu profili cisnienia odkrylem ze przy wylaczonym etrexie takze rejestruje cisnienie. Czy to jest mozliwe aby nie wlaczajac gpsa ( lezal na stole 2 dni ) mogl rejestrowac wartosci cisnienia z ostatnich ok 36 h?
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Tak, odbiornik działa wtedy tak jak barometr.
Poszukaj w ustawieniach odbiornika, powinna być opcja "zawsze zapisuj" i "zapisuj gdy włączony".
ODPOWIEDZ