Garmin BaseCamp
Re: Garmin BaseCamp
Może Garmin stworzy jedno narzędzie, ale chwilo narzędzia są trzy: MapInstall, MapSource (RoadTrip) oraz BaseCamp. Na Macu, gdzie RoadTrip właściwe nie różni się funkcjonalnie od BaseCampa sytuacja jest całkowicie niezrozumiała.
Pozdrawiam,
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Changes made from version 2.0.7 to 2.0.8:
◦Added localization for the Traditional Chinese and Japanese languages.
◦Added 2D display of products that don't contain elevation data.
◦Improved zooming with mouse scroll wheel.
◦Corrected issues detecting removable drives.
◦Corrected issues Geo-Tagging photos.
◦Corrected issue with the Recenter Map screen marker not displaying correctly in the 3D view.
◦Corrected issue with printing around the Anti-Meridian at low zoom level.
◦Importing GPX files now preserves track notes.
◦Improved rendering performance of selected map products.
Beetl(e)dit:
Po instalacji wersji 2.0.8 widzę wszystkie swoje mapy - nawet te bez danych DEM.
Również nakładkę "UMP-Radary"
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
- beetle-m
- Garniak
Changes made from version 2.0.8 to 2.0.9:
◦Fixed issue with BaseCamp sending waypoints, routes and tracks to a location on the device that the device doesn't read
◦Fixed issue with BaseCamp sending waypoints, routes and tracks to a location on the device that the device doesn't read
Pozdrawiam, mariuszD
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 4 times
Nie tylko tryb 3D, ale również geotagowanie w BaseCamp działa.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
-
Zachu
- Radny
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
BaseCamp software version 3.0.1
Changes made from version 2.0.9 to 3.0.1:
* Added download, display, and transfer of BirdsEye satellite imagery to supported devices.
* Added download, display and transfer of Garmin Custom Maps to supported devices.
* Added the ability to use BaseCamp with the pre-installed maps on a connected device or pre-programmed SD card.
* Added poster printing.
* Added printing of USGS Quads and other public land survey areas.
* Added tools for auto-routes.
* The full information set for Geocaches is now correctly transferred to the device.
* Improved handling of back-up database.
* Improved the drawing speed of certain European maps.
* Improved the reading speed and display of Geotagged photos.
* Improved stability while running on Windows 7.
* Numerous refinements and problem fixes.
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435
Changes made from version 2.0.9 to 3.0.1:
* Added download, display, and transfer of BirdsEye satellite imagery to supported devices.
* Added download, display and transfer of Garmin Custom Maps to supported devices.
* Added the ability to use BaseCamp with the pre-installed maps on a connected device or pre-programmed SD card.
* Added poster printing.
* Added printing of USGS Quads and other public land survey areas.
* Added tools for auto-routes.
* The full information set for Geocaches is now correctly transferred to the device.
* Improved handling of back-up database.
* Improved the drawing speed of certain European maps.
* Improved the reading speed and display of Geotagged photos.
* Improved stability while running on Windows 7.
* Numerous refinements and problem fixes.
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435
Hej,
mam taki problem z BaseCamp (ver 3.0.1):
Nie mogę zaimportować map z Compassa, ale tylko tych większych.
Największą (waga pliku) jaką udało mi się zaimportować to Beskid_Makowski_2008_1.kmz 18MB. Wszystko co mniejsze wchodzi. A wszystko co większe nie.
Dostaje komunikat:
"nazwa katalogu\Okolice_Krakowa_2009_1.kmz" could not be imported."
Czy ktoś zna jakieś ograniczenia na Custom Maps z tym związane?
Inaczej, komu zgłosić problem, Compasowi czy Garminowi wg Was?
mam taki problem z BaseCamp (ver 3.0.1):
Nie mogę zaimportować map z Compassa, ale tylko tych większych.
Największą (waga pliku) jaką udało mi się zaimportować to Beskid_Makowski_2008_1.kmz 18MB. Wszystko co mniejsze wchodzi. A wszystko co większe nie.
Dostaje komunikat:
"nazwa katalogu\Okolice_Krakowa_2009_1.kmz" could not be imported."
Czy ktoś zna jakieś ograniczenia na Custom Maps z tym związane?
Inaczej, komu zgłosić problem, Compasowi czy Garminowi wg Was?
Witam
U mnie też występują takie komunikaty.
Nie powinien być to problem z nazwami. Plik kmz, który się nie uruchamiał po ponownym zapisie działa.
Fakt, że struktura wewnętrzna pliku została zmodyfikowana.
Mogę potwierdzić, że wczytałem .kmz wielkości 42,5 MB (zdjęcie SAT) tak, że nie zależy to od wielkości pliku.
Pozdrawiam.
U mnie też występują takie komunikaty.
Nie powinien być to problem z nazwami. Plik kmz, który się nie uruchamiał po ponownym zapisie działa.
Fakt, że struktura wewnętrzna pliku została zmodyfikowana.
Mogę potwierdzić, że wczytałem .kmz wielkości 42,5 MB (zdjęcie SAT) tak, że nie zależy to od wielkości pliku.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Witam
---------
Według moich eksperymentów wszystkie archiwa kmz "wyplute" przez Global Mapper w Base Camp nie działają (tzn takie gdzie plik kml i jpegi są w jednym folderze).
Po otworzeniu pliku kmz w Google Earth i ponownym zapisaniu jego struktura zmienia się (plik kml w folderze głównym, jpegi w podfolderze "files") i taki plik kmz w Base Camp już działa !.
W ten sposób uruchomiłem wszystkie moje kmz-y które wcześniej dawały takie komunikaty jak opisujecie.
Możecie sprawdzić czy u was też to zadziała?
----------------------
pzdr, tomek
---------
Według moich eksperymentów wszystkie archiwa kmz "wyplute" przez Global Mapper w Base Camp nie działają (tzn takie gdzie plik kml i jpegi są w jednym folderze).
Po otworzeniu pliku kmz w Google Earth i ponownym zapisaniu jego struktura zmienia się (plik kml w folderze głównym, jpegi w podfolderze "files") i taki plik kmz w Base Camp już działa !.
W ten sposób uruchomiłem wszystkie moje kmz-y które wcześniej dawały takie komunikaty jak opisujecie.
Możecie sprawdzić czy u was też to zadziała?
----------------------
pzdr, tomek
60CSx+2GB Kingston + GPMapa + różne inne
Witam
Plik, o którym napisałem nie pochodzi z GlobalMaperra, struktura pliku jeden katalog, a w nim pliki jpg. i plik, kml.
Plik przed powtórnym zapisem, w nazwach miał znaczniki literowe i cyfrowy zgodne z pasami kafelków,
po przetworzeniu ma znacznik literowy wspólny dla wszystkich i znacznik cyfrowy.
Znaczniki cyfrowe oczywiście różne.
Może to ma znaczenie.
Plik, o którym napisałem nie pochodzi z GlobalMaperra, struktura pliku jeden katalog, a w nim pliki jpg. i plik, kml.
Plik przed powtórnym zapisem, w nazwach miał znaczniki literowe i cyfrowy zgodne z pasami kafelków,
po przetworzeniu ma znacznik literowy wspólny dla wszystkich i znacznik cyfrowy.
Znaczniki cyfrowe oczywiście różne.
Może to ma znaczenie.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, 14:33 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
BaseCamp software version 3.0.2
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4435Changes made from version 3.0.1 to 3.0.2:
* Eliminated error messages at startup with blank SD cards.
* Fixed several printing related issues.
* Fixed issue when hovering over the 3D view after turning off lines or areas.
* Fixed issue when importing a KML file that didn't contain any visible ground overlays.
* Fixed issue with track and route join.
* Fixed issue with track and route insert.
* Fixed issue with geotagged photos on devices not being read.
Wersja 3.0.3.0 ma m.in. "poprawione użycie pamięci" , a że BCamp jest straaaasznie mułowaty, może będzie lepiej. Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Jest najnowsza wersja BaseCamp 3.0.4 ale zauważyłem że u mnie na XP Prof SP3, od wersji 3.0.. aplikacja jest nieakceptowalnie mułowata, praktycznie nie da się z niej korzystać, pomimo,że mam 2GB Ramu. Musiałem wrócić do 2.0.9.
Na laptopie mam Vistę i tam jest dużoooo lepiej z płynnościa.
Czy też tak macie??
Na laptopie mam Vistę i tam jest dużoooo lepiej z płynnościa.
Czy też tak macie??
Krzysiek
60CSx, GPMapa Topo 2009, UMP, Galaxy S8+, Automapa
Nie zauważyłem różnic prędkości między wersjami BaseCamp. Jedyne co nietypowo konfiguruję, to zakazuję dostępu do katalogu, w którym BaseCamp chciałby zrobić cache ekranu.
U mnie już samo przesuwanie kursora myszy działa z dużym opóźnieniem, w zasadzie na całym ekranie tj. np. na belce narzędziowej, wybieranie z listy map, zawsze muszę czekać ok. 2 sekund po czym przeskakuje o kilka pozycji. Kilka razy instalowałem, usuwałem wpisy w rejestrze i bez efektu. Tylko powrót do wersji 2.0.9 rozwiązuje problem.
Procesor mam C2D 2,4GHz.
Procesor mam C2D 2,4GHz.
Krzysiek