ZASILANIE: baterie, akumulatorki, ładowanie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Polecane akumulatorki NiMH do odbiorników outdoorowych

Post autor: Mariusz65 »

Rozbierałem kiedyś swojego pilota (i nie tylko jednego) po zalaniu herbatą ;-)
Jedna blaszka służy tylko i wyłącznie do połączenia plusa i minusa dwóch bateryjek.
Styki na drugich końcach baterii są podłączone do płytki drukowanej.
Tak więc ewidentnie zasilanie 3V przy połączeniu szeregowym baterii.

Może miałeś styki zaśniedziałe i po prostu poruszenie baterią poprawiło kontakt...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Zgadza się pilot zasilany jest napięciem 3 V (ogniwa połączone szeregowo)

Dlatego przy dużym wyczerpaniu prądu zmieniam kolejność i pilot działa na ty samych ogniwach.
Jak by było połączenie równoległe (zasilanie 1,5V) to ta zmian nic by nie dała, bo ubytek w prądu byłby jednakowy dla każdego ogniwa.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Możesz mi wierzyć, że zamiana baterii miejscami nic nie daje :!:
Proponuję Ci prosty eksperyment:
– weź dwa akumulatorki (jeden naładowany a drugi wyładowany), połóż jeden za drugim aby się stykały (plus jednego z minusem drugiego - połączenie szeregowe) a do pozostałych końców podłącz woltomierz! Wskaże on takie samo napięcie również po zamianie akumulatorków miejscami.

- Możesz również włączyć w obwód jakiś odbiornik – choćby żaróweczkę od latarki i włączyć w obwód amperomierz. Natężenie prądu również nie ulegnie zmianie po zamienieniu akumulatorów miejscami!

Działają zwykłe prawa fizyki! Kolejność akumulatorów nie będzie miała wpływu ani na żadem parametr elektryczny ani na szybkość ich rozładowywania!
Mogło by tak być jedynie w wypadku gdyby prąd był pobierany również pomiędzy bateriami ale takich rozwiązań się nie stosuje. Rozładowanie baterii byłoby nieprzewidywalne – np. jedna działałaby dzień a druga miesiąc... Poza tym po wyłączeniu rządzenia prąd przepływałby nadal pomiędzy ogniwami powodując ich rozładowanie.
Baterie łączy się wyłącznie szeregowo! Gdy jest potrzebna większa pojemność to stosuje się po prostu jedną baterię R20 a nie łączy równolegle kilku R6 !!!

Wyjęcie i włożenie baterii z pilota spowodowało jedynie oczyszczenie ich zaśniedziałych styków. Ja w takim przypadku otwieram klapkę baterii i obracam je palcem wcale ich nie wyjmując ;-) Pilot działa dalej bo oczyszczą się styki i poprawi kontakt. Tam przepływa bardzo maleńki prąd i poprawa przewodności styków daje dobry efekt.

Analogicznie czy zauważyłeś kiedyś aby zamiana miejscami wyczerpanych baterii w latarce spowodowała, że zacznie ona świecić jak po wymianie na nowe?
bo ja nie ;-)
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 19:38 przez Mariusz65, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Mariusz65 pisze: Wyjęcie i włożenie baterii z pilota spowodowało jedynie oczyszczenie ich zaśniedziałych styków. Ja w takim przypadku otwieram klapkę baterii i obracam je palcem wcale ich nie wyjmując ;-) Pilot działa dalej bo oczyszczą się styki i poprawi kontakt. Tam przepływa bardzo maleńki prąd i poprawa przewodności styków daje dobry efekt.
Dokładnie. Jest tak jak napisałeś. Zmiana kolejności połączonych ogniw nie ma żadnego wpływu na ich rozładowywanie. Działają prawa elektrotechniki.

asandrzej
Natomiast połączone niby jednakowe ogniwa mogą rozładowywać się nie jednakowo bo po prostu nie znajdziesz dwóch identycznych ogniw.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
asandrzej
Garniak

Spieramy się tylko dla zasady,
przecież to nie ma zastosowania w nawigacjach tylko z tego względu że projektant przyjął takie rozwiązanie.

Nie zawsze jest tak że zamiast łączyć równolegle ogniwa dla zwiększenia pojemności stosuje się inne standardowe ogniwa.

Przykład dwa ogniwa łączone szeregowo między sobą dla uzyskania napięcia 2,8V i równolegle w celu zwiększenia pojemności .
Projektant tego sprzętu zastosował takie rozwiązanie.
Posługując się standardowymi ogniwami uważamy że innych rozwiązań nie ma.
Załączniki
Apa.JPG
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

No właśnie to jest klasyczny przykład szeregowego łączenia ogniw w aparacie zasilanym na sześć wolt! ;-)
Poświęciłem się specjalnie aby narysować schemat :D Może teraz to sobie uzmysłowisz !
Te dwie blaszki na pokrywce komory baterii to te dwa połączenia z lewej strony schematu.

Zajrzyj do środka a zobaczysz tam trzy blaszki jedna łączy dwie baterie a dwie pozostałe przesyłają prąd z baterii dalej do aparatu (prawa strona rysunku)!
Baterie możesz zmieniać miejscami dowoli ;-) tak czy inaczej najszybciej rozładuje się najsłabsza - tak jak w łańcuchu najpierw rozrywa się najsłabsze ogniwo!

Nie łączy się ogniw równolegle!
Załączniki
Schemat.jpg
Pozdrawiam Mariusz
asandrzej
Garniak

Zaglądam to co widać to są cztery osobne styki, musiałbym go rozebrać.

Aparat nie przedstawia żadnej wartości, chociaż jest sprawny .
Mógłbym go rozebrać, ale nie chce mi się to robić z lenistwa.

Chciałem sprawdzić w instrukcji, nie podają jakim napięciem jest zasilany.
Podają tylko typ baterii i akumulatorów.
Powinienem mieć do niego zasilacz to sprawdzę napięcie zasilania.
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

asandrzej pisze:są cztery osobne styki,
Nie warto rozbierać!
Dwa z tych czterech styków są ze sobą połączone a pozostałe dwa to plus i minus 6V zasilania aparatu.
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Nie wierzę, że ten wątek został pociągnięty, powinien zostać zamknięty ze wskazaniem do szukajki lub konkretnego wątku, czego przykładem był analogiczny wątek parę miesięcy temu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=7723 wskazujący na dość długi: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=1328

Łączenie równoległe ogniw stosuje się, aby zwiększyć pojemność i/lub przy okazji zmniejszyć opór wewnętrzny i zwiększyć maksymalny osiągany prąd. Spotkałem się w bateriach do laptopów (Li-Ion) oraz w modelarstwie czy różnych urządzeniach wymagających dużego prądu jak kosiarki, wiertarki. Takie łączenie wymaga jednakowych ogniw i wyrównywania napięć. Nie rozumiem, czemu wspomniane w temacie Polecane akumulatorki NiMH do odbiorników outdoorowych.

Moja porada: ładowarka BC700/BC900 i akumulatorki z rodziny eneloop. Sam mam zestawy od GP Recyko, Panasonic Infinium oraz Eneloop i zabieram co najwyżej dwie danego rodzaju, aby łatwo odróżnić różne pary przy wymianie.

Mam starsze Energizer 2500 i mimo pokazywania przez bc700 całkiem dobrej pojemności (tryb rozładowania) to aparat już mi się na nich nie włącza, a GPS szybko pokazuje słabą baterię mimo naładowania (chyba zwiększony opór wewnętrzny i duży spadek napięcia przy wyższym poborze).

Co do "naprawiania" zużytych baterii w pilocie itp, ja najczęściej stosuje zamiennie dwie sztuczki: pokręcić, aby poprawić styk oraz ogrzać w dłoniach, aby wydobyć resztki energii. Zamiana miejscami może pomóc jedynie analogicznie jak pokręcenie, czyli poprawa kontaktu.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Temat przenoszę z działu "Na szlaku" do "Hardware", bo poza samym początkiem dotyczącym doboru ogniw do odbiorników outdoorowych dyskusja nie ma nic wspólnego z tematyką działu "Na szlaku".
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Wracając do tematu – ważną sprawą dla żywotności akumulatorów jest też solidna ładowarka.
Mam kilka ale żadna z nich nie ładuje każdego kanału osobno.
Przymierzam się do zakupu ładowarki BC-700
:arrow: http://www.allegro.pl/item1055605147_in ... bc700.html

Czy ktoś używa może tej ładowarki?
Byłbym wdzięczny za opinie!
Jak się spisuje, zwłaszcza po dłuższym czasie użytkowania... :?:
Podobają mi się jej kompaktowe wymiary w porównaniu z na przykład MH-C9000.

Ewentualnie BC-900 ale jest sporo droższa. Po za tym adaptery i futerał nie są mi potrzebne. Zwolennikiem superszybkiego ładowania też nie jestem więc prąd 700 mA jaki daje BC-700 w zupełności mi wystarczy. Tym bardziej, że będę z niej korzystał raczej w domu (gdzie mam na to czas) a na wyjazdy zabierał coś prymitywniejszego ale za to mniejszego i lżejszego.
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Mam BC-900. Ogólnie jestem z niej zadowolony. Jest tylko jeden mankament. Gdzieś nie ma dobrego kontaktu z kablem zasilającym. Czasem podczas ładowania, wystarczy ją nieco przemieścić i resetuje się jakby po chwilowym odłączeniu od prądu. Wymieniałem ją kiedyś na gwarancji i niestety po jakimś czasie znowu ten feler. Muszę pamiętać, żeby podczas ładowania czy rozładowywania, broń Boże nie dotykać. ;) Bardzo fajnie też regeneruje stare akumulatorki przez funkcję refresh. Tzn. ładuje na max po czym rozładowuje, mierząc pojemność i tak w kółko, aż pojemność przestanie przyrastać. Można ustawiać wielkość prądu ładowania.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Jak wspomniałem stronę wcześniej, mam od kilku lat BC700 i polecam. Nie kupiłbym już zwykłej ładowarki, a nie widzę potrzeby na funkcje z wyższych modeli, więc nawet jakbym miał kupować ponownie to byłaby to BC700. Brat ma BC900, bo wtedy akurat nie było dostępnych BC700 i praktycznie nie używa wyższych prądów czy dodatkowych akcesoriów(torba, adaptery).

Jedyne mankamenty, które mogłyby być inaczej rozwiązane, aczkolwiek nie są powodem do zaniechania zakupu:
  • Prąd ładowania jest limitowany wartością ustawioną na pierwszych włożonych ogniwach. Jak zapomnimy i włączymy ładowanie np. 200mA, to na pozostałych slotach nie będzie się dało wybrać wyższego (trzeba na chwilę przerwać dotychczasowe ładowanie). Jest to jakiś bug lub ograniczenie oprogramowania, gdyż można normalnie ładować 700mA 4 ogniwa na raz. Trzeba wkładać ogniwa w kolejności od najwyższego prądu ładowania do najniższego, jeśli stosujemy różne wartości, np niższe dla AAA, NiCD czy mniej firmowych AA.
  • Przy prądzie 200mA pomiar naładowania (wykrycie spadku napięcia) jest zbyt mało dokładny i pojemne baterie >2000mAh się najczęściej nie naładują do końca, nie mówiąc o długim czasie. Należy unikać najniższego prądu i stosować jedynie do NiCd lub słabszych/starszym AAA, którym mógłby zaszkodzić wyższy prąd. Przy 500mA i 700mA jest już wszystko ok.
  • Domyślnie po włożeniu baterii ładowarka wchodzi w tryb Charge 200mA. Ja wolałbym Discharge 500mA, ew w zależności od napięcia (np. >1.2 Charge, <1.2 Discharge) i typu baterii (AA 500mA, AAA: 200mA). 200mAh to dobre jest co najwyżej do NiCd lub AAA. Jak zgaśnie prąd w gniazdku również ustawiany jest domyślny tryb 200mA, który jak wspomniałem nie jest odpowiedni.
  • Jeśli przypadkowo rozładujemy baterie poniżej bezpiecznego 0.9V (np w latarce), to ładowarka ich nie widzi, trzeba podładować jakąś głupią. Ja najczęściej wkładam baterię do ładowarki i na parę sekund podpinam równolegle inne naładowane ogniwo, aby oszukać ładowarkę. Jak już zaskoczy to zacznie ładować i napięcie ogniwa osiągnie odpowiednią minimalną wartość. Oczywiście nie polecam takiej sztuczki, ale odkąd mam bc700 pozbyłem się innych ładowarek :)
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

mar_rud pisze:[*] Przy prądzie 200mA pomiar naładowania (wykrycie spadku napięcia) jest zbyt mało dokładny i pojemne baterie >2000mAh się najczęściej nie naładują do końca, nie mówiąc o długim czasie.
Zalecane jest ladowanie pradem minimalnym co najmniej 10% wartosci pojemnosci ogniwa, czyli dla 2500mAh prad 250mA ze wzgledu jak powyzej.

W tej cenie ladowarke trudno zastapic czyms lepszym/ z wiekszymi mozliwosciami, choc sa dostepne modele pozwalajace ladowac kazda cele innym pradem bez wzgledu na wartosc pradu we wczesniejszych wyborach.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Osobiście z biegiem czasu stopniowo wymieniłem praktycznie wszystkie swoje akumulatorki na Sanyo Eneloop. Głównie ze względu na niskie samorozładowanie, dzięki temu mogę na nie zawsze liczyć mimo czasami kilkumiesięcznego leżakowania w szufladzie lub plecaku jako zapas. Choć zazwyczaj obrót jest większy i częściej muszę z nich korzystać. Miałem jednak jeden komplet, który w temperaturze pokojowej przeleżał równie 3 miesiące i nadal wskazywał napięcie ok 1,39V z początkowego 1,49V. Tak, Eneloopy mają wyższe napięcie niż większość akumulatorków.
W kwestii ładowarki używam IC-8800, która jest odpowiednikiem BC-900, ale przyznam szczerze, że od dawna nie korzystałem z tych wysokich prądów ładowania i jeśli teraz miałbym komuś doradzać to proponuję to odpuścić. Wydaje się też, że BC-700 ma jednak trochę nowszy firmware i zapewne coś w niej było poprawione względem BC-900. Nie wiem co, może charakterystyki, według których ładowane są akumulatorki :?:

Generalnie wszystkie te kwestie były już omówione w temacie: Akumulatorki. Jakie wybrać i jak ładować.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
ODPOWIEDZ