O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Colorado miał błąd firmware. Dał się spatchować. No więc naprawili ten ewidentny poważny bug, tyle że o tym się nie zająknęli. I to była jedyna przyczyna nowego firmware w Colorado. Nie ma sensu upgradeować.
Jak mi na haczyku zapodadzą gospodarkę śladami.... Zastanowimy się nad łyknięciem...
Ale za dwa dni wysyp nowych odbiorników... Może będzie jakiś nie-dotykowiec ? Choćby nawet był typu "Garmin Georgia GEO" , czy cuś w tym stylu.
Ciekawy może być też następca Rino, bo raczej powinien być nie -dotykowy. Tyle, że powinien mieć końcówkę "EU" i "Certificate of compatibility" jak większość sprzętu nadawczego, jesli się chce mieć zgodę na użytkowanie.
Pozdrawiam Krzysztof
zainstalowałem 4.50.
Generalnie OK, ale zmienił się sposób wyświetlania - drogi drugorzędne widać dopiero przy powiększeniu 120m. Jadę przez miasto i nie widzę dróg, bo przy powiększeniu 200m pokazuje tylko "krajówki". Może da się to zmienić ? jaśli nie, to chyba poszukam poprzedniej wersji... Czy była 4.49 nie-Beta ?
Dzięki z góry..
nie wiem czy było czy nie, ale dostałem info z Garmin Europe, że do techników został skierowany problem ignorowania wielkości czacionki przy ulicach itp w Oregon 300. Przynajmniej u mnie wybieranie wielkości czcionki przy mapie Topo nie dawało żadnego rezultatu.
Witam,
a czy w nowym FW działa Wam zasymulownie przejazdu wyznaczoną trasą w trybie demo? U mnie strzałka generalnie porusza się na północ jedynie, choć trasę na fioletowo mam zakreśloną... Przejście do pozycji po "Obliczeniu trasy" u mnie działa.
pzdr
veges pisze:zainstalowałem 4.50.
Generalnie OK, ale zmienił się sposób wyświetlania - drogi drugorzędne widać dopiero przy powiększeniu 120m. Jadę przez miasto i nie widzę dróg, bo przy powiększeniu 200m pokazuje tylko "krajówki". Może da się to zmienić ? jaśli nie, to chyba poszukam poprzedniej wersji... Czy była 4.49 nie-Beta ?
Dzięki z góry..
Dokładnie - mam ten sam problem. Drogi niższej kategorii widać dopiero od 200m. Czy można gdzieś samemu zmienić to ustawienie bo teraz dla mnie ten "ficzer" jest nie do przyjęcia. Czemu w ogóle to ruszali? Przecież jest to podstawowa sprawa nie wszystkim odpowiadająca...
Chwilowo poradziłem sobie instalując betę 4.49 która przy okazji wywaliła mi wszystkie moje ustawienia resetując odbiornik... Jednak to nie jest rozwiązanie bo kolejne wersje firmware pewnie będą z tym gównianym ustawieniem - dlaczego nie można samemu ustawić od jakiego zoomu co ma byc widoczne? A może można tylko ja o tym nie wiem?
Witam.
A to ciekawe ,u mnie nie zaobserwowałem tego typu anomalii.
Drogi zarówno drugorzędne jak i główne są od 5m. do 500m.
Od 800m zanikają drugorzędne i widać tylko główne.
Próbowałem w jakiś sposób to przestawić,nic to nie daje.
Do tego przy włączeniu Oregona krzyknął mi przed chwilą -"czy usunąć wszystkie dane użytkownika?"
Pierwszy raz taki komunikat się pojawił.
Oczywiście szybko go wyłączyłem,bo się przestraszyłem powikłań.
jeremihorn pisze:
próbowałem w 450: też nie wiem, skończyło się resetem... fak.
czy jest gdzieś link do fw 4.20?
Ja wgrałem betę 4.49 i wszystko jest ok. Mam nadzieję, że to tylko jakiś bug a nie przemyślane działanie Garmina i poprawią to w następnym firmware...
foni1969 pisze:Witam.
A to ciekawe ,u mnie nie zaobserwowałem tego typu anomalii.
Drogi zarówno drugorzędne jak i główne są od 5m. do 500m.
Od 800m zanikają drugorzędne i widać tylko główne.
Próbowałem w jakiś sposób to przestawić,nic to nie daje.
I tak chyba powinno być - ciekawe dlaczego u Ciebie jest dobrze a u mnie źle. Zbyt wiele ustawień odnośnie zoomu w Garminach nie ma a sam piszesz, że próbowałeś to zmienić i nic to nie dało. Ja również próbowałem tylko w drugą stronę z podobnym rezultatem...
EDIT.
Dziwneeeee - po ponownym wgraniu firmware 4.50 poprzez WebUpdater wszystko wróciło do normy czyli ścieżki i drugorzędne ulice pojawiają się juz przy skali 800m (przynajmniej w UMP) a nie jak u kolegi 500m. Ale tak było wcześniej więc się cieszę Koledzy którzy mają podobne problemy niech może zrobią tak jak ja downgrade do 4.49 i ponownie zainstalują 4.50 - mi pomogło!
Tylko przed wgrywaniem tej bety zgraj sobie z folderu Profiles wszystkie używane i modyfikowane profile bo Ci je wykasuje. Po upgrade po prostu je tam przegraj i po restarcie ustawienia powinny wrócić.
Kuras77 pisze:
EDIT
Dziwneeeee - po ponownym wgraniu firmware 4.50 poprzez WebUpdater wszystko wróciło do normy czyli ścieżki i drugorzędne ulice pojawiają się juz przy skali 800m (przynajmniej w UMP) a nie jak u kolegi 500m. Ale tak było wcześniej więc się cieszę Koledzy którzy mają podobne problemy niech może zrobią tak jak ja downgrade do 4.49 i ponownie zainstalują 4.50 - mi pomogło!
zrobiłem dokładnie to co Ty - pomogło.
celem przypomnienia sobie obsługi o450 nie robiłem kopii - poustawiałem wszystko od nowa, uff. pamięć dobra, ale krótka...
No dobrze Panowie ale zauważyłem niezły bałagan!!
Brak śladów!!!
Przed aktualizacja oprogramowania było raczej wszystko OK!
Pisze raczej,ponieważ jakiś czas w lesie nie byłem i nie odpalałem ślady.
Przesyłam je MapSource-m .
W "menadżer urządzeń" są.
Tam klikam -"pokaż na mapie" i w podglądzie widać je jak należy.
Ale podczas przeglądania map nie ma na nich śladów.
Próbowałem wrzucać kilka śladów jak i wiele-nic to nie daje.
U mnie ślady działają poprawnie - widać je na mapie w odbiorniku jeśli kliknę "Pokaż na mapie". Może nasza "metoda" zejścia do 4.49 beta i ponowne wgranie 4.50 pomoże