Rino 530 HCX - test
Coraz bardziej mi się to podoba. Kto wie, może posypia się zamówienia, jak kilka miesięcy temu nasze deklaracje
Problem jedynie z priorytetami moich wydatków na to półrocze.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Zapraszam do pomocy w tłumaczeniu.
Słowa angielskie muszą być zastąpione w jednakowej ilości liter.
Tutaj link wszystkich tekstów wyciągniętych z Rino:
www.PouchX.com/garniak/RINO530/Rino530_lang_EN.txt
Jeśli wspólnie stworzymy polskie menu do Rino... to będzie to pierwsza taka wersja na świecie
Rino a la Ganiak.pl
Tutaj link wszystkich tekstów wyciągniętych z Rino:
www.PouchX.com/garniak/RINO530/Rino530_lang_EN.txt
Jeśli wspólnie stworzymy polskie menu do Rino... to będzie to pierwsza taka wersja na świecie
Rino a la Ganiak.pl
PouchX:
Np. "course" - to "azymut" a nie "kurs". "Kurs" to "heading".
Krzysztof
Myślę, że może to być okazja, by zastanowić się nad niektórymi terminami i nie powielać błędnych tłumaczeń dokonanych przez Garmina przed laty i prowadzących do nieporozumień.Zapraszam do pomocy w tłumaczeniu.
Np. "course" - to "azymut" a nie "kurs". "Kurs" to "heading".
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Właśnie się bawie RIno 530HCx i widze, że pięknie śle dane NMEA po RS-232.
Przy użyciu tego kabelka:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=1169

Przy użyciu tego kabelka:
https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=1169

-
SP2BZW
Doczytałem instrukcję i znalazłem to czego nie potrafiłem się doszukać i wyjaśnić na zlocie.
Rino 530HCx ma możliwość komunikacji peer-to-peer i wysyłania własnej pozycji do drugiego odbiornika, co z resztą jest jednym z kluczowych bajerów tej serii. Wysyłanie własnej pozycji odbywa się automatycznie w momencie wciśnięcia i zwolnienia, albo guzika Call key, albo Talk key.
Oczywiście jedynie przy włączeniu opcji Send location i/lub Allow Polling i przy sygnale z satelitów umożliwiającym obliczenie własnej pozycji. Send location umożliwia wysyłanie informacji o własnej pozycji w momencie prowadzenia rozmowy i używaniu guzika Talk key. Wciśnięcie Call key umożliwia odpytanie innego urządzenia o jego pozycję w przypadku gdy włączona jest na nim opcja Allow Polling.
Nie ma jednak możliwości ciągłego śledzenia innego urządzenia niejako w tle. Dodatkowo ze względu na przepisy FCC nie można tej informacji uzyskać / wysłać częściej niż raz na 30 sekund. Stąd te 30 sekund jakie chodziło nam po głowie.
Istnieje też możliwość przesyłania droga radiową punktów jakie dostępne są przez menu Find. Odszczekuję też to co powiedziałem na zlocie, że jest to dość prosty odbiornik GPS połączony z jeszcze prostszym radiem. Odbiornik GPS wcale nie jest taki prosty i ma wiele przydatnych i znanych z innych outdoorowców funkcji. Na przykład tryb pracy barometrycznej (rejestracja ciśnienia przy stałej wysokości), kompas elektroniczny i wiele innych znanych chociażby z 60CS, a które poznikały w niby ich następcach.
Rino 530HCx ma możliwość komunikacji peer-to-peer i wysyłania własnej pozycji do drugiego odbiornika, co z resztą jest jednym z kluczowych bajerów tej serii. Wysyłanie własnej pozycji odbywa się automatycznie w momencie wciśnięcia i zwolnienia, albo guzika Call key, albo Talk key.
Oczywiście jedynie przy włączeniu opcji Send location i/lub Allow Polling i przy sygnale z satelitów umożliwiającym obliczenie własnej pozycji. Send location umożliwia wysyłanie informacji o własnej pozycji w momencie prowadzenia rozmowy i używaniu guzika Talk key. Wciśnięcie Call key umożliwia odpytanie innego urządzenia o jego pozycję w przypadku gdy włączona jest na nim opcja Allow Polling.
Nie ma jednak możliwości ciągłego śledzenia innego urządzenia niejako w tle. Dodatkowo ze względu na przepisy FCC nie można tej informacji uzyskać / wysłać częściej niż raz na 30 sekund. Stąd te 30 sekund jakie chodziło nam po głowie.
Istnieje też możliwość przesyłania droga radiową punktów jakie dostępne są przez menu Find. Odszczekuję też to co powiedziałem na zlocie, że jest to dość prosty odbiornik GPS połączony z jeszcze prostszym radiem. Odbiornik GPS wcale nie jest taki prosty i ma wiele przydatnych i znanych z innych outdoorowców funkcji. Na przykład tryb pracy barometrycznej (rejestracja ciśnienia przy stałej wysokości), kompas elektroniczny i wiele innych znanych chociażby z 60CS, a które poznikały w niby ich następcach.
Pozdrawiam Damian Gałka
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Czyli tak to widzisz: Załączenie opcji "Allow Polling" w moim odbiorniku jest niejako wyrażeniem zgody na śledzenie tegoż odbiornika. Wówczas - nawet bez prowadzenia rozmowy - inny użytkownik naciskając "Call key" może otrzymać bez mojego zaangażowania informację o mojej pozycji?Magnoom pisze:Wciśnięcie Call key umożliwia odpytanie innego urządzenia o jego pozycję w przypadku gdy włączona jest na nim opcja Allow Polling.
Jeżeli tak to działa to OK. To mi wystarcza w 100%.
Qrczę. Nie sądzisz chyba że kupiłbym jakąś prościznę?Magnoom pisze:Odbiornik GPS wcale nie jest taki prosty i ma wiele przydatnych i znanych z innych outdoorowców funkcji.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T