COLORADO - z jaką mapą kupić , czy bez

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Re: COLORADO - z jaka mapa kupic , czy bez

Post autor: Alf/red/ »

GPS Maniak pisze:Zbyt często na pytania w stylu: "jak zrobić własną mapkę na podstawie śladu" trafiam na odpowiedzi: "nie rób - podsyłaj ślady do UMPa", pomimo że wielokrotnie, dotyczy to zgadnień/mapek o zacięciu turystycznym, do których UMP - ze względu na ubogą treść topograficzną - jednak nie bardzo się nadaje.
A wiesz dlaczego ma ubogą treść topo? Bo userzy typu łazikowego korzystają głównie z Twoich produkcji, a więc nie są zainteresowani rozwojem UMP, i nie podsyłają danych. Obvious. To nie jest tak, że UMP się nie nadaje. Ależ nadaje. UMP może zawierać dane topo, serdecznie witamy, nie widzę powodów dlaczego nie (poza warstwicami, które są dostępne osobno, a powiększają objętość mapy bardzo).

Sam wiesz, jakie pracowite jest stworzenie nowej mapy. Ileż tam jest schodków i pułapek. I teraz przychodzi nowy user, zauważa że chciałby mieć fajną mapkę okolic gdzie chodzi na grzyby, i co? Wedle Twojej filozofii ma się naumieć wszystkiego od zera: skanowania, kalibracji, kreślenia, kompilacji, indeksacji, rysowania typów. Bo Ty przecież nie zrobisz mu mapki jego okolic. No to co, może jednak rada "podeślij dane do UMP i Ci chłopaki narysują" nie jest taka bezsensowna? Może to nawet będzie szybsze, niżby user miał sobie rysować tą mapkę? (dla usera na pewno: robi opisy, wysyła i czeka) Jeśli user przypadkiem chodzi na grzyby w góry - ile zajmie czekanie na poprawki Twoich mapek, chociażby tych dostępnych publicznie? A czy Vmapę ktoś będzie aktualizował?

Uf, dużo pytań, mam nadzieję że jest ciut jaśniej, bo już się dwa wątki zaczęły iskrzyć.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

sdsyc pisze:Są wyjątki
E tam. Wałbrzych to nie góry :wink:
Ale fakt. Są w Sudetach w oszlakowaniu Topo_pl_100 białe plamy - bodajże Ślęża nie jest zrobiona, podobnie Rudawa Janowickie (te są oszlakowane w dopiero w GPS_50), ale .... nie zmienia to ogólnego obrazu :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Alf/red/ pisze:Ależ nadaje. UMP może zawierać dane topo, serdecznie witamy, nie widzę powodów dlaczego nie ...
Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę tak jednoznaczne stanowisko.
To jest temat do przemyślenia :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

GPS Maniak pisze:ale .... nie zmienia to ogólnego obrazu :D
Ależ oczywiście - pełna zgoda :D ... że diabeł tkwi w szczegółach :wink:
chimba
Początkujący

Post autor: chimba »

@wac zastanow sie jakie rejony Polski Cie interesuja, bo stopien pokrycia Polski przez mapy Topo Pl 100 oraz UMP jest bardzo maly i jesli bedzie Cie intersowal jakis rejon ktorego nie ma w tych dwoch mapach to bedziesz mial niestety biala plame i to jest glowna wada tych dwoch pozycji. Mnie np interesuje rejon Krajobrazowego Pasma Brzanki i miasta Ryglic i na tych dwoch mapach jest on niestety prawie biala plama, natomiast na Topo 2009 jest on bardzo szczegolowy ze wszystkimi szlakami, drogami i drozkami.
Garmin Vista HCX-Topo 2009 v3, Topo_Pl_100,GPS_50_Bieszczady,UMP-pcPL
Pentagram Nomad 5230 plus battery pack- KAmap,OziExplorer
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Kupując Colorado wybrałem 400i. Czyli z preinstalowaną mapą. Przede wszystkim dlatego, że było tańsze od bezmapowego (ok, z bazówką) CO 300 :)
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

@wac : Jeśli planujesz raz po raz wycieczkę po Europie, to kupno Colorado 400t z preinstalowaną mapą bazową Europy ( Euro Recreat. 3.0) za ok. 1500zł -może się okazać opcją tańszą od kupna 300 z mapą bazową 90MB za 1000zł.
Kupując bowiem z bazówką EuroRecr3.0 masz w zasadzie sztabówkę całej( prawie) Europy + masz dane wysokiościowe ( w Polsce identyczne z GPMapą). A po wgraniu UMPcała Europa, czy TOPO100 - masz tanio b. silne narzędzie nawigacyjne.
Z zasady te oferty z bazówką EuroRecr3.0 to są Colorado 400t, bo tylko one mają pamięć wewnętrzną mogacą łyknąć tę mapę w całości ( coś koło 3GB).
Ja do Euro mam dograną drugą mapę bazową - tą 90MB z Colorado 300. Umożliwia ona szybkie przechodzenia w inne lokalizacje. EuroRecr3.0 jest wyjątkowo muląca w odświeżaniu na zoomach 100- 800km. Używając do przechodzenia do innej lokalizacji EuroRecr3.0 chyba bym stracił nerwy.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
ODPOWIEDZ