Garmin Custom Maps (oraz JNX) czyli własne rastry

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
mikolaip
Początkujący

Re: Co lepsze dla turysty? Vista v. Oregon

Post autor: mikolaip »

No więc z tymi CustomMaps w Dakota 20 (software version 2.60, wersja oprogramowania GPS: 3.70) jest u mnie tak:

["odbiornik widzi" oznacza poniżej, że po wejściu w "Konfiguracja - Mapa - Mapy informacje,Wybierz mapę" mam na ekranie dostępnych map pole/"klawisz" z daną mapą (zestawem map), który można włączyć/wyłączyć].

Na początku założyłem dwa foldery/katalogi CustomMaps: jeden w folderze Garmin w pamięci wewnętrznej odbiornika, drugi w folderze Garmin na karcie microSD. I teraz tak:

1. oba foldery puste (bez kmz): odbiornik nie widzi żadnych CustomMaps;

2. jeden z folderów pusty, w drugim wgrane kmz - odbiornik widzi jeden zestaw CustomMaps (domyślnie włączone) o nazwie CustomMaps i - pod spodem - nazwami wgranych doń kmz-tów, i pokazuje wszystkie kmz na mapie bez problemu. Efekt jest ten sam niezależnie od tego, który folder CustomMaps jest pełny a który pusty;

3. W obu folderach wgrane kmz (INNE w każdym) - odbiornik widzi JEDEN zestaw/klawisz CustomMaps, w którym łącznie widać nazwy wszystkich kmz z OBU folderów. Na mapie pokazywane są normalnie wszystkie kmz z obu folderów, niezależnie od tego gdzie są wgrane. Czyli owszem, można wgrać Beskid Śląski na kartę a plan Szczyrku do pamięci wewnętrznej :)

4. W obu folderach TE SAME kmz, czyli 2 identyczne komplety - odbiornik nie daje się zwariować, na liście map wciąż widzi jeden klawisz/zestaw "CustomMaps" i pokazuje je na mapie normalnie i w 1 kopii (za cholerę nie wiem, z którego kompletu wtedy korzysta :). To zrobiłem z głupiej ciekawości, ale wiadomość może się przydać komuś, kto ma nieporządek w plikach i a nuż mu się coś zduplikuje tu i tam :)

Dodatkowe uwagi: wyświetlanie map przy włączonym automatycznym zoomie dotyczy także CustomMaps, pojawiają się one w trakcie powiększania skali. Np. w małej skali widzę tylko mapę bazową świata, przy zwiększaniu skali pojawia się w pewnym momencie kmz pokazujący np. obszar północnej Holandii, a jak jeszcze bardziej zwiększa się skalę to pojawia się na wierzchu (co oczywiście zależy od kolejności rysowania w GoogleEarth) plan Amsterdamu.

Każdy z kmz użytych przeze mnie w ww. zabawie pochodzi z pojedynczego jpg przygotowanego w rozdzielczości (sugerowanej w instrukcji Garmina) 150 dpi, o dłuższym boku 1024 pikseli i ważącego jakieś 0,8-1,5 MB. Jpg obrabiam trochę w fotoszopie, głównie znacznie zwiększając kontrast, co zmniejsza urodę ale zwiększa czytelność na ekranie Dakoty.

No i się off-top zrobił, może Sz. Moderatorzy przeniosą do wątku o Dakotach albo CustomMapach... :)

Pzdr, Miko
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Czyta zapewne z katalogu umieszczonego w pamięci.
Żeby się przekonać na 100% można utworzyć kmz –ty o tej samej nazwie z różnymi mapami.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
mikolaip
Początkujący

Dobry pomysł. Tak zrobiłem. Okazuje się, że:

1. W spisie map w odbiorniku jest jeden klawisz "CustomMaps" i jedna nazwa kmz, którą dałem obu plikom;
2. OBIE mapy się odpalają na raz, jak należy, w odpowiednich dla siebie miejscach!

Czyli maszynka potrafi jakoś odróżniać różne podwójne byty i radzi sobie z nimi całkiem rozsądnie :)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2010, 20:07 przez mikolaip, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

@mikolajp - a dlaczego nie robisz plików.kmz wykorzystujących wszystkie możliwości CustomMaps przy użyciu OzimapToKMZ ?

http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=6953&start=0

Ze szczególnym uwzględnienem np. ZumiBuddy dla np. Polski, lub odpowiedników dla innych krajów?
Uprzejmie też proszę o pominięcie postów asanandrzeja w tym wątku, jako - moim zdaniem - niepotrzebnych do szybkiego opanowania zagadnienia.
Szybko, łatwo i przyjemnie - .kmz w odbiorniku.
Dla spokoju sumienia przypominam też, by - jak na razie - nie wgrywać CustomMaps do pamięci wewnętrznej odbiornika.
Pozdrawiam Krzysztof

P.S. @asandrzej - sorry- ale w tym wątku (OziMapToKMZ) naprodukowałeś dużo rycin, które - mnie przynajmniej - tylko irytują.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
mikolaip
Początkujący

Ano dlatego, że jestem trochę jak ten osadnik w nieznanym dobrze terenie, który dość stopniowo, dzień po dniu ciut dalej, wysuwa nos poza znaną sobie zagrodę i eksploruje okoliczne krzaki, stopniowo poszerzając obszar działań :) Dzięki za ukierunkowanie, czytam też inne wątki (jest przecież cały długi o CustomMaps), powoli się uczę i wszystkim życzliwym i więcejwiedzącym forumowiczom dziękuję za wszelkie uwagi :)

Twój wątek jest o Colorado... rozumiem, że zadziała toto w każdym odbiorniku zdolnym do obsługi rastrów, czyli tej mojej Dakocie też... :)
Awatar użytkownika
soko
Garniak

To był wątek, który miał za zadanie szybko i prosto przeprowadzić przez proces produkcji Custom Maps. Tak z map , jak i ze skanów jak ze zdjęć satelitarnych.
Obecnie np. dla Polski używasz ZumiBuddy, przepuszczasz przez OziMapToKMZ i w minutę masz mapkę o maksymalnych dopuszczalnych wymiarach ( wszystko jest pod kontrolą). To jest opisane w ostatnim poście tego wątku o OziMapToKMz. mapy tak uzyskane przegrywałem też do Dakoty i nie było żadnych problemów. Pomijając oczywiście gorszą rozdzielczość Dakoty, która tutaj rzecz jasna ma znaczenie. Dakota ma też - szczególnie w kontekscie CustomMaps to widać - inną kolorystykę ekranu niż Colorado.
Teraz jest jeszcze mozliwość bezpośredniego ściągania GoogleMaps z najnowszej wersji MapEdita. No ale trzeba łaskawie zarejestrować MapEdit i hulaj dusza. Wtedy masz od razu gotowca na eksport pod OziToKMZ. Nie pisałem o tym - bo koszty, jest wzmianka w wątku o MapEdicie. Ja jakoś sobie radziłem GoogleMV. Pozdrawiam Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

W Dakocie Custom Maps wyglądają znacznie lepiej po wgraniu firmware 2.70 http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4527
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Re: Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku

Post autor: sdsyc »

Nie wiem czy ktoś o tym wspominał, że najnowsza wersja wersja TAC pozwala eksportować do formatu KMZ zgodnego z CustomMap. Nie testowałem, bo nie mam takiego odbiornika, ale może kogoś zainteresuje, biorąc pod uwagę mnogość serwisów z których TAC ciągnie obrazki.

Pozdrawiam
mikolaip
Początkujący

@soko: dzięki :) Cóż, odpaliłem rzeczony program i na razie na wejściu (pkt. 1 Twojej instrukcji) natknąłem się na żądanie wskazania miejsca, gdzie jest plik *.map. No a ja oczywiście takiego pliku (na razie) nie miałem, więc to i owo jeszcze muszę rozkminić :)

@klimkr: dzięki za info o nowym sofcie... fajnie, że poprawia widoczność CustomMapek, bo wprawdzie były czytelne ale przy zbliżaniu np. planu miasta nazwy ulic nieźle się myziały :)
asandrzej
Garniak

Witam.
Wiedze, że Ciebie w tej chwil interesują zdjęcia SAT, to spróbuj pobierać zdjęcia programem
TrekBuddy Atlas Kreator lub Zumi Buddy, te program tworzą automatycznie pliki.map (plik kalibracyjny mapy).
Pozdrawiam.
Wybrać ( zaznaczyć) zapis plików forma Ozi.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
mikolaip
Początkujący

Jasne... czyli używanie ZumiBuddy nie jest li tylko jedną z opcji, ale sugerowaną alternatywą aby osiągnąć wymagany efekt (plik *.map). Bardzo dzięki, asandrzej... to już mogę przejść do punktu 2 ww. instrukcji :) Nie jestem zafiksowany akurat na taki czy inny rodzaj map źródłowych do przerobienia na kmz, do tej pory korzystałem ze skanów papierowej mapy oraz skrinach z GoogleMaps (łażenie po Amsterdamie), no i sprawdzały się - oczywiście przy akceptacji ograniczeń i do niewyrafinowanych zastosowań. Ale apetyt rośnie, więc będę temat zgłębiał :)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

sdsyc pisze:Nie wiem czy ktoś o tym wspominał, że najnowsza wersja wersja TAC pozwala eksportować do formatu KMZ zgodnego z CustomMap.
Teraz to już nie TAC, a Mobile Atlas Creator. Owszem pozwala eksportować do kmz, ale mapy słabej jakości.
Na razie trzeba "na okrągło":
(1) MAC do *.map http://mobac.dnsalias.org/
(2) OziMapToKMZ http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f= ... map#p79579
Niemniej jest to bardzo komfortowe rozwiązanie.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
asandrzej
Garniak

Wymienionymi programami można pobierać mapy jak i zdjęcia.
Jeszcze jeden program SASPlanetAeroscan zapisujący w różnych formatach.
Pozdrawiam.
Odpowiednikiem programu OziMapToKM jest MAPC2MAPC podobne działanie, bardziej rozbudowany.
http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=87273#p87273
Krótki opis http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=87437#p87437
Awatar użytkownika
soko
Garniak

mikolaip pisze:@soko: dzięki :) Cóż, odpaliłem rzeczony program i na razie na wejściu (pkt. 1 Twojej instrukcji) natknąłem się na żądanie wskazania miejsca, gdzie jest plik *.map. No a ja oczywiście takiego pliku (na razie) nie miałem, więc to i owo jeszcze muszę rozkminić
Więc po kolei:
1. Program OziMapToKMZ przekształca mapki w formacie OziExplorera w mapki w formacie Custom Maps (.kmz) - gotowe do wgrania do Colo/Ore/Dakoty.
2. Mapki w formacie Ozi Explorera składają się z pliku kalibracyjnego (.map) oraz pliku zawierajacego samą mapę ( jako obrazek w formacie np. .jpg, .png ).
3. Sztabówki w formacie Ozi Explorera były do kupienia w internecie i są tez ( za darmo) na licznych witrynach internetowych. Np. przedwojenne sztabówki WIG .
3a. jak je przygotować do wykonania pliku .kmz opisałem w poście z 03/11/2009 r.
4. Oczywiście możesz sobie wziąć dowolną mapkę , zeskanować i skalibrować sobie samemu w OziExplorerze. Szczegóły na stronach GPSManiaka.
5. Tak samo możesz sobie oczywiście skalibrować dowolne zdjęcie satelitarne.
6. Prościej jest jednak uruchomić np. Zumi Buddy ( tak jak opisałem w poście z 22/11/2009 w wątku o OziToKMZ) i po uzyskaniu pliku .map i .jpg przepuścić je przez OziMapToKMZ i mieć zdjęcie satelitarne w kilka minut w odbiorniku. ZumiBuddy zawiera tylko zdjęcia Polski, ale są inne tego typu serwisy na inne kraje.
7. Można teraz też wykupić licencję MapEdit, bo od pewnego czasu Mapedit sam ściąga gotowe zdjęcia satelitarne i w zasadzie masz po chwili gotowe pliki do opracowania przez OziMapToKMZ.
8. Mozna też starym sposobem uzyskać to samo za darmo używając GoogleMV - jest tu na Garniaku też wątek na ten temat.

Jak więc widzisz - jest wiele dróg, które prowadzą do celu. zaręczam, że po krótkiej praktyce procedura zajmuje kilka minut.
Ścieżka jest zawsze taka sama:
A. najpierw musisz mieć mapkę w formacie OziExplorera
B. plik przepuszczasz przez MapEdit ( wersja trial - darmowa) i exportujesz w formacie OziExplorera z właściwymi danymi georeferencyjnymi.
C. uzyskany plik wgrywasz do OziMapToKMZ i uzyskujesz plik .kmz gotowy do wgrania do COLO/ORE/Dakoty.

Punkty 6, 7, 8 - generują od razu gotowy plik do pobrania przez OziMapToKMZ - stąd są to rozwiązania najwygodniejsze.
Osobiście więc bym polecił ( na początek - dla treningu) pobrać sobie jakieś zdjęcie poprzez ZumiBuddy a następnie przepuścić je przez OziMapToKMZ - po chwili masz zdjęcie satelitarne w odbiorniku. A potem dopiero opanowywać bardziej skomplikowane procedury dochodzenia do pliku .kmz. Nie są wcale trudne. :D

Na dzień dzisiejszy, jak nie chcesz tracić czasu i nerwów - to chwilowo zapomnij o wątku "Garmin Custom maps - czyli własne rastry w odbiorniku" - jest tam zbyt wiele bocznych wątków - i popróbuj OziMapToKMZ - tak jak opisałem.

EDIT godz. 21:00 - koniecznie zapoznaj się też z postem Marko tutaj ( http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=90254#p90254 ) - bo wygląda to obiecująco jako sposób dostępu do różnych serwisów mapowych. Jest to ostatni post w wątku , o którym radziłem zapomnieć - ale mnie pokarało !! :oops: Gdy pisałem to wszystko powyżej - nie wiedziałem o tym poście.

Pozdrawiam Krzysztof
Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

@Marko
Ściema :-)
Jeżeli chccesz uniknąć skalowania CustomMaps w MAC, ustaw maksymalny rozmiar mapki na 1024.
Jakość jest taka jak źródło. Choć w kompie też czasem coś warto mieć ;-)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2010, 10:09 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ