["odbiornik widzi" oznacza poniżej, że po wejściu w "Konfiguracja - Mapa - Mapy informacje,Wybierz mapę" mam na ekranie dostępnych map pole/"klawisz" z daną mapą (zestawem map), który można włączyć/wyłączyć].
Na początku założyłem dwa foldery/katalogi CustomMaps: jeden w folderze Garmin w pamięci wewnętrznej odbiornika, drugi w folderze Garmin na karcie microSD. I teraz tak:
1. oba foldery puste (bez kmz): odbiornik nie widzi żadnych CustomMaps;
2. jeden z folderów pusty, w drugim wgrane kmz - odbiornik widzi jeden zestaw CustomMaps (domyślnie włączone) o nazwie CustomMaps i - pod spodem - nazwami wgranych doń kmz-tów, i pokazuje wszystkie kmz na mapie bez problemu. Efekt jest ten sam niezależnie od tego, który folder CustomMaps jest pełny a który pusty;
3. W obu folderach wgrane kmz (INNE w każdym) - odbiornik widzi JEDEN zestaw/klawisz CustomMaps, w którym łącznie widać nazwy wszystkich kmz z OBU folderów. Na mapie pokazywane są normalnie wszystkie kmz z obu folderów, niezależnie od tego gdzie są wgrane. Czyli owszem, można wgrać Beskid Śląski na kartę a plan Szczyrku do pamięci wewnętrznej
4. W obu folderach TE SAME kmz, czyli 2 identyczne komplety - odbiornik nie daje się zwariować, na liście map wciąż widzi jeden klawisz/zestaw "CustomMaps" i pokazuje je na mapie normalnie i w 1 kopii (za cholerę nie wiem, z którego kompletu wtedy korzysta
Dodatkowe uwagi: wyświetlanie map przy włączonym automatycznym zoomie dotyczy także CustomMaps, pojawiają się one w trakcie powiększania skali. Np. w małej skali widzę tylko mapę bazową świata, przy zwiększaniu skali pojawia się w pewnym momencie kmz pokazujący np. obszar północnej Holandii, a jak jeszcze bardziej zwiększa się skalę to pojawia się na wierzchu (co oczywiście zależy od kolejności rysowania w GoogleEarth) plan Amsterdamu.
Każdy z kmz użytych przeze mnie w ww. zabawie pochodzi z pojedynczego jpg przygotowanego w rozdzielczości (sugerowanej w instrukcji Garmina) 150 dpi, o dłuższym boku 1024 pikseli i ważącego jakieś 0,8-1,5 MB. Jpg obrabiam trochę w fotoszopie, głównie znacznie zwiększając kontrast, co zmniejsza urodę ale zwiększa czytelność na ekranie Dakoty.
No i się off-top zrobił, może Sz. Moderatorzy przeniosą do wątku o Dakotach albo CustomMapach...
Pzdr, Miko