Garmin Custom Maps (oraz JNX) czyli własne rastry

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Re: Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku

Post autor: Bas »

asandrzej pisze:... ale nastąpi utrata, jakości. ( czy istotna) ???
Pojedyncze arkusze sa przeskalowane do 1024x1024. Jesli beda przeskalowane z 2048x2048 to wynik moze byc wzglednie dobry. Dla szczegolowej mapy 8192x8192 okaze sie, ze taka mapa przeskalowana do 1024x1024 nadaje sie jedynie do kosza.

Taka redukcja wiaze sie chyba ze zmiana skali? Jezeli piksele mapa:ekran sa wyswietlane 1:1, to moze sie okazac, ze z mapy np. 1:15.000 zrobilismy 1:45.000 :shock:
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Jeszcze raz na ten temat.
Te 5 plików .kmz przygotowane przy pomocy MOBAC miały każdy poniżej 100 kafelków, ponieważ - rzecz jasna - stosowałem sie do ograniczeń Custom Maps. Zauważyłem jednak, że wszystkie 5 plików się w całości prezentowały na ekranie. Także potem w terenie funkcjonowały bez zarzutu.
Być może, jeśli się przestrzega limitu pliku tworzonego przez MOBAC (poniżej 100 kafelków) mozna wyswietlić więcej kafelków i prezentują się dobrze.

Dobrze, to znaczy wystarczajaco dobrze dla danych, spodziewanych potrzeb. A jak nie masz prawie nic, żadnej informacji, to prawie wszystko jest dobrze. Jak do tego dodać, że z każdego źródła masz cokolwiek inne dane, to zdjęcie satelitarne oglądasz wnikliwie.

Porcik na zdjęciu z Custom Maps (jeden z tych 5 omawianych plików): tylko falochron i pełno bezładnie zakotwiczonych łódek. Z Bluecharta wynika, że jest jeszcze jakaś kreska sugerująca pomost. W realu okazalo się, że pomosty (kilka) rozmieszczone są jeszcze inaczej.

Obrazek Obrazek

Drugi porcik: z Bluecharta wynikały jakieś szczątkowe falochrony na wejściu, plus dodatkowo kupa głazów ( czy czego tam?) na srodku podejścia. Tylko jedno światło. Na zdjęciu ( to akurat z BirdsEya) widać, że falochron zachodni jest wyciągnięty daleko w morze, i chyba przeszkody w torze podejścia nie ma. Z układu falochronów na zdjęciu wynika, że trzeba się złożyć do podejścia bardziej od wschodu. To są istotne informacje dla kogoś, kto tam wchodzi pierwszy raz.

Obrazek Obrazek Obrazek

Dodatkowo widać przesunięcie Bluecharta w tych okolicach o około 100 mtr. Stoimy przy nabrzeżu tam , gdzie czerwony krzyżyk.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
slimak
Bywalec

Post autor: slimak »

asandrzej pisze: Chodziło mi o wyjaśnienie, że w Custom Maps jak na rzazie nie da się przekroczyć limitu 100 kafelków,
a ilość kafelków pobieranych nie ma znaczenia dla Custom Maps.

Istotne jest ile kafelków zawiera plik .kmz.
Dokładnie!

I teraz mamy dwie drogi by uzyskać mało kafelków w kmz z tą samą jakością.

1. Na ustawieniach domyślnych zaznaczyć levels 16 i otrzymać jakość mapki na chybił trafił z jednym kafelkiem w kmz (wielkości np. 750KB).
2. Ustawić w settings-> map size-> 1024. Ustawić levels 12 i otrzymać mapkę w jakości jaką widzimy w Mobile Atlas Creator na zoomie 12 z jednym kafelkiem w kmz (wielkości np. 750KB).

Obydwie metody umożliwiają utworzenie 100 map kmz w pełni wyświetlających się w Garminie.
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

soko pisze:Zauważyłem jednak, że wszystkie 5 plików się w całości prezentowały na ekranie. Także potem w terenie funkcjonowały bez zarzutu.
Krzysztof. Nie wprowadzaj zamieszania. Już to wyjaśnialiśmy: Jeżeli suma kafelków w plikach kmz (ale nie tych kafelków leżących na serwerze, nie tych ściągnietych z sieci, ale tych "wyplutych" przez MOBAC) będzie większa niż 100, Garmin tego nie obsłuży i nie ma znaczenia czy to będzie 1 plik czy 10 plików. Liczy się tylko suma kafelków w tych plikach.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Powiem więcej. MOBAC wogóle nie "wypluje"pliku kmz, jeśli wynikowa liczba kafelków będzie większa niż 100. Właśnie to sprawdziłem doświadczalnie :D
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ale to dotyczy 1 pliku. Problem z postami Krzysztofa (uwzględniając również jego wcześniejsze wypowiedzi) jest taki iż sugerują one, że jeżeli będziemy przestrzegali tego ograniczenia w odniesieniu do pojedynczego pliku, a plików w odbiorniku będzie kilka, można mieć w odbiorniku więcej niż 100 kafelków. Moim zdaniem jest to nieprawda. Zresztą - parę postów wyżej Dendro napisał: Po dokładnym sprawdzeniu załadowanych 2 plików .kmz (62 kafelki i 79 kafelków) okazało się, że rzeczywiście część kafelków nie jest wyświetlana
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Wiem. Już po pierwszym tego typu poście Soko, jakieś kilka tygodni temu (że może być ok 500 kafelków) od razu to sprawdziłem w Colorado przy FW 3.40 i 3,42, no i za każdym razem odbiornik krzyczał, że za dużo... Robiłem nawet hard reset myśląc, że może to coś zmieni skoro u Soko działa, ale nic z tego.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.

Temat powraca jak bumerang, w wątku "Colorado 300 Mapa ( przesuwanie mapy )" już zostało to wyjaśnione.

Zaznaczone zostało do pobrania 99 kafelków w Mobile Atlas Creatorze, z których został utworzony jeden plik.kmz zawierający jeden kafelek o wielkości 2816 x 2304 pikseli.

Takich map .kmz teoretyczne można wyświetlić w odbiorniku 100, zgodnie z ograniczeniem Custom Maps.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=95727#p95727

Pozdrawiam.

PS.

W Mobile Atlas Creator ilość kafelków w pliku .kmz nie zależy od nas.

Tak jak wcześniej napisałem Mobile Atlas Creator nie utworzy pliku .kmz powyżej 100 kafelków.

Ile ich będzie, program sam dzieli, nawet przy ustawieniu 1024x1024 największy pojedynczy kafelek w pliku. kmz może być znacznie mniejszy od założonej wielkości.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Dendro
Początkujący

Post autor: Dendro »

Witam! Z ostatnią wypowiedzią asandrzeja (dokładniej z post scriptum!) zgodzić się nie można. Po pierwsze: ilość kafelków zależy od nas! Zakładam, że zaznaczyliśmy na mapie jakiś obszar i określiliśmy szczegółowość danych na serwerze (a więc tzw. "zoom level"). W takiej sytuacji określenie rozmiaru boku kwadratu kafelka (to określenie rezerwuję wyłącznie dla jpgów, które wchodzą w skład spakowanego pliku .kmz) w zakresie od 1 do 1024 określi nam właśnie ilość wygenerowanych kafelków. Zakładam, oczywiście, że największa wielkość kafelka to 1024 x 1024, bo nie chcę tracić jakości. Po drugie: we wszystkich moich operacjach z Mobile Atlas Creatorem nie zdarzyło się, żeby kafelki miały inne wymiary, niż te zdefiniowane w polu Map Size. Wyjątkiem są kafelki brzegowe, które rzeczywiście mogą mieć inne wymiary, ale wynika to z prostego faktu, że nie zawsze długość albo wysokość naszej całej mapki to wielokrotność "modułu" 1024. Jeżeli zostanie na szerokości 50 pikseli to brzegowe kafelki po prawej stronie naszej mapy będą miały 50 x 1024. To chyba oczywiste. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Alez oczywiscie, ze mamy wplyw ;)

Pamietajac, ze kafelek z serwera ma 256x256 pikseli, a optymalny arkusz mapy w CustomMaps ma 1024x1024 mozna wyznaczac od razu cale bloki 4x4 kafelki jako pojedyncze arkusze o boku 1024 w naszym przyszlym kmz. Trzeba tylko ustawic siatke na odpowiednim poziomie, zeby w jednym oczku tej siatki znalazlo sie 16 kafelkow - widac to od razu, gdy przez zaznaczaniem obszaru najpierw ustawimy zoom level/poziom i siatke, a dopiero pozniej zaczniemy zaznaczac obszar. Jesli bowiem obszar wyznaczany byl "na oko" bez siatki, to mozna miec przesuniecie, czy wrecz rozszerzenie obszaru, a tego musimy uniknac jesli nie chcemy miec przeskalowanych arkuszy. 16 kafelkow na arkusz razy 100 arkuszy = 1600 kafelkow. Aktualnie zaznaczona ilosc kafelkow dla danego poziomu widac w oknie zoom levels, wiec mamy na biezaco podglad. To dobrze, ze podzialem obszaru zajmuje sie program. My wiemy jak on ma to zrobic, a on to robi. Dla obszarow granicznych moga wyjsc niepelne bloki, ale i tak przy takim ustawieniu MOBAC nie powinnismy przekroczyc max. liczby kafelkow.

Dodatkowo mozna wyswietlac obszar jest wyznaczony przez poszczegolne arkusze.

Obrazek

MOBAC umozliwia tworzenie atlasow do TB, wiec mozna w jednym rzucie zadeklarowac pobranie map z KILKU poziomow dla wybranego obszaru. Wtedy liczba kafelkow dotyczy oczywiscie sumy ze wszystkich poziomow.
Dendro
Początkujący

Witam! Po pierwsze: to, co zaznaczymy w polu Layer Settings nie ma żadnego znaczenia; kiedy wybraliśmy opcję formatu wyjściowego Garmin Custom Maps, program ignoruje nasze ustawienia odnośnie tej rubryki. Cytuję za plikiem readme, który znalazł się w katalogu, do którego rozpakowaliśmy ściągnięte archiwum aplikacji:
"Using this atlas output format the following features are ignored when creating atlases:
•Recreate/adjust map tiles (custom tile size and image format)"
Po drugie: ja nie spotkałem się z sytuacją, kiedy w polu Map Size miałem wybraną wartość 1024, a utworzone kafelki miały inną wielkość (poza, oczywiście, kafelkami brzegowymi). Załączam kilka screenów listujących zawartość katalogu Files po rozpakowaniu kilku stworzonych przeze mnie ".kmzetów". Wszystkie były tworzone przy wybranej wielkości boku kafelka 1024.
Ciekawą wiadomość przekazał Bas, nie wiedziałem, że kafelek z serwera danych mapowych ma rozmiary 256 x 256. Czy zawsze i na wszystkich serwerach mapowych? Pozdrawim!
Załączniki
Dendro
Początkujący

Witam ponownie! Oczywiście, że sie da! Wpisujemy dowolną wartość i potwierdzamy OK. Rzeczywiście w presetach najmniejszą wartością jest 1024, ale nie jesteśmy zmuszeni do korzystania z nich. To, że program wygenerował kafelki inne, niż wielkość określona w Map Size wydaje mi się rzeczą dziwną i podejrzewam, że aplikacja nie działała prawidłowo. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Dendro pisze:kafelek z serwera danych mapowych ma rozmiary 256 x 256. Czy zawsze i na wszystkich serwerach mapowych?
MOBAC potrafi obsluzyc te serwisy mapowe, ktore maja kafelki 256x256. Mozna wrecz dodawac samodzielnie takie, ktorych nie ma na obecnej liscie. Jesli jednak serwer korzysta z kafelkow 250x250, to na razie (w ogole?) MOBAC ich nie obsluzy. Zumi ma kafelki 250x250.
Dendro pisze:to, co zaznaczymy w polu Layer Settings nie ma żadnego znaczenia; kiedy wybraliśmy opcję formatu wyjściowego Garmin Custom Maps, program ignoruje nasze ustawienia odnośnie tej rubryki. Cytuję za plikiem readme...
U mnie ma znaczenie. Moze wersje nowsze niz alfa 3 ignoruja te ustawienia?
Jesli zostawie tam wartosci np. 2048x2048, to program zglasza blad juz przy probie dodania obszaru. Mozna zdjac zaznaczenie z checkbox. Ja dla pewnosci zmieniam te ustawienia, zeby uniknac niespodzianek.

Obrazek
Dendro
Początkujący

Używam wersji 1.7, a więc starszej, ale stabilnej (bo nie Alpha!). Robiłem próby generowania pliku .kmz z zanaczeniem i odznaczeniem "ptaszka" w interesującym nas polu. Żadnej różnicy!
slimak
Bywalec

Post autor: slimak »

Dendro pisze:Witam ponownie! Oczywiście, że sie da! Wpisujemy dowolną wartość i potwierdzamy OK. Rzeczywiście w presetach najmniejszą wartością jest 1024, ale nie jesteśmy zmuszeni do korzystania z nich. To, że program wygenerował kafelki inne, niż wielkość określona w Map Size wydaje mi się rzeczą dziwną i podejrzewam, że aplikacja nie działała prawidłowo. Pozdrawiam!
U mnie (MAC1.7) kafelki powstają zawsze 1024 (wyjątek brzegi mapy).
Obszar x
settings map size1024
powstała mapa z 4 kafelkami 1024x1024 96 dpi
z jakością:
Obrazek

Ten sam obszar x
settings map size 2048
powstała mapa z 1 kafelkiem 1024x1024 96 dpi
z jakością:
Obrazek
Pozdrawiam
Ślimak

Oregon 450t
Motorola MB526
Samsung Galaxy Spica I5700
Nokia 6630 http://slimak.republika.pl/6630.htm
Dawno dawno temu Garmin 38, II+, V. http://slimak.republika.pl/index2.html :-)
ODPOWIEDZ