Colorado 300 - pierwsze wrażenia i testy.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Potwierdziłeś Lechu moje podejrzenia, że tak na prawdę nic przełomowego w Colorado nie ma. Prosiłbym jeszcze o jedną informację - jakie odbiornik wydaje dźwięki.

Tak myślę, że gdyby Colorado miał komunikaty głosowe, to pewnie bym się na niego skusił. I wcale nie musiałby mieć głośnika, wystarczyłby nadajnik FM lub BT. Zamiast tego niestety mamy jakiś prywatny standard transmisji Garmina, który chyba ma nakłaniać do kupowania akcesoriów.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Popej:
Prosiłbym jeszcze o jedną informację - jakie odbiornik wydaje dźwięki.
Pika cicho jak myszka.

Popej
Zamiast tego niestety mamy jakiś prywatny standard transmisji Garmina, który chyba ma nakłaniać do kupowania akcesoriów.
Myślę, że tu żadne akcesoria nie są potrzebne, bo ta transmisja odbywa się tylko pomiedzy 1 odbiornikiem nadającym, a dowolną liczbą odbierających w odl. do maks. 3-4 mtr.
Przekazują sobie waypointy, cache itp.
A więc sytuacja typu zbiórki harcerskiej po dojściu na brzeg lasu, drużynowy nadaje, reszta odbiera dane i gazu wykonać zadanie. Tak to sobie wyobrażam.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

GPS Maniak pisze: nie wystawię dla Colorado oceny "celującej".
:D Jak dla mnie, to nic nie szkodzi Lechu. :) Dzieki za Twoją opinię. Pewnie niejeden/jedna z nas będzie go czytał/ła wiele razy, odkrywając dla siebie cos nowego, porównując ze swoim odbiornikiem (ja tylko z Vistą HCx, bo póki co nie zmieniam, a problemy bywają podobne, różnice czasem naprowadzają na ich rozwiazanie - wszak to rodzina Garmina jest :wink: ). Odwaliłes kawał dobrej roboty. Masz u mnie drugie piwo. :D :lol: :o
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

vit pisze:mam (jak zwykle) pytanie dodatkowe :D
Witek, ale sprzęt już odtłuszczony, wyzerowany i ...... w pudełku :D

Nie bawiłem się dokładnie wysokościomierzem, zatem nie wszystko Tobie powiem. Melduję com zapamiętał: jest na bank barometr, bo pamiętam że w ustawieniach widziałem śledzenie trendu po wyłączeniu odbiornika. Reszta przypominała mi ustawienia z 60 CSX. Nic więcej nie powiem :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

popej pisze:Potwierdziłeś Lechu moje podejrzenia, że tak na prawdę nic przełomowego w Colorado nie ma. Prosiłbym jeszcze o jedną informację - jakie odbiornik wydaje dźwięki.
Dokładnie. Żaden przełom, ale zabawka jest naprawdę sympatyczna i gdybym miał dzisiaj kupić nowy odbiornik pewnie byłby to Colorado. Na przesiadkę raczej się nie zdecyduję. Miałbym za dużo roboty z przerabianiem Topo_PL_100 :wink: Nie bez znaczenia jest też fakt że ja naprawdę często korzystam z włączania i wyłączania kompasu.
I jeszcze coś - nie wspomniałem o tym w artykule, bo chyba ktoś o tym wcześniej pisał, ale wychodzi na to że Garmin zmarnował dużo miejsca na ekranie. Wydłużony o 1cm ekran aż się prosi o 4 lub nawet 6 pół danych na ekranie "Mapa". Czyli mini Komputer Podróży na tle mapy. A tu są na stałe tylko 2 konfigurowalne pola. Licho. No chyba że coś przeoczyłem.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

GPS Maniak pisze: Na przesiadkę raczej się nie zdecyduję. Miałbym za dużo roboty z przerabianiem Topo_PL_100 :wink:
Myślę, że nie tylko w związku z przerabianiem Topo_Pl_100, nie zdecydujesz na przesiadkę, Lechu. Przecież obiecałeś Żonie, a obietnicy należy dotrzymywać. :? :oops: :wink:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Bogna pisze:Przecież obiecałeś Żonie, a obietnicy należy dotrzymywać. ....
Złamanie obietnicy złożonej pod przymusem nie jest moralnie naganne :wink:

Tak poważnie to po prostu COLORADO mnie nie powalił na kolana. Po przesiadce musiałbym zmienić kilka przyzwyczajeń, a na dodatek licha współpraca z ikonami z Topo_PL_100 przepełniła czarę goryczy. Na prawdę nie mam teraz głowy ani czasu do szukania rozwiązań alternatywnych tak aby Topo_Pl_100 było w 100% kompatybilne z Colorado Zatem spokojnie .... Pażywiom uwidim, a zresztą - może za rok wyjdzie jeszcze lepszy outdoorowiec? :D
Pozdrawiam Lechu

jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

GPS Maniak pisze: ... w ustawieniach widziałem śledzenie trendu po wyłączeniu odbiornika.
To się chwali, że wrócili do dobrej funkcji z 60CS. W CSX mi tego brakuje.
GPS Maniak pisze: [... a zresztą - może za rok wyjdzie jeszcze lepszy outdoorowiec? :D
Wyjdzie na pewno, a wczesniej pewnie wyjdzie również nowe Rino :?:
Ja jeszcze decyzji nie podjąłem, ale jestem bliski.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Trzeba się zastanowić co by musiał mieć nowy model żeby był "przełomowy". Bo jak na moje to wszystkie główne cechy jakie powinien mieć odbiornik outdoor'owy zastały już odkryte i wprowadzone do użytku.
Wypuszczanie nowych modeli wiąże sie jedynie z udoskonalaniem tych cech w charakterze kosmetycznym. Oczywiście dochodzą nowe funkcje ale są to głownie wodotryski. Podstawowe funkcje pozostaję niezmienne.

Lechu powiedz... co byś dzisiaj kupił jakbyś szukał swojego pierwszego odbiornika do chodzenia w terenie?
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

PouchX pisze:Trzeba się zastanowić co by musiał mieć nowy model żeby był "przełomowy".
komunikaty a'la TMC o zagrożeniach lawinowych :?: :roll:
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

PouchX pisze:Lechu powiedz... co byś dzisiaj kupił jakbyś szukał swojego pierwszego odbiornika do chodzenia w terenie?
W zasdzie napisałem już wyżej: Żaden przełom, ale zabawka jest naprawdę sympatyczna i gdybym miał dzisiaj kupić nowy odbiornik pewnie byłby to Colorado. Oczywiście gdy kogoś na niego stać :D Gdyby miał to być tańszy sprzęt doradzałbym Vistę HCX.

Ale tak naprawdę jest jedna przełomowa rzecz do zrobienia w garminowym outdoorowcu. To obsługa map rastrowych tak jak w aplikacjach pocketowych.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

GPS Maniak pisze: Ale tak naprawdę jest jedna przełomowa rzecz do zrobienia w garminowym outdoorowcu. To obsługa map rastrowych tak jak w aplikacjach pocketowych.
Do tego to pewnie daleko.. bo Garmin raczej nie zrobi outdoor'owego pocketa.
A jak zrobi jakiś odpowiednik.. to będzie przyjmował pewnie jedynie obrazki/skany w zakodowanym formacie Garmina.

No bo co ze sprzedażą map? Każdy by sam sobie zrobił skan... i już ma mapę :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

PouchX pisze:No bo co ze sprzedażą map? Każdy by sam sobie zrobił skan... i już ma mapę :)
Widać że z Ciebie nie jest prawdziwy turysta :D :wink:
Raster to tylko dodatek i nie zastąpi mapy wektorowej.

Tylko "nawiedzeni" pocketowcy z Ozim i komórkowcy z TrekBuddy, którzy po prostu nie mieli odwagi żeby zainwestować w dobry sprzęt mówią, że takie rozwiązanie (mapa rastrowa w komórce) jest wystaczająco dobre. Oczywiście można z tym przeżyć, tak jak w ogóle można przeżyć bez GPSu, ale przełomem jest dobra mapa wektorowa, a raster - szczególnie wysokiej jakości zdjęcia lotnicze byłby idealnym uzupełnieniem mapy wektorowej.
Pozdrawiam Lechu

jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Ale czy picture viewer w Colorado nie jest pierwszym krokiem w tym kierunku :?:
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Raczej nie.
ODPOWIEDZ