MapSource 6.13.7 GARNIAK EDITION - ulepszony :)

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
Awatar użytkownika
zoltar.szczecin
Nowy

Re: MapSource 6.13.7 GARNIAK EDITION - ulepszony :)

Post autor: zoltar.szczecin »

Witam serdecznie
Zastanawiam się w jakim stopniu można przerobić MapSource.
Dokładnie chodzi mi o dopasowanie programu do własnych potrzeb.
W moim przypadku chciałbym posiadać w właściwościach śladu informacje o Max prędkości. // Jak w załączniku //
Próbowałem to zrobić w programie Resource Hacker. Jednak bez skutku.
Wiem , że czyta to forum sporo zdolnych programistów. Czy mogę prosić o pomoc i odpowiedz na moje pytania:

1. Czy jest możliwa taka zmiana ?
2. Jeśli tak to jakich narzędzi używać?

Dla wyjaśnienia wspomnę jeszcze , że przetestowałem kilka programów do analizy śladu i nie przypadł mi żaden do gustu. Może dlatego, że nie potrzebuje rozbudowanych kombajnów.

Pozdrawiam
Załączniki
Propozycja.jpg
miałem 60CSx , Colorado 300 jeszcze mam
Awatar użytkownika
RyszardS
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RyszardS »

Dekompilacja i jakiekolwiek inne działania zmieniające program są niezgodna z prawem. Nawet poprawienie kodu źródłowego dołączonego do programu jest prawnie zabronione jeśli autor na to nie wyraził zgody.
Awatar użytkownika
zoltar.szczecin
Nowy

Post autor: zoltar.szczecin »

RyszardS pisze:Dekompilacja i jakiekolwiek inne działania zmieniające program są niezgodna z prawem. Nawet poprawienie kodu źródłowego dołączonego do programu jest prawnie zabronione jeśli autor na to nie wyraził zgody.
Co prawda to prawda.
Jednak ja nie pytam o to co jest napisane przy instalacji...
Chciałbym w zaciszu domowym złamać to prawo i stad moje pytanie wyżej. :twisted:
Poza tym można moje działania uznać za konfiguracje programu.
miałem 60CSx , Colorado 300 jeszcze mam
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Dopiero dzisiaj zauważyłem coś dziwnego.
Podczas tworzenia zestawu map do wyeksportowania, występuje opcja Użyj danych kalkulacji tras.
Otóż gdy są to mapy GPMapa 2008.3 NT lub GPMapa 2008.4 NT ta opcja jest niedostępna i wyłączona.
Mimo to mapa wyeksportowana do Nuvi'ego jest rutowalna, tzn. Nuvi prawidłowo wyznacza trasy.
Ciekawe czy jest to "przypadłość" tej akurat wersji MapSource czy może wersji NT mapy?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

pelsta pisze:Ciekawe czy jest to "przypadłość" tej akurat wersji MapSource czy może wersji NT mapy?
Wydaje się, że opcja ta służy do ewentualnego "odchudzenia" map przy ich wysyłace do odbiorników starszej generacji, częstokroć z małą - na stałe wbudowaną - pamięcią, które to dobiorniki bardzo często były pozbawione funkcji kalkulacji tras pod drogach.

Ponieważ jednak te starsze odbiorniki nie obsłużą map NT - Garmin zapewne uznał, że przy wysyłace map NT opcja "odchudzania" jest zbędna.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Byłoby to trochę nielogiczne.
Jak napisałem, opcja ta jest nieaktywna i wyłączona co mi sugeruje, że wysyłana mapa nie będzie posiadała możliwości kalkulacji tras po drogach a posiada - sprawdziłem.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

to jest logiczne... przeczytaj jeszcze raz :oops:
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

GPS Maniak pisze:Ponieważ jednak te starsze odbiorniki nie obsłużą map NT - Garmin zapewne uznał, że przy wysyłace map NT opcja "odchudzania" jest zbędna.
Wg mnie, jeżeli jakaś opcja jest zbędna, to opcja taka w ogóle nie powinna być wyświetlana, żeby nie wprowadzać użytkownika w błąd. Czyż nie?

Wysyłając mapę do mojego Nuvi'ego byłem pełen obaw, czy z tą mapą będzie można kalkulować trasy, skoro nie można zaznaczyć widocznej opcji Użyj danych kalkulacji tras.

Taka jest moja teoria :D
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
SP2BZW

ale zgadzasz się z tezą że mapy nie są TYLKO do Twojego nuvi :?:
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Tak.

Na przykładzie mojego Nuvi'ego miałem na myśli wszystkie odbiorniki, które obsługują kalkulację tras.
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

pelsta pisze:Wg mnie, jeżeli jakaś opcja jest zbędna, to opcja taka w ogóle nie powinna być wyświetlana, żeby nie wprowadzać użytkownika w błąd. Czyż nie?
Wysyłając mapę do mojego Nuvi'ego byłem pełen obaw, czy z tą mapą będzie można kalkulować trasy, skoro nie można zaznaczyć widocznej opcji Użyj danych kalkulacji tras. Taka jest moja teoria :D
Mam podobne odczucia. Wolałbym, by nieaktywna opcja miała w tym przypadku oznaczenie ("zaptaszkowanie") wskazujące, że routing po wysyłce jednak będzie 8) .
Sprawa byłaby jasna i nie budziła wątpliwości userów.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

I takie rozwiązanie byłoby chyba najlepsze :D
Staszek
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Podoba mi się to, co zaproponował beetle-m.
Podam jeszcze jeden drobny mankament po zaznaczeniu map do eksportu, aby przywrócić stan poprzedni należy skorzystać z opcji „Usuń Mapa” ( Delete Map) jest to trochę stresujące przez długi czas miałem opory korzystając z tej funkcji czy czasem czegoś rzeczywiście nie usunę. Bardziej trafnym określeniem tej funkcji może być np. usuń zaznaczenie chyba, że ktoś ma inną propozycję nazwania tej opcji.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
SP2BZW

no tak, zaczynamy rozgraniczać dylemat - świadomy i nieświadomy user, etc...

niestety ludzie którzy tworzą "obrazkowe" instrukcje do urządzeń (czyli amerykanie) upraszczają wszystko maksymalnie :
mapa NT - i tak wgrasz tylko tam gdzie można... i od razu z routingiem bo urządzenia obsługujące mapy NT mają routing :idea:

P.S. pelsta, może od razu napisz do garmin.com że jednak istnieją userzy którzy mają wątpliwości ? ja popieram :P
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

asandrzej pisze:Podam jeszcze jeden drobny mankament po zaznaczeniu map do eksportu, ...
A do jakiego odbiornika je eksportujesz?
Trudno się zorientować, bo brak tej informacji w Twoim podpisie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ