Rino 530 HCX - test

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

GPS Maniak pisze:
Magnoom pisze:Wciśnięcie Call key umożliwia odpytanie innego urządzenia o jego pozycję w przypadku gdy włączona jest na nim opcja Allow Polling.
Czyli tak to widzisz: Załączenie opcji "Allow Polling" w moim odbiorniku jest niejako wyrażeniem zgody na śledzenie tegoż odbiornika. Wówczas - nawet bez prowadzenia rozmowy - inny użytkownik naciskając "Call key" może otrzymać bez mojego zaangażowania informację o mojej pozycji?

Jeżeli tak to działa to OK. To mi wystarcza w 100%.
Według mnie tak to waśnie działa. Tyle, że nie można odpytywać częściej niż co 30 sekund. Na ekranie pojawia się odpowiedni komunikat o tym informujący. Z drugiej strony po co to robić częściej. Choć początkowo myślałem, że będzie to się działo z automatu jak np. w Astro.
GPS Maniak pisze:
Magnoom pisze:Odbiornik GPS wcale nie jest taki prosty i ma wiele przydatnych i znanych z innych outdoorowców funkcji.
Qrczę. Nie sądzisz chyba że kupiłbym jakąś prościznę? :wink: :D :D
Trochę zbiło mnie z tropu na zlocie to przechodzenie pomiędzy ekranami znane ze starszych odbiorników.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Magnoom pisze:Choć początkowo myślałem, że będzie to się działo z automatu jak np. w Astro.
Dla mnie jest OK. Wystarczy że raz na pół godziny sprawdzę czy Janek już dobił do schroniska :D
Ważne, że mogę tę informację wymusić przy udziale samej elektroniki, a nie muszę via radio prosić kogoś o odezwanie się.
Magnoom pisze:Trochę zbiło mnie z tropu na zlocie to przechodzenie pomiędzy ekranami znane ze starszych odbiorników.
Faktycznie. Obsługa RINO przypomina trochę obsługę czarno białej Visty. Ale to też nie był prosty odbiornik i szczerze mówiąc to właśnie dzięki Viście B&W zostałem Maniakiem outodoorowców i ostatecznie zarzuciłem wędrówki z pocketem :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

GPS Maniak pisze:Jeżeli tak to działa to OK. To mi wystarcza w 100%.
To jest w ogóle istota pollingu. W ogóle sugerowałem Kubie, żeby tego słowa nie tłumaczył - tak jest chyba najłatwiej zrozumiałe. I tylko dlatego, że ta funkcja jest, zdecydowałem się na zakup 2-ch Rino. Bo moja lepsza połowa nie wyraża się z entuzjazmem na temat kursu posługiwania się GPSem :( , a polling automatyczny rozwiązuje sprawę.
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

PouchX pisze:Polskie menu Rino zrobione!!! :)
Czy jest do pobrania?
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

jerzy pisze:W ogóle sugerowałem Kubie, żeby tego słowa nie tłumaczył - tak jest chyba najłatwiej zrozumiałe.
Nie będe tłumaczył.

Tam jest dokładnie ALLOW POLLING
Zrobie ZEZWALAJ NA POLLING (TAK/NIE)
jerzy
Bywalec

Post autor: jerzy »

Ewentualnie można by zezwalaj na odpytywanie, ale moim zdaniem lepiej jest zostawić polling
Pozdrawiam, Jerzy
Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+
było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix
W samochodzie:3597
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

WAPM pisze:
PouchX pisze:Polskie menu Rino zrobione!!! :)
Czy jest do pobrania?
Jak dopracuje to podeślę.
Bo jeszcze sprawy kosmetyczne zostały.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Polling to zbieranie informacji o położeniu od odbiornika, który się nie odzywa, jest bierny. Tak sobie to wyobrażam.
Ale jeśli się odzywamy, to na końcu rozmowy Rhino podaje dane pozycyjne ( ostatnich kilka sekund - już poza naszą wiedzą).
Czy sprawdzaliście - ile czasu zajmuje trzeciemu (obcemu) odbiornikowi Rhino z włączonym scramble/descramble zdescramblowanie waszej rozmowy i zdjęcie pozycji? Bo jesli jesteśmy aktywni, to chyba polling (włączony/czy wyłączony) nie ma znaczenia.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak

PouchX pisze:Jak dopracuje to podeślę.
Dzięki za info. Don't be in a hurry :)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

soko pisze:Czy sprawdzaliście - ile czasu zajmuje trzeciemu (obcemu) odbiornikowi Rhino ....
A skąd mieliśmy wziąć tyle zabawek? :D
Krzysztof, jak już przyjdą moje 2 sztuki, to na pewno znajdzie się 1 weekend, w którym będę siedział w Poznaniu - pożyczę Tobie komplecik i sam zobaczysz co i jak.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Teoretycznie, to chyba powinno się to dać sprawdzić na 2 sztukach.
Jeden Rhino nadaje powiedzmy co 1 minutę kilkanaście sekund, a drugi z włączoną funkcją deszyfrowania powinien wyświetlić kanał itd. i umozliwić odsłuchanie fonii. A już na pewno pobrać pozycję, jako że ona chyba w ogóle nie jest szyfrowana.
Bo to miały być urządzenia dla lądowego SAR ( search and rescue). Tak coś gdzieś czytałem.
Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

soko pisze:Jeden Rhino nadaje powiedzmy co 1 minutę kilkanaście sekund, a drugi z włączoną funkcją deszyfrowania powinien wyświetlić kanał itd. i umozliwić odsłuchanie fonii.
E tam. Przecież to zwykłe walkie-talkie :D Przynajmniej tak mi się wydaje.

A już na pewno nikt nimi nie bawił się w skanowanie eteru etc. W obu ustawiliśmy ten sam kanał (bez szyfrowania) i kiedy zczęliśmy ze sobą gadać (przy zgodności kanałów to działa od razu - tak jak w każdym walkie-talkie) na ekranie pojawiły się nasze pozycje - w postaci ikon. Oczywiście o ile dobrze pamiętam. Przypominam bowiem że to było na Zlocie i chyba nikt zbyt trzeźwy nie był :P
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
soko
Garniak

WAPM:
Rino. Bez 'h'
Dzięki. Poprawię się. Krzysztof
=======================
GPSManiak :
A już na pewno nikt nimi nie bawił się w skanowanie eteru etc. W obu ustawiliśmy ten sam kanał (bez szyfrowania)
No jasne. Tak pytałem z ciekawości. Krzysztof
Pygar
Początkujący

Post autor: Pygar »

To znowu ja... :lol: Dziękuje za wszystkie porady,które zamieściliscie na moim poście "Znowu Cloorado i 60Csx" Czytając ten temat dochodzę do wniosku,że warto sobie sprawić tego Rino bo z Waszych "testen testen" wynika,że nawet Lechu zmienia swoją 60Csx na Rino.Pytanie do szanownych GARNIAKóW a zwłaszcza do Lecha (który wspominał na temat wielkości wyświetlaczy w 60Csx Colorado i Rino oraz potrzeby zakładania okularów dla tych o słabszym wzroku)....Czy do Rino musisz zakładać okulary-czy jest on równie czytelny jak 60-ka :?: (Od roku noszę okulary i wkurza mnie to okrutnie,ale z wiekiem wzrok nie ten co dawniej) .....Czy dla takiego zielonego :mrgreen: ludka jak ja będzie problemem wgranie polskiego menu stworzonego przez PouchX-a :?: :idea: .I ostatnie pytanko .Czy cena ok 1500zl za Rino to dużo :?: :?: :?:
Pozdrowienia dla Wszystkich Garniak-ów...............Pygar
ODPOWIEDZ