O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Magnoom pisze:Wciśnięcie Call key umożliwia odpytanie innego urządzenia o jego pozycję w przypadku gdy włączona jest na nim opcja Allow Polling.
Czyli tak to widzisz: Załączenie opcji "Allow Polling" w moim odbiorniku jest niejako wyrażeniem zgody na śledzenie tegoż odbiornika. Wówczas - nawet bez prowadzenia rozmowy - inny użytkownik naciskając "Call key" może otrzymać bez mojego zaangażowania informację o mojej pozycji?
Jeżeli tak to działa to OK. To mi wystarcza w 100%.
Według mnie tak to waśnie działa. Tyle, że nie można odpytywać częściej niż co 30 sekund. Na ekranie pojawia się odpowiedni komunikat o tym informujący. Z drugiej strony po co to robić częściej. Choć początkowo myślałem, że będzie to się działo z automatu jak np. w Astro.
GPS Maniak pisze:
Magnoom pisze:Odbiornik GPS wcale nie jest taki prosty i ma wiele przydatnych i znanych z innych outdoorowców funkcji.
Qrczę. Nie sądzisz chyba że kupiłbym jakąś prościznę?
Trochę zbiło mnie z tropu na zlocie to przechodzenie pomiędzy ekranami znane ze starszych odbiorników.
Magnoom pisze:Choć początkowo myślałem, że będzie to się działo z automatu jak np. w Astro.
Dla mnie jest OK. Wystarczy że raz na pół godziny sprawdzę czy Janek już dobił do schroniska
Ważne, że mogę tę informację wymusić przy udziale samej elektroniki, a nie muszę via radio prosić kogoś o odezwanie się.
Magnoom pisze:Trochę zbiło mnie z tropu na zlocie to przechodzenie pomiędzy ekranami znane ze starszych odbiorników.
Faktycznie. Obsługa RINO przypomina trochę obsługę czarno białej Visty. Ale to też nie był prosty odbiornik i szczerze mówiąc to właśnie dzięki Viście B&W zostałem Maniakiem outodoorowców i ostatecznie zarzuciłem wędrówki z pocketem
GPS Maniak pisze:Jeżeli tak to działa to OK. To mi wystarcza w 100%.
To jest w ogóle istota pollingu. W ogóle sugerowałem Kubie, żeby tego słowa nie tłumaczył - tak jest chyba najłatwiej zrozumiałe. I tylko dlatego, że ta funkcja jest, zdecydowałem się na zakup 2-ch Rino. Bo moja lepsza połowa nie wyraża się z entuzjazmem na temat kursu posługiwania się GPSem , a polling automatyczny rozwiązuje sprawę.
Pozdrawiam, Jerzy Obecnie:1x Rino530HCX (drugie zostało w szczelinie lodowej na Kaukazie), 62ST, F5XPlus, InReachExplorer+ było: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, VistaHCX, 62S, F1, F2, F3HR,F5X Epix W samochodzie:3597
Polling to zbieranie informacji o położeniu od odbiornika, który się nie odzywa, jest bierny. Tak sobie to wyobrażam.
Ale jeśli się odzywamy, to na końcu rozmowy Rhino podaje dane pozycyjne ( ostatnich kilka sekund - już poza naszą wiedzą).
Czy sprawdzaliście - ile czasu zajmuje trzeciemu (obcemu) odbiornikowi Rhino z włączonym scramble/descramble zdescramblowanie waszej rozmowy i zdjęcie pozycji? Bo jesli jesteśmy aktywni, to chyba polling (włączony/czy wyłączony) nie ma znaczenia.
Krzysztof
soko pisze:Czy sprawdzaliście - ile czasu zajmuje trzeciemu (obcemu) odbiornikowi Rhino ....
A skąd mieliśmy wziąć tyle zabawek?
Krzysztof, jak już przyjdą moje 2 sztuki, to na pewno znajdzie się 1 weekend, w którym będę siedział w Poznaniu - pożyczę Tobie komplecik i sam zobaczysz co i jak.
Teoretycznie, to chyba powinno się to dać sprawdzić na 2 sztukach.
Jeden Rhino nadaje powiedzmy co 1 minutę kilkanaście sekund, a drugi z włączoną funkcją deszyfrowania powinien wyświetlić kanał itd. i umozliwić odsłuchanie fonii. A już na pewno pobrać pozycję, jako że ona chyba w ogóle nie jest szyfrowana.
Bo to miały być urządzenia dla lądowego SAR ( search and rescue). Tak coś gdzieś czytałem.
Krzysztof
soko pisze:Jeden Rhino nadaje powiedzmy co 1 minutę kilkanaście sekund, a drugi z włączoną funkcją deszyfrowania powinien wyświetlić kanał itd. i umozliwić odsłuchanie fonii.
E tam. Przecież to zwykłe walkie-talkie Przynajmniej tak mi się wydaje.
A już na pewno nikt nimi nie bawił się w skanowanie eteru etc. W obu ustawiliśmy ten sam kanał (bez szyfrowania) i kiedy zczęliśmy ze sobą gadać (przy zgodności kanałów to działa od razu - tak jak w każdym walkie-talkie) na ekranie pojawiły się nasze pozycje - w postaci ikon. Oczywiście o ile dobrze pamiętam. Przypominam bowiem że to było na Zlocie i chyba nikt zbyt trzeźwy nie był
To znowu ja... Dziękuje za wszystkie porady,które zamieściliscie na moim poście "Znowu Cloorado i 60Csx" Czytając ten temat dochodzę do wniosku,że warto sobie sprawić tego Rino bo z Waszych "testen testen" wynika,że nawet Lechu zmienia swoją 60Csx na Rino.Pytanie do szanownych GARNIAKóW a zwłaszcza do Lecha (który wspominał na temat wielkości wyświetlaczy w 60Csx Colorado i Rino oraz potrzeby zakładania okularów dla tych o słabszym wzroku)....Czy do Rino musisz zakładać okulary-czy jest on równie czytelny jak 60-ka (Od roku noszę okulary i wkurza mnie to okrutnie,ale z wiekiem wzrok nie ten co dawniej) .....Czy dla takiego zielonego ludka jak ja będzie problemem wgranie polskiego menu stworzonego przez PouchX-a .I ostatnie pytanko .Czy cena ok 1500zl za Rino to dużo
Pozdrowienia dla Wszystkich Garniak-ów...............Pygar