GPMapa Topo - po konferencji prasowej.

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
prozor
Bywalec

Post autor: prozor »

Krzywoj pisze:Niepotrzebnie się denerwujesz. Wcale nie było moją intencją krytykowanie czyjejś pracy. [ciach]
Ok, ok... Po prostu bokiem mi wychodzą malkontenci, którzy palcem nie kiwną a narzekają na byle pierdołę. Cieszę się, że się do nich nie zaliczasz.
soko pisze: Porównywanie z UMPpcPL, czy TOPO 100 wypada wg mnie zdecydowanie na korzyść Mapki Michała Rybickiego. W każdym razie dla turystyki pieszej, czy rowerowej.
Spoko soko ;), o ile mnie wzrok nie myli, to ciut wyżej GPS Maniak oświadczył, że dostał pozwolenie na włączenie mapek Michała Rybickiego do Topo_100. Z tego należy się tylko cieszyć :).
Vista HCx, Nuvi 2595 (plus ecoRoute HD), Edge 810, Edge 520.
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

qrt pisze:
tboniasty pisze:Swoją drogą kolega papcio ma rację z tym "kotem w worku". Przydałaby się chociaż mapka online jak w GPMapie - zeby mapa topo nie okazała się "wtopo"(/ą) ;-)
Ja tego nie widziałem ale IMO to zaden kot w worku - poprostu zwykła GPmapa + warstwice i szlaki (kliku regionów).
Skrinszoty okolic wdzydz (dobrze znam okolice) nie pozostawiaja zadnych watpliwosci.

Na chwile obecną produkt w zasadzie zupełnie bezsensu.
Dlaczego bez sensu? Po prostu GPMapa+ i tyle. Lechu potwierdził że można z niej korzystać w samochodzie jak ze starej dobrej GPMapy. Poza tym jest trochę turystycznego info i można ogladać wytyczoną trasę w 3D. Jak dla mnie to krok w bardzo dobrym kierunku.

Co prawda GPMapa zdaje się kosztować 333 zł a GPMapa+ jest zapowiedziana w cenie 499 zł. Nie wiem czy jestem skłonny wydać 166 za ten plus, ale każdy może sobie zdecydować sam. Dyskusje na ten temat pewnie niedługo się zaczną :-)
qrt pisze: Czym tam mapa w tej chwili jest to w zasadzie wiadomo, ale czym ma być jest moim zdaniem bardziej interesujące.
Ja wciąż nie wiem (a jestem ciekaw) ile tak naprawdę jest tych danych turystycznych. Biorąc pod uwagę że pierwsza aktualizacja ma być darmowa, chciałbym też wiedzieć co tak naprawdę jest w tej aktualizacji przewidziane.
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Azzie pisze:Biorąc pod uwagę że pierwsza aktualizacja ma być darmowa, chciałbym też wiedzieć co tak naprawdę jest w tej aktualizacji przewidziane.
O to to. Tak naprawdę te ~500 pln-ów mamy zapłacić nie za to co dostaniemy teraz (wkrótce?) a za to + pierwsza aktualizacja. Zatem zapowiedź typu: w darmowej aktualizacji znajdą się szlaki i dane turystyczne dla rejonów A, B i C może zwiększyć potencjalne zainteresowanie.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

Myślę, że niezłym marketingowym chwytem mogłoby być włączenie danych TOPO do którejś z aktualizacji zwykłej GPMapy albo przynajmniej możliwość upgrejdu tego produktu (np. mam 2008.1 i mam prawo do 4 darmowych aktualizacji więc za ..."ch... ludowe" nie wydam 299 zł na ten produkt (może bym się zastanowił na dodatkiem TOPO za 99 zł, a tak na prawdę to chętnie bym zobaczył 2008.1 a1 z danymi TOPO lub jako opcja za symboliczną opłatę).
Wydaje mi się, że dział marketingu i reklamy Imagisu powinien wziąć się do roboty (może się wziął ale niespodzianka musi być ;-)).
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

szkoda biadolic LECH górą !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
mfred
Nowy

Post autor: mfred »

A ja mam pytanie, jak warstwice wpływają na czytelnośc mapy w trybie nawigacji samochodowej - w obrazie 2D i 3D? Czy może mozna je wyłączyć jako przezroczystą warstwę?
Pozdrawiam - Mariusz

NUVI 760, Vista HCX
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

masz na stronie Lecha warstwice,załaduj razem z GPmapą i wszystko jasne.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
mfred
Nowy

Post autor: mfred »

OK, tylko, że warstwice ze strony Lecha niekoniecznie muszą wyglądać graficznie identycznie z tymi z GPMapy Topo.
Pozdrawiam - Mariusz

NUVI 760, Vista HCX
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Witam.
Wiadomo może już coś na temat oficjalnego rozpoczęcia sprzedaży GPMapy TOPO? Jakiś konkretny termin?
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Miało być 11go sierpnia.
Dzisiaj się dowiedziałem, ze po 18tym.
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

PouchX pisze:Miało być 11go sierpnia.
Dzisiaj się dowiedziałem, ze po 18tym.
Dzięki. W takim razie czekamy. ;)
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Zawartości "TOPO" w TOPO - to chyba nawet nie warto porównywać, chyba że ktoś przez to słowo rozumie cieniowanie:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam - Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Czyli nadal nie ma komercyjnej TOPO!
Dzięki Krzysztof, właśnie utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że nie warto tego czegoś kupować, i to za 499 zł. Marketoidy w Imagis są wyjątkowo dowcipni.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Porównanie mało fair, ponieważ GPMapa zastrzega, że pokrycie szlakami jest ograniczone tylko do wybranych regionów.
W okolicach Kasprowego nie jest już tak dramatycznie. ;) Brakuje wyciągów, ale szlaki, które są na TOPO 100, są również na GPMapie.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Frasun: W okolicach Kasprowego nie jest już tak dramatycznie.
Faktycznie - gdyby w okolicach Kasprowego było dramatycznie, to by już było dramatycznie.
A ja - fair czy nie fair ?. Zupełnie o tym nie myślałem. Zachwycony byłem CITY w TOPO, bo widać każdy domek w np. Poznaniu. A potem, ot tak pstryknąłem dwa miejsca, które przyszły mi na myśl, sorry, że akurat te. Tak mi się głupio wydało, że Karkonosze i Puszcza Notecka mogłyby należeć do tych "wybranych regionów". Muszę nabrać obiektywizmu.
Pozdrawiam - Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
ODPOWIEDZ