Garmin Dakota 10 i Dakota 20

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Re: Garmin Dakota 10 i Garmin Dakota 20

Post autor: kwieto »

Zachu pisze:Slightly better sunlight visibility than Oregon series
"Slightly" to znaczy mniej więcej "tyle co nic" (dosłowne tłumaczenie - "niewiele", "nieznacznie"). Być może różnica w odbiorze wynika jedynie z innej rozdzielczości ekranu...
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

PanK pisze:Da-kotka pojezdzila,polatala,pochodzila ze mna tu i tam wiec szykuje mala recke, a ze leniwiec ze mnie to troche dlugo to trwa.
W recenzji http://www.gpsinformation.org/penrod/dakota/dakota.html czytamy:
The altimeter will also give you an x/y graph of your elevation change...The Elevation page still needs some work, including the ability to plot an elevation location and then bring that location up on the map page. This is possible in both the 60CSx and HCx series.
W wolnym i skróconym tłumaczeniu oznacza to, że nie można przenieść pozycji z profilu na mapę. Jest to minus w porównaniu z Vistą HCx.
Czy tak jest w istocie?
Do tego i poprzednich 1) - 4) pytań dodam jeszcze jedno:
Ile wynosi czas pracy Dakoty przy podświetleniu 100%?

Pozdrawiam.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

Marko pisze: W wolnym i skróconym tłumaczeniu oznacza to, że nie można przenieść pozycji z profilu na mapę. Jest to minus w porównaniu z Vistą HCx.
Czy tak jest w istocie?
Do tego i poprzednich 1) - 4) pytań dodam jeszcze jedno:
Ile wynosi czas pracy Dakoty przy podświetleniu 100%?
Profil - Tak jest w istocie. No szkoda, może poprawią.

Czas pracy na podświetleniu 100% - nie wiem, ale wyświetlacz w dakocie jest faktycznie inny. Włączanie podświetlania w jasny ale 100% pochmurny dzień (taki jak teraz w Poznaniu) mija się z celem - różnica jest bardzo mała.

A tak przy okazji - kupiłem Dakotę, ciągle mam 9 dni, żeby się rozmyślić, ale na razie zabawka mi się podoba. Czekam jeszcze na słoneczny dzień. Niestety nie mogę zrobić prawdziwych testów rowerowych, bo się boję, że w ich trakcie pojawią się ślady używania, więc zwrot przestanie wchodzić w grę. Ale jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Maarek pisze:Czas pracy na podświetleniu 100% - nie wiem, ale wyświetlacz w dakocie jest faktycznie inny. Włączanie podświetlania w jasny ale 100% pochmurny dzień (taki jak teraz w Poznaniu) mija się z celem - różnica jest bardzo mała.
ale jest wtedy tak samo tragicznie/niedopuszczalnie, czy jeszcze coś widać, ale podświetlenie wcale nie poprawia?

Sam rozważam. Widziałem w sklepie, niestety wziąłem ze sobą Vistę CX i był to błąd. Może gdybym nie miał porównania to mniej bym się zniechęcił. Zatem wyświetlacz w dotykowych garminach jest słaby, tylko pytanie czy to co jest w Dakocie jest wystarczające do np roweru.

Niestety w Viscie CX poza słabą czułością denerwuje mnie prędkość działania, więc jeśli miałbym kupować to coś nowszego. Z drugiej strony jak nic nie będę widział na kierownicy to wolę sobie darować zakup nieprzydatnego gadżetu.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Niewe
Bywalec

Post autor: Niewe »

mar_rud pisze: Niestety w Viscie CX poza słabą czułością denerwuje mnie prędkość działania, (...)
Co masz na myśli pisząc prędkość działania?
Jeśli za wolno przesuwa ci się mapa to znam na to sposób ;-)
Vista Etrex Cx + UMP-pcPl + Topo_PL_100 + dużo, dużo innych z mapcenter i od dobrych ludzi
Kenwood DNX 5220BT + CNE2008 + UMP-pcPL
Edge 800 (soft. ver. 2.20) ze wszystkimi bajerami ;)
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Miałem Oregona. Jak dla mnie wyświetlacz ma dwie wady. Do szeroko opisywanej również w tym wątku gorszej widoczności dodam używanie w deszczu. Niedotykowy mokry ekran można wycierać. A w Oregonie czy Dakocie? Też można, ale po przetarciu ekranu z definicji zobaczysz coś innego niż przed. Ok, można zablokować ekran. Ale żeby znowu coś zrobić na odbiorniku, trzeba ekran odblokowywać. I tak wkoło Wojtek. Jak dla mnie za dużo ceregieli, gorsza widoczność. Jednego OR sprzedałem, innego wymieniłem na Colorado no i git. Jakiś czas temu ktoś pisał, że Oregon i Dakota to iPodopodobne sprzęty dla panienek na wysokich obcasach. Po doświadczeniach z 60-tką czy eTrexem trudno się nie zgodzić. Z drugiej strony są również tacy odbiorcy. Skoro sprzęt im odpowiada, to szacunek, pozdrowienia i powodzenia :)
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
hwat
Początkujący

Post autor: hwat »

wodzirej pisze:Ok, można zablokować ekran. Ale żeby znowu coś zrobić na odbiorniku, trzeba ekran odblokowywać.
A jak to wygląda w Colorado? Pytam z czystej ciekawości, bo nie miałem okazji trzymać w ręku. Czy klawiszy się nie blokuje? Jeśli nie, to czy nie wciskają się przypadkiem?
Na marginesie, z tym odblokowywaniem ekranu to naprawdę żaden problem. Mi na dziennej trasie zdarza się mieć potrzebę odblokować około 5 do 10 razy. Wybacz ale to żaden problem.
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

hwat pisze:A jak wygląda blokowanie ekranu w Colorado?
Analogicznie do blokowania ekranu np. PC-ta. Czyli nijak. Colorado nie ma dotykowego ekranu, ergo: temat nie istnieje :)
hwat pisze:Pytam z czystej ciekawości, bo nie miałem okazji trzymać w ręku. Czy klawiszy się nie blokuje? Jeśli nie, to czy nie wciskają się przypadkiem?
Nie szukałem blokowania klawiszy czy kręciołka w Colorado, bo IMO nie ma takiej potrzeby. Przypadkowe ruszenia kółka mogą się zdarzyć, ale od razu można je odkręcić. Natomiast o przypadkowe wciśnięcie przycisków trzeba się bardzo postarać, a to wyklucza przypadkowość :D Koniec końców jak dla mnie w Colorado nie ma problemu pt. 'przypadkowe wciśnięcie klawiszy'.
hwat pisze:Na marginesie, z tym odblokowywaniem ekranu to naprawdę żaden problem. Mi na dziennej trasie zdarza się mieć potrzebę odblokować około 5 do 10 razy. Wybacz ale to żaden problem.
Cieszę się, że dla Ciebie to nie problem. Wielu miłych tras z Garminem (którym?) życzę :)
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Podobnie jak Wodzirej, uważam, że odbiornik turystyczny powinien posiadać przede wszystkim przyciski (niezbędne dla szybkiego wywoływania funkcji, przechodzenia z jednego menu do drugiego, włączania/wyłączania kompasu, wyszukiwarki, zmiany skali mapy).
Zmorą odbiorników tylko i wyłącznie z ekranem dotykowym, jak dla mnie, jest żmudny dostęp do kolejnych ekranów menu, którego przeklikiwanie jest uciążliwe i denerwujące. Dla niezorientowanych - w 60CSx i Viście Etrex HCx - dostęp do menu przez dłuższe przyciśnięcie klawisza menu, wyjście z menu - przez nacisk innego klawisza bocznego.
Polecam również uwadze palmtopowo-komórkowy wzorzec funkcjonalności Lecha: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... =90#p77585

Jedynym dobrodziejstwem ekranu dotykowego jest szybsze przewijanie mapy.

Do pytań/wątpliwości 1)-5) dot. Dakoty - kolejne:
6) Jaki jest czas "złapania fixa" w pochmurny dzień, w gęstej zabudowie miejskiej?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Post autor: miecho »

Dakota ma swoją stronę (http://www8.garmin.com/buzz/dakota/), na której jest symulator - można potrenować na "sucho".
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Marko pisze: Jedynym dobrodziejstwem ekranu dotykowego jest szybsze przewijanie mapy.
Nic nie przewinie mapy szybciej i wygodniej od rollera. Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Drugą zaletą ekranu dotykowego jest klawiatura ekranowa, dzięki czemu wpisywanie nazw w wyszukiwarce jest bardziej intuicyjne niż clickstickiem (Etrex), przyciskami (60-tka) czy rollerem (Colorado). Z drugiej strony, dla nieco wprawionego użytkownika, czas wpisywania we wszystkich trzech wariantach jest podobny, a dodatkowo prawdopodobieństwo błędu przez niedokładne naciśnięcie klawisza na ekranie dotykowym jest większe niż w dwóch pozostałych wariantach.
kwieto
Garniak

Póki nie ma sensownego rozpoznawania pisma odręcznego (np. coś a'la Graffiti 1/Graffiti 2 w Palm OS), to przewaga klawiatury ekranowej jest raczej niewielka.
W samochodzie, gdy urządzenie jest w uchwycie - OK, klawiatura ekranowa się sprawdza. W większości pozostałych przypadków wygrywa wpisywanie odręczne (tyle że trzeba mieć dwie ręce wolne)

BTW, czy ktoś może opisać, jak taką dakotę (może być Oregon) obsługuje się jedną ręką? Mam na myśli oczywiście obsługę tą samą ręką, którą trzymamy odbiornik.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

kwieto pisze:BTW, czy ktoś może opisać, jak taką dakotę (może być Oregon) obsługuje się jedną ręką? Mam na myśli oczywiście obsługę tą samą ręką, którą trzymamy odbiornik.
Dodam jeszcze od siebie: jak obsługuje się "dotykowce" jedną ręką w zimie?
Przypomnę, że Etrexa obsługuje się wygodnie w sposób następujący:
Obrazek

Obawiam się jednak, że ekrany dotykowe Dakoty i Oregona obsługuje się analogicznie jak I-phone, tzn. dwiema rękami:
http://www.geekalerts.com/etre-touchy-g ... ly-gloves/
kwieto
Garniak

Marko pisze:Obawiam się jednak, że ekrany dotykowe Dakoty i Oregona obsługuje się analogicznie jak I-phone, tzn. dwiema rękami:
http://www.geekalerts.com/etre-touchy-g ... ly-gloves/
iPhone ma inny typ ekranu, który nie działa gdy obsługujesz go w rękawiczkach - stąd Twój link prowadzi do rękawiczek bez palców.
Oregona/Dakoty to raczej nie dotyczy, tyle że aby wygodnie obsługiwać ręką odbiornik w niej trzymany, musisz to robić kciukiem - stąd moje wątpliwości. Colo ma kontrolki na górze, więc jest to dość wygodne, daje pewny chwyt i nie zasłania ekranu.
W Oregonie/Dakocie spora część guzików jest na dole, co - przynajmniej na pierwszy rzut oka - skutkuje mniejszą wygodą lub mniej pewnym uchwytem odbiornika w dłoni.

Tyle teorii - a jak jest naprawdę?
ODPOWIEDZ