PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Re: PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

Post autor: pelsta »

W moim eTrexie mapa prezentuje się ładnie :)
Skoro jednak jest to mapa turystyczna to demo powinno obejmować teren górski. Proponuję obszar Magurki Wilkowickiej, bo to niedaleko ode mnie :lol:
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

"Obszar ten posiada wybitne walory krajobrazowe z unikalnymi w skali europejskiej reliktami działalności wulkanicznej - staropaleozoicznej, permskiej oraz trzeciorzędowej." :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Park_Krajo ... he%C5%82my
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

pelsta pisze:W moim eTrexie mapa prezentuje się ładnie :)
Skoro jednak jest to mapa turystyczna to demo powinno obejmować teren górski. Proponuję obszar Magurki Wilkowickiej, bo to niedaleko ode mnie :lol:
Mnie się obszar demo podoba - bo tam łażę od czasu do czasu :lol: To takie mini-Bieszczady - wszyscy walą w Karkonosze...

BTW czy np. brakujące szczyty będzie można zgłaszać przez stronę czy planowany jest jakiś zaciąg danych z jakiejś instytucji? Patrzę na Wojcieszów i nie widzę ani zaznaczonego szczytu Chmielarza, ani Połomu, itd...
OBECNIE - ASFALT: Nuvi 3490LMT, SZLAK: eTrex 30
POPRZEDNIO - eTrex 20, Oregon 650t, Oregon 600, Oregon 300, Nuvi 2445LT, Nuvi 1250T, Montana 600, GPSMAP 62s, Nuvi 3490LMT, eTrex 30, Colorado 300, Nuvi 205T, Oregon 450, Dakota 20, GMXT,Vista HCx
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Zgłaszaj, bo wiem, że tam jest kilka nazwanych szczytów.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 8 times

Post autor: Marko »

Kilka zrzutów z Nuvifone A10:
Screenshot-1343077110688.png
Edit - zmiana ekranu
Screenshot-1343106407072.png
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Czy można już biec do sklepu?
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
szympat
Początkujący

Post autor: szympat »

Ja też już wiszę na stronach sklepu krakowskiego aż się światłowody grzeją... :) Kiedy zatem możemy ruszać?
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Re: Informacja o nowej mapie turystycznej dla urządzeń Garmin

Post autor: Kuras77 »

GPS Maniak pisze:Tyle, że też nie analizowaliśmy całej Polski. Z tego co pamiętam to np. w porównaniu z UMPem Kotlina Kłodzka czy Kampinos wyglądały naprawdę wyraźnie lepiej ale to było rok temu, więc trudno wykluczyć że dzisiaj różnice są mniejsze.
Jeśli chodzi o Kampinos to akurat niedawno po przesyłałem kilkadziesiąt śladów do UMP i teraz wygląda on lepiej niż na PL TOPO 8) Rozśmieszyła mnie też nazwa największego kanału biegnącego przez cały Kampinos - nazywa się on Łasica a na mapie napisane jest Famułkowskie Błoto :lol: Zgłosiłem już to.
Oregon 600 Topo i rowerek :)
anu
Początkujący

Post autor: anu »

Zależy do czego odnosi się nazwa Famułkowskie Błoto. Jeżeli do samego kanału, to jest oczywiście błędna, ale jeżeli już do jego okolic i rozlewiska - czyli puszczańskich bagien w tych rejonach, to już nie. Jak zwał to Błoto, tal zwał, ale było ono przed kanałem, a im więcej kanału, tym mniej błota. Pierwszy był niegdyś istotny gospodarczo, to drugie byłoby dziś milej widziane, ze względu na walory przyrodnicze. Mnie się ta nazwa podoba, bo opisuje to co naturalnie, a nie sztuczne i inwazyjne - uregulowany kanał, nic nowego, bagno z krzykiem żurawi, jednak coś co warto docenić, choćby w nazewnictwie.

To zresztą temat na odrębną dyskusję: nazwy oficjalnie, nazwy zwyczajowe, nazwy historyczne. Ktoś kto interesuje się zarówno kartografią, jak i językoznawstwem, być może zrobiłby kilka nakładek z różnymi wersjami.
Awatar użytkownika
Kuras77
Bywalec

Post autor: Kuras77 »

Kanał się nazywa Łasica a mokradła w okolicy wsi Famułki Królewskie nazywają się Famułkowskie Błoto i to ma sens. Zanikanie bagien puszczańskich i próby dyrekcji KPN ich odbudowania ku "uciesze" mieszkańców okolic parku to już inna kwestia... ;)
Oregon 600 Topo i rowerek :)
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Dobiegłem do mojego lokalnego sklepu no i nic.Ale kumaty sprzedawca powiedział ze za tydzień mam jeszcze raz przybiec. :(
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

szkoda że to kompot po obiedzie...

liczyłem mieć nową mapkę na wakacje - może w przyszłym roku się uda...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Słyszałem że w Czwartek będzie w Owadzie, wart się ustawić. Okładka będzie popielata.

Kuras77 nie wiem jaką Ty dyrekcję znasz w KPN ale właśnie przeklinają tych "partyzantów" co się pod samym parkiem budują i mają pretensje do KPN. Dziki się na żer na pola wybierają a Łosi jest tyle że brak im miejsca i na A2 włażą. Zresztą nie tylko to jest problem KPN ale wszelkiej ochrony. Tam gdzie brak naturalnych wrogów, zwierzyna przechodzi do ofensywy.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Pietern
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Pietern »

easyrider pisze:szkoda że to kompot po obiedzie...

liczyłem mieć nową mapkę na wakacje - może w przyszłym roku się uda...
Hm, u mnie po obiedzie zbyteczna jest musztarda, kompocik i owszem wypiję. :D
Ale istotnie, budowanie napięcia przez Azymut jest trochę już męczące.
A fakt, że nie ma punktu sprzedaży (wg http://garminwpolsce.pl/dystrybucja/) na Śląsku, mnie zadziwia. Nie warto?
Piotr

Garmin Etrex 30
Asus A696
edtheduck
Początkujący

Post autor: edtheduck »

Co ja, biedny Warmiak mam powiedzieć?
Zero punktów sprzedaży Garmina turystycznego, czy też mapy.

Liczę, że w przyszłym tygodniu będzie można już ją kupić w Warszawie.
eTrex 30; Edge 205
Motorola Milestone
Zablokowany