Rino 530 HCX - test

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Pygar pisze:Czy do Rino musisz zakładać okulary-czy jest on równie czytelny jak 60-ka :?: ...
Nie muszę, ale to nic nie oznacza :D

Ekran Rino jest identyczny z ekranam Visty_HCX, o którym napisałem: " ... Dla ludzi z nieco osłabionym już wzrokiem ekran ze zmniejszonym rozmiarem piksela, a co za tym idzie z mniejszymi ikonkami, mniejszym liternictwem itd. będzie mniej przyjazny niż ekran 60CSX-a ..."

I to zdanie podtrzymuję. Piksel jest dość mały i bawiąc się Rino łapałem się na tym, że - podobnie jak w przypadku pocketa - mrużyłem oczy. Dlatego do dłuższej zabawy zakładałem okulary, żeby się nie męczyć. Ale bez okularów też wszystko widziałem, zatem w góry na pewno - póki co -będę chodził bez okularów.

Co do pozostałych problemów:
- wgranie firmwaru przygotowanego przez Kubę na pewno będzie - jak zwykle -bajecznie proste
- Ceny nie potrafię .... ocenić. Nie śledziłem rynku, a - jak zapewne wiesz - kupuję ten sprzęt "po bliskiej znajomości" zatem oczywiście taniej niż 1500 PLN.

PS. Napisz do Kuby PochXa i podpytaj jaką on może Tobie zaoferować cenę
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Co prawda sprzęcik jeszcze nie odebrany, ale już mam przyjemność zakomunikować że do klubu miłośników Rino wstąpiły następujące osoby:
- Jerzy
- Damian "Magnoom"
- GPS Maniak :D

PS. Damian przekonał się do tego typu sprzętu po wycieczce na Wielką Rawkę, podczas której cały czas miał ze mną łączność via Midland, pomimo że ja szedłem w przeciewnym kierunku (Caryńska)
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Też wstąpiłem :) Ze dwa tygodnie temu 'wystąpiłem' (była okazja przerzutu sprzętu do Polski). Znowu wstąpię w lipcu po powrocie do Polski.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

GPS Maniak pisze: - wgranie firmwaru przygotowanego przez Kubę na pewno będzie - jak zwykle -bajecznie proste
Też tak myślę.

http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=2792
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Polling w praktyce.

No to nareszcie mam moje zabawki :D :D
Mam aż nadmiar, bo ..... mam też egzemplarze przeznaczone dla kolegów.
Oczywiście od razu sprawdziłem działanie funkcji śledzenia. Otóż w praktyce wygląda to tak .....

Naciskając przycisk nadawania bądź wywołania (Call) informujemy inne odbiorniki o naszej obecności w eterze, co skutkuje pojawieniem się w innych Rino (prezentowane screenshoty pochodzą z odbiornika "NoName") takiej informacji:

Obrazek

Jak widać w odbiorniku "NoName" zgłosił się odbiornik "MAJKA". Po potwierdzeniu mamy MAJKA na liście kontaktów. Powiedzmy że poza MAJKA w terenie działa jesze LECH i też dopisaliśmy go do listy kontaktów naszego odbiornika NoName. W efekcie po włączeniu "ContactBar" na ekranie mapy wdzimy:

Obrazek

dwa kontakty, których pozycję możemy śledzić. Na poziomie odbiornika "NoName" mechanizm zarządzania pozycjami jest następujący. Jeżeli na mapie tak jak wyżej tzn. z aktywnym kursorem (czyli podczas normalnej pracy GPS) naciśniemy Call bądź Nadawanie, to - co oczywiste - wyślemy w eter naszą pozycję.

Po "podświetleniu" ikonki LECH z ContactBar zobaczymy na ekranie ostatnią zapamiętaną pozycję odbiorka LECH

Obrazek

Jeżeli w takiej sytuacji naciśniemy Call - wyślemy zapytanie, w odpowiedzi której otrzymamy aktualną pozycję LECH:

Obrazek

UWAGA: warunkiem wysłania skutecznego zapytania jest nie używanie radia (nie naciskanie na Call czy Nadawanie) przez 30 sekund przed zapytaniem. Dlaczego tak to działa to nie wiem, ale tak jest.

Co ciekawe:
1. Pomimo, że zapytanie wysyłał "NoName" odpowiedź z aktualną pozycją LECH otrzymują wszyscy, którzy mają LECH na liście kontaktów
2. Poprzednia pozycja LECH zostaje zapamiętana :!: w ten sposób tworzony jest (w pamięci 1 z 20) pseudoślad podróży Lecha:

Obrazek    Obrazek

Przy okazji zabawy odkryłem dodatkowe skróty klawiszowe:
- naciśnięcie na innym ekranie niż mapa, prawego przycisku skutkuje szybkim przełączeniem odbiornika na ekran mapy. Bez zbędnego klikania - za jednym naciśnięciem guzika otrzymujemy podstawowy ekran. Dla mnie rewelacja :!:
- dłuższe przytrzymanie Enter (środkowy joystick) wywołuje takie oto Menu:

Obrazek

Jak widać mamy blokadę klawiszy i Rinowe SMSy (jest biblioteka gotowców w stylu: jak się czujesz?)

------------------------------------------
Podsumowując ...... znów jestem zakochany. To jest to, o czym marzyłem. Dobrze że nie kupiłem Colorado .......... :D

PS. Co prawda piwo postawiłem, ale przy okazji ponowne podziękowania dla Kuby za piękne tłumaczenie Firmwaru i mapę bazową EU .....
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

GPS Maniak pisze:Podsumowując ...... znów jestem zakochany. To jest to, o czym marzyłem. Dobrze że nie kupiłem Colorado .......... :D
A ja :twisted:, uparcie zapytowywuję: Lechu, jak to nowe zakochanie odbiera Twoja 'lepsiejsza' Połowa? :wink: Czy dała się wciągnąć, czy nową kopyść... szykuje? :wink:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Bogna pisze:A ja :twisted:, uparcie zapytowywuję: Lechu ....
No ...... są problemy :twisted:

EDIT Dodam jeszcze, że ledwo odebrałem Rino, a moja próżność została zaspokojona w 100%. Wczoraj o godz. 23.oo na DiscoveryCh. leciał filmik: "Ściganie komandosa" no i oczywiście grupy pościgowe były wyposażone w Rino :wink:
Ostatnio zmieniony 14 maja 2008, 14:07 przez GPS Maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

To nie prima aprlis :!:
Takie pole danych naprawdę jest w Rino530HCX :!:

Obrazek

Pondto stwierdziłem że:
1. Rino ma możliwość wysłania via radio dowolnego waypointu :!: Śladów i tras nie wysyła.
2. Blokada klawiszy nie blokuje bocznych przycisków Talk i Call służących do obsługi radia. Bardzo dobrze.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Post autor: Bogna »

GPS Maniak pisze:To nie prima aprlis :!:
Takie pole danych naprawdę jest w Rino530HCX :!: Pondto stwierdziłem że:
1. Rino ma możliwość wysłania via radio dowolnego waypointu :!: Śladów i tras nie wysyła.
2. Blokada klawiszy nie blokuje bocznych przycisków Talk i Call służących do obsługi radia. Bardzo dobrze.
Te 29C :!: i nie tylko... Lechu, stwierdzam niniejszym, że Ty naprawdę się zakochałeś :wink:
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

GPS Maniak pisze:Jak widać mamy blokadę klawiszy i Rinowe SMSy (jest biblioteka gotowców w stylu: jak się czujesz?)
No i te szablony (gotowce) są jeszcze do przetłumaczenia... ale myślę, że trzeba to zrobić razem i wstawić coś bardziej "naszego" niż tłumaczyć amerykańskie zwroty.
GPS Maniak pisze:PS. Co prawda piwo postawiłem, ale przy okazji ponowne podziękowania dla Kuby za piękne tłumaczenie Firmwaru i mapę bazową EU .....
No cóż.. full service :)
Jedno piwo więcej nie zaszkodzi :) ehehhe
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

GPS Maniak pisze:To nie prima aprlis :!:
Takie pole danych naprawdę jest w Rino530HCX :!:

Obrazek
Wiesz, w Colorado na przykład oprócz tego jest pole podające temperaturę... wody :")

I z tego co widzę, Rino podaje równie "adekwatną" temperaturę jak Colorado - chyba że macie w Poznaniu 30 stopniowe upały? :"P
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:I z tego co widzę, Rino podaje równie "adekwatną" temperaturę jak Colorado - chyba że macie w Poznaniu 30 stopniowe upały? :"P
Niestety nie mam klimatyzacji, a w Poznaniu mieszkam na ostatnim piętrze od strony południowo zachodniej i mam szkło od podłogi po sufit. W czerwcu pomiędzy godziną 14.oo a 21.oo mam w pokoju tak ok. 40-45°C :D

Ale fakt. Czujnik wenątrz sprzętu zawyża nieco wskazania. Podczas robienia screenshota pokojowy termometr pokazywał 27,5°.

Co do samego istnienia takiej opcji: 60CSX czy Vista_HCX tego nie mają i w tym kontekście obecność tego pola w Rino jest jednak miłym zaskoczeniem.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Post autor: Maarek »

kwieto pisze: Wiesz, w Colorado na przykład oprócz tego jest pole podające temperaturę... wody :")
To chyba jednak dwie różne rzeczy. Colorado ma możliwość podłączenia do innego sprzętu protokołem NMEA i wtedy ma dostęp do temperatury wody mierzonej przez wiele echosond jachtowych. Może znajdzie się jeszcze np. kierunek wiatru?
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

GPSManiak:
UWAGA: warunkiem wysłania skutecznego zapytania jest nie używanie radia (nie naciskanie na Call czy Nadawanie) przez 30 sekund przed zapytaniem. Dlaczego tak to działa to nie wiem, ale tak jest.
Przepisy. Przepisy FCC dla GMRS. Wolno wysyłać 1 sekundę transmisji danych 1 x na 30 sekund. Bez przestrzegania tego nie miałby atestu na USA.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Maarek pisze:To chyba jednak dwie różne rzeczy. Colorado ma możliwość podłączenia do innego sprzętu protokołem NMEA i wtedy ma dostęp do temperatury wody mierzonej przez wiele echosond jachtowych. Może znajdzie się jeszcze np. kierunek wiatru?
Nie sprawdzałem, jednak też przypuszczałem, że wskaźnik temp. wody działa z zewnętrznym urządzeniem.
Natomiast wskaźnik temperatury ewidentnie ją zawyża, przynajmniej tak było w poprzednim egzemplarzu. w nowym tego nie sprawdzałem.
ODPOWIEDZ