Garmin Colorado - Faq & Issues
Re: Garmin Colorado - Faq & Issues
Znalezione według wyszukiwania „miasta”
Jeżeli chodzi o kolejność punktów trasy to, punkty trasy można przesuwać w górę lub dół.
andrzej
Jeżeli chodzi o kolejność punktów trasy to, punkty trasy można przesuwać w górę lub dół.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 3 times
@asandrzej
OK, bo korzystałeś z "Where to" ("Idź do").
Ja pisałem o planowaniu trasy z użyciem wyszukiwarki "Route Planner" (Planowanie tras).
Sprawdź: Route Planner - <Create Route> - <Select next point> - Cities
OK, bo korzystałeś z "Where to" ("Idź do").
Ja pisałem o planowaniu trasy z użyciem wyszukiwarki "Route Planner" (Planowanie tras).
Sprawdź: Route Planner - <Create Route> - <Select next point> - Cities
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Korzystałem planowania trasy > wyszukiwarka> miasta,
nie twierdze, że takie odległości nie są pokazywane,
nieraz są wyświetlane odległości do odległego punktu.
andrzej
Dodane:
Z pewnością podawanie "dziwnych" odległości jest błędem.
andrzej
Są różnice w podanych odległościach na screnach, to chyba wynik „testu balkonowego”.
nie twierdze, że takie odległości nie są pokazywane,
nieraz są wyświetlane odległości do odległego punktu.
andrzej
Dodane:
Z pewnością podawanie "dziwnych" odległości jest błędem.
andrzej
Są różnice w podanych odległościach na screnach, to chyba wynik „testu balkonowego”.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 14:05 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
- Marko
- Garniak
Po wcześniejszej sugestii Soko sprawdziłem i podawanie takich abstrakcyjnych wartości odległości nie ma nic wspólnego ze złapaniem (lub nie) fixa.asandrzej pisze:nieraz są wyświetlane odległości do odległego punktu.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Dodałem jeszcze parę miast, wciąż mam prawidłowe odległości, ale błąd jakiś w tym temacie jest.
andrzej
andrzej
- Marko
- Garniak
Wyłącz odbiornik, poczekaj na fixa i sprawdź ponownieasandrzej pisze:Dodałem jeszcze parę miast, wciąż mam prawidłowe odległości, ale błąd jakiś w tym temacie jest.
Znów się nie zrozumieliśmyasandrzej pisze:Jeżeli chodzi o kolejność punktów trasy to, punkty trasy można przesuwać w górę lub dół.
Wybierz: Idź do - Trasa - <Cieszyn-Sól>
Uzyskasz odległość od aktualnej pozycji wprost do Soli.
Następnie wybierz np. z "Ostatnio znalezionych" - Cieszyn. W tym wypadku uzyskasz dystans: Aktualna pozycja - Cieszyn - Sól.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 06:29 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozumiemy się dobrze, po zaplanowaniu trasy w ostatnio znalezionych ma prawidłowe odległości,
chociaż zdarza się, że są podane odległości w tysiącach kilometrów.
Sprawdziłem jeszcze, Idź> Trasa > Cieszyn Sół ,
W ostatnio znalezionych mam prawidłowe odległości.
andrzej
chociaż zdarza się, że są podane odległości w tysiącach kilometrów.
Sprawdziłem jeszcze, Idź> Trasa > Cieszyn Sół ,
W ostatnio znalezionych mam prawidłowe odległości.
andrzej
- Marko
- Garniak
Na przykładzie trasy "Cieszyn-Sól":asandrzej pisze:Sprawdziłem jeszcze, Idź> Trasa > Cieszyn Sół
1. do Cieszyna w linii prostej: 60,5km
2. do Soli w linii prostej: 93,0km
3. trasa w linii prostej: Cieszyn - Sól: 40,4km
4. dystans do celu po wyborze Cieszyna z "Ostatnio znalezionych": 101km (czyli suma: do Cieszyna w linii prostej 60,5km + z Cieszyna do Soli 40,4km).
Ważne: ustawienie "routingu" - OFF ROAD.
Waypoint "000" jest już od prawie 2 lat w Colorado.
EDIT: tu link do screenów z waypointem "000".
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=75091#p75091
Krzysztof
EDIT: tu link do screenów z waypointem "000".
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=75091#p75091
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 22:11 przez soko, łącznie zmieniany 1 raz.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
U mnie jest tak:Marko pisze:....dystans do celu po wyborze Cieszyna z "Ostatnio znalezionych": 101km..
Przykład trasy aktualna lokalizacja- Cieszyn-Sól:
1. do Cieszyna w linii prostej: 112,6km
2. do Soli w linii prostej: 152,0km
3. trasa w linii prostej: Cieszyn - Sól: 40,4km ( nie sprawdzałem)
4. dystans do celu po wyborze Cieszyna z "Ostatnio znalezionych": 112,6km
ustawienie "routingu" - OFF ROAD.
Punkt „000” występuje też przy wyznaczeniu trasy opcją „Idź” routing po drogach (bez posługiwania się planowaniem trasy),Marko pisze:Waypoint "tymczasowy"
Wskazanie i nawigacja "off road" do dowolnego punktu na mapie wysokościowej Colorado powoduje powstanie (i dopisanie równocześnie do: a) "Ostatnio znalezionych" i b) "Waypointów") waypointa tymczasowego o numerze "000".
działa tak samo jak po bezdrożach.
andrzej
- Marko
- Garniak
@asandrzej
Najpierw wybierz Idź do - Trasa, a następnie - w drugiej kolejności - Idź do - Ostatnio znalezione.
Jaki teraz masz dystans do Cieszyna?
Najpierw wybierz Idź do - Trasa, a następnie - w drugiej kolejności - Idź do - Ostatnio znalezione.
Może jednak doszło do jakiegoś niezrozumienia, przesuwanie punktów dotyczyło tej wypowiedzi.Marko pisze:Znów się nie zrozumieliśmyasandrzej pisze:Jeżeli chodzi o kolejność punktów trasy to, punkty trasy można przesuwać w górę lub dół.![]()
Wybierz: Idź do - Trasa - <Cieszyn-Sól>
Uzyskasz odległość od aktualnej pozycji wprost do Soli.
Następnie wybierz np. z "Ostatnio znalezionych" - Cieszyn. W tym wypadku uzyskasz dystans: Cieszyn - Sól - Cieszyn.
Marko pisze:Nawigacja wg trasy i - w kolejności - do punktu należącego do trasy z "Ostatnio znalezionych"
Zauważyłem, że wybór punktu należącego do trasy z listy "Ostatnio znalezionych" powoduje nawigację po trasie, z istotnym zastrzeżeniem - licząc od jej punktu końcowego.
Czy to błąd oprogramowania Colorado, czy też zamierzony cel? Jeśli tak, to jaki w tym sens? (FW 3.60)
andrzej
Nic się nie zmieniło, odległość pozostaje 112,6.Marko pisze:Najpierw wybierz Idź do - Trasa, a następnie - w drugiej kolejności - Idź do - Ostatnio znalezione.
andrzej
- Marko
- Garniak
@asandrzej
Coś jednak nie tak. Być może jednak u Ciebie punkty utworzonej trasy nie są tożsame z punktami wybieranymi w Ostatnio znalezionych.
W podsumowaniu dodam tylko, że te funkcje dotyczą FW 3.60:
1. Trick polega tutaj na tym, że przy aktywnej trasie "Off road" można zmieniać punkty pośrednie wybierając te punkty z "Ostatnio znalezionych" i to niezależnie od ustawienia "Off route transition" (Auto, Ręcznie, Dystans).
2. Drugi trick: waypoint "000" staje się przydatny, jeśli jest punktem trasy - do modyfikacji trasy na mapie. Szkoda, że taki punkt jest tylko jeden, przez co można modyfikować na mapie tylko trasę z jednym punktem pośrednim (w klasyce było wiele takich punktów, dzięki czemu można było przesuwać na mapie dowolne odcinki trasy).
Coś jednak nie tak. Być może jednak u Ciebie punkty utworzonej trasy nie są tożsame z punktami wybieranymi w Ostatnio znalezionych.
W Twoim przypadku powinno wyjść ca. 152km.asandrzej pisze:Nic się nie zmieniło, odległość pozostaje 112,6.
W podsumowaniu dodam tylko, że te funkcje dotyczą FW 3.60:
1. Trick polega tutaj na tym, że przy aktywnej trasie "Off road" można zmieniać punkty pośrednie wybierając te punkty z "Ostatnio znalezionych" i to niezależnie od ustawienia "Off route transition" (Auto, Ręcznie, Dystans).
2. Drugi trick: waypoint "000" staje się przydatny, jeśli jest punktem trasy - do modyfikacji trasy na mapie. Szkoda, że taki punkt jest tylko jeden, przez co można modyfikować na mapie tylko trasę z jednym punktem pośrednim (w klasyce było wiele takich punktów, dzięki czemu można było przesuwać na mapie dowolne odcinki trasy).
W odbiorniku FW 3.60.
Planowanie trasy> Utwórz trasę > Miasta Cieszyn >Wybierz następny.. > Miasta Sól >
Dokąd > Trasa Cieszyn-Sól > Idź> Ostatni znalezione> Cieszyn 112,6
andrzej
Planowanie trasy> Utwórz trasę > Miasta Cieszyn >Wybierz następny.. > Miasta Sól >
Dokąd > Trasa Cieszyn-Sól > Idź> Ostatni znalezione> Cieszyn 112,6
andrzej