PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Azymut
Bywalec
Kontakt:

Re: PL Topo (2012 Q2) - dyskusja

Post autor: Azymut »

Sprzedaż mapy rozpocznie się w poniedziałek.
W obecnej chwili na stronie dealerów znajdują się tylko te sklepy, które wcześniej wyraziły zainteresowanie naszą mapą. Lista ta nie jest zamknięta i z czasem zapewne pojawią się na niej nowe sklepy.
Powsinoga
Nowy
Kontakt:

Post autor: Powsinoga »

Witam,

Czy mapa będzie zawierała (w najbliższej lub w przyszłej wersji) także tereny przygraniczne? Chodzi mi szczególnie o popularne turystycznie miejsca jak np. Karkonosze. Podróżowanie w tych okolicach z Topo PL było dość niewygodne, bo wymagało posiadania innej mapy, której poziom szczegółowości mocno się różnił, nie wspominając o braku routingu przez granice.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Na dzień dzisiejszy mapa kończy się niestety na granicy RP :(
Nie sądzę też by wchodziło w rachubę dołożenie samych regionów przygranicznych - typu pas 3-5 km od granicy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
klimkr
Bywalec

Post autor: klimkr »

Mapa jest już w sprzedaży - dostałem kartę MicroSD 8GB (Toshiba) razem z adapterem SD. Basecamp widzi ją bez problemu z czytnika a nawet po skopiowaniu na pendriva.
Rysiek
eTrex Touch 35t, PL Topo 2016
MaciekP
Bywalec

Post autor: MaciekP »

Pokazesz jakies zrzuty ekranu porownujece ten sam fragmrnt z innymi mapami jezeli je masz?
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Po co? Na stronie możesz sobie porównać.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

Ale na stronie napisano
Mapa on-line przedstawia jedynie poglądowe najważniejsze dane mapowe z możliwością zgłaszania poprawek. Widoczna w odbiorniku GPS mapa PL Topo posiada znacznie bogatszą charakterystykę pokrycia terenu obszarami typu lasy, łąki, pola, zarośla.
Na przykład w Beskidzie Małym w podglądzie online
Schronisko na Magurce Wilkowickiej - nie zaznaczono.
Parking na przełęczy Przegibek - nie zaznaczono.
Schronisko na Hrobaczej Łące - nie zaznaczono.
Czy tego rodzaju obiekty są widoczne w odbiorniku? Jak to sprawdzić przed zakupem?
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Najprościej namówić jakiegoś kolegę na zakup :)

POI na emapi.pl powinny być takie same jak w PL Topo. Nie wiem, dlaczego nie widać schronisk na www. Chyba trzeba zgłosić problem Emapie.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

pelsta pisze:Czy tego rodzaju obiekty są widoczne w odbiorniku?
Zapewne niektóre są innych nie ma, bo pewne drobne rozbieżności między serwisem Emapy a mapą PL Topo, przy czym leży to raczej po stronie bugów w serwisie niż różnicy w danych - o czym wspomniał popej. Magurka Wilkowicka:
Zalacznik2.jpg
Generalnie serwis Emapi służy przede wszystkim do oceny ilości i jakości kresek na mapie, co zresztą jak podejrzewam najbardziej interesuje potencjalnego nabywcę. Reszta to taka trochę randka w ciemno.
pelsta pisze:Jak to sprawdzić przed zakupem?
A jak to sprawdzałeś kupując np. 3-4 razy droższą GPMapę Topo czy Garmin Topo Poland 2011?
Albo jak sprawdzasz - przed zakupem - zawartość rastra Compassu? :wink:

Ale żeby nie było że sobie żartuję.
Kupując mapę on_line kupujesz ją w jakimś sensie w ciemno. Tak samo jak większość map elektronicznych - nie tylko wektorowych, chociaż tu akurat dzięki serwisowi Emapi nie jest aż tak źle - co nieco wiemy przed zakupem. Alternatywą jest możliwość zakupu mapy w tradycyjnym sklepie, gdzie tylko cierpliwość, bądź niecierpliwość sprzedawcy będzie ograniczała Twoje poznawanie mapy :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wiem że w dobie powszechnego dostępu do sieci - także via komórka - to być może mało znaczący gadżet ale jako że jestem gadżeciarzem, zwrócę uwagę na informacje o charakterze administracyjnym jakie się pojawiają "pod kursorem" w zależności od zastosowanego zoomu odbiornika:
Zalacznik1.jpg
Pozdrawiam Lechu

matjerzy
Początkujący

Post autor: matjerzy »

Kupiłem PL Topo, przeglądałem w BaseCamp a także zrobiłem małą trasę z NUVI. Jest OK. Chciałem ją także przeglądać w MapSource. Wykonałem więc wszystkie czynności wskazane przez GPSmaniaka i PL TOPO ku mojemu zadowoleniu pojawiła się w MapSource. Niestety po zamknięciu MapSource i ponownej próbie uruchomienia pojawia mi się komunikat "Wystąpił problem z instalacja programu FAMILY_1769. Zainstaluj ponownie FAMILY_1769 i uruchom jeszcze raz MapSource." I co teraz mam zrobić?
NUVI 205, Vista HCX, PL TOPO 2012.3, CNE 2010.3, GPMapa TOPO, GP Mapa 2010.3, UMP-Topo, TOPO 100, GPS Wielkopolska 1.52
Awatar użytkownika
pelsta
Bywalec

Post autor: pelsta »

popej pisze:POI na emapi.pl powinny być takie same jak w PL Topo.
GPS Maniak pisze:dzięki serwisowi Emapi nie jest aż tak źle - co nieco wiemy przed zakupem
Nie widzę różnicy pomiędzy podglądem PL Topo online (http://garminwpolsce.pl/map.html) a "zwykłą" emapą (http://emapi.pl/) :( Mówię o znanych mi okolicach w Beskidzie Małym.
GPS Maniak pisze:Magurka Wilkowicka:
Właśnie gdyby taki był podgląd online to byłaby jasność :)
GPS Maniak pisze:A jak to sprawdzałeś kupując np. 3-4 razy droższą GPMapę Topo czy Garmin Topo Poland 2011?
O co Ty mnie podejrzewasz? :shock: :lol:
GPS Maniak pisze:Albo jak sprawdzasz - przed zakupem - zawartość rastra Compassu?
Na podglądzie online (http://www.compass.krakow.pl/kopie_mapy ... bmaly.html) a także na mapach papierowych :)
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

pelsta pisze:Nie widzę różnicy pomiędzy podglądem PL Topo online (http://garminwpolsce.pl/map.html) a "zwykłą" emapą (http://emapi.pl/) :( Mówię o znanych mi okolicach w Beskidzie Małym.
Nie zrozumieliśmy się. Pisząc o róznicy między serwisem Emapi, a mapą PL Topo nie miałem na myśli mapy PL Topo on line, bo de facto czegoś takiego nie ma. Miałem na myśli mapę w odbiorniku. Jeżeli chodzi o mapę online to w wątku informacyjnym pisałem coś takiego:
GPS Maniak pisze:UWAGA: Mapa on-line jest zgodna z mapą prezentowaną przez serwis Emapi firmy Emapa - głównego dostawcę danych mapowych dla Topo_PL i przedstawia jedynie poglądowe, najważniejsze dane mapowe z możliwością zgłaszania poprawek. Mapa on_line ma charakter uniwersalny, nie spersonalizowany na potrzeby PL Topo.
pelsta pisze:Właśnie gdyby taki był podgląd online to byłaby jasność :)
Ale nie ma, więc jest lekka ciemność :wink:
pelsta pisze:
GPS Maniak pisze:Albo jak sprawdzasz - przed zakupem - zawartość rastra Compassu?
Na podglądzie online (http://www.compass.krakow.pl/kopie_mapy ... bmaly.html)
Terefere :wink: A jesteś pewien że w serwisie egóry zobaczysz to samo co kupując aktualny raster? Bo ja nie:
Zalacznik1.jpg
Jak widać różnice są nawet większe niż między PL Topo w Garminie, a mapą online.
A ponadto trudno na egóry sprawdzić np. mapę Mazur.
pelsta pisze: a także na mapach papierowych :)
Ale wówczas by zobaczyć to za free, musisz się przejść do księgarni - prawda? I to nie byle jakiej księgarni, by np. mieszkając na Śląsku obejrzeć sobie najnowsze wydanie mapy Bieszczadów czy WJM. W przypadku wątpliwości co do jakości PL_Topo masz taką samą możliwość: wycieczka do sklepu. :wink: :P
Pozdrawiam Lechu

matjerzy
Początkujący

Post autor: matjerzy »

Wyżej napisałem:
Kupiłem PL Topo, przeglądałem w BaseCamp a także zrobiłem małą trasę z NUVI. Jest OK. Chciałem ją także przeglądać w MapSource. Wykonałem więc wszystkie czynności wskazane przez GPSmaniaka i PL TOPO ku mojemu zadowoleniu pojawiła się w MapSource. Niestety po zamknięciu MapSource i ponownej próbie uruchomienia pojawia mi się komunikat "Wystąpił problem z instalacja programu FAMILY_1769. Zainstaluj ponownie FAMILY_1769 i uruchom jeszcze raz MapSource." I co teraz mam zrobić?

Zgodnie z poradą GPS Maniaka z 2007 roku uruchomiłem MapSetToolKit i odinstalowałem FAMILY_1769, którego nazwą były trzy znaki ???. MapSource da się teraz uruchomić lecz nie ma w nim PL TOPO. Jakieś sugestie?
NUVI 205, Vista HCX, PL TOPO 2012.3, CNE 2010.3, GPMapa TOPO, GP Mapa 2010.3, UMP-Topo, TOPO 100, GPS Wielkopolska 1.52
fan_gps
Początkujący

Post autor: fan_gps »

Witam!!
Generalnie nic nie kumam z tej dyskusji odnoście czy jest PL TOPO online czy niema po za tym chyba się starzeje i męczy mnie przeglądanie wszelakich forum_ów :-) . Jednak chciałbym kupić te nową mapę a nie wiem czy jest lepsza niż darmowa UMP i dlatego mam prośbę do kolegi GPS Maniak o kilka screenów rejonu Hrobaczej Łąki a szczególnie zbocza od strony Kóz aż po leśniczówkę w Lipniku. Te kila plików *.jpg pomogło by mi zdecydować o słuszności nabycia PL TOPO. Liczę na dobrą wolę kolegi GPS Maniak.

Pozdrawiam i dziękuję za pliki :-)
mój e-mail: giepeesior@gmail.com
Zablokowany