ZASILANIE: baterie, akumulatorki, ładowanie
No, to już ustaliliście, że jest kilka fajnych ładowarek i z niektórych można korzystać w samochodzie.
BTW: Jak by ktoś znalazł w sieci taki zasilacz samochodowy z wyjściem na 3V/3-4A, proszę o linka. Chętnie się zaopatrzę. Moja BC-700 nie ma takich gadżetów w zestawie.
Z kolei eTrex'y (już była o tym mowa), rozładowują aku i trzeba pilnować aby ich na dłużej nie zostawiać w urządzeniu.
BTW: Jak by ktoś znalazł w sieci taki zasilacz samochodowy z wyjściem na 3V/3-4A, proszę o linka. Chętnie się zaopatrzę. Moja BC-700 nie ma takich gadżetów w zestawie.
Twój nuvi NAJPRAWDOPODOBNIEJ nie rozładuje akumulatorów do zera. Pewnie układ wyłączy urządzenie, kiedy napięcie spadnie do ok. 1V na ogniwo. Ale taka informacja jest w instrukcji. Jeśli pozostawienie akumulatorów przez dłuższy czas w urządzeniu, może je rozładować do ZERA, producent powinien zawrzeć ostrzeżenie o konieczności wyjmowania aku na czas dłuższych "przestojów".wanmic1 pisze:Nie jestem ekspertem w sprawach ogniw galwanicznych, ale mam pytanie w związku z wypowiedzią jak wyżej: Czy rozładowanie akumulatora w nuvi do zera może być dla niego szkodliwe ? Straci swoją pojemność ?Lesław pisze: - WAŻNE - rozładowanie NIE MOŻE nastąpić do zera!!! 0 volt = zniszczone ogniwo i efekt taki jak u kolegi, któremu padają ogniwa po dwóch dniach leżenia w szufladzie.
Kiedyś słyszałem, że najlepiej jest akumulator wyładować do minimum i dopiero ładować, teraz sam nie wiem... Ja zawsze wyładowuję aku w moim nuvi do 0.
Z kolei eTrex'y (już była o tym mowa), rozładowują aku i trzeba pilnować aby ich na dłużej nie zostawiać w urządzeniu.
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Nuvi ma akumulator litowy. Takie akumulatory mają wbudowane zabezpieczenia przed całkowitym rozładowaniem.
W odbiornikach turystycznych sugeruję zawsze trzymać naładowane akumulatory. Odbioniki mają wewnątrz przylutowaną małą baterię podtrzymującą zegar. Bez akumulatorów odbiornik korzysta z tej bateryjki. A jak ją rozładuje, to będzie kłopot.
W odbiornikach turystycznych sugeruję zawsze trzymać naładowane akumulatory. Odbioniki mają wewnątrz przylutowaną małą baterię podtrzymującą zegar. Bez akumulatorów odbiornik korzysta z tej bateryjki. A jak ją rozładuje, to będzie kłopot.
W takiej sytuacji warto rozważyć Panasonic Infinium. Szczególnie , gdy jakiś odbiornik odkładamy na półkę na kilka tygodni. Trzymają poziom naładowania miesiącami (oficjalnie ponad rok). Zwykłe akumulatorki po tygodniu leżenia muszę ładować od nowa.
Dla mnie Panasonic Infinium to rewelacja.
Pozdrawiam Krzysztof
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Podobnie jest z Eneloopami, Gecko, Varta Ready2Go (choć do tej ostatniej marki, choć nie produktu, się zraziłem jakiś czas temu) - wszystkie mają małe upływności i "trzymają energie" miesiącami.
Porażką za to są akumulatory Energizer 2500mAh - tym czasem wystarcza tydzień aby się wyzerować. Akumulatorków różnych firm AA używam od lat 80-tych i z tak potężnym samorozładowaniem nie spotkałem się nigdy.
Akumulatorki co się samorozładowyją omal nie posłały w niebyt mojego GPS-12, który po prostu stracił wszystkie dane o WP. Teraz jest w sanatorium z bateryjkami alkalicznymi i jest mu lepiej
Porażką za to są akumulatory Energizer 2500mAh - tym czasem wystarcza tydzień aby się wyzerować. Akumulatorków różnych firm AA używam od lat 80-tych i z tak potężnym samorozładowaniem nie spotkałem się nigdy.
Akumulatorki co się samorozładowyją omal nie posłały w niebyt mojego GPS-12, który po prostu stracił wszystkie dane o WP. Teraz jest w sanatorium z bateryjkami alkalicznymi i jest mu lepiej
Re: Ładowarka solarna
Ja kupiłem za ok 19 zł coś takiego, i zrobiłem mały test, rozładowałem całkowicie telefon, tak że nawet nie chciał sie włączyć, a następnie podłączyłem dynamo i kręcąc korbką mogłem normalnie rozmawiać a na telefonie pokazało się ładowanieMaciej S pisze:A co myslicie o czymś takim:
http://www.thesolarpowerstore.com/silvacharger2.html
Myslałem o tym w kontekście 10 dni bez cywilizacji.

http://www.allegro.pl/item377080666_lat ... efon_.html i leży sobie w aucie na wszelki wypadek gdybym potrzebował latarki, a przy wypadzie w góry jako awaryjne źródło światła i i ładowarka telefonu, chcę dorobic do niej przejściówkę na mini USB i zobaczyć czy da się tym awaryjnie naładować cokolwiek poprzez USB
Tak na marginesie 1 minuta daje świecenie bardzo mocne tylko podczas kręcenia i przez ok 5 minut bez kręcenia, bo toto ma wewnątrz jako akumulatorek tylko małą pastylkę
Dzisiaj znalazłem już gotową z USB http://www.allegro.pl/item364238673_mac ... rmowa.html
pozdrawiam Mariusz
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
Jakie zwykłe? Dobrej marki aku po tygodniu nie mają prawa się samoistnie rozładować! Jeśli to robią, to znaczy że już czas zerknąć na allegro...soko pisze: W takiej sytuacji warto rozważyć Panasonic Infinium. Szczególnie , gdy jakiś odbiornik odkładamy na półkę na kilka tygodni. Trzymają poziom naładowania miesiącami (oficjalnie ponad rok). Zwykłe akumulatorki po tygodniu leżenia muszę ładować od nowa.
Pozdrawiam Krzysztof
BTW: Enelop tu nie pomoże! Odbiornik turystyczny (przynajmniej moja Vista HCX), POBIERA niewielką ilość prądu z aku, nawet jak jest wyłączony. To oznacza, że nawet w 100% naładowane aku, jeśli zostaną w odbiorniku na dłużej (30-60-90 dni - zależy od pojemności aku), zostaną rozładowane, bo pozostają pod niewielkim stałym obciążeniem.
Aku typu enelop wytrzymałyby kilka dni dłużej, bo odchodzi efekt samo rozładowania. Tyle...
Dokładnie! Też mam takie i uważam że to jedyny słuszny wybór!popej pisze:Ja mam w 60CSx Sanyo 2700mAh. Też mogę powiedzieć, że trzymają miesiącami
Vista HCX
Damian, napisz proszę jak oceniasz te akumulatorkiMagnoom pisze:Teraz zainwestowałem (40zł, ale inwestycja) w Sanyo Eneloop. Zobaczymy, czy się sprawdzą.
No i wymieniłem jakiś czas temu ładowarkę na TechnoLine IC-8800.
z góry dziękuję
Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych 
Poniważ temat był zdublowany - ctrl+c =
Ja używam i jestem z nich bardzo zadowolony. Natomiast trzeba przyznać, że ich pojemność to 2000 MAh (czy jak to się pisze). Nie wiem z czego to wynika i czy będą większe pojemności za jakiś czas. Vista pracuje na nich krócej niż na klasycznych akumulatorach dobrej marki o pojemności 2700 (tych samych jednostek ). To z mojego doświadczenia. Używam ich jeszcze w aparacie i tam sprawdzają się rewelacyjnie, ponieważ aparat nie bierze mi tyle prądu ile Vista - wiecznie włączona, no i ładowań mam sporo.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Jestem bardzo zadowolony z tych akumulatorków. Faktycznie jeden komplet leżał u mnie w szufladzie naładowany przez prawie dwa miesiące tyle, że po tych kilku tygodniach spieszyłem się i rzetelnych testów nie zrobiłem, ale w GPSie miałem pełny symbol naładowania baterii.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Witam. W którymś z wątków, tu na Forum, opisywałem swoje doświadczenia z Eneloop'ami (a może to były GP ReCyko+) i mogę potwierdzić ich prawidłowe działanie w temperaturach okołozerowych, w Viście HCx. Jedno ładowanie starczało mi na 2 dni zabawy na nartach, na delikatnym mrozie. Tak więc z czystym sumieniem polecam.marlieri pisze:Według producenta Eneloop działa poprawnie do -10 stopni.
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30
-
Marysia1504
- Nowy