ZASILANIE: baterie, akumulatorki, ładowanie

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Marcin Gd
Początkujący

Post autor: Marcin Gd »

Witam.
Nieżle wygląda ta ładowarka:
http://www.allegro.pl/item378465920_nr1 ... 0_waw.html

Firma dość znana, a zaletą urządzenia jest zasilanie z 12V/2A
http://www.mahaenergy.com/store/viewIte ... =specs#mid
Czyli wystarczy dowolna "zapalniczkowa" przejściówka.

Pozdrawiam

Marcin
Awatar użytkownika
Lesław
Bywalec

Post autor: Lesław »

No, to już ustaliliście, że jest kilka fajnych ładowarek i z niektórych można korzystać w samochodzie. :D

BTW: Jak by ktoś znalazł w sieci taki zasilacz samochodowy z wyjściem na 3V/3-4A, proszę o linka. Chętnie się zaopatrzę. Moja BC-700 nie ma takich gadżetów w zestawie. :)

wanmic1 pisze:
Lesław pisze: - WAŻNE - rozładowanie NIE MOŻE nastąpić do zera!!! 0 volt = zniszczone ogniwo i efekt taki jak u kolegi, któremu padają ogniwa po dwóch dniach leżenia w szufladzie.
Nie jestem ekspertem w sprawach ogniw galwanicznych, ale mam pytanie w związku z wypowiedzią jak wyżej: Czy rozładowanie akumulatora w nuvi do zera może być dla niego szkodliwe ? Straci swoją pojemność ?
Kiedyś słyszałem, że najlepiej jest akumulator wyładować do minimum i dopiero ładować, teraz sam nie wiem... Ja zawsze wyładowuję aku w moim nuvi do 0.
Twój nuvi NAJPRAWDOPODOBNIEJ nie rozładuje akumulatorów do zera. Pewnie układ wyłączy urządzenie, kiedy napięcie spadnie do ok. 1V na ogniwo. Ale taka informacja jest w instrukcji. Jeśli pozostawienie akumulatorów przez dłuższy czas w urządzeniu, może je rozładować do ZERA, producent powinien zawrzeć ostrzeżenie o konieczności wyjmowania aku na czas dłuższych "przestojów".

Z kolei eTrex'y (już była o tym mowa), rozładowują aku i trzeba pilnować aby ich na dłużej nie zostawiać w urządzeniu.
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Nuvi ma akumulator litowy. Takie akumulatory mają wbudowane zabezpieczenia przed całkowitym rozładowaniem.

W odbiornikach turystycznych sugeruję zawsze trzymać naładowane akumulatory. Odbioniki mają wewnątrz przylutowaną małą baterię podtrzymującą zegar. Bez akumulatorów odbiornik korzysta z tej bateryjki. A jak ją rozładuje, to będzie kłopot.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

W takiej sytuacji warto rozważyć Panasonic Infinium. Szczególnie , gdy jakiś odbiornik odkładamy na półkę na kilka tygodni. Trzymają poziom naładowania miesiącami (oficjalnie ponad rok). Zwykłe akumulatorki po tygodniu leżenia muszę ładować od nowa.
Dla mnie Panasonic Infinium to rewelacja.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Marcin Gd
Początkujący

Post autor: Marcin Gd »

Podobnie jest z Eneloopami, Gecko, Varta Ready2Go (choć do tej ostatniej marki, choć nie produktu, się zraziłem jakiś czas temu) - wszystkie mają małe upływności i "trzymają energie" miesiącami.

Porażką za to są akumulatory Energizer 2500mAh - tym czasem wystarcza tydzień aby się wyzerować. Akumulatorków różnych firm AA używam od lat 80-tych i z tak potężnym samorozładowaniem nie spotkałem się nigdy.

Akumulatorki co się samorozładowyją omal nie posłały w niebyt mojego GPS-12, który po prostu stracił wszystkie dane o WP. Teraz jest w sanatorium z bateryjkami alkalicznymi i jest mu lepiej :)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ja mam w 60CSx Sanyo 2700mAh. Też mogę powiedzieć, że trzymają miesiącami ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Mariusz63
Początkujący

Re: Ładowarka solarna

Post autor: Mariusz63 »

Maciej S pisze:A co myslicie o czymś takim:
http://www.thesolarpowerstore.com/silvacharger2.html
Myslałem o tym w kontekście 10 dni bez cywilizacji.
Ja kupiłem za ok 19 zł coś takiego, i zrobiłem mały test, rozładowałem całkowicie telefon, tak że nawet nie chciał sie włączyć, a następnie podłączyłem dynamo i kręcąc korbką mogłem normalnie rozmawiać a na telefonie pokazało się ładowanie
Obrazek
Obrazek
http://www.allegro.pl/item377080666_lat ... efon_.html i leży sobie w aucie na wszelki wypadek gdybym potrzebował latarki, a przy wypadzie w góry jako awaryjne źródło światła i i ładowarka telefonu, chcę dorobic do niej przejściówkę na mini USB i zobaczyć czy da się tym awaryjnie naładować cokolwiek poprzez USB
Tak na marginesie 1 minuta daje świecenie bardzo mocne tylko podczas kręcenia i przez ok 5 minut bez kręcenia, bo toto ma wewnątrz jako akumulatorek tylko małą pastylkę
Dzisiaj znalazłem już gotową z USB http://www.allegro.pl/item364238673_mac ... rmowa.html
pozdrawiam Mariusz
GPSmap 60CSX Topo_PL_100, UMP-pcPL, Katowice_PL_Bike
Awatar użytkownika
Lesław
Bywalec

Post autor: Lesław »

soko pisze: W takiej sytuacji warto rozważyć Panasonic Infinium. Szczególnie , gdy jakiś odbiornik odkładamy na półkę na kilka tygodni. Trzymają poziom naładowania miesiącami (oficjalnie ponad rok). Zwykłe akumulatorki po tygodniu leżenia muszę ładować od nowa.
Dla mnie Panasonic Infinium to rewelacja.
Pozdrawiam Krzysztof
Jakie zwykłe? Dobrej marki aku po tygodniu nie mają prawa się samoistnie rozładować! Jeśli to robią, to znaczy że już czas zerknąć na allegro... ;)

BTW: Enelop tu nie pomoże! Odbiornik turystyczny (przynajmniej moja Vista HCX), POBIERA niewielką ilość prądu z aku, nawet jak jest wyłączony. To oznacza, że nawet w 100% naładowane aku, jeśli zostaną w odbiorniku na dłużej (30-60-90 dni - zależy od pojemności aku), zostaną rozładowane, bo pozostają pod niewielkim stałym obciążeniem.
Aku typu enelop wytrzymałyby kilka dni dłużej, bo odchodzi efekt samo rozładowania. Tyle...

popej pisze:Ja mam w 60CSx Sanyo 2700mAh. Też mogę powiedzieć, że trzymają miesiącami ;-)
Dokładnie! Też mam takie i uważam że to jedyny słuszny wybór! :D
Vista HCX
Nuvi 255W (Firmware N465 by PouchX)
wanmic1
Bywalec

Post autor: wanmic1 »

Magnoom pisze:Teraz zainwestowałem ( :lol: 40zł, ale inwestycja) w Sanyo Eneloop. Zobaczymy, czy się sprawdzą.
No i wymieniłem jakiś czas temu ładowarkę na TechnoLine IC-8800.
Damian, napisz proszę jak oceniasz te akumulatorki :?:
z góry dziękuję :D

Pozdrawiam, Michał
Garmin nuvi 30 + GPMapa (ostatnia) + City Navigator Europe NT 2014.20 + kilka innych :)
Bolek1
Bywalec

Post autor: Bolek1 »

Poniważ temat był zdublowany - ctrl+c =
Ja używam i jestem z nich bardzo zadowolony. Natomiast trzeba przyznać, że ich pojemność to 2000 MAh (czy jak to się pisze). Nie wiem z czego to wynika i czy będą większe pojemności za jakiś czas. Vista pracuje na nich krócej niż na klasycznych akumulatorach dobrej marki o pojemności 2700 (tych samych jednostek ). To z mojego doświadczenia. Używam ich jeszcze w aparacie i tam sprawdzają się rewelacyjnie, ponieważ aparat nie bierze mi tyle prądu ile Vista - wiecznie włączona, no i ładowań mam sporo.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Jestem bardzo zadowolony z tych akumulatorków. Faktycznie jeden komplet leżał u mnie w szufladzie naładowany przez prawie dwa miesiące tyle, że po tych kilku tygodniach spieszyłem się i rzetelnych testów nie zrobiłem, ale w GPSie miałem pełny symbol naładowania baterii.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
jackqida
Nowy

Post autor: jackqida »

witajcie,
zastanawiam się co wybrac :
Sanyo NI-MH 2700, Sanyo Ni-MH 2500 ( HR-3U )
czy Sanyo Eneloop ( HR-3UTG, HR-4UTG-2BP )...?
w szczególnosci interesowałoby mnie zachowanie w niskich temperaturach..
a moze polecacie jakies inne do wykorzystania w gorach ?

Pozdr, Jacek
Tomek B.
Początkujący

Post autor: Tomek B. »

Według producenta Eneloop działa poprawnie do -10 stopni.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Awatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec

Post autor: Ciutnik »

marlieri pisze:Według producenta Eneloop działa poprawnie do -10 stopni.
Witam. W którymś z wątków, tu na Forum, opisywałem swoje doświadczenia z Eneloop'ami (a może to były GP ReCyko+) i mogę potwierdzić ich prawidłowe działanie w temperaturach okołozerowych, w Viście HCx. Jedno ładowanie starczało mi na 2 dni zabawy na nartach, na delikatnym mrozie. Tak więc z czystym sumieniem polecam.
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30
Marysia1504
Nowy

Post autor: Marysia1504 »

Mam nawigacje Smart GPS i nie wiem jak to ładować ;( na ten temat jestem troszeczke do tyłu w prawdzie jest tam ładowarka do zapalniczki do auta ale czy można to w jakiś inny sposób ładować?? Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ