Wybór i wykorzystanie map w turystyce beskidzkiej.
Wybór i wykorzystanie map w turystyce beskidzkiej.
Witam, jestem świeżo upieczonym forumowiczem.
Od wielu lat zajmuję się różnymi formami włóczęgostwa w terenie pofałdowanym w którym przemieszczam się za pomocą butów, roweru albo nart. Wybrałem odbiornik GPSmap62ST. Chcę przedstawić kilka spostrzeżeń na temat wyboru i wykorzystania map w turystyce beskidzkiej.
Potencjalny nabywca garmina ma do wyboru dwie wersje sprzętu: S - czyli bez map oraz ST - z mapą topograficzną Polski bądź Europy. Różnice w cenie są spore. Jako miejsce do porównań różnych map wybrałem przełęcz Przegibek w Beskidzie Żywieckim (990 m npm) w pobliżu jest schronisko PTTK o tej samej nazwie. Na początku zobaczmy co pokaże nasz GpsMap62 przy przybliżeniu ustawionym na 300 m dla kilku wybranych map rastrowych i/lub wektorowych.
Od wielu lat zajmuję się różnymi formami włóczęgostwa w terenie pofałdowanym w którym przemieszczam się za pomocą butów, roweru albo nart. Wybrałem odbiornik GPSmap62ST. Chcę przedstawić kilka spostrzeżeń na temat wyboru i wykorzystania map w turystyce beskidzkiej.
Potencjalny nabywca garmina ma do wyboru dwie wersje sprzętu: S - czyli bez map oraz ST - z mapą topograficzną Polski bądź Europy. Różnice w cenie są spore. Jako miejsce do porównań różnych map wybrałem przełęcz Przegibek w Beskidzie Żywieckim (990 m npm) w pobliżu jest schronisko PTTK o tej samej nazwie. Na początku zobaczmy co pokaże nasz GpsMap62 przy przybliżeniu ustawionym na 300 m dla kilku wybranych map rastrowych i/lub wektorowych.
Piotr ( auto: nuvi765 & [CNE, UMP-pcPL], outdoor: 62STC & [UMP-pcPL, PL-topo-2012, różne KMZ-y])
Re: Wybór i wykorzystanie map w turystyce beskidzkiej.
(A) wektorowa GarminTopo100 (odbiorniki ST). (z lewej)
Widoczny ślad dojścia (trace) do schroniska - gruby ciągły jasnoniebieski. Ślad sie jakby "urywa" - powrót tą samą drogą. Widoczne pewne różnice w przebiegu drogi stosunku do śladu. Brak schroniska turystyczne nawet w zbliżeniu (20m).
(B) wektorowa TopoPL100_2008_06 ( GPSmaniaka).(z prawej)
Widoczny ślad dojścia (ciągły) oraz kolorowe, przerywane piesze szlaki turystyczne. Roślinność, drogi i warstwice mapy topo garmina zostały przysłoniete. Od skali 80 m widoczne schronisko turystyczne. W stosunku do mapy (A) widać różnice w kształcie polany i przebiegu drogi - mapa (B) jest tu dokładniejsza. Warstwice mapy (B) lepiej odwzorowują rzeźbę terenu, widoczne również cieki wodne.
Widoczny ślad dojścia (trace) do schroniska - gruby ciągły jasnoniebieski. Ślad sie jakby "urywa" - powrót tą samą drogą. Widoczne pewne różnice w przebiegu drogi stosunku do śladu. Brak schroniska turystyczne nawet w zbliżeniu (20m).
(B) wektorowa TopoPL100_2008_06 ( GPSmaniaka).(z prawej)
Widoczny ślad dojścia (ciągły) oraz kolorowe, przerywane piesze szlaki turystyczne. Roślinność, drogi i warstwice mapy topo garmina zostały przysłoniete. Od skali 80 m widoczne schronisko turystyczne. W stosunku do mapy (A) widać różnice w kształcie polany i przebiegu drogi - mapa (B) jest tu dokładniejsza. Warstwice mapy (B) lepiej odwzorowują rzeźbę terenu, widoczne również cieki wodne.
- Załączniki
-
- A0_B0_all.jpg (81.13 KiB) Przejrzano 10899 razy
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 22:12 przez Piotr_M, łącznie zmieniany 2 razy.
Piotr ( auto: nuvi765 & [CNE, UMP-pcPL], outdoor: 62STC & [UMP-pcPL, PL-topo-2012, różne KMZ-y])
Treść wypowiedzi i zrzut ekranu odbiornika zostały połączone z poprzednim postem. Administratora proszę o usunięcie.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 22:41 przez Piotr_M, łącznie zmieniany 3 razy.
(C) wektorowa UMP, posiada dodatek w formie osobnej mapki SzlakiUMP - który zawiera szlaki znakowane w Polsce - głównie w górach.
Brak warstwic, widoczne zarysy lasu, od skali 80 m widać schronisko. Z mapką szlakiUMP widać szlaki ale brak wielu gruntowych dróg często szerszych i równiejszych niż znakowane szlaki turystyczne. (obrazek po lewej)
Następnie zobaczmy mapy rastrowe - jedną własnej roboty i dwie komercyjne (można kupić za pośrednictwem internetu). Na poćzątek zobaczmy:
(1) rastrowa Topo25 1:25 000 by Piotr_M. Opisy how to znalazłem na garniaku. Mapę ściągnąłem programem Geoxa - plik TIF i skonwertowałem do KMZ programem mapc2mapc.(obrazek po prawej)
Mapa bardzo szczegółowo odwzorowuje ukształtowanie terenu. Widoczne są nieznakowane dróżki i ścieżki oraz mniejsze polany.
Przy włączonej mapie (B) widoczne są jej szlaki i potoki oraz opisy warstwic. Jeśli zamiast mapy GPSmaniaka (B) włączymy mapkę wektorową SzlakiUMP - ekran będzie bardziej czytelny. Małym minusem jest nieco gorsza dokładność przebiegu szlaków w stosunku do mapy GPSmaniaka (B). To jednak siłami wielu osób da się łatwo (?) nadrobić.
Brak warstwic, widoczne zarysy lasu, od skali 80 m widać schronisko. Z mapką szlakiUMP widać szlaki ale brak wielu gruntowych dróg często szerszych i równiejszych niż znakowane szlaki turystyczne. (obrazek po lewej)
Następnie zobaczmy mapy rastrowe - jedną własnej roboty i dwie komercyjne (można kupić za pośrednictwem internetu). Na poćzątek zobaczmy:
(1) rastrowa Topo25 1:25 000 by Piotr_M. Opisy how to znalazłem na garniaku. Mapę ściągnąłem programem Geoxa - plik TIF i skonwertowałem do KMZ programem mapc2mapc.(obrazek po prawej)
Mapa bardzo szczegółowo odwzorowuje ukształtowanie terenu. Widoczne są nieznakowane dróżki i ścieżki oraz mniejsze polany.
Przy włączonej mapie (B) widoczne są jej szlaki i potoki oraz opisy warstwic. Jeśli zamiast mapy GPSmaniaka (B) włączymy mapkę wektorową SzlakiUMP - ekran będzie bardziej czytelny. Małym minusem jest nieco gorsza dokładność przebiegu szlaków w stosunku do mapy GPSmaniaka (B). To jednak siłami wielu osób da się łatwo (?) nadrobić.
- Załączniki
-
- C0_01_all.jpg (85.35 KiB) Przejrzano 10897 razy
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 22:27 przez Piotr_M, łącznie zmieniany 4 razy.
Treść wypowiedzi i zrzut ekranu odbiornika zostały połączone z poprzednim postem. Administratora proszę o usunięcie.
A co byś powiedział na podanie tych mapek w jednym poście? 

Piotr
Garmin Etrex 30
Asus A696
Garmin Etrex 30
Asus A696
(2) rastrowa Compass 1:50 000 Beskid Śląski i Żywiecki 2012-1 format KMZ,
Mapa zaczyna być widoczna od zbliżenia 2 km. Widać dobrą zgodność położenia schroniska i przebiegu szlaku rowerowego z danymi uzyskanymi w terenie. Lepiej się z nią pracuje w skali 500 m. Zawiera odległości w [km], różnice wysokości w [m] oraz orientacyjne czasy przejścia odcinków szlaku. Przysłania mapę GPSmaniaka (B) oraz mapę GarminTopo (A) w skalach 500 - 50 m. Mapa SzlakiUMP nie jest przysłonięta. Przebiegi szlaków prawie się pokrywają. Cieniowanie znacznie poprawia plastycznośc mapy.
(3) rastrowa Galileo 1:50 000 format KMZ,
Położenie schroniska i przebieg szlaku zgodne ze śladem. Brak cieniowania. Dobra czytelność, podobna do mapy GPSmaniaka (B). Dobry wygląd dla skali 200 m. Minusem jest zauważalnie wolniejsze przewijanie niż mapa Compass-u bądź mojej Topo25 (która ma 75 MB w KMZ). Mapa zaczyna nakładać się na mapę GarminTopo (A) od skali 5km. Dla skal 200, 300m na tla mapy widoczne są drogi oraz warstwice mapy GarminTopo (A). Tak samo dla mapy GPSmaniaka (B) - szlaki i warstwice. Przebieg dróg zgodny co trochę poprawia czytelność takiego zestawu, natomiast warstwice wyglądają inaczej i ich nakładanie zaciemnia obraz terenu. Oczywiście mapy (A) i (B) można wyłączyć w menu Mapy. Mapa Galileo jest sprzedawana w małych kawałkach po kilka zł za sztukę - ale u mnie jak wgram 7 kawałków to pisze że "Za dużo obrazów map..." i nie wszystkie wyświetla. Compass ma większy obszar a mieści się cały.
Teraz Wy.
Pietern - spróbuję, napisz jak zrobić żeby mapki były obok siebie a nie jedna pod drugą. EDIT: Nauczyłem się
Mapa zaczyna być widoczna od zbliżenia 2 km. Widać dobrą zgodność położenia schroniska i przebiegu szlaku rowerowego z danymi uzyskanymi w terenie. Lepiej się z nią pracuje w skali 500 m. Zawiera odległości w [km], różnice wysokości w [m] oraz orientacyjne czasy przejścia odcinków szlaku. Przysłania mapę GPSmaniaka (B) oraz mapę GarminTopo (A) w skalach 500 - 50 m. Mapa SzlakiUMP nie jest przysłonięta. Przebiegi szlaków prawie się pokrywają. Cieniowanie znacznie poprawia plastycznośc mapy.
(3) rastrowa Galileo 1:50 000 format KMZ,
Położenie schroniska i przebieg szlaku zgodne ze śladem. Brak cieniowania. Dobra czytelność, podobna do mapy GPSmaniaka (B). Dobry wygląd dla skali 200 m. Minusem jest zauważalnie wolniejsze przewijanie niż mapa Compass-u bądź mojej Topo25 (która ma 75 MB w KMZ). Mapa zaczyna nakładać się na mapę GarminTopo (A) od skali 5km. Dla skal 200, 300m na tla mapy widoczne są drogi oraz warstwice mapy GarminTopo (A). Tak samo dla mapy GPSmaniaka (B) - szlaki i warstwice. Przebieg dróg zgodny co trochę poprawia czytelność takiego zestawu, natomiast warstwice wyglądają inaczej i ich nakładanie zaciemnia obraz terenu. Oczywiście mapy (A) i (B) można wyłączyć w menu Mapy. Mapa Galileo jest sprzedawana w małych kawałkach po kilka zł za sztukę - ale u mnie jak wgram 7 kawałków to pisze że "Za dużo obrazów map..." i nie wszystkie wyświetla. Compass ma większy obszar a mieści się cały.
Teraz Wy.
Pietern - spróbuję, napisz jak zrobić żeby mapki były obok siebie a nie jedna pod drugą. EDIT: Nauczyłem się

- Załączniki
-
- 02_03_all.jpg (89.58 KiB) Przejrzano 10897 razy
Ostatnio zmieniony 17 lip 2012, 22:40 przez Piotr_M, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Edytuj post i dopisuj do niego.Piotr_M pisze:Pietern - spróbuję, napisz jak zrobić żeby mapki były obok siebie a nie jedna pod drugą.
Zdjęcia dawaj po spacji.
Przy załącznikach to chyba można wstawić tylko 3 i to jeden pod drugim. Lepiej wyprodukować obrazek zbiorczy albo użyć zewnętrznego serwera, jak poniżej.

Jest to spowodowane podziałem arkusza podczas tworzenia pliku .kmz.Piotr_M pisze:ale u mnie jak wgram 7 kawałków to pisze że "Za dużo obrazów map..." i nie wszystkie wyświetla.
Przykładowy plik kmz Beskidy - Skoczów - C5 (demo) jest podzielony na 17 „kafelków”
Ten sam obszar zgodnie z zaleceniami Garmina można podzielić na sześć kafelków 797x853 pikseli
Zakładając, że wszystkie pliki są tak samo podzielone : 7 plików x 17 kafelków = 119
( niektóre plik mają mniej kafelków, jeżeli możesz wczytać sześć plików, a dopiero po wczytaniu siódmego jest komunikat)
Przy zastosowanym podziale: 7 plików x 6 kafelków = 42, czyli można jednocześnie korzystać z 16 plików.
Custom Maps wyświetla do 100-u kafelków, taka maksymalna ilość powinna być w katalogu Customaps.
Pozdrawiam
Ps.
Pobierz mapc2mapcnet v. 258, nie będziesz miał czerwonych krzyżyków na mapie.
http://www.the-thorns.org.uk/mapping/mapc2mapc.zip
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
-
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Głównie w całej polscePiotr_M pisze:(C) wektorowa UMP, posiada dodatek w formie osobnej mapki SzlakiUMP - który zawiera szlaki znakowane w Polsce - głównie w górach.

Warstwice są w wersji pełnej i topo.Brak warstwic, widoczne zarysy lasu, od skali 80 m widać schronisko.
Można po nich nawigować.Z mapką szlakiUMP widać szlaki
Podeślesz ślady to się pojawią.brak wielu gruntowych dróg często szerszych i równiejszych niż znakowane szlaki turystyczne.
Zainteresuj się też mapką z DEM http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=141542#p141542
Widoczność POI na mapach wektorowych można konfigurować. Pewnie masz ustawione w odbiorniku na "auto".Piotr_M pisze:od skali 80 m widać schronisko
Widzę 3 rozwiązania:Piotr_M pisze:Małym minusem jest nieco gorsza dokładność przebiegu szlaków w stosunku do mapy GPSmaniaka (B). To jednak siłami wielu osób da się łatwo (?) nadrobić.
- Masowe protesty przed siedzibą Głównego Geodety Kraju, aż do skutku.
- Przemalowanie szlaków w terenie.
- Zmuszenie Lecha do popsucia szlaków na jego mapie.
Czy coś pominąłem?

Polecam Twojej uwadze również inne mapy tematyczne:Piotr_M pisze:Od wielu lat zajmuję się różnymi formami włóczęgostwa w terenie pofałdowanym w którym przemieszczam się za pomocą butów, roweru albo nart.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=5 ... ne#p141329
W ofercie firmy Compass są również inne wersje, map "zimowych" Beskidów.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Na mapie Topo25 1:25 000 Geoportalu nie ma zaznaczonych szlaków, są drogi i ścieżki, niektóre szlaki zostały wyznaczone nowym przebiegiem,Piotr_M pisze:[Małym minusem jest nieco gorsza dokładność przebiegu szlaków w stosunku do mapy GPSmaniaka (B). To jednak siłami wielu osób da się łatwo (?) nadrobić.
jest bardzo prawdopodobne, że zostały wyznaczone po opracowaniu mapy Topo25 1:25 000.
Do naniesienia aktualnego przebiegu szlaków służą właśnie przezroczyste nakładki.
Nie bardzo zauważam niegodność między mapą Gps Maniaka a mapą Topo25 1:25 000,
można zauważyć, że na mapie Topo25 1:25 000 nie ma nowych wyznaczonych szlaków
Patrząc na scren „nowej mapy” zamieszczony przez Pompeja sadzę,
że przebieg niektórych szlaków w tej okolicy będzie inny niż na mapach Gps Maniaka.
Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"