RSS Feed w GARNIAKU?
RSS Feed w GARNIAKU?
Witam.
Chciałbym zaproponować - o ile to możliwe - rozszerzenie funkcjonalności GARNIAKA o dodanie kanału RSS, który informowałby na bieżąco o pojawieniu się nowych postów w całym serwisie, bądź jego poszczególnych działach.
Myślę, że fakt, iż czytniki kanałów RSS są obecne we wszystkich popularnych przeglądarkach sprawia, że taki sposób informowania o nowościach na forum mógłby się spotkać z zainteresowaniem wielu użytkowników.
Pozdrowienia,
Grzegorz.
Chciałbym zaproponować - o ile to możliwe - rozszerzenie funkcjonalności GARNIAKA o dodanie kanału RSS, który informowałby na bieżąco o pojawieniu się nowych postów w całym serwisie, bądź jego poszczególnych działach.
Myślę, że fakt, iż czytniki kanałów RSS są obecne we wszystkich popularnych przeglądarkach sprawia, że taki sposób informowania o nowościach na forum mógłby się spotkać z zainteresowaniem wielu użytkowników.
Pozdrowienia,
Grzegorz.
Krótko mówiąc jest to spsób szybkiego przekazywania i odbioru informacji w internecie, bardzo popularny i zaimplementowany na wielu witrynach i forach. Jeśli jakiś serwis oferuje usługę RSS, a Ty masz ją w subskrybcji to w momencie pojawienia się nowej publikacji (jeśli akurat tak masz ustawiony cztynik) otrzymujesz o niej informację. Jeśli jesteś zainteresowany tą publikacją, to "klikasz" link, który przekierowuje cię do jej pełnego tekstu. Naprawdę jest to bardzo wygodne.SP2BZW pisze:niektórzy są już niestety starsi wiekiem
... mógłbyś wyjaśnić o co chodzi z tym RSS
Opera i IE7 mają swoje "wewnętrzne" czytniki, ale oczywiście istnieją samodzielne programy do odczytu RSS, np. polski "Paseczek", który przedstawia nagłówki informacji w postaci przesuwającego się tekstu na pasku (w stylu TVN24).
Logo RSS wygląda tak:

Pozdrawiam,
Grzegorz.
-
SP2BZW
Twoja wypowiedź DARKU - mnie pocieszyła!
Bo ja też mam problemy z "poruszaniem się" po aktualizacji IE do 7.
A już muślałem, że tak bardzo jest źle ze mną.
A nauka coś "cięszko" mi idzie.
POZDRAWIAM
Bo ja też mam problemy z "poruszaniem się" po aktualizacji IE do 7.
A już muślałem, że tak bardzo jest źle ze mną.
A nauka coś "cięszko" mi idzie.
POZDRAWIAM
Wieslav
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
GPSmap 76CSx+CNE NT 9+GPMapa 5+UMP-Wawa+Topo_PL_100 oraz ASUS MyPal A636N+AutoMapa Europe+iGO-2006+GPS Tuner 5
Toshiba Qosmio F30-140 Windows XP MCE - T7200; RAM 2x1024 533MHz; HDD 120GB; GF7600
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Wywalcie to IE i zainstalujcie FireFox olbo Opere... zobaczycie różnice !!!
http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/
http://www.opera.com/
Naprawde polecam!
http://www.mozilla-europe.org/pl/products/firefox/
http://www.opera.com/
Naprawde polecam!
-
SP2BZW
FireFox'a dawno nie testowałem... natomiast Opera mnie swojego czasu wq... i ją wyrzuciłem...
owszem, nawet ładnie wyglądała ale przy robieniu przelewów elektronicznych dostawałem "białej gorączki"...
za każdym razem coś nacisnąłem i zmieniała mi się wielkość czcionki... i jeszcze gdzieś mi się "gryzła" tak więc wróciłem do "jedynego słusznego"
P.S. powoli się przyzwyczajam
nawet w końcu znalazłem HISTORIĘ 
owszem, nawet ładnie wyglądała ale przy robieniu przelewów elektronicznych dostawałem "białej gorączki"...
za każdym razem coś nacisnąłem i zmieniała mi się wielkość czcionki... i jeszcze gdzieś mi się "gryzła" tak więc wróciłem do "jedynego słusznego"
P.S. powoli się przyzwyczajam
Zainstalowałem Darku, 7-kę z miesiąc temu. Jest dużo lepsza od poprzedniej. Tylko trzeba się trochę przyzwyczaić. Najlepsza jest ,udanie zrobiona funkcja New tab. i potem szybkie przełączanie między nimi.
Wiekszość "znających się na kompach" używa "ognistych lisów" i innych oryginalnych wynalazków, ale starsi profani wolą standard
. A jak dobry Bóg zrobi co mógł, zawsze można zawołać fachowca
. Jutro drugi Darek z Forum, obiecał mi uruchomić bajerzasty router , który kupiłem i sieć MIMO / n/ po wi-fi. Na zasadzie wymiany komplementów, grzeczności i usług
. Bo po to są fachowcy.
Wiekszość "znających się na kompach" używa "ognistych lisów" i innych oryginalnych wynalazków, ale starsi profani wolą standard
Konkretni ludze i rozwiazania np. GPSMAP 276C 
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Odnoszę wrażenie, że ta szybkość działania polega przede wszystkim na innym sposobie korzystania z plików tymczasowych. Te przeglądarki częściej działają off line niż on line.PouchX pisze:Zainstalujcie sobie FF albo Opere i sprawdzcie tylko szybkosc dzialania.
Miałem kiedyś taki zabawny przypadek, gdy gościu z FF (może z czymś innym ? nie pamiętam) przez tydzień mi wmawiał, że na moim serwerze leży stara wersja mapy, pomimo że dałem niby aktualizację. Za cholerę nie wiedziałem w czym rzecz. W końcu poradziłem wymusić Reload i .... od razu zadziałało
Mam zainstalowaną Operę. Czasem nawet z niej korzystam, ale jakichś fajerwerków w niej nie widzę. Całkiem inaczej rozwiązany jest system download, ale czy lepiej ? Naprawdę nie wiem. Inna rzecz, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka, zatem zostanę przy IE
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Nie chodzi mi o fajerwerki.. bo nie w tym rzecz. Dla mnie prosta i szybka przegladarka ma znaczenie. Mam u siebie IE, FF, Opera i Netscape... niestety IE jest najbardzie ślamazarne.
Nie chodzi tez o cache... mozna szybkosc sprawdzic na całkiem nowej stronie www.... i wszystko sie okaze.
Tez kiedys korzystałem tylko z IE... ale to sie bardzo szybko zmienilo.
PS. Ten przypadek co opisalem z tym goscie to bierze sie stad, ze jak sie ma bardzo wolne polaczenie internetowe.. to FF i Opera ma ustawiony pewnien TIMEOUT. Tak wiec jesli widzi, ze nie daje rady w sensownym czasie wczytac strony to przeszukuje cache. Oczywiscie mozna ta opcje wylaczyc.
(tak bylo w starszych wersjach, obecja opcja ta jest wyłączona domyślnie)
Nie chodzi tez o cache... mozna szybkosc sprawdzic na całkiem nowej stronie www.... i wszystko sie okaze.
Tez kiedys korzystałem tylko z IE... ale to sie bardzo szybko zmienilo.
PS. Ten przypadek co opisalem z tym goscie to bierze sie stad, ze jak sie ma bardzo wolne polaczenie internetowe.. to FF i Opera ma ustawiony pewnien TIMEOUT. Tak wiec jesli widzi, ze nie daje rady w sensownym czasie wczytac strony to przeszukuje cache. Oczywiscie mozna ta opcje wylaczyc.
(tak bylo w starszych wersjach, obecja opcja ta jest wyłączona domyślnie)
-
SP2BZW
orędownikiem innych niż jedyne słuszne
jest mój syn...
ale ja w swoim czasie nauczyłem go "kompa" i niech się teraz rozwija (i czasem pomoże jak ojciec sobie nie radzi z siecią linux którą ma w domu "na wejściu")
ja już jestem w takim wieku że po prostu tylko korzystam z "dobrodziejstw" inetu...
P.S. wreszcie "obrobiony"... teraz trochę drobnych spraw i można się powoli pakować
ale ja w swoim czasie nauczyłem go "kompa" i niech się teraz rozwija (i czasem pomoże jak ojciec sobie nie radzi z siecią linux którą ma w domu "na wejściu")
ja już jestem w takim wieku że po prostu tylko korzystam z "dobrodziejstw" inetu...
P.S. wreszcie "obrobiony"... teraz trochę drobnych spraw i można się powoli pakować
Re:
Dawno, dawno temu...
Może teraz już dałoby się pomyśleć o kanale RSS?Azzie pisze:Na razie czekamy na stabilną wersję 3.0 silnika forum, zobaczymy co się tam ostatecznie znajdzie. RSS to niewątpliwie dobry pomysł.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer