Prorocze słowa.Zwraca też uwagę zupełnie inna kolorystyka oryginalnego garminowskiego koloru "zielonego" jaki stosuję w Topo_PL_100, co przy beżowo jasnym podkładzie (w 60CSX brudno cielisty) sprawia wrażenie pogłębionego kontrastu. Specjalnie używam słów "sprawia wrażenie", bo taki jest efekt na konkretnej - mojej - mapie. W sumie jednak ekran Colorado jest wyraźnie mniej kontrastowy od 60CSX i chociaż jest on w pełni czytelny w jasny dzień - w tym w oświetleniu słonecznym - obawiam się o czytelność ekranu w gęstym lesie czy podczas pochmurnej pogody. Tu być może potrzebne będzie użycia podświetlenia.
Już mi to podpadało poprzednio, ale nie miałem czasu jakoś tego zgłosić szanownym twórcom map. Dzisiaj złapała mnie grypa, plany wycieczkowe diabli wzięli, więc się wziąłem za temat.
Wczoraj byłem na przechadzce po Puszczy Noteckiej głównie wzdłuż jednego ze strumieni. Pogoda była zmienna, raczej pochmurnie, cały czas w lesie na razie nie gęstym bo częściowo bezlistnym.
W warunkach jednolicie zielonego ekranu (rozległe tereny leśne) prezentacja "zieleni" ma duże znaczenie. Bo tylko po tym się nawiguje i tylko to jest na ekranie.
Na dodatek, okazało się, że przełaczanie pomiędzy UMPpcPL a TOPO daje zupełnie inny efekt w 60CSx a inny w Colorado:
te ekraniki z drzewkami to UMPpcPL, bez drzewek - TOPO 100.

Na 60CSx topo jest jaśniejsza i bardzo praktyczna, z kolei na Colorado prezentuje się ciemno, szarawo i ekran jest nieczytelny. I na odwrót w UMPpcPL.
W efekcie okresowo najlepiej było wyłączyć wszystkie mapy, żeby było jakoś przejrzyście, co trochę o tyle bez sensu, że nie po to sie ma mapy, by ich nie używać:

Albo mieć na jednym odbiorniku UMPpcPL, a na drugimTOPO.
W Colorado wyłączanie, włączanie map trwa sekundy, w 60CSx chwilę dłużej (nawet idąc poprzez mapsety). Trochę mnie dziwi tak duża różnica odwzorowania tej samej mapy w dwu turystycznych urządzeniach tej samej firmy.
Nie wiem , czy nie ma jakiegoś rozwiązania odwzorowania zieleni dobrego i dla 60CS i dla Colorado. Bo przy dużym zoomie nie jest mi potrzebna informacja, że jestem w lesie, to i tak wiem, natomiast ważne jest by zieleń nie uniemożliwiała prezentacji pozostałych szczegółów mapy.
P.S. Ekraniki z 60CSx robione już w domu a nie w terenie, jako że w ramach postępu G7ToCE działa na 60CS a na 60CSx już nie. Tzn. ściąga wszystko z 60CSx, ale nie screenshoty. Chyba , że PouchX coś zablokował, bo to jego wersja firmware.
Krzysztof