Jak wpisać współrzędne w 60 CSx ??

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Jak wpisać współrzędne w 60 CSx ??

Post autor: foni1969 »

Witam.
Wiem,że ten temat był poruszany ale od dłuższego czasu przeszukuje forum i nie mogę znaleźć.

Jak wpisać współrzędne w 60 CSx żeby potem nawigować do danego punktu????

Nie mogę znaleźć .
Proszę o pomoc.
Dziekuję i pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

Zaznacz punkt (zdaje się że w 60 tak że robi się to przez przytrzymanie Enter), i wpisz/zmień współrzędne.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Witam.
To,że jadąc kursorem po mapie wybieram nowy punkt klikam i nawiguje wiem.
Ale chodzi mi o wpisanie gotowych współrzędnych i nawigować do nich.
Jakoś się to robi.
Na przykład w zabawie GEOCACHING podają współrzędna ukrytych skrzynek trzeba je znaleźć .
Jesli mam GPS to super!!
Ale jak wpisać te współrzędne?
Proszę o pomoc.
Aby do przodu!!

Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

ZAZNACZ (MARK)punkt byle gdzie na mapie.
Jak wyskoczy Ci okienko z info o nowym waypoincie to wpisujesz tam nowe współrzędne.... i po sprawie.
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

PouchX jak zwykle jesteś nieoceniony!!!
Jakie to proste!!
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam. :D
Aby do przodu!!

Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Tego typu operacje opisałem u siebie na stronie w kontekście GPSMap 60CS: Tworzenie punktu o współrzędnych geograficznych innych niż aktualna pozycja. W modelu z "x" będzie identycznie.
Czasami przy niektórych skrzynkach geocache będziesz potrzebował trochę innego sposobu tworzenia punktów. Zdarza się, że pozycja kolejnego punktu nie jest opisana za pomocą współrzędnych geograficznych, ale w formie "450m w kierunku 45 stopni". Tutaj przydaje się projektowanie waypointu.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

foni1969 pisze:Na przykład w zabawie GEOCACHING podają współrzędna ukrytych skrzynek trzeba je znaleźć .
Jesli mam GPS to super!!
Ale jak wpisać te współrzędne?
Proszę o pomoc.
Nie mam pojęcia z jakiego serwisu korzystasz, ale jest możliwość wrzucenia skrzynek wprost do GPS (wrzucenie pozycji skrzynek bez ręcznego wpisywania, wprost z komputera). W Mapsource'ie możesz kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać opcję np. znajdź pobliskie kryjówki na stronie OpenCaching.pl. Odpala się strona z listą kryjówek i opcją wysłania do GPSa (wysyła Waypoint) ... i już masz. Wtyczkę OpenCaching.pl do Mapsource'a znajdziesz tutaj http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=8 ... ight=#8503 wraz z instrukcją jak podpiąć.
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Wielkie dzieki.
Żeczywiście przyda się i ta wiedza.
Dziękuję bardzo za pomoc.

A jeśli poruszyliśmy już temat GEOCACHING to czemu jak klikam na menu tej ikonki w 60Csx to funkcje typu "znajdz ukryte skrzynki" i inne nie działają?
Nie są aktywne.
Czy trzeba to jakoś odblokować?
Aby do przodu!!

Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

foni1969 pisze:Wielkie dzieki.
Żeczywiście przyda się i ta wiedza.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Tutaj na forum jesteśmy piwoszami. Jeśli faktycznie uznajemy czyjąś wypowiedź za przydatną dziękujemy stawiając wirtualne piwo. Niektóre z tych wirtualnych piw zamieniają się na realne podczas naszych zlotów i spotkań.
foni1969 pisze:A jeśli poruszyliśmy już temat GEOCACHING to czemu jak klikam na menu tej ikonki w 60Csx to funkcje typu "znajdz ukryte skrzynki" i inne nie działają?
Nie są aktywne.
Czy trzeba to jakoś odblokować?
Odpowiedzi na to pytanie padły w temacie: 60CSx a GEOCACHE proszę o pomoc.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

I wszystko jasne!!
A z tym piwkiem to przepraszam.
Oczywiście stawiam wszystkim za pomoc.
Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Jesli zechcesz odkryc kilka skrzynek, to zerknij na:
http://www.opencaching.pl/index.php
i
http://forum.opencaching.pl/
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
foni1969
Bywalec

Właśnie tu się zalogowałem:
http://www.opencaching.pl/index.php

Dzieki i pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

SP2UKP pisze:Nie mam pojęcia z jakiego serwisu korzystasz, ale jest możliwość wrzucenia skrzynek wprost do GPS (wrzucenie pozycji skrzynek bez ręcznego wpisywania, wprost z komputera). W Mapsource'ie możesz kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać opcję np. znajdź pobliskie kryjówki na stronie OpenCaching.pl. Odpala się strona z listą kryjówek i opcją wysłania do GPSa (wysyła Waypoint) ... i już masz. Wtyczkę OpenCaching.pl do Mapsource'a znajdziesz tutaj http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=8 ... ight=#8503 wraz z instrukcją jak podpiąć.

A co w przypadku skrzynek multicach? Tam nikt Ci nie zostawi karty pamieci (pasującej do Twojego odbiornika) z mapą i współrzędnymi następnej skrzyki, tylko masz napisane te dane na papierze i musisz to przenieść do odbiornika w warunkach polowych, często bez dostępu do kompa. I po to właśnie omawiamy metodę ręcznego wklepywania punktu.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Wszystko dlatego, że wymieszały nam się tutaj dwa tematy z różnych wątków. Ten, czyli Jak wpisać współrzędne w 60 CSx ?? oraz 60CSx a GEOCACHE proszę o pomoc..

Ponieważ ja nie mam za dużych uprawnień na forum zaraz poproszę kolegów o porządki.

EDIT: Niestety obecna wersja naszego forum nie umożliwia tego co chciałem osiągnąć. Porządki o jakich myślałem są z technicznego punktu widzenia w tej chwili niemożliwe.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2008, 22:39 przez Magnoom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Damian Gałka
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

EGON pisze:
SP2UKP pisze:jest możliwość wrzucenia skrzynek wprost do GPS (wrzucenie pozycji skrzynek bez ręcznego wpisywania, wprost z komputera)...
A co w przypadku skrzynek multicach?...musisz to przenieść do odbiornika w warunkach polowych
Mam wrazenie, ze Egon wskazal dodatkowa mozliwosc wprowadzania punktow do gps i to w ilosciach hurtowych, wiec to duze ulatwienie. Dopiero teraz napisales, ze chodzi o warunki polowe. Mysle, ze jest to porada w dobrej wierze. Tak chyba trzeba to potraktowac ;)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
ODPOWIEDZ