Garmin Dashboards czyli dodatkowe ekrany w odbiorniku

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Garmin Dashboards czyli dodatkowe ekrany w odbiorniku

Post autor: Marko »

Nieoficjalne info (grudzień 2009): http://www.gpsfix.net/garmin-oregon-bet ... -tracknav/
Zrzuty ekranu GPSManiaka: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f= ... =60#p86678
Lista dostępnych (luty 2010) dashboardów Oregona:
- Rekreacyjny
- Motoryzacyjny
- Geocaching - Near
- Kompas
- Large Data Field
- Geocaching - Active
- Elevation Plot
- Stopwatch
Podstawowe właściwości:
(1) Po kliknięciu na dashboard Elevation plot ukazuje się profil pełnoekranowy (czy również podzielony na część zieloną i niebieską?);
(2) Dashboardy ukazują się na "ekranie mapy" oraz "ekranie kompasu";
(3) Wybrane dashboardy można łączyć np. Dashboard Kompasu czy Profilu i Danych - w postaci małych i wielkich pól (Czy można połączyć dashboardy Kompasu i Elevation Plot?).
Uwaga: powyższe własności znane mi są tylko z lektury nieoficjalnego info, nie sprawdziłem działania.

Pytania do posiadaczy Oregonów i Dakot:
(1) Czy wszystkie modele (w tym również Oregon 300) są wyposażone w te udogodnienia?
(2) Czy dasboardy są w jakiś sposób edytowalne, czyli czy Elevation Plot Dashboard umożliwia przesunięcie kursora po profilu i czy równocześnie przesuwa się kursor pozycji na mapie? - w analogii do przeglądania profilu i pozycji na mapie na stronach http://www.bikemap.net czy http://www.gpsies.com
(3) Czy dashboard Elevation Plot jest aktywny tak dla trasy aktywnej, jak dla śladu?
(4) Czy dashboardy są stałe, czy, jak pola danych, znikają przy przesuwaniu ekranu mapy?
(5) Czy istnieje pole danych "Wysokość GPS", dzięki czemu można porównać profil wysokości z barometru z GPS?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Re: Garmin Dashboards czyli dodatkowe ekrany w odbiorniku

Post autor: Zetor »

Witam,

@ Podstawowe właściwości

1 Tak.
3 Nie (Dashboardow nie da się łączyć,jedynie mozna na ekranie kompasu wyświetlić profil wysokości jako dashboard, ale nie na odwrót )

Odpowiedzi na pytania do właścicieli za chwilkę :)
pozdrawiam Zetor
Oregon 300: OSM Deutschland, UMP-pcPL
Samsung Xcover 2: Navigon, OsmAnd~, Locus
Klik!
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Marko pisze:(2) Dashboardy ukazują się na "ekranie mapy" oraz "ekranie kompasu";
.. i "komputera podróży".
Marko pisze:(3) Wybrane dashboardy można łączyć np. Dashboard Kompasu czy Profilu i Danych
:?: To nie tak. Dashboard może być tylko jeden i zawsze zajmuje ok. 40% górnej części ekranu. Nie ma możliwości łączenia dashboardów.

1. Elavation Plot - wyłącznie dla modeli z barometrem
Reszta dotyczy modelu Oregon 400
2. Kursor po profilu można przesuwać i wówczas można odczytać wysokośc punktu. Nie ma przeniesienia tego kursora na mapę
3. Nie bardzo rozumiem pytanie. W prawej części, czyli to co "przed nami" to zawsze aktywna trasa. W lewej to co za nami pochodzi ze śladu. Innym zagadnieniem jest źródło danych o wysokości dla trasy aktywnej. Gdy nawigacja odbywa się "po śladzie" (przypominam , że w Oregonie nie ma opcji trackback, trasa aktywna powstaje po sekwencji: "Dokąd->Ślady->Jedź") zobaczymy profil "przed nami" z danymi ze śladu. Co ciekawe w piewszej chwili jest on nawet zielony - co jednoznacznie sugeruje źródło danych: "ślad" :D Po pacnięciu paluchem w dashboard i przejściu na pełen ekran "Elevation Plot" profil "przed nami" pokazuje się już jako niebieski, pomimo iż z odbiornika usunąłem wszelakie mapy z danymi DEM, czyli dane wyskościowe ewidentnie pochodziły ze śladu.
4. Znikają
5. Moim zdaniem nie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

Odpowiedzi właściciela Oregona 300:

@1 tak
@2 tak jak pisałeś po kliknięciu na dashboard uzyskujemy pełny obraz profilu, na którym możemy przesuwać punk i odczytywać wysokość. W części zielonej (przebyta trasa) mamy info wysokość, data, godzina. Na części niebieskiej tylko wysokość (dane pochodzą z danych DEM mapy). Kursor na mapie się nie przesuwa.
@5 nie jest tylko jedno pole "wysokość" a co ono wskazuje zależny od ustawień wysokościomierza.
a) auto-kalibracja: wył. tryb barometryczny: zmienna wysokość - wysokość mierzona przez wysokościomierz
b) auto-kalibracja: wł. tryb barometryczny: zmienna wysokość - wysokość mierzona przez wysokościomierz skorygowana danymi GPS
c) auto-kalibracja: obojętne. tryb barometryczny: stalą wysokość - wysokość z GPS
@3 w trakcie testowania

Edycja 11.02.10 21:30 :
Powyższe dane dotyczące "wysokości" podałem za źródłem bez weryfikacji w praktyce. Wygląda na to ze podpunkt c) jest niezgodny z rzeczywistością.
Edycja 12.0210.13:00 :
jednak jeżeli chodzi o wysokość zapisywana w śladzie to wszystko się zgadza.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2010, 12:54 przez Zetor, łącznie zmieniany 3 razy.
pozdrawiam Zetor
Klik!
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

@ 3 i 4 odpowiedz dal już GPSManiak, dodam tylko ze informacja jest nie całkiem poprawna

Obrazek
pozdrawiam Zetor
Klik!
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Upss. Przyzwyczajenia do nomenklatury z klasyki. Tam "trackbackiem" nazywane są wszelkie nawigacje po śladzie. A jako że w Oregonie bawiłem się tylko śladami zapisanymi tego tarckback nawet nie zauważyłem :oops:

Dzięki za sprostowanie :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Dodam jeszcze, że w Dakota od ostatniego update tłumaczenia, w komputerze podróży i kompasie opcja nosi nazwę "deska rozdzielcza", a w konfiguracji wyświetlania na mapie "zestawienie". Zresztą zdecydowana większość napisów jest już po polsku.

Kliknięcie w profil powoduje przeniesienie do pełnoekranowego profilu, nie da się przesuwać ręcznie w samym dashboard, pozycja jest na środku. Jak już się otworzy profil można przewijać, zmieniać skalę i klikać naprzód i wyświetlana jest tylko wysokość, bez informacji o odległości do danego miejsca, którą trzeba by sobie odczytać chyba tylko z podziałki. Jeśli wysokościomierz jest nieskalibrowany (np pokazuje -1 zamiast 100), to wartości na podstawie DEM będą odpowiednio pomniejszone tak, aby wykres był ciągły.

Inne dashboardy również mogą być klikalne:
- stoper: przyciski start/stop/reset
- geocache aktywne: przycisk z jakimiś opcjami wyboru widocznych geocache
- Duże/Małe pola danych: zmiana wyświetlanej wartości w polach

Jak już wspomniano, nie można łączyć kilku dashboardów na jednym ekranie. Poza tym niektóre kombinacje nie są możliwe, ale to nawet logiczne, bo po co wyświetlać kompas na ekranie kompasu, czy małe pola danych na mapie, kiedy ustawia się je oddzielnie.

Dashboardy na mapie niestety są nieprzezroczyste, również Duże pole danych, w przeciwieństwie do standardowych małych pól danych, których można mieć 0/2/4 i w konfiguracji są ustawiane zamiast dashboardu ("zestawienia"). Jedynie kompas jest bardziej przewiewny, bo tylko okrągła tarcza zakrywa mapę.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

mar_rud pisze: nie da się przesuwać ręcznie w samym dashboard
Upss. Tu nastąpił mój kolejny skrót myślowy :oops: W Oregonie 400 też tak to działa. Kursor można przesuwać dopiero po przejściu na pełen ekran Elevation Plot.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

GPS Maniak pisze:Upss. Przyzwyczajenia do nomenklatury z klasyki......
bo i tak funkcja "Tracback" jest dość dobrze schowana przez programistów Garmina.
Menadżer-śladów ----Bieżący ślad----Pokaz mapę

Na koniec mała dygresja. Oryginalne pliki językowe Garmina odzwierciedlają , moim zdaniem, zaangażowanie firmy w poprawę zadowolenia swoich klientów.
Dla mnie to prawie ignorancja. Dodam ze z językiem niemieckim, którego używam na co dzień, jest podobnie, jednak znaleźli się woluntariusze, którzy poprawiają Garmina.
http://garminoregon.wikispaces.com/OpenGTT

Niestety nie ma chętnych z Polski

Pozdrawiam
pozdrawiam Zetor
Klik!
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Dziękuję za wyjaśnienia.
Proszę jeszcze o zamieszczanie ciekawych tras (bieszczadzkich,karkonoskich,beskidzkich,tatrzańskich etc.) pokazanych na desce rozdzielczej Elevation Plot.
Z góry dziękuję!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Zetor pisze:...jest tylko jedno pole "wysokość" a co ono wskazuje zależny od ustawień wysokościomierza...c) auto-kalibracja: obojętne. tryb barometryczny: stalą wysokość - wysokość z GPS...
W Viście przy w/w ustawieniu (tryb barometryczny: stała wysokość) bieżąca wartość na wykresie wysokości jest inna niż wysokość GPS podawana na ekranie satelitów, stąd wniosek, że wysokość w "ręczniakach" Garmina jest jednak zawsze uzależniona od ciśnienia i chyba nie można uzyskać profilu wysokości GPS, co zresztą jest czysto akademickim problemem, skoro mamy "autokalibrację".
Awatar użytkownika
Zetor
Bywalec

W Oregonie jest tak samo jak napisał Marko. Podane prze zemnie dane zacytowałem za jakimś źródłem, którego teraz nie mogę znaleźć. Pamiętam tylko ze chodziło o wysokość zapisywaną w aktywnym śladzie. I wychodzi na to, ze te informacje są błędne. Sorry.
pozdrawiam Zetor
Klik!
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Marko pisze: ..... stąd wniosek, że wysokość w "ręczniakach" Garmina jest jednak zawsze uzależniona od ciśnienia i chyba nie można uzyskać profilu wysokości GPS, co zresztą jest czysto akademickim problemem, skoro mamy "autokalibrację".
Byłoby dziwne, gdyby dashboardy dla nawigacji po tracku pokazywały inne dane niż w śladzie. A jeśli włączysz ( w Colorado) nawigację po "Current track z jakiejś tam daty z jakiegoś tam pliku .gpx" to jesli ten track był zbierany tak, by zapisać tylko "czystą" (bez uwzględniania barometru) wysokość gps, to profil do nawigacji jest profilem "wysokości gps" bez żadnych poprawek barometrycznych. Jest na ten temat kilka wątków - szczególnie w dziale "W powietrzu". Po to właśnie są różne ustawienia barometru.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

soko pisze:...jesli ten track był zbierany tak, by zapisać tylko "czystą" (bez uwzględniania barometru) wysokość gps, to profil do nawigacji jest profilem "wysokości gps" bez żadnych poprawek barometrycznych
Czy to możliwe? Wydaje mi się, że ślad zapisany "ręczniakiem" Garmina zawsze uwzględnia ciśnienie.
Znalazłem to m.in. tutaj: http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f= ... etr#p49175
Jakoś nie widzę możliwości wyłączenia barometru w Viście, być może w Colorado jest jednak inaczej...
Oczywiście, ślady uzyskane z innych, zewnętrznych dataloggerów bez barometru, będą zawierać dane GPS i te będą pokazywane - to jasne.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
ODPOWIEDZ