Vista_HCX kontra GPSMap60_CSX

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Vista_HCX kontra GPSMap60_CSX

Post autor: GPS Maniak »

Swojego czasu, w artykule poświęconym odbiornikowi 60CSX napisałem: Sytuacja na rynku outdooru mocno się skomplikowała. Zdecydowanie niższe zużycie prądu niż w 60CSX oraz znacząco niższa cena VISTY_C w wersji "x powoduje, że dla ludzi nie zarażonych manią czułości będzie to zapewne najlepszy odbiornik turystyczny. Z drugiej jednak strony, w kotlinkach, wąwozach czy na gęsto zalesionych zboczach, gdzie VISTA_Cx będzie miała tendencje do gubienia sygnału - przewaga 60CSX związana z czułością SiRF III nie podlega dyskusji.
Dziś (wrzesień 2007r) kiedy w sprzedaży ukazały się odbiorniki Vista_HCX z wysoko czułym chipsetem MTK sytuacja na rynku odbiorników outdoorowych nieco się "wyjaśniła". To, co było zdecydowaną zaletą 60CSX: wysoka czułość - wobec chipsetu MTK nie odgrywa już takiej roli, a nadal zdecydowanie niższa cena VISTY_HCX przy mniejszym zużyciu energii, powoduje, że właśnie ten odbiornik zaczyna zasługiwać na miano "wiodącego" na rynku - szczególnie w turystyce pieszej.
Czytając opisy techniczne, instrukcje obsługi oraz porównując parametry sprzętu - doświadczony użytkownik GPS bez trudu zauważy takie zalety Visty_HCX jak:
* mniejsze gabaryty
* mniejsze zużycie energii
To czego nie widać w instrukcji, a co wyróżnia ten odbiornik w stosunku do 60CSX to także:
* silniejsze podświetlenie (w praktyce turystycznej mało istotne, bo "w terenie" sprzęt używamy bez włączonego podświetlenia)
* lepsza kolorystyka wyświetlacza (60CSX w dość "specyficzny" sposób wyświetla np. kolor żółty)

Pomimo, że fizycznie ekran VISTY_HCX jest mniejszy (krótszy) od ekranu 60CSX, dzięki zmniejszeniu rozmiaru piksela oraz likwidacji górnego paska osiągnięto podobną praktyczną rozdzielczość, a co za tym idzie - w kierunku nawigacyjnym - widzimy podobną ilość informacji.

Obrazek Obrazek

Jednak nie ma róży bez kolców. Mniejszy rozmiar piksela w Viście, powoduje że dla ludzi z nieco osłabionym już wzrokiem (np - dla mnie: do czytania używam okulary) ekran z mniejszymi ikonkami, mniejszym liternictwem etc. jest jakby mniej przyjazny.

Zabawy z załączonym kompasem elektronicznym wykazały że Vista_HCX minimalnie szybciej orientuje mapę niż 60CSX. Kilkukrotne równoczesne obrócenie odbiorników każdorazowo dało podobny efekt: Obrócenie mapy następowało po ok. 2 sekundach w przypadku 60CSX, a nieco krócej (ok. 1.5 sek?) w Viście_HCX. Przyczyny mogą być różne, sądzę jednak że główna przyczyna leży w nieco szybszym procesorze Visty. Potwierdzają to też testy kalkulacji tras samochodowych. Trasa Poznań - Wołosate, na identycznych ustawieniach jeżeli chodzi o parametry trasy (krótki czas, trasa lepsza, samochód - w obu przypadkach GPMapa 5a2) dały następujące wyniki:
Vista_HCX - 68 sek.
60_CSX - 80 sek.
Jako ciekawostkę - dla porównania podaję czasy z innego sprzętu:
NUVI_200 (także GPMapa 5a2) - 14 sek.
Pocket MIO_169 z iGO PLUS (Emapa 2007.07 070815) - 10 sek.
Te liczby najlepiej pokazują, że zarówno 60CSX jak też VISTA_HCX to jednak sprzęt turystyczny, a nie samochodowy.

Podczas testów "balkonowych" okazało się, że Vista ma nieco niższą wrażliwość na ruch. Podczas prób z wyłączonym kompasem elektronicznym - Vista_HCX częściej niż w 60CSX nie reagowała na zmianę kierunku marszu. Zdarzało się, że podczas gdy na "ekranie mapy" w 60CSX po 3 metrach wędrówki nowym kursem mapa albo zdążyła się już zorientować, albo przynajmniej obrócił się kursor, na ekranie Visty_HCX nic się nie działo. Oczywiście w obu odbiornikach ustawienia: "aktualny kurs" były identyczne.

"Balkonowe" testy statyczne w warunkach w przeciętnej widoczności nieba nie były zaskoczeniem. Vista_HCX dała stabilniejsze wskazania niż 60CSX, chociaż oba wyniki z punktu widzenia odchylenia od pozycji śreniej należy uznać za dobre. Zapis śladu co 5 sekund wykonany w czasie ok. 2 godzin wygląda tak:

VISTA_HCX Obrazek

60_CSX Obrazek

W obu przypadkach ustawiłem wartość początkową wysokości na "zero" oraz włączyłem autokalibrację. Wysokość mojego balkonu (ok. 82 m.n.p.m) oba odbiorniki osiągnęły w pobliżu punktu nr 800, czyli mniej więcej po 65-70 minutach.

Obrazek

Obrazek

Jak widać, podczas dwugodzinnego postoju Vista_HCX przewędrowała 89m, natomiast 60_CSX aż 387m.

Profile wysokości:
* pełen
* odcinek "ustabilizowany"

VISTA_HCX:

Obrazek

Obrazek

60_CSX:

Obrazek

Obrazek

Z powiększeń - już po "ustabilizowaniu" pozycji wynika, że 60CSX dawał większe wahania wysokości niż Vista_HCX. Różnice jednak nie były znaczące.

Po balkonie, na którym warunki można uznać za statystycznie przeciętne przyszła kolej na test w pogorszonych warunkach. Oba odbiorniki umieściłem na wewnętrznym parapecie niezbyt dużego okna. Oba przeleżały tam ok. 2 godz.

VISTA_HCX:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

60_CSX:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać - w przypadku zdecydowanie pogorszonej jakości sygnału - oba odbiorniki wykazały dość poważną tendencję do "wędrówek" i to zarówno w poziomie jak i w pionie. Przy czym i tu widać, że MTK Visty_HCX pracuje jakby nieco stabilniej niż SiRF 60_CSXa - przynajmniej w zakresie lokalizacji poziomej: Vista w ciągu dwóch godzin przeszła 2,2km, a 60CSX 3,1km.
Dodam jeszcze, że oba odbiorniki udało mi się "na gorąco" zafiksować zarówno w dużym pokoju dziennym jak też w pokoju biurowym z jednym oknem, a także ...... w łazience, co oznacza że raczej nie istnieje praktyczna różnica w czułości obu chipsetów.
No cóż, testy "balkonowe" to nie górskie wędrówki, wydaje się jednak, że 60CSX doczekał się godnego konkurenta, który zużywając mniej energii i zapewniając nieco lepsze parametry pracy jednocześnie jest tańszy. W zasadzie nic dodać nic ująć - przynajmniej w przypadku piechura - Vista_HCX wydaje się być modelem bardziej atrakcyjnym od "starszego brata".

Dla równowagi wypada jednak przypomnieć o nieśmiertelnym problemie gumy w etrexach, co wśród użytkowników, którzy przerabiali zagadnienie na własnej skórze pozostawia jednak pewien niesmak wobec tej serii, a także o tym, że jednak na rowerze czy w samochodzie guzikologia Visty jest mniej ergonomiczna.
--------------------------------
Polecam także: http://blogn.pl/vista-prawie-z-sirfem.html

--------------------------------
LR IX 2007
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Wojtek Szydlowski
Bywalec

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Lechu, dzięki, świetny artykuł. Bardzo jestem ciekawy, jak się mają sprawy z Vistą HCx w przypadku, gdy czoło anteny obrócimy na dłuższy czas np w kierunku ciała. Przez rok miałem Cx i o ile na rowerze było bardzo dobrze, tak - gdy Vista zwisała w pokrowcu na karabińczyku w pozycji pionowej, było różnie. Wystarczyło, aby w lesie na kilkadziesiąt sekund antena obróciła się do ciała i traciła sygnał. Czy w HCx taki a nie inny kształt anteny ma znaczenie? Ta wystająca antena w 60Csx wydaje mi się jednak znacznie lepsza. Miesiąc temu zmieniłem odbiornik właśnie na 60-tke, chociaż wiedziałem, ze za 2 - 3 dni ukaże się oficjalnie w Polsce HCx i to w tej samej cenie.

Od siebie dodam jeszcze 2 rzeczy wg mnie istotne:

- w końcu mogę podłączyć GPS-a kabelkiem do komputera, rzucić go gdzieś na biurko i dziesiątki razy wgrywać swoją mapkę, patrzeć jak wyglądają nowe TYP-y itp... v Viscie dociskałem klapkę palcem podczas wgrywania, inaczej po kilku takich zabawach, trzeba by się przejść do zoologicznego po silikon ;-)
Owszem, można wyjmować za każdym razem kartę i wgrywać czytnikiem... ale to bardzo niewygodne przy opisanej wyżej pracy.

- Jeśli poza pieszymi wycieczkami ktoś używa GPS na rowerze, guzikologia 60 bije na głowę etrexa. Przejechałem z Vistą jakieś 3000 km, z 60-tką może 500 km. To naprawdę niebo a ziemia. Porównałbym różnicę na zasadzie analogii do odbiornika z SIRF-em i bez niego :)

pozdrawiam
wojtek
GPSMap67 + Forerunner 965 + Edge 1030 Plus
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Vista_HCX kontra GPSMap60_CSX

Post autor: PouchX »

GPS Maniak pisze: Dla równowagi wypada jednak przypomnieć o nieśmiertelnym problemie gumy w etrexach...
Jak to będzie z HCx to się okaże za jakiś czas. Być może Garmin w nowej serii użył lepszego kleju/taśmy. Ale to wyjdzie w praniu.
frasun
Radny

Re: Vista_HCX kontra GPSMap60_CSX

Post autor: frasun »

PouchX pisze:Ale to wyjdzie w praniu.
W praniu guma z etrexa Ci się odklei na 100% . ;-)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Alferek »

Dzięki Lechu za iście dogłębną analizę.
Ja nie zmienię mojego 60CSx z tego powodu, że jestem krótkowidzem i mniejszy ekran mnie nie zadawala. Wolę nosić w kieszeni drugi komplet paluszków niż męczyć wzrok.

Niuanse co do "pływania" położenia GPSa nie są aż tak wielkie, by stanowiło to jakiś znaczący plus nowego chipsetu.

Niemniej jednak cena może być sporą zachętą dla nowych użytkowników i w tym sensie jest to odbiornik konkurencyjny do modelu 60CSx.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Wojtek Szydlowski pisze:Bardzo jestem ciekawy, jak się mają sprawy z Vistą HCx w przypadku, gdy czoło anteny obrócimy na dłuższy czas np w kierunku ciała.
Może kiedyś, podczas jakiegoś wyskoku "w teren" uda mi się zorganizować Vistę HCX, wówczas moglibyśmy porównać tracki - z tej samej wycieczki - np. na tle rastrowej mapy topograficznej.

Wydaje się jednak, że MTK jest na tyle czuły że nie powinno być żadnego problemu. Dodam, że kiedy oba odbiorniki leżały na biurku (około 15-20 minut) 60-tka 2 lub 3 razy pisnęła i na krótko utraciła łączność ze światem, podczas gdy Vista cały czas trzymała sygnał.

Jak widać w tej materii mam nieco inne doświadczenia niż RAV. Po tych krótkich co prawda, ale "konkretnych" zabawach nie odważyłbym się na stwierdzenie że Vista_HCX jest mniej czuła niż 60_CSX.

Oczywiście - masz rację - w terenie sprzęt nosimy przeważnie na piersi i to w pozycji pionowej, zatem w takiej sytuacji 60_CSX ma lepsze warunki pracy, ale jakoś jestem przekonany, że z Vistą _HCX też nie będie żadnego problemu.
Alferek pisze: Wolę nosić w kieszeni drugi komplet paluszków niż męczyć wzrok.
Zdecydowanie tak. Nie ukrywam, że jak dla mnie - wymiar piksela w Viście też jest nieco za mały :cry:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
mbaszyns
Bywalec

Post autor: mbaszyns »

GPS Maniak pisze: Wydaje się jednak, że MTK jest na tyle czuły że nie powinno być żadnego problemu. Dodam, że kiedy oba odbiorniki leżały na biurku (około 15-20 minut) 60-tka 2 lub 3 razy pisnęła i na krótko utraciła łączność ze światem, podczas gdy Vista cały czas trzymała sygnał.
A jak te GPS-y leżały? Wziąłeś pod uwagę różne charakterystyki anten? HCx podejrzewam, że podobnie jak etrexy ma antenę typu patch najlepiej pracującą gdy HCx leży poziomo, 60CSX znowu najlepiej pracuje z anteną skierowaną w stronę satelitów, czyli najlepiej w niebo. A jak leżał u Ciebie 60CSX na biurku? W którą stronę była skierowana antena? A może wystarczyłoby tylko odwrócić 60CSX anteną w stronę okna?

Michał
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

GPS Maniak pisze:Jak widać w tej materii mam nieco inne doświadczenia niż RAV. Po tych krótkich co prawda, ale "konkretnych" zabawach nie odważyłbym się na stwierdzenie że Vista_HCX jest mniej czuła niż 60_CSX.
Ja swojemu testowi starałem sie zadać jak najbardziej praktyczne warunki. Po prostu zrobiłem trasę po ulicach z czterema GPSami, po czym nałożyłem ślady na mapę i wyszło, gdzie który GPS "popłynął". Vista HCx miewała większe odskoki niż 76CSx i 60CSx. Jeden z nich widać nawet na zdjęciu tytułowym: na widoczny fragment mapy wszedłem od górnej krawędzi ekranu, idąc cały czas zachodnią stroną ul. Zaporoskiej. Potem skręciłem w prawo w Lwowską i wszedłem do sklepu. Spodziewałem się rozrzutu punktów w czasie, kiedy byłem w budynku. Tymczasem Vista HCx stopniowo zaczęła odpływać na wschód jeszcze 100 m przed skrętem (w okolicach skrzyżowania z Lubuską), dochodząc do 50-metrowego błędu.

Co ciekawe, 60CSx zaczęło "znosić" w tym samym miejscu i w podobny sposób, ale po 20 metrach odbiornik "opamiętał się" i poprawił wskazania. Czyżby jakieś miejscowe/chwilowe zakłócenie? Tuż powyżej górnej krawędzi ekranu przebiega wiadukt z linią kolejową (zelektryfikowaną), ale tam wszystkie GPSy dały prawidłowy ślad. Vista Cx w krytycznym momencie (tuż przed Lubuską) straciła sygnał na prawie 4 minuty. 76CSx cały czas pokazywał prawidłowo. Ciekawe, co to było...
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

RAV pisze:Ja swojemu testowi starałem sie zadać jak najbardziej praktyczne warunki.
Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze kiedyś zrobić test terenowy. Ale - zgodnie z charakterem sprzętu i momi zainteresowaniami - zdecydowanie chcialbym żeby to jednak nie były tereny zurbanizowane, a raczej las albo jeszcze lepiej góry (w tym zalesione doliny).
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

mbaszyns pisze:A jak te GPS-y leżały? Wziąłeś pod uwagę różne charakterystyki anten? HCx podejrzewam, że podobnie jak etrexy ma antenę typu patch najlepiej pracującą gdy HCx leży poziomo, 60CSX znowu najlepiej pracuje z anteną skierowaną w stronę satelitów, czyli najlepiej w niebo. A jak leżał u Ciebie 60CSX na biurku? W którą stronę była skierowana antena? A może wystarczyłoby tylko odwrócić 60CSX anteną w stronę okna?
Bardzo dobre pytania!
Dodam jeszcze, że z moich "badań plażowych" tego lata ( przy okazji szukania EGNOSA) wynika, że:
1. Legend ma najwyższe słupki satelitów, gdy leży prawie poziomo lekko 20% uniesiony górną częścią, i tą górną częścią skierowany na południe. Choć to "południe" trochę może zależeć od aktualnej konstelacji satelitów, co trudno co kilka godzin sprawdzać. Niekiedy więc lekko na wschód lub zachód zależnie od tej konstelacji - wychodzi maksimum słupków.
2. 60CS ( bez x) najlepiej odbiera i zgłasza najmniejszy błąd pozycji ułożony około 45- 60% do góry, tak samo skierowany antenką na południe.

w obu wypadkach wystarczyło stanąć na kilkadziesiat sekund od strony południowej i zasłonić ciałem satelity i błąd wzrastał znacznie.

Część tego pokazałem w poście z 1.7. : http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=3 ... highlight=

z tym , że na zdjęciu jest jeszcze GPSMap60CS lekko uniesiony, potem niestety zdjęcia już nie zrobiłem, a okazało się, że powinien byc znacznie większy kąt ułożenia 60-tki.
Oczywiście GPS-y z "x" są tu (pozornie) mniej wrażliwe chyba, bo zbierają wszystkie możliwe sygnały, ale także z nimi trzeba o tym pamiętać. jak się nie mysli o tym to pozycja bardziej pływa.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
soko
Garniak

GPS Maniak pisze:Ale - zgodnie z charakterem sprzętu i momi zainteresowaniami - zdecydowanie chcialbym żeby to jednak nie były tereny zurbanizowane, a raczej las albo jeszcze lepiej góry (w tym zalesione doliny).
Jest taki zestaw mini na wschód od jeziora maltańskiego, dolina, zalesiona itp.
Mogą być kłopoty z odciskiem łap niedźwiedzia.
:lol: :lol: :lol:
Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

soko pisze:Jest taki zestaw mini na wschód od jeziora maltańskiego, dolina, zalesiona itp.
Wiem, wiem :D Rozumiem, że podpowiedź dałeś celowo, zapewne domyślając się, że tamtędy chodzę w weekendy nad Maltę na piwo.
Teren sympatyczny, ale na prawdziwy test wolałbym jednak prawdziwe Bieszczady :P
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Post autor: cichy_men »

Trochę czasu już minęło od Waszych testów. Czy teraz po prawie roku ktoś może podzielić się spostrzeżeniami z użytkowania visty hcx? Cały czas nurtuje mnie pytanie dlaczego 60csx jest aż taka droga w porównaniu z vistą? Wg opisu technicznego 60csx posiada dodatkowo: złącze anteny zewnętrznej MCX, port RS 232; inną antenę wbudowaną, no i większy wyświetlacz. Czy "tylko" to sprawia że 60csx jest o 700zł drożczy? Pomijając sprawę czułości, pływania, gubienia sygnału itp, bo jak widać tu różnie bywa i Panowie GPS Maniak i RAV mają różne doświadczenia, jak sprawa ma się np z dodatkowymi funkcjami? Chodzi mi np o komputer podróży czy coś w tym stylu. Czy funkcjonalność oprogramowania jest tu taka sama? Dla kogoś kto ma się właśnie zdecydować na któryś z tych odbiorników (ja :wink: )jest to trudny wybór więc chcę zapoznać się z jak największą ilością opinii co właśnie czynię.

Tak przy okazji: ciekawi mnie czy wkrótce pojawi się zminiony model 60csx z MTK (60Hcsx?). Wiem że to może pozostać pytaniem bez odpowiedzi ale jeszcze jedno: czy obecne 60-ki mogą różnić się od tych sprzed roku? Bo np zauważono że coś by można ulepszyć. Nie chodzi mi o firmware bo to oczywiste.

To tyle
Pozdrawiam najmilsze forum specjalistyczne w polskim internecie :D
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Użytkowników Visty_HCX i to zadowolonych jest kilku na Forum, zatem ich opinii można szukać w innych wątkach.
cichy_men pisze:Cały czas nurtuje mnie pytanie dlaczego 60csx jest aż taka droga w porównaniu z vistą?
A na pewno jest?

http://www.allegro.pl/item296014700_now ... _64mb.html
http://www.allegro.pl/item292396343_odb ... f_vat.html

Jak widać nie ma jakiejś znaczącej różnicy w cenie. Ale jeżeli próbujesz szukać jakiejś logiki w polityce cenowej Garmin Polska i z tego wyciągać wnioski, że coś jest lepsze/gorsze, to uwierz mi - naprawdę nie warto.

Inna rzecz, że ja obecnie wolę 60CSx niż Vistę_HCX, ale to raczej subiektywne odczucia i ..... mój nieco już leciwy wzrok, który powoduje, że wolę trochę większy piksel.
cichy_men pisze: jak sprawa ma się np z dodatkowymi funkcjami? Chodzi mi np o komputer podróży czy coś w tym stylu. Czy funkcjonalność oprogramowania jest tu taka sama?
Taka sama. Z różnic które zauważyłem to Vista_HCX ma możliwość wyboru koloru wyświetlanej trasy. 60CSX nie ma, czyli 1:0 dla Visty :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
soko
Garniak

cichy_men
Tak przy okazji: ciekawi mnie czy wkrótce pojawi się zminiony model 60csx z MTK (60Hcsx?).
Sądząc z informacji, że Garmin wybrał "GeoHelix Antenę" Sarantela, to chyba nie: http://coolgadgetsuk.com/2008/01/11/gar ... -antennas/
A podobieństwa Colorado z 60CSx są dość duże, patrz porównanie (tabelka): http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=1456
Krzysztof
ODPOWIEDZ