Colorado nie łapie fixa

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
de Fresz
Początkujący

Colorado nie łapie fixa

Post autor: de Fresz »

Witam
Wczoraj do mnie przyszło Colorado 300, niby wszystko cacy, funkiel nówka, folia na wyświetlaczu, naklejka etc. I wydawało się wszysto OK, ładnie łapał fixa i nagle przestał. Na ekranie Satellite po okręgu krążą sobie satelitki (jasno szare), ale z żadnej nie łapie sygnału. No i teraz nie wiem, czy to ja coś nagrzebałem, czy urządzenie jest trefne :-(
Chodził na Eneloopach, które wyciągnąłem z lampy błyskowej (gdzieś w połowie zużycia), zmiana na inny zestaw świeżo naładowanych nic nie wniosła. Dziś jeszcze na wszelki wypadek kupiłem zwykłe baterie alkaliczne i dalej jest to samo, po podpięciu do komputera stojącego blisko okna po godzinie też bez zmian – zakładam więc że to jednak nie probem z zasilaniem.
Wgrałem wczoraj najnowszy firmware (beta, bo WebUpdater zaskoczył mnie brakiem pytania o wersję, którą chciałbym zainstalować) oraz hotfixa. I nic. Na chwilę złapał jeden dwa słupki, ale później już nie chciał. Robiłem gdzie się da Restore Default i nic. Zrobiłem mu test systemu, RAM Pass, ROM Pass, wyni testu 0x4AEFAD00 (cokolwiek miałoby to znaczyć).
Co jeszcze mogę sprawdzić, jakie mogą być przyczyny? Chciałbym wyczerpać wszystkie możliwości zanim zacznę ścigać sprzedającego.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Re: Colorado nie łapie fixa

Post autor: soko »

1. Nie wgrywa się naraz webupdaterem za jednym zamachem wszystkiego. Patrz wątek "Webupdater moze uszkodzić... PouchX-a. ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=4808 )To po pierwsze. W ogóle na początek radziłbym omijać firmwary beta.

2. Zrób Hard Reset ( trzymasz oba boczne guziki i nadal trzymając je - wciskasz guzik włączania na górze i trzymasz aż odpali.) Po resecie zobacz, czy wszystko gra. Musisz wynieść odbiornik gdzieś na balkon by pobrał wszystkie ustawienia z satelitów. Jeśli reset poszedł dobrze, na początku jesteś od nowa w Kansas. Przenosisz się do Europy dopiero po złapaniu fixa.
3. Jeśli nie pomoże (a raczej powinno), to wgraj niższe firmware ( ale raczej nie beta ) np. z IndexPerry. ( http://www.gawisp.com/perry/colorado/ ).
4. Jeśli i to nie pomoże , zastosuj "Pakiet ratunkowy PouchX-a." ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=5494#p63931 ). Oczywiście poszukaj zestawu dla Colorado i postępuj wg instrukcji. Pomoże na pewno. No chyba , że załatwiłeś odbiornik webupdaterem , co opisano w punkcie 1. Ale to chyba b. mała szansa.

Powodzenia Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
de Fresz
Początkujący

soko pisze:1. Nie wgrywa się naraz webupdaterem za jednym zamachem wszystkiego. Patrz wątek "Webupdater moze uszkodzić... PouchX-a. ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=4808 )To po pierwsze. W ogóle na początek radziłbym omijać firmwary beta.
W moim przypadku nie zrobiło się nic gorzej, a nawet przez chwilkę było lepiej. W sumie wyszło bez zmian.
soko pisze:2. Zrób Hard Reset ( trzymasz oba boczne guziki i nadal trzymając je - wciskasz guzik włączania na górze i trzymasz aż odpali.) Po resecie zobacz, czy wszystko gra. Musisz wynieść odbiornik gdzieś na balkon by pobrał wszystkie ustawienia z satelitów. Jeśli reset poszedł dobrze, na początku jesteś od nowa w Kansas. Przenosisz się do Europy dopiero po złapaniu fixa.
Pupa zbita. Nic się nie zmieniło. Dobra, przez moment był jeden szary pasek. W Kansas jestem już od wczorajszego apdejtu firmware.
soko pisze:3. Jeśli nie pomoże (a raczej powinno), to wgraj niższe firmware ( ale raczej nie beta ) np. z IndexPerry. ( http://www.gawisp.com/perry/colorado/ ).
Jak pójdą mi z makowego WebUpdatera, to zaraz to sprawdzę, jeśli nie, to dopiero wieczorem na PC.
soko pisze:4. Jeśli i to nie pomoże , zastosuj "Pakiet ratunkowy PouchX-a." ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=5494#p63931 ). Oczywiście poszukaj zestawu dla Colorado i postępuj wg instrukcji. Pomoże na pewno. No chyba , że załatwiłeś odbiornik webupdaterem , co opisano w punkcie 1. Ale to chyba b. mała szansa.
Rzecz w tym, że u mnie nie ma problemu z mapmi (na razie jest tylko bazówka, nie zdąrzyłem jeszcze wgrać UMPa, bo okazało się to trochę skomplikowane), cały czas jest "Locating Satellites". Co ciekawe tylko z raz widziałem komunikat o niemożności ich znalezienia i pytanie co zrobić, tak poza tym ciągle szuka i szuka.
Aaaa i nie wiem czy to ważne, ale dwa razy mi się odbiornik zresetował podczas zmiany tapety (nie zwróciłem uwagi czy przypadkiem nie na tej samej).
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Zrób backup urządzenia (skopiuj dane z pamięci na komputer)

Wywal profile (w folderze "profiles", jeśli dobrze pamiętam)
Wywal zawartość folderu GPX

Zresetuj odbiornik wg instrukcji Soko

Wyjdź z odbiornikiem na zewnątrz i poczekaj... no właśnie, ile czekasz na złapanie fix'a?
Po resecie trzeba czasem poczekać dobrych kilka-kilkanaście minut.
Jeśli odbiornik pokazuje jakieś słupki, to by sugerowało, że sygnał odbiera, tylko za słaby by złapać fix'a.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Sygnał GPS jest zawsze słaby, poniżej poziomu szumów. Pojawienie się słupków oznacza, że GPS wie, gdzie w tym szumie znaleźć sygnał. A po totalnym resecie niestety nic nie wie i musi długo szukać. Potrzebuje dobrej widoczności nieba i kilku-kilkudziesięciu minut czasu.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
de Fresz
Początkujący

Wykasowałem wszystkie ustawienia z pamięci, zrobiłem kolejny hard reset, zostawiłem odbiornik na ponad pół godziny pod szybą zaparkowanego samochodu – dalej nic, "Locating satelites". Co ciekawe, po ok. 2 godzinach pracy baterie są wyczerpane poniżej połowy, co mogłoby wskazywać, że antena pracuje cały czas na pełnej mocy. Drugą ciekawostką jest fakt, że nawet w środku budynku, gdzie GPS nie ma szans na zobaczenie czegokolwiek, dalej jest na ekranie stadko satelit. Czyli na mój chłopski rozum podejrzana staje się antena.
kwieto
Garniak

Jaka szyba, nie metalizowana przypadkiem?
GPS zaparkowany w jakim miejscu - na polu, między blokami, pod ścianą wysokiego budynku?
Słupki pokazuje?
Po resecie odtwarzał profil?
de Fresz
Początkujący

kwieto pisze:Jaka szyba, nie metalizowana przypadkiem?
Przednia, niemetalizowana, bez ogrzewania itp. Quest mi w tym samochodzie łapał fixa bez większych problemów, nawet w ruchu.
kwieto pisze:GPS zaparkowany w jakim miejscu - na polu, między blokami, pod ścianą wysokiego budynku?
Między dwoma dwupiętrowymi budynkami z odległością między nimi 20 m. 15 minut na tarasie na dachu (dłużej nie dałem rady, bo raz że zimno, dwa że czasem trochę potyrać trzeba), godzina leżenia na parapacie okna – cały czas brak słupków.
kwieto pisze:Po resecie odtwarzał profil?
Kazał wprowadzić ustawienia języka, strefy itp, teraz jest tylko jeden profil, "recreational".
kwieto
Garniak

Spróbuj "pakietu ratunkowego" opisanego przez Soko.
Jeśli nie zadziała, to zostaje chyba tylko sprawa hardware :(
de Fresz
Początkujący

No więc:
- Zrobiłem downgrade do firmware 2.6 + hard reset - nic
- następnie upgrade do 2.7 - nic
- następnie 2.8 - nic
- 2.9 + hard reset - i tu przez chwilkę zaświtała nadzieja, bo przestał pokazywać satelity i robił "Aquiring satellites", nestety na balkonie przez pół godziny nic nie złapał. Po kolejnym włączeniu wrócił do stanu poprzedniego.
- "pakiet ratunkowy" + wywalenie wszystkich map + hard reset - nic.

Czyli na mój prosty, mieszczański rozum chyba można z dużą dozą prawdopodobieństwa uznać, że urządzenie jest uszkodzone - albo antena, albo cały moduł GPS. Chyba że jest jeszcze coś, co można by sprawidzić?
Czy ktoś możę orientuje się jakie mogą być orientacyjne koszty naprawy?
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Wynika, że chyba padł nie tyle odbiornik, co GPS. Więc może ten nieroztropnie pobrany za jednym zamachem gps-firmware się wadliwie pobrał, lub zainstalował.
Może podłączyć do webupdatera i jeszcze raz pobrać gps-firmware?
Ale chyba przedtem upgrade do nowszego fw niż 2.90. Nie wiem, czy nowy gps-fw działa ze starszymi wersjami fw urządzenia.
Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
de Fresz
Początkujący

soko pisze:Wynika, że chyba padł nie tyle odbiornik, co GPS. Więc może ten nieroztropnie pobrany za jednym zamachem gps-firmware się wadliwie pobrał, lub zainstalował.
Pisałem to już, ale napiszę jasno i wyraźnie, zanim ktoś to stwierdzi po raz trzeci: problemy występowały również przed hurtowym updatem, on tu nic nie zmienił. Jak się zastanowiłem, to po rozpakowaniu przesyłki GPS złapał mi fix cały jeden raz.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

No i własnie na tym jednym złapaniu fixa opierać można hipotezę, że GPS jest w tym urządzeniu i do tego sprawny. Teraz tylko chodzi o spasowanie firmware gps z firmware urządzenia. Szczególnie , że sposób wgrania firmware gps był - jak wynika z opisu - ryzykowny. I gps firmware mógł sie wgrac felernie. Jak zostanie wgrany porządnie, to powinien zadziałać.
Krzysztof
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

A GPS Software jaką wersję pokazuje?
de Fresz
Początkujący

Chodzi Ci o to co zgłasza się w odbiorniku? Obecnie Software Version 2,90. Po starcie w trybie testowym: Soft: 2.90, AVR: 40, GPS Version 290.
ODPOWIEDZ