O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Witam
Szukam mapy turystyczno-rowerowej (może być sama małopolska). Szczególnie zależy mi na jak najlepszym pokryciu szlaków turystycznych, dróg polnych, ścieżek leśnych, mile widziane byłyby też poziomice. mapa może być w formacie jpg do kalibracji w oziexplorer, może też współpracować z garmin mobile xt.
Znalazłem bardzo fajną mape ump pcpl topo. Niestety kolorystyka jest kiepska, poziomice są prawie niewidoczne, dało by się dobrać takie kolory jak w chodźby w mapie polska topo 2011? Martwi mnie też brak bardzo dużej ilości szlaków turystycznych jest szansa że się to zmieni?
kubatt pisze:Znalazłem bardzo fajną mape ump pcpl topo.
Gratulacje. Jak będziesz dalej szukał - jest nadzieja, że znajdziesz też cały dział na Garniaku poświęcony tej mapie
A jeżeli chodzi o warstwice. Gusta jak widać są różne. Większość z nas zdecydowanie odrzuca warstwice kreślone w taki sposób, że poza warstwicami widać niewiele - tak jak np. w Garmin Topo Poland. Ponieważ to jednak mapa wektorowa, można sobie samodzielnie przygotować odpowiednią "skórkę" i po kłopocie. Polecam zajrzeć tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=115160#p115160
2. Co do brakujących szlaków to UMP to mapa społecznościowa.
Szlaki są jak się znajdzie ktoś na miejscu kto je zrobi.
Tak więc trudno stwierdzić czy interesujące Ciebie szlaki będą i kiedy.
w rejestrze urządzenia pliku (TYP) odpowiedzialnego za kolorystykę nie zobaczysz. Jest on zaszyty w samej mapie (plik img). Można go wydobyć/podmienić w mapie przez odpowiednie oprogramowanie (szeroko opisane na forum).
Hmm. A właściwie co chcesz zrobić, że szukasz softu? Chcesz zmieniać grafikę? Przecież Miszka podał link do online_owego edytora plików TYP. To wystarczy. Mało tego. To najlepsze narzędzie. Sam z niego korzystam przy produkcji swoich map.
Tak więc Twój problem, to nie problem braku softu, ile trochę nieodpowiedniego podejścia do zagadnienia. Nie masz modyfikować gotowej mapy w odbiorniku, ale plik TYP zainstalowany wraz z UMP_Topo w MapSource. Jak poprawisz ten ten plik na dysku - uzyskując zadowalające Ciebie efekty graficzne, wysyłasz MapSourcem mapę do odbiornika i po kłopocie.
Tak to wygląda w ogólnym zarysie. Natomiast jeżeli chodzi o szczegóły to:
- o sprawy związane z tym gdzie szukać właściwego pliku TYP dla UMP_Topo, w celu jego modyfikacji, najlepiej pytaj w dziale poświęconym UMP-owi np. tu: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=15&t=6726#p77399
- jeżeli nie dasz sobie rady z edytorem online - zapraszam za jakieś 14 dni na moją www. Wówczas powinien być już gotowy artykuł poświęcony grafice map Garmina.
A może w ogóle nie warto się męczyć jak koń pod górkę, tylko kliknąć w katalogu z mapą któryś inny "skorka-costam"? Było nie było jest sześć do wyboru, plus brak skórki
Ale... ale możliwe jest, że kolega ściągnął sobie gotowca (gmapsupp), gdzie faktycznie skórka jest jedna, nic nie ma w rejestrze, itd. W takim razie polecam pobrać instalera, zainstalować, obejrzeć kilka innych skórek, i najładniejszą wysłać do odbiornika (razem z całą mapą albo kawałkiem, wedle uznania).
To mój pierwszy post na forum i chciałbym się przywitać. Mieszkam na południu woj. podlaskiego i mój pierwszy odbiornik, vistę HCX mam od czterech dni
Niech będzie, że narażę się na początek, ale nie mogę sobie poradzić ze znalezieniem w internecie mapy topo regionu Podlasia pomiędzy Bielskiem Podlaskim, a rzeką Bug. Najbardziej mnie ten teren interesuje, a na ump znalazłem tylko Puszczę Białowieską, Biebrzę, Narew itd. Źle szukam? Potrzebuję wgrać prostą mapkę do orientacji w terenie, tak, aby były zaznaczone lasy, strumyki, rowy melioracyjne. Będę zaznaczał okazy spotkanych roślin i zwierząt, głównie ptaków i często tylko na słuch i orientacyjną odległość, dlatego potrzebuję pewnych punktów odniesienia. Proszę o jakieś wskazówki i pozdrawiam.