Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.

Moderatorzy: Artur, Alf/red/, Spider

Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez burza » Śr, 05 sty 2011 17:19

Witajcie,
Dziś bawiłem się w próbne wgranie mapek z Geoportalu do 62st.
Ściągnąłem mapki 1:25000 (*.jpg + *.map) w układzie 1965. Ustawiłem Mapo Tero (2 m/pixel, bok = 2000 pix) - ściąga i kalibruje, wszystko miodzio.
Dalej użyłem "ozitokmz" i podzieliłem plik kmz na sugerowane mniejsze kafelki - mapa ukazała się w odbiorniku przy skali 1,2 km.

Jest tylko jedno ale - mapka jest lekko przesunięta wg współrzędnych Geoportalu - sprawdziłem to włączając druga mapę w odbiorniku. Pytanie zatem:
- Czy plik kalibracyjny *.map z Geoportalu jest w układzie WGS'84 ??
- Jak poprawić kalibrację plików *.map z Geoportalu ?? i czy mozna to zrobić automatycznie tak jak ściąganie mapek z Geoportalu....
- Czy kursor Geoportalu wskazuje współrzędne w WGS'84 czy inne??
pozdrawiam, Burza
były - Garmin Vista + GPSMap 76Scx,
jest - 62st + FS NLoox 560 + logger Locosys BGT-31
burza
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 29 sie 2010 11:59
Lokalizacja: Białystok

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez soko » Śr, 05 sty 2011 17:27

burza napisał(a):Jest tylko jedno ale - mapka jest lekko przesunięta wg współrzędnych Geoportalu - sprawdziłem to włączając druga mapę w odbiorniku. Pytanie zatem:
- Czy plik kalibracyjny *.map z Geoportalu jest w układzie WGS'84 ??


Plik kalibracyjny: zobacz screeny z punktu 9. tego postu:
viewtopic.php?p=80841#p80841

Może po prostu nie przepuszczasz przez MapEdit?
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez burza » Śr, 05 sty 2011 17:59

Plik *.map z Geoportalu ma dokładnie w tej linijce to: WGS 84,,0.0000,0.0000,
Powinno być więc dobrze a nie jest.
pozdrawiam, Burza
były - Garmin Vista + GPSMap 76Scx,
jest - 62st + FS NLoox 560 + logger Locosys BGT-31
burza
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 29 sie 2010 11:59
Lokalizacja: Białystok

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez soko » Śr, 05 sty 2011 18:32

burza napisał(a):Plik *.map z Geoportalu ma dokładnie w tej linijce to: WGS 84,,0.0000,0.0000,
Powinno być więc dobrze a nie jest.


No chyba nie musi być dobrze. Jest chyba różnica pomiędzy: WGS 84,,0.0000,0.0000, a WGS 84,,0.0000,0.0000, WGS 84. ??
Przepuszczałeś przez MapEdit?, czy nie? To przecież żaden problem.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez burza » Śr, 05 sty 2011 18:33

Przepuściłem przez MapEdit, teraz kalibracja jest OK, w linijce WGS 84,,0.0000,0.0000, doszło jeszcze jedno "WGS'84" na końcu tak jak na Twoim screenie.

Kafelek mapy jest teraz jest na tle lekko większego białego kafla- tego pierwotnego, ze złą kalibracją - czy to normalne ?? Czy to normalne że po tej operacji pogorszyła się jakość kafla ?
Pytanie jednak pozostaje dalej - czy *.map z programu Mapo Tero nie jest równoznaczny z *.map-em Oziego ??
pozdrawiam, Burza
były - Garmin Vista + GPSMap 76Scx,
jest - 62st + FS NLoox 560 + logger Locosys BGT-31
burza
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 29 sie 2010 11:59
Lokalizacja: Białystok

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez soko » Śr, 05 sty 2011 18:41

Super.
Jakość kafla ustal poprzez dobranie zoomu doświadczalnie, jest to opisane w linkowanym moim poście. Tam akurat dla danych ze skanów map (sztabówek), a dla MapoTero ( Geoportalu) trzeba będzie dobrać odpowiedni zoom.
Jesteś więc już na właściwym kursie, tylko doświadczalnie dobierz zoom ( to trochę będzie też zależało od pikselozy odbiornika). Był na ten temat wątek jeszcze inny na Garniaku, bylo o pikselach i kafelkach. Nie mam czasu szukać i linkować. Osobiście ( skromność przede wszystkim :D ) uważam, że te dwa posty (pierwszy z wątku i ten post zlinkowany - długi) wystarczą, by dobrać właściwe warunki i wykonać mapki pod CustomMaps.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: viewtopic.php?p=67948#p67948
Avatar użytkownika
soko
Bywalec
 
Posty: 1758
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 16:59
Lokalizacja: Poznań

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez burza » Śr, 05 sty 2011 18:44

Dzięki serdeczne za pomoc, już rozgryzłem mniej więcej :)
pozdrawiam, Burza
były - Garmin Vista + GPSMap 76Scx,
jest - 62st + FS NLoox 560 + logger Locosys BGT-31
burza
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 29 sie 2010 11:59
Lokalizacja: Białystok

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez fxrider » Cz, 06 sty 2011 22:46

Hej,
przepuszczając przez mapę przez mapedita trochę ją "obróciłeś", w związku z czym aby nadal była prostokątem puste przestrzenie zostały wypełnione białym kolorem. Obracając ją też tracisz na jakości, jest to niestety nie do uniknięcia - w końcu to nie wektor. Co ciekawe zauważyłem, że mapedit i mapedit++ dla tych samych zoomów dają różny efekt końcowy - już nie pamiętam który sprawował się lepiej.l
Ja aby nie mieć tych białych niefajnych pól pobierałem mapy z lekkim naddatkiem i potem przycinałem je w mapedicie.
Pozwolę sobie podlinkować mojego posta na innym forum, gdzie tłumaczyłem jak przygotować sobie własną Custom Map dla 62ki:
http://africatwin.com.pl/showpost.php?p ... stcount=57

pozdrawiam, Adam

P.S. Jakby ktoś był zainteresowany samym etapem pobierania rastrowej VMAP i TBD z geoportalu to wrzucam jeszcze treść PW, w którym kiedyś na szybko opisałem moją metodologię ich pozyskiwania:
punktem wyjścia był dla mnie ten post:
http://terraobserver.blogspot.com/2009/ ... w-ars.html
Potrzebne jest narzędzie FWTools i "niebanie się" konsoli w windowsie ;)
Z pewnością nie jest to tak proste jak używanie MapoTero czy Mobile Atlas Creator, ale da się - przy odrobinie wprawy nawet całkiem szybko.
Jeśli będziesz potrzebował mogę podesłać pliki XML z predefiniowanymi nastawami dla kilku leveli VMAP i TBD.
Tutaj moja sugestia - lepiej nie emocjonować się superszczegółowością TBD, kbo jest po prostu za dokładna. Jako raster za dużo widać i jest nieczytelna. Zrobiłem na jej podstawie mapkę okolicznego lasu (.mp) i w praktyce okazało się, że ścieżek jest tak dużo, że w połączeniu z błędami mapy, wykonania i dokładności GPSa nie dało się na niej nawigować, bo ciężko było zgadnąć na której ścieżce dokładnie się jest. Od tej pory jako podkładu dla map używam VMAP - wychodzi szybciej i lepiej.
Wracając do pobierania map: w kliencie webowym spisuję pozycję (w obu formatach UTM(X/Y) i WGS(N/E), (przy czym trzeba pamiętać, że X i Y są "zamienione") górnego lewego rogu i dolnego prawego.
Ściągam to potem za pomocą gdal_translate (pozycja zapisana jako X i Y), a potem otwieram plik wynikowy w OziExplorer i kalibruję mapę korzystając z zapisanych wcześniej wsp. w formacie WGS (wystarczą 2 punkty - górny lewy i dolny prawy). Przy kalibracji jako "Map projection" trzeba wybrać "Transverse Mercator" i w ustawieniach ("Projection Setup") podać dane z tej strony: http://www.syryjczyk.krakow.pl/Mapy_Polskie_GPS.htm dla siatki UTM WGS84 (zielone pola). Tutaj drobna uwaga: u mnie ozi "zapomina" za pierwszym razem wartości pola "Central Meridian" i po zamknięciu okna muszę otworzyć je jeszcze raz i dopisać (uwaga na strony - W/E!).
W tym momencie mam mapę, która idealnie pokrywa mi się z trackami. Jeśli chcę ją wyeksportować jako .KMZ do garmina trzeba ją jeszcze "rozprostować" (tak, aby południki i równoleżniki były prostopadłe) - ja robię to w MapEdit++ wybierając interesujący mnie fragment(bez białych obszarów, bo potem paskudnie to na GPSie wygląda - dlatego najlepiej pobierać mapy z lekkim naddatkiem) i eksportując wybrany fragment jako raster z kalibracją. Myślę, że dalsze postępowanie jest już dla Pana znane.
Zapewne opis na sucho jest dosyć niejasny, ale po kilku próbach i pobraniach map wszystko powinno się wyklarować(ja to eksperymentowałem od zera i zajęło to parę godzin), w razie pytań zapraszam.
Jeśli popełniłem jakieś błędy merytoryczne(źle użyłem pojęć lub określeń) proszę o wybaczenie, bo zajmuję się tym mocno amatorsko i od stosunkowo niedawna.
Obrazek
fxrider
 
Posty: 30
Dołączył(a): Cz, 02 wrz 2010 10:07
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez burza » Pt, 07 sty 2011 16:29

Dzięki fxrider.
Miejmy jednak nadzieję, że autorzy Mapo Tero znajdą w nieodległej przyszłości czas by dorzucić obsługę ARS'ów :D
pozdrawiam, Burza
były - Garmin Vista + GPSMap 76Scx,
jest - 62st + FS NLoox 560 + logger Locosys BGT-31
burza
 
Posty: 16
Dołączył(a): N, 29 sie 2010 11:59
Lokalizacja: Białystok

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez foni1969 » Pt, 07 sty 2011 23:45

burza napisał(a):Witajcie,
Dziś bawiłem się w próbne wgranie mapek z Geoportalu do 62st.


Witam.
Czy mowa o tej stronie??
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

W jaki sposób można wgrać [czy ściągnąć] z Geoportalu mapę??
Nie widzę możliwości.
Proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Avatar użytkownika
foni1969
Bywalec
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pt, 15 cze 2007 22:02
Lokalizacja: Osowiec Twierdza

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez GPS Maniak » Pt, 07 sty 2011 23:55

@foni1969. 3 posty wyżej fxrider o tym właśnie napisał.
Ja też zabrałem się za pisanie, ale na razie niewiele tego jest :wink: http://gpsmaniak.com/2010/porady-geoxa.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez foni1969 » So, 08 sty 2011 0:18

Rzeczywiście fajnie to opisał.
Między czasie znalazłem:
http://terraobserver.blogspot.com/2009/ ... w-ars.html

Lechu rzeczywiście nie za wiele jeszcze napisałeś. :D

Pozdrawiam.
Aby do przodu!!

Garmin 60CSx / Oregon 550 + Fiskars...
Avatar użytkownika
foni1969
Bywalec
 
Posty: 334
Dołączył(a): Pt, 15 cze 2007 22:02
Lokalizacja: Osowiec Twierdza

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez fxrider » So, 08 sty 2011 21:33

Hej,
w załączniku podsyłam kilka gotowych plików konfiguracyjnych do pobierania rastrów z geoportalu (dla VMAPL2 i TBD) (VMAP level 0,1,2 TBD level 0,1)
Im większa wartość "level" tym dokładniejsza/większa mapa - każdy kolejny level podwaja długość każdej z krawędzi mapy.
Hierarchia wygląda tak: (orientacyjny odpowiednik skali)
VMAP l0 (1:100 000) -> VMAP l1(1:50 000) -> VMAP l2 (1:25 000)-> TBD l0 (1:12 500)-> TBD l1 (1:6 250)
Myślę, że nazwy plików XML będzie teraz dosyć łatwo rozszyfrować (ars_[typ]_l[level].xml)

Sposób użycia:
Zakładając, że FWtools ( http://fwtools.maptools.org/ ) mamy zainstalowane w katalogu c:\FWtools:
- tworzymy w tym katalogu 2 nowe: "mapy" i "xml", do tego ostatniego wrzucamy zawartość załącznika (same pliki. xml)
- uruchamiamy konsolę windowsową (Start->Uruchom, wpisujemy "cmd" [enter], dalej piszemy używając konsoli:
c: [enter]
cd c:\FWtools [enter]
setfw.bat [enter]

- jesteśmy gotowi do pobierania mapek, musimy teraz z geoportalu spisać współrzędne (X/Y) górnego lewego (GL) i dolnego prawego (DP) rogu naszej mapki, w przykładzie będę pobierał mapę Warszawy:
GL:
Y: 628475.68 (N 52 17 43.06)
X: 493815.55 (E 20 53 4.26)
DP:
Y: 653369.7 (N 52 9 30.1)
X: 479288.54 (E 21 14 34.07)
składnia polecenia pobierającego w takiej sytuacji wygląda następująco:
.\bin\gdal_translate -projwin [yGL] [xGL] [yDP] [xDP] -of [format pliku: PNG, JPEG] .\xml\[plik konfiguracyjny] .\mapy\[nazwa mapki].[format pliku] [enter]

W przykładzie użyję VMAP level 1, czyli polecenie będzie wyglądać tak:
.\bin\gdal_translate -projwin 628475.68 493815.55 653369.7 479288.54 -of PNG .\xml\ars_vmap_l1.xml .\mapy\warszawa_vmap_l1.png [enter]


W katalgou mapy (c:\FWtools\mapy) pojawi się nowy plik z mapką wybranego wcześniej obszaru. Jak skalibrować to potem w Ozim pisałem wyżej.
Pewnie da się to jakoś prościej zrobić - ja niestety nie znam metody - mam nadzieję jednak, że choćby ta komuś pomoże.

pozdrawiam, Adam

P.S. w sumie ten temat należałoby chyba do innego działu przenieść.
Załączniki
xml.rar
pliki konfiguracyjne do gdal_translate dla geoportalu
(3.78 KiB) Pobrane 218 razy
Ostatnio edytowano N, 30 sty 2011 16:23 przez fxrider, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
fxrider
 
Posty: 30
Dołączył(a): Cz, 02 wrz 2010 10:07
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez luke1984 » Pt, 28 sty 2011 15:18

Witam,

Jestem wciaz nowy w temacie Custom Maps bo moja stara Vista HCX ich nie obslugiwala. Czekam z niecierpliwoscia na artykul GPS Maniaka na temat map z geoportalu jako Custom Maps.

Czy jest mozliwosc zeby po sciagnieciu obszaru z geoportalu przy uzyciu mapo terro jakos latwo wrzucic to do odbiornika przy uzyciu Global Mappera?

Dziekuje z gory za odpowiedz i strasznie podziwiam panstwa prace na tym forum.
luke1984
 
Posty: 31
Dołączył(a): Pt, 28 sty 2011 15:06
Lokalizacja: Szczecin

Re: Mapy Geoportalu jako Custom Maps w 62xx

Postprzez GPS Maniak » Pt, 28 sty 2011 17:15

luke1984 napisał(a): Czekam z niecierpliwoscia na artykul GPS Maniaka na temat map z geoportalu jako Custom Maps.

Jest nadzieja .... :wink:
Po zawirowaniach z JNX, który to artykuł uznałem za priorytetowy, zbliża się czas by w miarę prosty sposób pacnąć kilka zdań na temat CustomMaps z Geoportalu. Tyle, że muszę wykonać trochę prób, bo prawdę powiedziawszy zrobiłem sobie tylko kilka przykładowych mapek w skali 1:10.000 ( ja naprawdę nie ściemniam na forach - ja po prostu nie używam rastrów - nie odczuwam takiej potrzeby :D ) i to z użyciem Geoxy i GlobalMappera, co było banalnie proste, gdyż GlobalMapper po prostu czyta pliki zrzucone przez Geoxę. Owszem pytał przedtem o układ, ale wystarczyło że wskazałem ten pliczek: http://gpsmaniak.com/2010/Download/PRJ/1992.prj i było po problemie.

Muszę jednak sprawdzić jak to wygląda z innymi mapami oraz jak sobie poradzić bez GlobalMappera, no i porobić trochę ilustracji. Niby wszystko jest na Garniaku - m.in. asandrzej pisał ne ten temat wiele. Ale jak to bywa z Garniakiem informacje są w różnych wątkach, a i sam opis - z reguły jako odpowiedź na konkretne pytanie, nie zawsze rozwiązuje wszytskie dylematy.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Avatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
 
Posty: 14830
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 2:55
Lokalizacja: Poznań / Lesko

Następna strona

Powrót do Tworzenie map

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości