nuvi 760 + UMP

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, Alf/red/, Artur, wojtek, sdsyc

nuvi 760 + UMP

Postprzez kichu1979 » Wt, 08 sty 2008 1:08

Czy jest na forum jakis user nuviego 760 majacy zaintalowana najnowszy release UMP-pcPL. Otoz problem polega na tym, ze w nuvim 760 nie dziala mi wyszukiwanie. Jakakolwiek miejscowosci nie wpisalbym i to zarowno pod
dokad -> adres jak i dokad -> miejscowosci mam puste. Gdy nie wpisze zadnej miejscowosci i dam gotowe moge je swobodnie przegladac.

Co ciekawe wyszukiwanie dziala podczas wpisywania kraju czyli odpowiedni kraj wskakuje po wpisaniu p, n, lub c, dziala wyszukiwanie miejscowosci w krajach "czechy-ump" jak i "polska-ump".

Na nuvim 250W wszystko chodzi bez problemu, kolega z listy UMP pisze ze na zumo tez.

Na Mobile XT z kolegi szukanie dziala ale zamiast pelnej nazwy miejscowosci wyswietla sie tylko pierwsza litera miejscowosci i wojewodztwa, a wiec miejscowosc "Wrzesnia, wielkopolska" na
Mobile XT wyswietla sie jako "W, W".

Prosba zeby jakis user 760 sprawdzil u siebie i dal znac jak to u niego wyglada.

Firmware 2.30 zaktualizowane dzis webupdaterem.
kichu1979
 
Posty: 86
Dołączył(a): N, 16 gru 2007 0:42
Lokalizacja: Września, Poznań, czasem Wa-wa

Postprzez 24m » So, 15 mar 2008 17:25

Tak, na moim n 760 to samo. Ściągnąłem mapę ump-pcpl w wersji instalacyjnej i wgrałem przez MapSource. Zaczęły się schody. Próba wpisania adresu jakiegokolwiek kończy się fiaskiem. Gorzej bo do urządzenia nie można wprowadzić nazwy kraju. Jest w menu przycisk - podaj stan/prowincję, ale próba wprowadzenia do niego Polska czy Poland kończy się brakiem reakcji. Czy zrobiłem jakiś błąd podczas instalacji?

Pozdrawiam.
Marek
24m
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pt, 14 mar 2008 20:37

Postprzez Magnoom » So, 15 mar 2008 17:54

Najnowsza wersja firmware dla Nuvi 760 to 2.60.

Problemy z wyszukiwaniem w Nuvi z UMP-pcPL polegają na tym, że zapewne wgraliście do odbiornika wersję nie-NT. Proponuję ściągnąć ten plik: gmapsupp-nt.zip datowany aktualnie na 14 marca 2008 z godziny 12:41. Jest to najnowsza wersja mapy NT. Następnie podpiąć odbiornik do PC i wgrać do niego plik gmapsupp.img

Proponuję również wyedytować plik Update_UMP-pcPL_rsync.bat, który znajduje się w katalogu, w którym instalowaliście mapę. Tam powinniście mieć taki wpis
Kod: Zaznacz cały
rem ------ WYBIERZ ------
rem SET WERSJA=latest.txt
SET WERSJA=latest-NT.txt
W ten sposób następnym razem po kliknięciu w ikonkę na Pulpicie Update UMP-pcPL będziecie ściągać jedynie najnowszą wersję NT, która przeznaczona jest właśnie do tych odbiorników.
Ostatnio edytowano Śr, 19 mar 2008 20:00 przez Magnoom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1750
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez 24m » N, 16 mar 2008 10:39

Dzięki pomogło! teraz bez problemów znajduje miasta no i kraj też udało się wpisać. Czy ten plik Update_UMP-pcPL_rsync.bat należy zrobić w pc, w katalogu w którym jest plik GMAPSUPP.IMG? Ten bat będzie samodzielnie pobierał na pc uaktualnienia GMAPSUPP.IMG?
Pozdrawiam.
Marek
24m
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pt, 14 mar 2008 20:37

Postprzez Alf/red/ » N, 16 mar 2008 13:02

24m napisał(a):Ten bat będzie samodzielnie pobierał na pc uaktualnienia GMAPSUPP.IMG?

Nie, on pobiera wersję pod Mapsource, która później możesz wysłać (razem z innymi mapami) do odbiornika. Gmapsuppa pobierasz ręcznie i rozpakowujesz ręcznie. Znaczy można do tego napisać bata, ale to oczywiste.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Postprzez Magnoom » N, 16 mar 2008 14:40

W takim razie jeszcze raz wszystkie sposoby "wrzucenia" mapy UMP-pcPL do Nuvi 760.

Sposób 1 (MapSource):
Zakładam, że mamy już zainstalowany w PC program MapSource.
Ze strony internetowej projektu http://ump.waw.pl ściągamy Instalator: w menu po prawej instaler do MapSource (NT). Jak sama nazwa wskazuje jest to instalator do Programu MapSource podpinający mapę UMP-pcPL w wersji NT. Czyli takiej dla nowszych odbiorników w tym Nuvi.
Instalator nie jest uaktualniany tak często jak sama mapa, więc zaraz po instalacji może okazać się, że nie mamy najbardziej aktualnej mapy.
Dlatego na Pulpicie pojawia nam się skrót do pliku Update_UMP-pcPL_rsync.bat, który znajduje się w katalogu, w którym zainstalowaliśmy mapę. Domyślnie ściąga on właśnie wersję NT. Aby to sprawdzić wystarczy spojrzeć do tego pliku i sprawdzić wpis jaki cytowałem we wcześniejszej wypowiedzi. W ten sposób kliknięcie skrótu na Pulpicie ściągnie nam najnowszą wersję mapy w wersji NT.

Jest to o tyle przydatne, że możemy z mapy UMP-pcPL korzystać również na PC. Planowanie tras, punktów, zgrywanie śladów. itp. staje się łatwiejsze. Wygląda identycznie jak w przypadku obsługi innych modeli Garmina.
W ten sposób mamy też możliwość wysyłania mapy UMP-pcPL wraz z innym mapami zainstalowanymi w MapSource jako jeden MapSet. Jest to o tyle ważne, że program MapSource tworzy plik gmapsupp.img i dopiero taki wysyła do odbiornika. Czasami może nim nadpisać plik z inną mapą, która znajduje się już w odbiorniku. Dlatego lepiej jest wysłać wszystkie interesujące nas mapy jednocześnie.


Sposób 2 (gotowy plik gmapsupp.img):
Innym sposobem jest ściągnięcie gotowego pliku gmapsupp.img. Oczywiście ściągamy najnowszy plik mapy w wersji NT, bo ta przeznaczona jest dla nowszych odbiorników: plik GMAPSUPP.IMG NT. Podpinamy odbiornik Nuvi do PCta, a ten zgłasza się nam jako kolejny napęd. Ściągnięty plik zip rozpakowujemy, a otrzymany gmapsupp.img kopiujemy do katalogu /garmin, albo w urządzeniu, albo na kartę pamięci.

Tutaj należy zwrócić uwagę, czy plik gmapsupp.img przypadkiem już nie istnieje w urządzeniu. Jeśli jest to wcześniejsza wersja UMP-pcPL (ma podobną wielkość), możemy go spokojnie nadpisać, w innym wypadku pewnie zawiera inne mapy, które możemy utracić przez ich nadpisanie.

Tutaj z pomocą przychodzi narzędzie Andrzeja (popej'a) o nazwie GMapTool, o którym nie będę się już rozpisywał. Służy ono m.in. do łączenia kilku plików gmapsupp.img w jeden.

Istnieje też możliwość zmiany nazwy pliku w urządzeniu z gmapsupp.img (tego starego, już tam się znajdującego) na gmapprom.img (w niektórych urządzeniach to może być inna nazwa, np. gmapprom1.img). Taki plik również jest obsługiwany. Wtedy mapy w nim zawarte będą traktowane jako mapy preinstalowane. Następnie kopiujemy plik gmapsupp.img z UMP-pcPL.

Wsparcie dla UMP-pcPL:
Jeszcze mała uwaga, gdybyście chcieli wesprzeć projekt UMP-pcPL własnymi śladami. Proszę nie przysyłajcie nam śladów, które ściągniecie przy pomocy MapSource. Ślad ten jest przyciągany do drogi i w zależności od tego z jaką mapą aktualnie jeździliście będzie powielał jej błędy.
Aby uzyskać wartościowy dla projektu ślad należy w tym modelu albo wyjąć kartę z mapą (i jeździć praktycznie bez nawigacji), albo trochę się namęczyć i uruchomić zapis śladu z tzw. ekranów diagnostycznych urządzenia. O tym też wiele pisaliśmy na forum, więc nie będę powielał tych informacji. Więcej w tematach: Nowy firmware do Nuvi 760 - ver. 2.60 oraz Tracklog w nuvi 200!.
Bez problemu możecie za to przysyłać nowe punkty czy opisywać zauważone błędy.


[EDIT] Świetny opis. Doprecyzowałem niektóre sformułowania. Alf/red/
[EDIT2] O różnych ustawieniach i ich wpływie na jakość uzyskiwanych śladów w nuvi760 napisałem na swojej stronie: Ustawienia Nuvi 760 a jakość uzyskiwanych śladów.
[EDIT3] Beetl(e)dit: Dodano do "Wybranych zagadnień czyli popularnych tematów Garniak'a"
Ostatnio edytowano Cz, 24 lip 2008 18:55 przez Magnoom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS: Góry_PL, UMP-pcPL-topo oraz Okolice Bełchatowa
Nuvi 760 + GA27C: GPMapa 2007.3, CNE NT 2009, UMP-pcPL; Holux M-215 + Fugawi
Avatar użytkownika
Magnoom
Radny
 
Posty: 1750
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:48
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez 24m » N, 16 mar 2008 17:48

DZIĘKI!:)
Pozdrawiam.
Marek
24m
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pt, 14 mar 2008 20:37

Postprzez henski » Śr, 09 kwi 2008 11:53

Witam
Proszę o wyjaśnienie jeszcze jednej sprawy, która wiąże
się z tematem wgrywania map:
zauwazyłem dziś (tj. 9 kwietnia) po wgraniu najnowszej mapy UMP-pcPL
w MapSource (w okienku) wyświetla się, że to jest mapa
UMP-pcPL-NT-01kwi08.12
Czy to jest prawidłowo?
Pozdrawiam
Henryk

Nuvi 760 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL, GPMapa 2010.3, GPMapa Topo 2009,
Samsung Galaxy SII + MapaMap, Automapa
henski
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pt, 04 kwi 2008 18:17
Lokalizacja: Grudziądz

Postprzez Bolek1 » Śr, 09 kwi 2008 12:04

Tak. Ostatnio autorzy dodają datę aktualizacji Ump.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez beetle-m » Śr, 09 kwi 2008 12:15

krzychkul napisał(a):Tak. Ostatnio autorzy dodają datę aktualizacji Ump.
Tylko nie podoba mi się data. Pobierz nowszy plik GMAPSUPP.IMG NT (spakowany!) z dnia: 08-04-2008
Pozdrawiam, mariuszD
nüvi 3490LMT // nüvi 3790T // nüvi 765T // nüvi 760 // nüvi 250W
// CNE nüMaps Lifetime // GT-i9195 (MapaMap 8.6.2 - PL-2015Q1) // Garmin viago 1.2 (z MapsToGo)
Avatar użytkownika
beetle-m
Bywalec
 
Posty: 6690
Dołączył(a): Cz, 11 paź 2007 7:17
Lokalizacja: Tychy, Bielsko

Postprzez Bolek1 » Śr, 09 kwi 2008 12:23

A właśnie... tknięty postem kolegi włączyłem updatera....
...okienko wyskakuje..."trwa ściąganie.....po zakończeniu okno zniknie" - ale nic się nie dzieje - za chwilkę znika (coś za szybko). W MS stara wersja.
Ściągam. Dzięki. Zobaczę to dam znać.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez Bolek1 » Śr, 09 kwi 2008 12:47

Ściągnąłem - po wypakowaniu wyskoczyła mi jakaś płytka. Nie za bardzo wiem co z tym zrobić.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez henski » Śr, 09 kwi 2008 13:07

To dotyczy aktualizacji mapy w programie MapSource - aktualizuję
mapę przez ikonkę "Update UMP-pcPL" (wersja mapy najnowsza czyli wczorajsza)
Po wybraniu mapy w programie MapSorce, w okienku wyboru widzę napis
UMP-pcPL-01kwi08.12
Z tego wynika, że aktualizacji mapy nie pobrano.
Czy ktoś potwierdzi moje przypuszczenia?
Pozdrawiam
Henryk

Nuvi 760 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL, GPMapa 2010.3, GPMapa Topo 2009,
Samsung Galaxy SII + MapaMap, Automapa
henski
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pt, 04 kwi 2008 18:17
Lokalizacja: Grudziądz

Postprzez Bolek1 » Śr, 09 kwi 2008 13:10

Z tego wynika, że mapa aktualizowana była 1 kwietnia 08r. - To jest data aktualizacji mapy przez autorów a nie data ściągnięcia.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Bolek1
Bywalec
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pt, 29 lut 2008 12:52
Lokalizacja: Zawadzkie

Postprzez henski » Śr, 09 kwi 2008 13:18

Dzięki za wyjaśnienie
Już myślałem, że coś nie "gra" :lol:
Pozdrawiam
Henryk

Nuvi 760 + CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL, GPMapa 2010.3, GPMapa Topo 2009,
Samsung Galaxy SII + MapaMap, Automapa
henski
 
Posty: 23
Dołączył(a): Pt, 04 kwi 2008 18:17
Lokalizacja: Grudziądz

Następna strona

Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości