Nawigacja po trasie Colorado

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
jendrek.gd
Początkujący

Re: Nawigacja po trasie Colorado

Post autor: jendrek.gd »

GPMapa TOPO 2008 ustawienia dla rowerku unikanie autostrad, zawracania dróg płatnych, trasa odległość, nawigowałem po śladzie zgranym z MapSourca. Zgubiłem w pewnym momencie ten ślad w terenie (skręciłem nieopatrznie nie w tą droge) i wtedy sie to wszystko zaczeło, nagle z 18 km zrobiło się 26 km. Wyłaczyłem Colo właczyłem ponownie kazałem mu rekalkulowac trasę i wysyła mnie gdzies naokoło. Podobnie ma sie sprawa w MapSource, gdy ustawiam na rower to potrafi kalkulowac trase po dłuzszej drodze gruntowej robiąc trójkat i wracając na ta sama droge bitumiczna z której 500 m wczesniej zjechał nadkładając 1 km drogi.
Colorado 300
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Przy ustawieniu pieszy/rower wszystkie tak mają - gdy mogą to unikają główniejszych dróg.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Warto też chyba zapoznać się z tym wątkiem : http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... &sk=t&sd=a

i z wątkami umieszczonymi za linkami w podpisie postów "Marko".

Wg mnie nawigacja po śladzie to pierwszy krok do niezłych problemów.
Radzę zacząć od ćwiczeń z nawigacją na "trasie" , a nie na "śladzie".
Naturalnie zebrany ślad jest zazwyczaj trudny w nawigacji, no chyba że był wytyczony Boeingiem z zapisem punktu śladu co 1 minutę, a potem nawigujemy po śladzie piechotą. To się da. :D
Pozdrawiam Krzysztof

Dedykuję jendrkowigd też mojego posta z zeszłego roku o podobnych "routingach" wyczynianych przez odbiornik : http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=42884#p42884
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Nawigując po trasie, warto zdawać sobie sprawę z tego, że nawigacja nie prowadzi nas do pierwszego , a od razu do drugiego punktu trasy. Odbiornik od razu podaje dane nawigacji dla pierwszego etapu trasy.
Założyliśmy trasę, co w warunkach stania z odbiornikiem w lasku zajmuje poniżej 1 minuty. Do wytworzenia trasy użyłem waypointów mających jakieś nazwy własne, by było łatwiej o orientację:
Obrazek Obrazek Obrazek

widać, że nawet gdy jesteśmy tuż przy pierwszym punkcie trasy, system cały czas nawiguje do punktu drugiego. Wynika to też z danych na komputerze podróży i kompasie:

Obrazek Obrazek

System intuicyjnie przełącza się na kolejne punkty trasy, można je minąć w odległości 50- 60 metrów. Widać linię namiaru kierującą na kolejny punkt:
Obrazek Obrazek Obrazek
Pomimo, że drugi odcinek trasy jest stosunkowo krótki (81 metrów - jak widać na ekranach trasy aktywnej), "zaliczenie" i przełączenie na dalszy etap odbywa się samo i bezproblemowo.

Także ekrany z menu "trasy aktywnej"( active route) pokazują, że dla punktu pierwszego nie ma kursu, a jest on wyliczany dla pierwszego etapu przy ekranie 2 punktu trasy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprawną nawigację kończy komunikat, czego wszystkim na trasie życzę.
Obrazek

Posta piszę by zachęcić do edycji trasy w terenie, co w Colorado jest po prostu przyjemnością, unika się zabawy w tworzenie trasy w MapSource, przegrywania itp. źródeł pomyłek i niekompatybilności, nie mówiąc o stracie czasu. Także by zachęcić do wędrówki po trasie o nie po śladzie.
Wędrówka po śladzie jest oczywistą koniecznoscią, gdy trudno edytować trasę w odbiorniku w terenie. Pod tym akurat względem Colorado jest b. wygodne.
Pozdrawiam Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

soko pisze:...piszę by zachęcić do edycji trasy w terenie, co w Colorado jest po prostu przyjemnością, unika się zabawy w tworzenie trasy w MapSource, przegrywania itp. źródeł pomyłek i niekompatybilności, nie mówiąc o stracie czasu.
Soko:
A jak przyjemne jest tworzenie trasy w Oregonie? Myślę, że może być prostsze niż w Colorado (dotykowy ekran), choć nie znam żadnego z tych odbiorników...
Co do wygody tworzenia trasy w odbiorniku nie zgodzę się z Tobą o tyle, że tworzenie trasy w MapSource, na ekranie 15 calowym i większych jest na pewno przyjemniejsze niż w odbiorniku. Poza tym, zauważę, że dokładne wytyczenie wszystkich krzyżówek trasy o długości np. 100km w odbiorniku zajmuje kilkanaście - kilkadziesiąt minut, czyli długo. Zapewne się zgodzisz, że jednak lepiej wykorzystać do tego celu laptopa i dobry podkład rastrowy. W końcu trasę planujemy w domu, przed wyjazdem (przynajmniej zgrubnie). W terenie co najwyżej korygujemy ją do warunków (warunki, czas, kondycja).
Niezależnie, na mapach wektorowych, a więc zarówno przez MapSource jak i w odbiorniku, nie zaznaczymy tak dokładnie trasy, z wykorzystaniem ścieżek rowerowych, jak to umożliwiają doskonałe czeskie podkłady mapowe dostępne online (patrz cytowany już http://www.cykloatlas.cz ). Ponadto, na mapach wektorowych nie zawsze mamy zaznaczone wszystkie szlaki i nie są one tak czytelne jak w przypadku cykloatlasu on-line (polecam sprawdzić), co wynika ze specyfiki wyświetlania map wektorowych, a zwłaszcza tekstów.

Poza tym - dobra robota z lansowaniem trasy. Osobiście również korzystam z nawigacji po trasie, a nie po śladzie. Do tego celu wykorzystuję GPSBabel (skracania liczby punktów śladu i jego konwersji w trasę) lub po prostu tworzę trasę w odbiorniku. Mam Etrexa, więc nie mogę tak swobodnie, jak Ty korzystać z ekranu - do tego celu wykorzystuję wyszukiwarkę punktów POI (czasem długotrwałe, ale skuteczne).
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 21:36 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Marko pisze:A jak przyjemne jest tworzenie trasy w Oregonie?
Jeśli chodzi o stukanie po klawiszach na ekranie, czyli wybór z menu ( waypointy, custom POI, recent finds itp. ), to jest wygodne i szybkie. Czy szybsze i wygodniejsze niż na Colorado, sprawa przyzwyczajenia, może tak. Natomiast wybór punktu na mapie, nawet patyczkiem, czy innym długopisem - to tragedia - w sensie dokładności. O palcu lepiej nie wspominać. Tak w kazdym razie pamietam to z sierpnia, kiedy kilka dni się zapoznawałem z Oregonem. Po prostu nie jesteśmy w stanie tak dokładnie trafiać na punkt mapy, nawet przy duzym zoomie, jak strzałką na ekranie Colorado. Poza tym wszystkie punkty na mapie się natychmiast aktywizują i wiemy co wybieramy. Colorado w tym zakresie jest własnie szybkie, proste i niezawodne.

Co do łatwości wyznaczania trasy. Naprawdę przyjemność, intuicyjność i elegancja. Oczywiście, gdyby wyznaczać trasę 100km z punktem co 100mtr, to chyba prościej w komputerze, choć wcale nie jestem pewny. Naprawdę. Przecież można operować zoomem, by wybrać dokładnie jakieś skrzyzowanie ścieżek i jest to w Colorado znacznie szybsze niz w MapSource.
Dzięki za komentarz -pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

soko pisze: Oczywiście, gdyby wyznaczać trasę 100km z punktem co 100mtr, to chyba prościej w komputerze, choć wcale nie jestem pewny. Naprawdę. Przecież można operować zoomem, by wybrać dokładnie jakieś skrzyzowanie ścieżek i jest to w Colorado znacznie szybsze niz w MapSource.
Soko:
Moim zdaniem ani MapSource, ani odbiornik nie jest optymalnym rozwiązaniem do tworzenia trasy. Tu widzę jednak przewagę rastra nad wektorem.
Taką trasę (w znanym mi regionie) http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=4248 utworzyłem w 5 minut, z punktami chyba czasem gęściej niż co 1km, a trasa ma dokładnie 198km. Trasa jest planowana i mam okazję ją sprawdzić w czerwcu.
Co do dokładności wytyczenia trasy w ten sposób, to jest perfekcyjna, co już testowałem na krótszych trasach ok. 70km, ale też z punktami co 500-1000m, a trasę tyczyłem dosłownie 15min. przed umówionym wyjazdem.
Na czym polega wytyczenie trasy w http://www.cykloatlas.cz? Otóż przewijasz mapę i zaznaczasz punkty klikając myszką na mapie. Jest to proste, intuicyjne i zawsze masz szeroki ogląd terenu, więc można trasę korygować. To jest jak przeglądanie mapy papierowej, ale jednocześnie zapamiętujesz punkty zwrotne trasy. Szkoda tylko, że dla Polski nie ma takiego podkładu. Podobnie można wykonać w Ozim Explorerze, ale tutaj rzeczywiście mogą być problemy z podkładem mapowym i jego dokładną kalibracją (to wymaga już większej wiedzy i umiejętności).
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 21:38 przez Marko, łącznie zmieniany 2 razy.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Marko pisze:Otóż przewijasz mapę i zaznaczasz punkty klikając myszką na mapie.
Jakoś nie chwytam, czym to się różni od klikania punktów trasy w Mapsource?
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

?? popej:
W MapSource masz podkład wektorowy - najczęściej trzeba za niego zapłacić, na cykloserverze.cz - podkład rastrowy - bezpłatny, dwa kraje: Czechy i Słowacja plus pasy przygraniczne do ok. 30km od granicy w skali max. 1:25.000 (dla rowerzysty skala doskonała).
Ponieważ piszemy o topo mapie Czech, więc oba podkłady cechuje duża szczegółowość, różnica jednak polega na specyfice wyświetlania map - przykład: na podkładzie rastrowym http://www.cykloserver.cz mamy możliwość włączania/wyłączania trasy rowerowych rysowanych wyraźną różową linią, w przypadku podkładu wektorowego oznaczenie trasy pokrywa się z drogą i jest rysowane linią "zerowej grubości" (określenie CAD-owskie, dla rozróżnienia linii i polilinii), przez co orientacja na tej mapie jest trudna, choć oczywiście możliwa. W tym miejscu należałoby jeszcze wymienić inne różnice w sposobie wyświetlania rastra i wektora, ale to już jest OT, a obaj dobrze znamy obie - równie użyteczne i uzupełniające się techniki. Podany przeze mnie sposób tworzenia trasy ma również pokazać jak z nich skutecznie korzystać.
Co do obsługi, to oczywiście masz rację - tworzenie trasy technicznie jest identyczne - dziękuję za komentarz.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 09:21 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Niezależnie jakie kto ma zdanie o oplanowaniu trasy w komputerze, podkreślę jeszcze raz pewna nowość, jaka moim zdaniem jest w Colorado w zakresie nawigacji po trasie.
Przede wszystkim mozliwość pełnej kreacji trasy z poziomu odbiornika, włącznie z kreacją trasy w oparciu o mapę, czego nie było. Wybieraliśmy waypointy, skrzyżowania itp., ale nie z mapy kursorem, w każdym razie w kreacji trasy.
Po drugie pełna edytowalnośc trasy w trakcie wycieczki z poziomu odbiornika, z wstawianiem nowych punktów pośrednich, reedycja już istniejących itp. :

Poprzednio pokazywałem edycję w terenie i zachowanie się odbiornika w opcji "po bezdrożach", teraz jeszcze edycję w oparciu o szlaki.
Kolejne trzy obrazki:
1.Na mapie szlaków rowerowych planujemy punkty trasy, często praktyczniej jest omijać węzły szlaków, co wymusza odpowiedni układ trasy:
2. Obraz trasy:
3. Szczegóły trasy i relację do innych szlaków:

Obrazek Obrazek Obrazek

Ale mając juz trasę w odbiorniku, na wycieczce
1. możemy trasę urozmaicić o dalszy etap, lub poprowadzić jż innym szlakiem:
2. obejrzeć szczegóły trasy na innych mapach

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ekrany edycji trasy są rozbudowane i poręczne, oczywiście ekran wyboru rodzajów punktów jest przewijalny i zawiera jeszcze kilkanaście typów.
Obrazek Obrazek Obrazek

Oczywiście stawianie trasy można wykonać na szczegółowej mapie, tu chodziło o instruktywne ryciny.
Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

soko pisze: .... włącznie z kreacją trasy w oparciu o mapę, czego nie było. Wybieraliśmy waypointy, skrzyżowania itp., ale nie z mapy kursorem, w każdym razie w kreacji trasy. ...
Żeby nie zostawić błędnego wrażenia dla tych, którzy jeszcze nie kupili, a chcą coś kupić.
W "klasycznym" outdoorowcu też jest taka opcja, tyle że niezbyt intuicyjna i dlatego może nieco trudniej ją odnaleźć :wink:

Na szybko:
1. wskazujemy punkt na mapie (Enter),

Obrazek

2. wywołujemy Menu i tam wśród wielu opcji jest: "Dodaj do trasy"

Obrazek

3. wskazujemy trasę na końcu której zostanie dodany punkt (ta konieczność wskazania nazwy trasy, to faktycznie upierdliwość różniąca cały proces pomiędzy "klasyką outdooru", a Colorado) .

Obrazek

4. "Esc" wracamy na mapę (z kursorem w punkcie poprzednim tu: "Ruiny") - wskazujemy i następny punkt

Obrazek

etc. etc. Zatem ..... można z poziomu mapy i idzie to naprawdę w miarę szybko, chociaż w Colorado na pewno sprawniej.
Efekt po dodaniu punktów "z mapy":

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
jendrek.gd
Początkujący

Post autor: jendrek.gd »

I w końcu miałem okazje sprawdzić nawigacje po trasie w całkowicie nieznanym terenie jakim była Warmia. Dzienne odcinki rowerem to około 80 km. W domku za pomoca MapSourca i GP Mapy TOPO 2008 utworzyłem trasy dla każdego konkretnego dnia z osobna. Pamietając że nawigacja po śladzie nie sprawdza się. Nastepnie w MapSourcie wstawiłem na trasie punkty posrednie, zagęściłem je odpowiednio i zrzuciłem do Colorado, tam wyznaczyłem trasę po konkretnych punktach. Sprawdziło się w 100% nawigacja przebiegała jak po sznurku drogami bocznymi i szutrami. Jedyne uwagi można miec co do nawigacji w mieście COLO z GP Mapą TOPOP 2008 star ła sie nas prowadzic po opłotkach mista do punktu oddalonego o 1,5 km trasa długości 7 km. Myślę że należałoby przestawic profil rower na samochód bez unikania dróg gruntowych. Dodam jeszcze że wyłaczony miałem kompas i ustawiona górę mapy na kurs. Jestem zadowolony z tego jak poprowadził mnie Colorado.
Colorado 300
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

jendrek.gd pisze:...COLO z GP Mapą TOPOP 2008 star ła sie nas prowadzic po opłotkach mista do punktu oddalonego o 1,5 km trasa długości 7 km. Myślę że należałoby przestawic profil rower na samochód bez unikania dróg gruntowych. Dodam jeszcze że wyłaczony miałem kompas i ustawiona górę mapy na kurs...
Cieszy, że coraz więcej osób z Garniaka przekonuje się do nawigacji w oparciu o punkty pośrednie i trasę, a nie wykorzystuje mapy w GPS tylko jako "mapnik". Z reguły na wycieczkę rowerową wybieramy się już z ułożoną "w głowie" trasą, a GPS tylko pomaga nam nie zgubić się, zwłaszcza wtedy, jeśli szczęśliwie jedziemy w towarzystwie.
Sceptycznie do tras podchodzi chyba tylko Kwieto, który ma swój, zapewne równie dobry patent na nawigację, głównie w oparciu o bieżące dane mapowe (tu jednak trzeba wykazać się dużą podzielnością uwagi, zwłaszcza jadąc w towarzystwie).
Kilka sugestii:
(1) Moim zdaniem należy unikać nawigacji "po drogach", bo dochodzi do opisanych sytuacji (czasem GPS sugeruje Ci objazd wszystkich dolin w okolicy do dotarcia do szczytu oddalonego o rzeczone 1.5 km, a to z powodu nieroutowalności szlaków i dróg gruntowych - za wyjątkiem TOPO_PL Leszka),
(2) Lepiej korzystać z nawigacji "off-road" po trasie (wśrod zalet należy wymienić podawany na bieżąco realny ETA - w oparciu o prędkość zbliżania się do celu),
(3) Warto ustawić sobie sygnał dźwiękowy "beep-beep" informujący o zaliczeniu punktu pośredniego,
(4) Kompas na rowerze, jak i w samochodzie zupełnie się nie sprawdzi, bo odbiornik jest w pozycji nachylonej do poziomu,
(5) Nawigacja po trasie i jej wyznaczanie jak i korygowanie jest równie intuicyjne i proste co w Colorado również w Etrexie Viście HCx,
(6) Warto, dla odmiany i treningu wyznaczyć sobie trasę na mapie rastrowej i porównać komfort projektowania trasy.
Pozdrawiam.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Marko pisze:Sceptycznie do tras podchodzi chyba tylko Kwieto, który ma swój, zapewne równie dobry patent na nawigację, głównie w oparciu o bieżące dane mapowe (tu jednak trzeba wykazać się dużą podzielnością uwagi, zwłaszcza jadąc w towarzystwie).
Eeetam. Ja po prostu rzadko kiedy opracowuję ścieżki od-do, zwykle (zwłaszcza na rowerze) buszując "z lufą w krzakach" :")
W takiej sytuacji, gdy widzisz atrakcyjną ścieżkę w bok po prostu sprawdzasz czy jest sens nią jechać (czy nie kończy się zaraz albo nie skręca w dziwnym kierunku) i tyle - a potem GPS'a ignorujesz do momentu spotkania następnej ciekawej dróżki.
Marko pisze: (1) Moim zdaniem należy unikać nawigacji "po drogach", bo dochodzi do opisanych sytuacji (czasem GPS sugeruje Ci objazd wszystkich dolin w okolicy do dotarcia do szczytu oddalonego o rzeczone 1.5 km, a to z powodu nieroutowalności szlaków i dróg gruntowych - za wyjątkiem TOPO_PL Leszka)
W takim przypadku "nawigacja" niewiele się różni od mojej metody. Nie masz routingu a wyznaczona trasa po prostu zaznacza ogólne "punkty węzłowe" i kreśli proste linie między nimi.
Nawigujesz jednak Ty (czytaj - to Ty, w swojej głowie, wytyczasz trasę po określonych drogach)
Marko pisze:(4) Kompas na rowerze, jak i w samochodzie zupełnie się nie sprawdzi, bo odbiornik jest w pozycji nachylonej do poziomu
Niektórzy producenci stosują kompasy które działają niezależnie od ułożenia odbiornika - tak tylko informacyjnie piszę...
dwacenty
Początkujący

Post autor: dwacenty »

Witam. Mam taki problem.
soko pisze:Można prostą metodą. Zwyczajnie w odbiorniku wybierasz edycję trasy, wybierasz po kolei punkty, zapisujesz je po kolei jako punkty trasy i zapisujesz trasę. Jest to niezwykle proste, intuicyjne i bardzo szybkie.
<Route planner> <Create Route><select next point> : wtedy wybierasz z wielu możliwości: Use map, Waypoints, POI, Adresses itp. itd. Jeśli więc wybierzesz "Use map" to po prostu przesuwasz znacznik na pierwszy punkt na mapie skąd startujesz, klikasz, potwierdzasz, aktywuje się <select next point> wybierasz, szukasz sobie nastepnego na mapie , czy jak tam chcesz itd w kolo Macieju. W minutę masz kilkanaście punktów trasy prz odrobinie sprawności. Dokładnie , łatwo, niezawodnie.
Spróbowałem zrobić tak jak w opisie powyżej. Używałem mapy i zaznaczałem na niej kolejne punkty. Kiedy uznałem,że już mniej więcej mam wyznaczoną trasę nie wiem jak ją "odpalić". Jeśli pokażę pierwszy z punktów to nawigacja poprowadzi mnie do niego i poinformuje, że osiągnąłem cel. Jeżeli natomiast pokażę jakikolwiek inny, wówczas pomija wszystkie punkty wcześniejsze i prowadzi tylko do tego jednego (oczywiście prostą krechą).
Kolejny problem mam taki: jeśli zaprojektuję trasę w ms np. na mapie topo100 GPSManiaka to na kompie jest ona poprowadzona po drogach lub szlakach na jakich została zaznaczona. Natomiast jeśli przerzucę ją do nawigacji wówczas trasa jest poprowadzona prostymi liniami, łączącymi poszczególne punkty pośrednie. Jeśli natomiast zaprojektuję ślad w ms i wrzucę go do nawigacji to ślad jest dokładnie odwzorowany. Proszę o wyjaśnienie gdzie popełniam błąd
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 10:09 przez beetle-m, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiono BBCode w cytacie.
ODPOWIEDZ