Vista HCx czy Legend HCx - który wybrać ?
Vista HCx czy Legend HCx - który wybrać ?
Mysle nad zakupem jednego z dwoch odbiornikow visty lub legenda hcx. Nie ukrywam ze moje mozliwosci finansowe sa ograniczone. Czy brak kompasu i wysokosciomierza w legend hcx bedzie dla mnie bardzo odczuwalny? Beda glownie chodzil po szlakach pieszych w Polsce i czasem jezdzil na rowerze. Dzieki za jakies podpowiedzi w tej kwesti.
Garmin Vista HCX-Topo 2009 v3, Topo_Pl_100,GPS_50_Bieszczady,UMP-pcPL
Pentagram Nomad 5230 plus battery pack- KAmap,OziExplorer
Re: Vista hcx czy legend hcx ktory wybrac??
http://www.gpsmaniak.com/new/gps.htm
Poczytaj, rozeznaj i podejmij decyzję.
Poczytaj, rozeznaj i podejmij decyzję.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Ciezko podjac decyzje jesli nie mialo sie kontaktu z tym sprzetem dlatego chcialem zapytac kogos z doswiadczenie o rade.
Garmin Vista HCX-Topo 2009 v3, Topo_Pl_100,GPS_50_Bieszczady,UMP-pcPL
GPSManiak, Człowiek z doświadczeniem radzi m.in.:
"Większość ludzi planujących zakup GPS uważa, że kompas w GPS-ie służy do ewentualnej orientacji mapy papierowej. Zatem lepiej wydać 15,- zł na "zwykły' kompas niż kilkaset na kompas w odbiorniku. Niestety to nie tak. Poza GPS-em zawsze noszę ze sobą mapę papierową i normalny kompas, a pomimo to już nigdy nie kupię outdoorowego odbiornika bez kompasu. Odbiornik z kompasem to zupełnie inny komfort użytkowania systemu GPS."
Niemniej decyzję podejmujesz Ty
"Większość ludzi planujących zakup GPS uważa, że kompas w GPS-ie służy do ewentualnej orientacji mapy papierowej. Zatem lepiej wydać 15,- zł na "zwykły' kompas niż kilkaset na kompas w odbiorniku. Niestety to nie tak. Poza GPS-em zawsze noszę ze sobą mapę papierową i normalny kompas, a pomimo to już nigdy nie kupię outdoorowego odbiornika bez kompasu. Odbiornik z kompasem to zupełnie inny komfort użytkowania systemu GPS."
Niemniej decyzję podejmujesz Ty
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Moim zdaniem brak wysokościomierza barometrycznego można przeboleć ale kompas jest bardzo przydatny (chociażby prawidłowa orientacja nawigacji w czasie postoju w celu zlokalizowania okolicznych szczytów czy innych atrakcji).chimba pisze:chcialem zapytac kogos [...] o rade.
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
własna kompilacja OSM + UMP-pcPL + Compass
góry - Locus, droga - ciągle poszukuję
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
Moje 3 grosze.
Kupując GPS na rower i chcąc wydać jak najmniej pieniędzy bym kupił bez kompasu czyli Legenda HCx. Jeżeli jednak dam radę zacisnąć pasa i dołożyć 150 zł (po przeliczeniu 1000 Kč, bo ceny znam wg czeskich sklepów), a do tego będę używał GPSu do poruszania sie na piechotę, to kupuję Vistę.
Kompas włączam bardzo sporadycznie, w chwili kiedy stoję i widzę że coś nie tak z kierunkami świata. I właśnie wtedy doceniam obecność kompasu oraz łatwość włączenia go (skrót klawiszowy, który np. w Colorado nie istnieje)
Ale to ja. Ja już mam GPS, a wybierasz Ty.
Miłego wyboru.
Kupując GPS na rower i chcąc wydać jak najmniej pieniędzy bym kupił bez kompasu czyli Legenda HCx. Jeżeli jednak dam radę zacisnąć pasa i dołożyć 150 zł (po przeliczeniu 1000 Kč, bo ceny znam wg czeskich sklepów), a do tego będę używał GPSu do poruszania sie na piechotę, to kupuję Vistę.
Kompas włączam bardzo sporadycznie, w chwili kiedy stoję i widzę że coś nie tak z kierunkami świata. I właśnie wtedy doceniam obecność kompasu oraz łatwość włączenia go (skrót klawiszowy, który np. w Colorado nie istnieje)
Ale to ja. Ja już mam GPS, a wybierasz Ty.
Miłego wyboru.
eTrex 30, TOPO Czech 2012 lifetime
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Kompas w odbiorniku - zresztą tak jak sam odbiornik - bardzo rozleniwia (inna wersja: ogłupia). Ale czyż nie po to kupuje się odbiornik, aby było łatwiej?
Oczywiście, że można bez kompasu. Tyle, że najczęściej sięgamy po GPS wówczas, gdy się zatrzymamy, gdyż nie bardzo wiemy czy pójść ścieżką w lewo, czy tylko w lewo skos. Wówczas - w bezruchu - automatyczna orientacja mapy i realna (niezależna od tego jak się ustawimy z odbiornikiem) "krecha namiaru na cel" na pewno jest ułatwieniem. Przynajmniej dla mnie - zwłaszcza podczas wędrówek po leśnych drogach i duktach.
Oczywiście, że można bez kompasu. Tyle, że najczęściej sięgamy po GPS wówczas, gdy się zatrzymamy, gdyż nie bardzo wiemy czy pójść ścieżką w lewo, czy tylko w lewo skos. Wówczas - w bezruchu - automatyczna orientacja mapy i realna (niezależna od tego jak się ustawimy z odbiornikiem) "krecha namiaru na cel" na pewno jest ułatwieniem. Przynajmniej dla mnie - zwłaszcza podczas wędrówek po leśnych drogach i duktach.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Osobiście w większości profili mam ( w Colorado) kompas na rollerze i nie ma potrzeby jakiegokolwiek "klawisza włączania kompasu" . Przełączanie pomiędzy ekranami to chwila. Z analizy zużycia baterii przedstawianych na forach nie wynikała zbyt duża różnica pomiędzy trybem włączonego a wyłączonego kompasu. Kompas stale włączony, często kalibrowany - to przyjemność. Pozdrawiam Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
A ja powiem odwrotnie - da się całkiem dobrze żyć bez kompasu (o barometrze nie mówiąc). Mam Legenda i podczas mojego tłuczenia się po terenie nie odczuwam ich braku. Wystarczy ruszyć się parę metrów by mieć prawidłowo zorientowane kierunki, orientacja szczytów mnie nie boli może dlatego że łażę po BN i Pogórzu Dynowskim 
Re: Vista HCx czy Legend HCx - który wybrać ?
No właśnie na tym polega różnica, że mając kompas w odbiorniku nie musisz robić tych parę kroków, tylko włączasz kompas i już masz prawidłowo zorientowaną mapę.
A co do włączania kompasu w Colorado, to wcale nie jest tak źle. Upierdliwe jest wyłączenie kompasu. Podobnie jak Soko pod rollerem mam kompas, 1 s i już mam go na ekranie, po czym włączam kalibrację (wszak i tak trzeba ją zrobić). Włączenie kalibracji załącza kompas. Żeby go wyłączyć, to już trzeba się przedzierać przez menu.
A co do włączania kompasu w Colorado, to wcale nie jest tak źle. Upierdliwe jest wyłączenie kompasu. Podobnie jak Soko pod rollerem mam kompas, 1 s i już mam go na ekranie, po czym włączam kalibrację (wszak i tak trzeba ją zrobić). Włączenie kalibracji załącza kompas. Żeby go wyłączyć, to już trzeba się przedzierać przez menu.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Czy w Legendzie można wyświetlić profil trasy i śladu? Czy istnieje ekran kompasu (w sensie kompasu GPS)?Dlugi pisze:... da się całkiem dobrze żyć bez kompasu (o barometrze nie mówiąc). Mam Legenda i podczas mojego tłuczenia się po terenie nie odczuwam ich braku.
Pytam z ciekawosci, jeśli chodzi o mój wybór to stawiam na eTrexa Vistę HCx, dla którego nie widzę jeszcze dziś alternatywy, tak w ofercie Garmina jak i konkurencji.
-----------------
Co do łatwości włączania ekranu kompasu jednak nie zgodzę się z przedmówcami. Jak wiecie, najłatwiej jest w Dakocie, gdzie mamy dashboard kompasu, więc nic nie trzeba klikać (60-tka, Vista) ani przekręcać (Colorado).
O tym już Soko nie napisał, ciekawe dlaczego?Ajger pisze: Włączenie kalibracji załącza kompas. Żeby go wyłączyć, to już trzeba się przedzierać przez menu.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Oczywiście że się da wyświetlić profil i trasy i śladu. Ekran kompasu też jest. Z tego co czytałem na tym forum to Legend różni się tylko sprzętowo brakiem wysokościomierza i kompasu i co za tym idzie brak opcji do tego w menu.Marko pisze:Czy w Legendzie można wyświetlić profil trasy i śladu? Czy istnieje ekran kompasu (w sensie kompasu GPS)?Dlugi pisze:... da się całkiem dobrze żyć bez kompasu (o barometrze nie mówiąc). Mam Legenda i podczas mojego tłuczenia się po terenie nie odczuwam ich braku.
Pytam z ciekawosci, jeśli chodzi o mój wybór to stawiam na eTrexa Vistę HCx, dla którego nie widzę jeszcze dziś alternatywy, tak w ofercie Garmina jak i konkurencji.
Re: Vista HCx czy Legend HCx - który wybrać ?
Ja kupiłem Garmina do turystyki pieszej - nie jest dla mnie żadnym problemem przejście paru kroków gdy przeważnie trasa moja liczy ponad 20kmAjger pisze:No właśnie na tym polega różnica, że mając kompas w odbiorniku nie musisz robić tych parę kroków, tylko włączasz kompas i już masz prawidłowo zorientowaną mapę.
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
W takim wypadku Legend HCx jest dobrym wyborem do nawigacji. Ekran kompasu w jeździe rowerowej (nie tyle w turystyce sensu stricte, co "kilometrołapaniu" - Miecho wie o co mi chodzi) jest nieprzydatny.Dlugi pisze:Oczywiście że się da wyświetlić profil i trasy i śladu. Ekran kompasu też jest.
Brak altimetru w Legendzie już bardziej by mi doskwierał, choć odczyty GPS są bardziej realne (z reguły) od wysokości barometrycznej, tym samym bliższe wysokości z autokalibracją (z Visty HCx).
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Dokładnie tak samo myślałem gdy włóczyłem się po górach z Nuvi200. Po prostu nie wiedziałem jak to jest mieć kompas w nawigacji.Dlugi pisze:Wystarczy ruszyć się parę metrów by mieć prawidłowo zorientowane kierunki
Staszek
Nuvi200 + Nuvi250v2 + Mio169 + eTrexVistaHCx + eTrex20->eTrex30 + Samsung Solid B2710 + HTC HD2 (Android 4.2.2) + K&M Drive 2.1 + eTrex30x
NuviLog2MS, gpxer, jnxer
NuviLog2MS, gpxer, jnxer